17.10.08

XAMPINYONS FARCITS

Xampinyó, també dit camperol, robirol, pamperol.
El seu nom científic és Agaricus campestris
El seu barret blanquinós és arrodonit de tendre i planer de vell. La seva carn és blanca i consistent. En alguns casos té escames de color marró. Té làmines de color rosat que enfosqueixen fins a quedar gairebé negres quan és vell. El seu peu es pot separar. És blanc amb una anella i robust. Per sota l´anella sol tenir vires marronoses.

Se´l pot trobar gairebé a tot arreu, en sòls força adobats des de la primavera fins la tardor.

És un comestible excel.lent, que fins i tot pot menjar-se cru.


El xampinyó que trobem al mercat, el blanc, relativament econòmic i, fins ara, sense cap propietat destacable com a aliment funcional, conté moltes més substàncies antioxidants que les espècies japoneses, més cares i apreciades, que gaudeixen de l’etiqueta de beneficioses.

Tot això, i més coses encara, podem dir de l'humil xampinyó. Ara només toca posar-nos a la cuina i fer-ne alguna cosa: Xampinyons farcits.
Necessitem:
  • - uns xampinyons ben grossos
  • -una ceba tendra
  • -un all tendre
  • -un tros de pebrot vermell
  • -una culleradeta de farina
  • -100ccde nata de cuinar
  • -Sal i pebre
Agafem els xampinyons , els netegem bé i separem el barret del peu.
Agafem els barrets i els posem en una paella amb una mica d'oli i una mica d'aigua a foc ben baixet perquè es facin una mica.


Mentrestant, a la Turbochef, piquem la ceba i l'all tendre (V3-5-7, 10 segons), hi posem un raig d'oli i ho posem a V1, 10 minuts a 90º.

Pasat aquest temps afegir-hi el pebrot (V-3-5-7, 5 segons) i deixar-ho 10 minuts més a V1 a 90º. Posar-hi sal i pebre.

A V1, a 90º agfegir pel forat de la tapa la farina i després la nata, deixar-ho un parell de minuts més. Abans de treure-ho pujar la velocitat uns segons a V10 i parar-ho.


Agafar els barrets dels xampinyons i deixar que perdin el màxim d'aigua possible, deixant-los cap per avall en un colador.
S'agafa una mica de la barreja que hem fet amb la turbochef i es posa dins de cada barret de xampinyó amb una cullereta de cafè. S'hi posa formatge ratllat per sobre i es gratinen una mica.
Si no tenim TurboChef es fa el mateix en una paella, fent xup-xup, a foc lent i remenant.
Són un bon acompanyament d'un tall arrebossat o a laplanxa i fins i tot un primer plat.

11 comentaris:

  1. Gràcies per la recepta... i jo que me'ls mirava com si no fossin res i ara resulta que els pobres xampis vetllen per la nostra salut.
    Farem la teva recepta i a partir d'ara, i gràcies a tu els pendrem amb més consideració.

    petons.

    ResponElimina
  2. Els xampinyons, tan poc valorats, són genials! Com tu dius, d'entrant o d'acompanyament i farcits amb mil versions donen un joc a la cuina com pocs altres ingredients... Él farcit que has fet tu i gratinats al forn han de quedar boníssims!

    ResponElimina
  3. delicioso y excelente foto
    me encanto
    besitos

    ResponElimina
  4. Ës un farciment senzill, però surten força bons i quan fas una mica de literatura i te n'assabentes de totes les qualitats de l'aliment...
    PTNTS a tot@s
    Dolça

    ResponElimina
  5. Quina bona pinta que fan!
    Jo en faig una versió més senzilla per al vermout que consisteix en farcir-los d'olivada amb formatge ratllat pel damunt o de roquefort amb una picada d'all i julivert i a gratinar.

    ResponElimina
  6. Me gustaron mucho estos champis.
    Se ven bien ricos y solo con mirar las fotos dan ganas de comerse uno.
    Saludos

    ResponElimina
  7. Que rica esta receta. Me encanta esa primera foto. Está para comérsela!!!!!!!!!!!!
    Besos

    ResponElimina
  8. Senzills però han de ser deliciosos. M'agrada força aquesta idea. M'ho apunto.
    Salut!!!!!!!

    ResponElimina
  9. padrina, i jo que m'imaginava que el Jan et tenia ocupada tots els moments del dia? Ja veig que una miqueta et pots distreure. Bona senyal. ja m'¡aniras expliacnt.
    Mari, rosa, son ricos y facilitos.
    Ganxeta, són una d'aquelles receptes que de tant en tant les faig, sense donar-li cap importància, i que una vegada vista aquí al blog penses, caram amb els xampinyons!!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Moníssims , apart que a mi tota classe de bolets m´encanten i d´aquests tan humils ningú se´n recorda i són tant bons a tot arreu , a unes mandonguilles , el fricandó, un estofat i la bomba crus a una amanida ben amanidets....qui no ho hagi provat que en compri uns de ben banquets i tendres i ja hem contará.

    Dolça t´he de dir també que les melmelades fan un goig....

    un petó.

    ResponElimina
  11. Seguro que están buenísimos y además tan sencillos de hacer...
    Las fotos geniales.
    Un beso

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.