Kanelbullar
No és cap secret que sóc una enamorada dels països nòrdics. He estat passejant pels seus mercats mirant i comprant productes locals . El peix i el marisc són molt bons, diferents als nostres, però bons. La carn és important, el ren i la vedella són força presents a la seva cuina. La carn picada és omnipresent a tot arreu, les famoses mandonguilles en són un clar exemple. Arrels, bulbs i la poca verdura que es troba, envasada en plàstic, a tant per peça, caríssima i d'origen espanyol, marroquí i italià. El que sí hem vist és una gran varietat de fruites vermelles, maduixes (la majoria belgues) i fruites del bosc. Gelats, moooolts gelats, només hem vist cues a les botigues de gelats 😋. I dolços, de tots tipus, amb moltes fruites del bosc, molt especiats i sobretot amb canyella. El rei dels dolços suecs es diu Kanelbullar que no vol dir altra cosa que rotllets de canyella.
I quan es mengen les Kanellbullar? Especialment a la fika, la pausa del cafè, que pot ser tant de matí com de tarda.
Durant els dies que vam estar a Gothenburg aquest estiu vam veure fer fika, principalment a les "seves tardes", de les 15 hores fins les 18 h. Nosaltres ens hi afegíem a darrera hora i moltes vegades ens trobàvem que les kanelbullar ja s'havien acabat.
I com no podia ser d'altra manera, cap a casa amb la recepta i aquí les teniu:
Necessitem:
Per a la massa
Per al farciment
Per a l'acabat
Escalfem la mantega junt amb la llet a 37º. Hi posem la resta d'ingredients, menys la farina, i ho barregem bé.
Hi afegim la farina tamisada i ho amassem, a velocitat lenta , durant uns 10 minuts a l'amassadora, fins que tinguem una massa llisa.
Greixem lleugerament un bol i hi posem la massa durant un parell d'hores, tapada amb paper film, fins que vegem que ha doblat el seu volum.
Enfarinem el taulell de cuina i hi aboquem la massa al damunt. Amb el corró li donem forma de rectangle.
Preparem la pasta del farciment amb la mantega, el sucre i la canyella i untem generosament tota la planxa de massa.
L'enrotllem, com si féssim un braç de gitano, prement una mica perquè després no se'ns obrin les kanelbullar en coure-les.
Amb un ganivet, anem tallant els rotllets, d'un gruix de 1´5 cm, més o menys, i les posem damunt la safata de forn. Les tapem amb un drap i les deixem mitja hora més que tornin a créixer una mica.
Encenem el forn a 200º
Les pintem amb ou batut i hi posem el que vulguem per acabar-les. En el meu cas ha estat una mica de canyella en pols barrejada amb l'ou batut.
Posem les safates amb les kanelbullar al forn, calent, un quart d'hora, fins que agafin el seu característic i bonic color daurat.
Les deixem refredar damunt una reixeta i ja les tenim a punt per fer fika. Us animeu?
I quan es mengen les Kanellbullar? Especialment a la fika, la pausa del cafè, que pot ser tant de matí com de tarda.
Durant els dies que vam estar a Gothenburg aquest estiu vam veure fer fika, principalment a les "seves tardes", de les 15 hores fins les 18 h. Nosaltres ens hi afegíem a darrera hora i moltes vegades ens trobàvem que les kanelbullar ja s'havien acabat.
I com no podia ser d'altra manera, cap a casa amb la recepta i aquí les teniu:
Necessitem:
Per a la massa
- 25g de llevat fresc
- 250ml de llet
- 75g de mantega en pomada
- un polsim de sal
- 1 culleradeta de cardamom mòlt
- 1/2 k de farina
Per al farciment
- 75 g de mantega
- 40 g de sucre
- 1 cullerada de canyella en pols
Per a l'acabat
- 1 ou
- sucre perla/canyella/ ametlla laminada/llavors de rosella...
Escalfem la mantega junt amb la llet a 37º. Hi posem la resta d'ingredients, menys la farina, i ho barregem bé.
Hi afegim la farina tamisada i ho amassem, a velocitat lenta , durant uns 10 minuts a l'amassadora, fins que tinguem una massa llisa.
Greixem lleugerament un bol i hi posem la massa durant un parell d'hores, tapada amb paper film, fins que vegem que ha doblat el seu volum.
Enfarinem el taulell de cuina i hi aboquem la massa al damunt. Amb el corró li donem forma de rectangle.
Preparem la pasta del farciment amb la mantega, el sucre i la canyella i untem generosament tota la planxa de massa.
L'enrotllem, com si féssim un braç de gitano, prement una mica perquè després no se'ns obrin les kanelbullar en coure-les.
Amb un ganivet, anem tallant els rotllets, d'un gruix de 1´5 cm, més o menys, i les posem damunt la safata de forn. Les tapem amb un drap i les deixem mitja hora més que tornin a créixer una mica.
Encenem el forn a 200º
Les pintem amb ou batut i hi posem el que vulguem per acabar-les. En el meu cas ha estat una mica de canyella en pols barrejada amb l'ou batut.
Posem les safates amb les kanelbullar al forn, calent, un quart d'hora, fins que agafin el seu característic i bonic color daurat.
Les deixem refredar damunt una reixeta i ja les tenim a punt per fer fika. Us animeu?
Es un dolç nordic que m'agrada molt, com tots els que porten canyella!
ResponEliminaSi, la verdura no la tenen tant a mà com nosaltres però a mi em tornen boja els seus pans negres i smorrebrods!
Petons
Palmira
Els smorrebrods m'acompanyen sovint en els meus esmorzars!
EliminaPtntd
Glòria
A Finlandia fan una cosa molt semblant, els Korvaapuusti que també estan la mar de bons. Sempre que ve la meva filla que hi viu me'n fa un munt!.
ResponEliminaNo sabia que tenies una filla per Finlàndia. Jo la tinc per Suècia.
EliminaPtnts
Glòria
Te han quedado de relujo y me imagino como tenian que saber ademas del olor que tendrias en la cocina cuando se estaban horneando uummmmmmm pena no poder llevarme un par ,babeando me voy.
ResponEliminaBicos mil wapa.
Estas galletas con este toque de cardamomo y canela son muy apetecibles Gloria
ResponEliminapetons
Recepta apuntada! Venint de tu...tot un èxit! Que bons deuen ser...
ResponEliminaPetonets i bona recta final de la setmana,
Olga
Vaya cosa rica! El aspecto es de 10 y me imagino el sabor tan rico y el olor tan bueno que tienen que tener.
ResponEliminaUn abrazo
Clara
Un dia podríem fer Kanelbullar al cuinem a 6 mans no?
ResponEliminaGrans viatges que fas i ens portes cap al bloc de cuina!!
ptns