La cuina de Maria Poch Constantí.



Us presento el llibre : "La cuina de Maria Poch Constantí, El cicle de l'olivera"
Com diem a la contraportada és una original combinació de literatura, fotografia i receptes de cuina, amb aroma tradicional que ens transportarà a un passat no molt llunyà.


És un llibre fet a tres mans, la Gisela, el Mateu i jo mateixa.  
La Gisela Alcón és professora d'anglès i li agrada escriure contes i relats.  N'ha publicat uns quants en diferents revistes i publicacions i e fa un parell d'anys  va presentar el recull "Històries possibles"
El Mateu Salvat és fotògraf professional, amb més de 35 anys d'experiència, està especialitzat en publicitat, fotografia industrial, aèria i arquitectura.
I jo, la Glòria Mohedano, mestra de pedagogia terapèutica, autora d'aquest blog on sou ara mateix des del 2008, a qui li agrada cuinar i és amant de la cuina del xup-xup, de producte km0, de temporada, la de sempre, de les receptes que vaig veure fer a casa, és a dir, de les receptes de tota la vida.

El text  de la Gisela ens parla de la vida d'un mas del Baix Camp, més concretament de les rodalies de Reus, la primera meitat del segle XX, on hi ha terres, horta, bestiar i on és prioritari el conreu de l'olivera.

I jo, a partir d'aquí he vestit amb taules la cuina de la Bassa del Just, el mas on passa l'història. No he fet receptes soltes, he volgut contextualitzar-les i relacionar-les amb els diferents moments del relat.  La vida al camp es mou al ritme de la natura, de les collites, és a dir, de les estacions de l'any. Les taules han estat pensades per alimentar diferents moments de la vida del mas, lligats al cicle de l'olivera i als esdeveniments familiars que hi tenen lloc.  Són taules completes, primer, segon i postres que no n'hi faltin. Depenent de l'ocasió, també hi trobarem aperitius i entreteniments per acompanyar la sobretaula. Hi ha taules de festa, per estar asseguts, amb unes estovalles boniques  i la vaixella i coberteria bones; i taules més informals, per fer l'àpat al jardí, amb estovalles de quadres i gots senzills per beure l'aigua i el vi.

El Mateu ha posat imatges a les receptes, ha fet unes fotografies actuals però que mirant-les es impossible no transportar-te a l'època, sentir les aromes, les sensacions i fins i tot el gust de cadascun dels plats (paraules del Jaume Solé al pròleg)

La tasca invisible però imprescindible per al resultat final de l'Anna Virgili, que com a dissenyadora gràfica ha cuidat tots els detalls i ha fet que el llibre sigui una obra delicada i molt cuidada.

Tot això queda arrodonit pels pròlegs... tres pròlegs de persones ben diferents que ens han volgut regalar les seves paraules: el Jaume Solé i Gispert, xef executiu de Port Aventura; el José Carlos Conde Herrera i el Gerard Virgili Marco, Xef a Inua Restaurant de Toquio i al Noma Restaurant de Copenhaguen el primer i stager al Noma el segon; i la Rut Troyano, periodista i màster en turisme enològic i sommelier.

I l'edició, a càrrec d'Editorial Silva.



Per a mi, que estic feta a publicar receptes en aquest blog i també a fer col·laboracions en revistes i amb diferents productors, ha estat una experiència ben diferent... no he pogut "tirar d'arxiu" i fer servir les receptes publicades, he hagut de remenar receptes de casa, preguntar a les "més grans que jo" que tinc a la vora, adaptar-les a l'època de la Maria Poch Constantí i a cada moment del llibre... una tasca llarga, però molt entretinguda i bonica de fer... i em sembla que el resultat s'ho val. 
Quant a l'estètica del llibre, no hi ha una posada en escena pensada des del primer moment. Hem agafat el que teníem a mà, coses de la Maria Poch Constantí. Plats, tasses, copes  i estovalles  de la Bassa del Just i hem anat vestint el llibre,  seguint les directrius del Mateu. Hem volgut donar un aire clàssic al llibre, perquè estem parlant de receptes de sempre, però no antic. Les fotografies són clares, totes fetes amb llum natural i el protagonista sempre n'és el plat.


14 mesos de feina donen per molts moments com aquests:



Fullegeu-lo, llegiu-lo, gaudiu de les imatges i cuineu les receptes de la Maria Poch Constantí (que en realitat són les receptes de la Pepita Penas -la meva àvia- i les seves filles -la mare i la tieta-)
El podem trobar a les llibreries locals... Reus, Riudoms, Tarragona i si sou d'una altra zona directament a l'Editorial Silva, enviant un mail a mrivera@tinet.org o per whapsApp al 658855320

I dieu-nos què us sembla, si feu alguna recepta compartiu-la amb nosaltres... ens agradarà 😉































Comentaris

  1. Una vegada més...ara per aquí, us felicito per aquest llibre tan meravellós que heu realitzat entre tots tres. M'agrada molt fullejar-lo, llegir-lo, gaudir de les fotografies...i ja he posat en pràctica una recepta.
    Us desitjo molts èxits!
    Una abraçada,

    Olga

    ResponElimina
  2. Un llibre que jo ja tinc i del què he fet ja alguna recepta amb èxit. Amè, pràctic i amb cor.

    ResponElimina
  3. Hola Gloria. Por lo que deduzco de tus explicaciones tiene que ser un libro muy interesante y más teniendo en cuenta la cocinera tan fabulosa que eres.
    No me cabe duda de que el libro tendrá mucho éxito así de que de antemano te expreso mi felicitación extensiva a todos los que de una forma u otra han participado para que el libro vea luz.
    Un abrazo.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides