Bacallà confitat amb kumquats rostits

Avui tornem a cuinar a 6 mans la Marta, l 'Olga i jo.  Aquesta vegada no hem triat recepta, hem triat ingredient, el kumquat, aquesta tarongeta petita  que es menja sencera, amb pell i tot, de pell dolceta i interior força àcid. 

Pensant en què podria fer vaig posar una foto a l'instagram dient que s'acceptaven idees i una de les que vaig rebre era rostits al forn, però per acompanyar carns tipus llom o magret d'ànec. També hi va haver la proposta de posar-los en una amanida tèbia... i  agafant una miqueta d'aquí i una miqueta d'allà he arribat a aquest bacallà confitat amb kumquats rostits. Amanida?  Potser sí, perquè porta escarola i ceba tendra. Plat únic? Pot ser millor ja que porta un tall generòs de bacallà.

Sigui el que sigui,  això dependrà de la gana de cadascú, aquí teniu la meva proposta:


Necessitem per a dues persones:

  • 10 kumquats
  • Dos talls de bacallà
  • Una ceba tendra
  • Una mica d'escarola
  • Oli
  • Sal pebre negre molt
  • Sal grossa




Comencem rostint els kumquats al forn:
Els tallem a rodanxes, traiem els pinyols i els posem en una safata de forn. Els ruixem amb un raig d'un bon oli d'oliva, hi posem una mica de pebre i els posem al forn, a 180º, fins que vegem que la pell s'ha estovat i s'han caramel·litzat una miqueta. 

Mentre tenim els kumquats al forn confitem el bacallà:

Posem mig litre d'oli d'oliva suau en un cassó i el posem a 60º de temperatura, hi afegim el bacallà i quan el tornem a tenir a 60º el traiem del foc i el deixem coure, fora del foc entre 5 i 10 minuts depenent del gruix de la peça del peix.


Si voleu una versió més sana i no gastar tant d'oli ho podem fer d'aquesta altra manera:

Agafem els dos talls de bacallà i els envasem al buit, amb un raget d'oove  i alguna herba aromàtica que tinguem. 

Programem l'aparell de coure a baixa temperatura 8 minuts a 65º. Quan passi aquest temps tallem la cocció submergint la bossa en un bol amb glaços de gel.

Si no tenim aparell de coure a baixa temperatura  ho podem fer aquesta altra manera: envasat al buit amb una mica d'oli i herbes aromàtiques al gust, això igual.  Posem una cassola amb aigua a bullir, i al moment que arrenqui el bull hi posem la bossa amb el bacallà i apaguem el foc. Posem una ma de morter al damunt per evitar que surin i ho deixem entre cinc i deu minuts depenent del gruix de la peça de bacallà. Tallem la cocció de la mateixa manera, submergint-ho en un bol amb aigua i glaçons de gel

No hem de deixar que es refredi del tot.
Tan si l'hem confitat en oli com si ho hem fet en aigua el posem en un colador perquè perdi l'excés de líquid i el separem en làmines. No costa gens,  es separen soles.

Tallem una mica d'escarola a trossets petits i fem el mateix amb una ceba tendra.

Agafem un cercle d'emplatar, o si voleu ho poseu en un bol,  hi posem una capa d'escarola, una de ceba tendra, al damunt les làmines de bacallà i a sobre de tot  els kumquats.

Ho amanim amb l'oli de rostir els kumquats que podem allargar, si volem, amb una miqueta d'oli cru.  Ho acabem amb unes escates de sal grossa i ja ho tenim a punt de portar a taula.

I si no tenim kumquats? Fem-ho amb mandarina o taronja, segur que també quedarà bé.

Aquí teniu un plat salat... a veure amb què ens sorprendran la Marta i l'Olga!!!  No deixeu de passar per La Cuina de l'Olga i Pa de Nous per veure les seves receptes.


.

Comentaris

  1. Aquest bacalà confitat sol ja és meravellòs però amb les kumquats confitats ja parlem de cuina d'autor! Em quedo la recepta que ben aviat trobarem per aquí bacallà!!
    Bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  2. Hola Olga. Jo ja m'havia passat pel teu blog perquè devem haver coincidit en altres reptes, per tant, no m'eres desconeguda. Ara et posaré al llistat de blogs que segueix que és molt llarg i gràcies a això, podem conectar de nou.
    Encantada de la teua participació al concurs. En els temps que corren, jo em senc perduda perquè al blog he fet molts reptes i concursos, molta feina, però molt agraïda perquè m'encanta. A IG no em veig, m'avorreix i al igual que l'Olga, no he possat cap recepta escrita.
    No guanye res al blog, per tant, en sombra amb la gente que he conegut i he fet amistat.
    M'encanta el bacallà, a casa li diem abaetxo i m'encanta la recepta. Mai he tastat els kumkats i rostits, deuen ser una guarnició perfecta.
    Bona setmana i moltísisimes gràcies.
    Besada gran.

    ResponElimina
  3. El plato tal cual está es divino, pero ofreces bastantes opciones para elaborarlo y poder combinar con otros ingredientes. Quien no lo hace es porque no quiere, vamos. A mi me gusta la alternativa de la naranja, va muy bien con el bacalao. De cualquier forma es una buena receta.
    Un beso.

    ResponElimina
  4. Visca el low temp! I amb kumquats! Una recepta de 10!!! M’encanta

    ResponElimina
  5. Hola Gloria. Había probado los kumquats pero en ensalada y al natural, ya veo que lo has horneado y por su aspecto tienen que estar estupendos.
    Sea de la forma como se decida uno a preparar el bacalao el resultado será un plato de lujo.
    Una variante muy original la que nos propones.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  6. Glòria! M'encanta la teva proposta...ha de ser tota una delícia! De ben segur que la posaré a la pràctica...amb el bacallà han d'estar boníssims. M'imagino el contrast de sabors!
    Petonets i molt bona setmana!
    Olga

    ResponElimina
  7. Hola Gloria, una receta estupenda y original . El bacalao es habitual en mi mesa pero con los kumquats confitados deben dar un sabor al bacalao inmejorable.
    Un beso y feliz semana.

    ResponElimina
  8. Un plato de diez, con ingredientes de diez y una presentación de diez. Besines.

    ResponElimina
  9. Ohh quin bacalla mes bo!! esta de luxe :) Ptnts.

    ResponElimina
  10. Ohh Gloria!! Qué receta más elegante y que contraste de sabores más ricos.
    Me encanta!!

    Besos

    ResponElimina
  11. Que delicia! Un plato sumamente elegante y lleno de sabor, ademas muy original. Me ha gustado mucho la manera en que lo has servido. Me quedo tambien por aqui a seguirte.
    Besos

    ResponElimina
  12. Madre del amor hermoso, qué delicia de plato has preparado. Se me hace la boca agua viendo las fotos y leyendo la receta. Sin palabras. Feliz domingo y semana.

    Besos.

    ResponElimina
  13. Hola Glòria¡¡¡ com m'agrada aquesta recepta, és innovadora i molt original. Aquests tipus de taronjetes no les coneixia però segur que li van de luxe amb el bacallà- Et felicito, és molt bona idea. Petons.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides