Xapates d' oli d'oliva i sègol
Un entrepà com aquest... amb oli del raig i secallona de Cal Font de Puigcerdà... un esmorzar de luxe que quan l'he desembolicat a la feina m'han dit : alaaaa com et cuides!
I quan han sabut que el pa estava fet a casa... us imagineu la cara que han fet ;-D
Dies enrera vaig anar a un taller de pa i em van fer perdre la por a la massa mare, al llevat i als temps de repòs. Dies enrera també, em va tocar en un sorteig al blog Cau de Cuina el llibre de l'Anna Bellsolà "Pan en casa", llibre que em vaig mirar i vaig aparcar pensant que mai el faria servir... però vet aquí... aquestes xapates són la recepta de la pàgina 164. Fetes al peu de la lletra, respectant "religiosament" els temps de llevat de la massa queden boníssimes, duren tres dies en perfectes condicions ( si no s'acaben abans , és clar) i no són difícils de fer.
Necessitem:
- 900g de farina de blat
-100g de farina de sègol
-700ml d'aigua mineral
-100ml d'oli d'oliva
-20g de sal
-15 de llevat fresc
Posar tots els ingredients en un bol i amassar-los fins aconseguir una massa consistent i homogènia, reservant la meitat de l'oli per al final de tot.
Ho aboquem damunt la superfície de treball per seguir-ho treballant.
Quan la massa estigui ben lligada i comenci a tenir força hi afegim la resta de l'oli per acabar d'amassar-ho tot junt.
En fem una bola, la posem dins d'un bol gran amb una mica d'oli per damunt i la posem a la nevera, tapada amb paper film transparent, on ha d'estar-s'hi un mínim de 12 hores reposant.
Una vegada passat aquest temps veurem que la massa ha crescut força. La aboquem a la superfície de treball una mica enfarinada i la estirem una mica, sense apretar-la massa no se'ns desinfli. Tallem els trossos i donem la forma a les xapates que deixarem en una safata, tapades amb un drap, 30 minuts més.
Preescalfem el forn al màxim, posant-hi dins la safata sobre la que hem de coure el pa.
Passats els 30 minuts posem les peces a coure damunt la safata calenta, posem una safata amb aigua a sota perquè faci vapor i ho deixem coure uns 35-40 minuts fins que les peces estiguin daurades i la crosta sigui consistent.
Es posen les xapates a refredar damunt una reixeta perquè respirin i acabin de treure el vapor d'aigua que els queda dins.
Necessitem:
- 900g de farina de blat
-100g de farina de sègol
-700ml d'aigua mineral
-100ml d'oli d'oliva
-20g de sal
-15 de llevat fresc
Posar tots els ingredients en un bol i amassar-los fins aconseguir una massa consistent i homogènia, reservant la meitat de l'oli per al final de tot.
Ho aboquem damunt la superfície de treball per seguir-ho treballant.
Quan la massa estigui ben lligada i comenci a tenir força hi afegim la resta de l'oli per acabar d'amassar-ho tot junt.
En fem una bola, la posem dins d'un bol gran amb una mica d'oli per damunt i la posem a la nevera, tapada amb paper film transparent, on ha d'estar-s'hi un mínim de 12 hores reposant.
Una vegada passat aquest temps veurem que la massa ha crescut força. La aboquem a la superfície de treball una mica enfarinada i la estirem una mica, sense apretar-la massa no se'ns desinfli. Tallem els trossos i donem la forma a les xapates que deixarem en una safata, tapades amb un drap, 30 minuts més.
Preescalfem el forn al màxim, posant-hi dins la safata sobre la que hem de coure el pa.
Passats els 30 minuts posem les peces a coure damunt la safata calenta, posem una safata amb aigua a sota perquè faci vapor i ho deixem coure uns 35-40 minuts fins que les peces estiguin daurades i la crosta sigui consistent.
Es posen les xapates a refredar damunt una reixeta perquè respirin i acabin de treure el vapor d'aigua que els queda dins.
Amb aquestes xapates contribueixo al Memòries d'una Cuinera que aquest mes ens han posat de deures fer pa!
Quines xapates mes hermoses, esperarem amb candeletes més receptes!
ResponEliminaquines xapates mes maques i quin entrapá mes bó
ResponEliminaquina bona pinta mes rustica que tenen!! m'agraden amb la crosta que t'ha quedat! petons
ResponEliminaJa veig que després d'aquest taller has perdut la por de fer pa i t'has llençat de ple al món apassionant del pa casolà ;)
ResponEliminaLes xapates tenen una pinta sensacional!
QUÈ BO!!!! Ets una artista!!!
ResponEliminaVigila, que així com portes pastissos a la feina acabaràs portant els entrepans de tots els mestres! Que l'enveja és molt dolenta! :P jajajaja Fa una pinta boníssima
ResponEliminaPetonets
Sandra
Això de poder dur el panet fet de casa és tot un luxe, i aquestes xapates t'han quedat genials. Una recepta que m'apunto i que provaré segur. Petons i encantada d'haver-te conegut.
ResponEliminaQuina pinta aquestes xapates!! amb uns entrepans així es comença el dia amb alegria, eh?? Una molt bona aportació al repte! va ser un plaer coneixer-te ahir a Tarragona, fins la propera!
ResponEliminaAquesta te la copio tota sencera!!! Tota sencera!!!!
ResponEliminaGràcies per ser una miqueta la culpable d'estar enganxada a fer pa!!!
Petons i....bona setmana!!!!
Olga
Hola Glòria! Un plaer coneixer-te l'altre dia, quin dia més maco varem viure,oi?
ResponEliminamolts petons i ens veiem a la propera!
Si senyora ¡ Això si que és un entrepà ¡ Que bo ¡
ResponEliminaUna abraçada.
Oooh!! això si que és un senyor entrepà!
ResponEliminaApaaaaaa! com et cuides!!! ;)
ResponEliminaJo encara no li he perdut la por a la massa mare...
Tot un plaer coneixer-te dissabte!!
petonets i fins la propera
Menudo pan rico rico.
ResponEliminaEsa miga es una pasada de rica, tengo que probarlo.
Besazos.
Ostres, podias haver guardat una per a mi, per l' altre dia !!!!!. Amb lo panarra que soc!!!. Ja trobo a faltar la teva alegria, que aqui a casa sols estan per feina i estresats. Grrrrr!!!!
ResponEliminaSi el pa dura tant és molt bon senyal!
ResponEliminaEnhorabona pel sorteig i moltíssimes gràcies per participar.
Estic a punt de mossegar la pantalla de la gana que m'han fet vindre aquest entrepà! Mirar que aparcar el llibre.... jajaja. t'entenc perfectament, a mi el tema de les massa també em fa respecte.
ResponEliminaPetons!
quina panera més maca Dolça!!!! ja podríes fer-nos arribar al Bolet una d'igual!!! moltíssimes gràcies bonica. petonets
ResponEliminaAisss quina gana!!! a questa hora matinera... Es veu tan apetitos!!!
ResponEliminaPetonets :))))