COCA AMB CIRERES

Ja sabeu que una sempre que pot fa pàtria, i que hi ha una recepta que cau cada any per aquestes dates, la COCA AMB CIRERES, coca típica de la ciutat de Reus que serveix, per donar el tret de sortida als Gegants i la Mulassa, el dia de Corpus. Tal dia com aquest les escoles porten els nens a la plaça del Mercadal per veure la primera ballada dels Gegants i se'ls obsequia amb una petita coca amb cireres per esmorzar, coca que es mengen asseguts en rotllana i amb una gran "feinada" per part de les mestres que han d'evitar que els pinyols vagin a parar a terra. És una de les gràcies de la nostra coca, que es couen les cireres amb el pinyol.

Aquest any Corpus cau el mateix dia de la revetlla de Sant Joan, per tant les coques amb cireres i les coques de Sant Joan se'ns estan barrejant pels aparadors dels forns i les pastisseries de Reus. Fa goig veure-ho!
Però jo, fidel a la tradició que m'he creat jo mateixa us torno a publicar la recepta, diferent a les que coneixeu, la primera amb massa de coca de forner, la segona amb cireres negretes i la d'avui amb massa una mica abrioixada, una mica diferent, més dolceta la massa, però bona , almenys a nosaltres ens ho sembla que som RTV  (de Reus de Tota la Vida)!!

I com aquest any per Corpus els nens ja no seran a l'escola es té previst fer el Tast de Coques de Cireres a les 7 de la tarda al Mercadal, més o menys es serviran unes 3000 coques per acompanyar els  gegants.Pels que no pugueu estar per aquí però us engresqui la nostra festa animeu-vos a fer-la.

Necessitem:
- Per fer la massa mare-
  • 250g de farina de força
  • 10g de llevat de forner
  • 150ml d'aigua
- Per fer la coca -
  • 500g de farina de força
  • 75g de sucre
  • 75g de mantega
  • 4ous
  • un pessic de sal
  • 100ml d'aigua
  • 80ml d'oli
  • 100g de llevat de forner

  • Cireres ben madures
  • Sucre
  • oli
Fem la massa mare:
Desfem el llevat en l'aigua una mica tèbia i ho anem afegint a la farina, que anirem amassant fins aconseguir   que quedi consistent com una bola.
Ho tapem amb un drap humit i ho deixem reposar fins que hagi doblat de volum.

Coloquem la massa mare en un recipient gran, afegim el sucre, el llevat, la sal, la mantega en pomada, l'oli i els  4 ous.
Anirem amassant i afegirem l'aigua de mica en mica perquè ens la vagi agafant i fins que quedi una bola una altra vegada consistent.
La tornarem a tapar i la deixarem reposar una horeta.

Rentarem bé les cireres, en traurem la tija i si veiem que no són massa sucoses les punxarem, per ajudar que treguin el suc quan s'estiguin coient.

Donarem la forma rodona a les coques, les omplirem amb cireres per damunt, la quantitat és a gust de cadascú, a nosaltres ens agrada que n'hi hagi com més millor, hi tirarem força sucre i les deixarem reposar una hora més.

Preescalfarem el forn a 200º i les posarem a coure durant 15-20 minuts. Abans de posar-les al forn hi tirarem un bon raig d'oli per sobre les cireres i el sucre.

Encara que no sigui la típica COCA de Sant Joan, aquest any per dates aquesta serà la que ens menjarem, l'altra la deixarem per a la revetlla de Sant Pere!! I és per això que, a més de compartir-la amb tots vosaltres, també m'agradarà que formi part del recull de coques que ens està preparant el bloc MEMÒRIES D'UNA CUINERA.


 La recepta de la massa la he agafada del "Pànxing Tot Cerdanya" del mes de Juny 2011. És la massa de la Coca de Sant Joan que ens proposa el Forn Fleca Vella de Puigcerdà.

Comentaris

  1. Quin goig de coca, és que com la coca amb cireres no hi res! Que bona que és! Nosaltres també la tenim a punt de sortir! Bon Sant Joan i bon Sant Pere! Petons!!!

    ResponElimina
  2. quina coca ,la veritat que no la he fet mai pero te d'estar molt bona.petons

    ResponElimina
  3. Visca!! Una altra coca amb cireres, què bona! La teva està més farcideta que nosaltres vam tenir problemes logístics amb les cireres! jejejeje Ja li ensenyaré al Xavi, de RTV!
    Bona revetlla i bona festa major!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. Que bona! No sabia que era típica de Reus.
    Que passis una bona revetlla!

    ResponElimina
  5. Ja vaig tastar la que vas publicar l'any passat i em va agradar moltissim.
    Petons i bona revetlla

    ResponElimina
  6. Una RTV com déu mana!!!
    Ptnts
    M
    Bona revetlla!!!

    ResponElimina
  7. des de palamos, bona coca i bones festes!

    ResponElimina
  8. Deliciosa. Sempre havia vist cócs amb cireres però que fóssin de Reus és una descoberta que he fet a través teu i dels Fogons de la Bordeta...coses noves!

    ResponElimina
  9. Quin dolç més bó per celebrar aquesta festa,i gràcies per la informació sobre la tradició d´aquesta coca. Efectivament cal promoure aquestes receptes tradicionals. Bona revetlla i bona festa !!!!!!!Petons,

    ResponElimina
  10. Que dolça i bona que ha de ser!!
    Que passeu bona revetlla!

    ResponElimina
  11. té molt bona pinta aquesta coca, mai l'he tastada amb cireres. gràcies per la recepta i bona revetlla!!

    ResponElimina
  12. la coca de cireres de la dolça... mira que tinc mala memòria, però em sembla que l'any passat també en vas fer una i et va servir per guanyar un premi, m'equivoco?

    ResponElimina
  13. No l'he tastat mai la coca de cireres però té una pinta deliciosa.
    Fins aviat

    ResponElimina
  14. Aquest any la festa serà doble! Feia 150 anys que no coincidien les dues diades!
    A mi segur que m'agada més la segona coca, la de brioix, la massa és més tova i dolceta, mmmm...

    ResponElimina
  15. Farà unes tres setmanes vam estar a Salou, i sempre que anem a Salou, també anem a Reus, perquè és una ciutat que ens encanta. Vaig veure aquesta coca de cireres i em va cridar l'atenció, ja que tenia una pinta boníssima i la veiem per molts escaparates. No savia que era típica de Reus, està molt bé, aquesta coca. T'ha quedat perfecta. Besets.

    ResponElimina
  16. si senyora!!! a fer pàtria! quina bona pinta amb cireres!!! l'hauré de tastar perquè fa un goig... molts petonets bonica i gràcies per participar!!! petonets

    ResponElimina
  17. M'heu fet venir ganes de tastar la coca de cireres!
    Si ens la vols enviar l'altra també la publicarem!!!!!!!!!!!
    Petonets i moltíssimes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina
  18. Una molt bona proposta que està demanant una mosseguda!

    ResponElimina
  19. Está claro, aunque nunca he probado una Coca de Cerezas, me temo que ya no tengo excusas.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides