Cruffins @Cuinem a 6 mans
Ens vam prometre un @Cuinem a 6 mans després de l'estiu i ja veieu, ha passat Nadal i ja som a Quaresma i seguim amb els virtuals, però més val això que no fer-ne cap...no us sembla? Aquesta vegada amb l'Olga i la Marta ens hem engrescat a fer uns cruffins.
És d'aquelles receptes que a mi em fa moooooolta mandra posar-me a fer però una vegada ho faig m'ho passo d'allò més bé. No us podeu imaginar el que vaig xalar fent aquests cruffins i quan vaig veure el resultat i el molt que van agradar encara més!
Abans de posar-m'hi aquesta vegada he mirat, remirat, llegit, buscat... volia una recepta que no fos d'aquelles ràpides que en cinc minuts les fas però després el resultat també és per menjar-se'ls immediatament. Tenia ganes de que portés massa mare, encara que no l'hagi fet jo i l'hagi anat a buscar al Forn Sistaré. Però no volia que fos complicada complicada complicadíssima. I amb totes aquestes premises vaig fer cap aquí on em vaig trrobar amb la recepta molt ben explicada, pas a pas, amb unes fotografies exquisides i a més em podia ajudar de la KA i fer el laminat amb la màquina de fer pasta fresca... així que...mans a la massa!
Per a 8 cruffins necessitem:
- 180g de farina de força
- 45g de farina de reposteria
- 110ml d'aigua a temperatura ambient
- 68g de massa mare refrescada al 100% (50g de farina de blat i 35 de sègol)
- 32 g de sucre
- 10g de mantega a temperatura ambient
- 8g de llet
- 4g desal
- 2g de llevat sec
- Mitja beina de vainilla
- 155g de mantega en pomada per treballar el laminat de la massa
Comencem refrescant al 100% la massa mare, és a dir desfem 50g de massa mare en 50g de farina (35 de blat i 15 de sègol) i 50ml d'aigua . Ho tapem bé i ho deixem reposar, a temperatura ambient, fins que hagi doblat el volum..
Al bol de la KA hi posem tots els ingredients menys els 10g de mantega. Amb l'accessori ganxo amassem tres minuts a velocitat 1 fins que la massa estigui lligada. Pugem la velocitat a 2 i ho tenim amassant dos minuts.. Afegim la mantega en dues vegades i amassem fins que la massa l'hagi absorbit completament.
Posem la KA a velocitat 4 i la tenim treballant 12 minuts més.
Ens quedarà una massa suau, elàstica i gens enganxosa.
La posem en un bol, fent-ne una bola i tapant-la amb paper filn durant una hora a temperatura ambient.
Passat aquest temps dividim la massa en quatre porcions. Agafem la màquina de pasta fresca i la preparem posant-la a la posició de màxima obertura ( a la meva és la posició 8).
Estirem lleugerament la primera porció de massa perquè tingui la mateixa amplada que la màquina i comencem a pasar-la unes quantes vegades (hem de tenir la precaució de tenir la màquina lleugerament enfarinada perquè la massa dels cruffins corri bé i no s'enganxi)
Anem tancant l'obertura de la màquina per anar aconseguint que la làmina de massa sigui cada vegada més prima, gairebé transparent, però SOBRETOT que no es trenqui (en el meu cas he acabat passant-la pel 2 ja que a l'1 es trencava)
Una vegada tenim la massa molt prima la posem damunt la taula lleugerament enfarinada, com que és una tira molt llarga la tallem per la meitat.
Agafem una mica de mantega i amb els dits untem les dues tires de massa. Comencem enrotllant una de les dues tires formant un rulo. Després afegim la segona tira i aconseguim un rulo més gruixut. Aquest rulo el tallarem de punta a punta amb l'ajuda d'un ganivet ben esmolat i cada una de les dues parts la caragolarem i posarem en un motlle de fer muffins.
Posem la KA a velocitat 4 i la tenim treballant 12 minuts més.
Ens quedarà una massa suau, elàstica i gens enganxosa.
La posem en un bol, fent-ne una bola i tapant-la amb paper filn durant una hora a temperatura ambient.
Passat aquest temps dividim la massa en quatre porcions. Agafem la màquina de pasta fresca i la preparem posant-la a la posició de màxima obertura ( a la meva és la posició 8).
Estirem lleugerament la primera porció de massa perquè tingui la mateixa amplada que la màquina i comencem a pasar-la unes quantes vegades (hem de tenir la precaució de tenir la màquina lleugerament enfarinada perquè la massa dels cruffins corri bé i no s'enganxi)
Anem tancant l'obertura de la màquina per anar aconseguint que la làmina de massa sigui cada vegada més prima, gairebé transparent, però SOBRETOT que no es trenqui (en el meu cas he acabat passant-la pel 2 ja que a l'1 es trencava)
Una vegada tenim la massa molt prima la posem damunt la taula lleugerament enfarinada, com que és una tira molt llarga la tallem per la meitat.
Agafem una mica de mantega i amb els dits untem les dues tires de massa. Comencem enrotllant una de les dues tires formant un rulo. Després afegim la segona tira i aconseguim un rulo més gruixut. Aquest rulo el tallarem de punta a punta amb l'ajuda d'un ganivet ben esmolat i cada una de les dues parts la caragolarem i posarem en un motlle de fer muffins.
Això ho farem amb totes les porcions de massa i aconseguirem 8 muffins.
Dins els motlles, a temperatura ambient, tapats amb un drap de cotó els deixarem fermentar entre dues i tres hores fins que doblin el seu volum.
Preescalfem el forn a 200º, amb aire.
Una vegada el forn calent els posem 10 minuts a 200º i després 10 minuts més a 190º.
Els traiem del forn, els desmotllem i els deixem refredar damunt una reixeta.
Us puc assegurar que si els feu PECAREU. tal i com han pecat la Marta i l'Olga, aquí teniu els seus cruffins.
Són aquestes receptes que sempre pensem que per avui no són... i comencem i ho passem genial i ens ho mengem totttttttt ;o)
ResponEliminaD'aspecte fantàstics i de sabor per pecar motíssim.
Bona setmana,
Palmira
Són per pecar Palmira, i per pecar amb moltes ganes i si pots repetir!!
EliminaPTNTS
Glòria
L'autor ha eliminat aquest comentari.
EliminaMuy rico!!
ResponEliminaSeguro que quedan super crujientes.
Besos
pepi crujientes y muy hojaldrados, me han encantado!
EliminaPTNTS
Glòria
Un gran repte!!! Els teus es veuen impressionants...
ResponEliminaJo no m'he complicat tant... el Thermomix m'ha ajudat molt!
Ara ja podem començar a pensar en el proper!
Petonets,
Olga
Ja pots començar a pensar quin pa vols que fem!
EliminaPTNTS
Glòria
Quina recepta ben diferent! i el resultat deliciós ja es veu! a veure sinó triguem tant per la propera, i fem pa, no?
ResponEliminaPtnts
Vinga, som-hi!!! A mi, ja ho sabeu, m'heu de presionar perquè la droperia em pot heheh
EliminaPTNTS
Glòria
Pues te daba pereza, pero ya veo que el resultado es increíble!! Desde luego ha merecido la pena ponerte manos en la masa...
ResponEliminaPetons!!!
Si, Javier, ha valgut la pena...són una passada de bons!
EliminaPTNTS
Glòria
Hola Gloria. Ni con ocho manos me pondría a hacer esta receta porque creo que sobrarían dos y que serían las mías jj ya que con las vuestras son más que suficientes jj.
ResponEliminaNo soy muy de masas pero me encanta ver las maravillas que lográis hacer y que lo que lamento es no poder probarlas porque por lo que veo tienen que estar de vicio. Un manjar sin duda alguna.
Un abrazo.
Juan, todo es ponerse el delantal y intentarlo. Si lo hago yo no te quepa ninguna duda que tu también lo harías.
EliminaPTNTS
Glòria
Glòria, són impressionants! Entre totes tres m'heu fet dentetes. Porto tot l'hivern pensant que m'he de posar a fer una massa fullada d'alguna mena i no m'acabo de decidir, perquè, com a tu, em fa molta mandra de posar-m'hi! A veure si em trec la mandra de sobre abans que arribin les calors!
ResponEliminaPetons!
Vinga Oriol...ja estem esperant els teus cruffins!
EliminaLa recepta del Sylvain m`ha agradat moltíssim.
PTNTS
Glòria
Super bonics i bons, ja vindria a provar ara mateix :)
ResponEliminaAmb les teves manetes segur que et sortiran espectaculars quan t'hi posis Silvia.
EliminaPTNTS
Glòria
Receta anotada, madre mía Q delicia 😉
ResponEliminaMuchas gracias
EliminaPTNTS
Glòria
Holaaa!!!! me sembla una recepte genial...el resultat a la vista....petonets.
ResponEliminaM'encanta que t'agradin Mamilú!
EliminaPTNTS
Glòria