BLAIETS
Si anem repassant les festes i el santoral anirem veient com molts dies porten associades les seves postres o llaminadura particular.
Tots estem al corrent de què els Panellets són típics de Tots Sants, que la Mona és de Pasqua, a Reus la Coca amb cireres és de Corpus i el Menjablanc típic de la Quaresma, o les tant conegudes Coques de Sant Joan.
Però n'hi ha d'altres que no són tan coneguts, però per això no ens n' hem d'oblidar. A casa nostra, avui, 3 de febrer, Sant Blai, hi ha la tradició d'anar a beneir els aliments. Els nens i les nenes, amb mares i àvies (més aviat àvies) van amb un cistellet amb una poma, una pera, una taronja... i uns quants blaiets, llaminadura que es fa, per una data assenyalada com la d'avui, a totes les pastisseries de Reus.
- -125g de mantega
- -125g de sucre
- -2ous sencers
- -una culleradeta de llevadura Royal
- -300/350g de farina (segons la que prengui)
- -una bona cullerada de sucre avainillat
- -un ou per pintar
Es bat la mantega amb el sucre fins que es torna una pasta fina i blanca.A part, es baten els ous fins que són ben esponjats i es barreja tot. S'hi posa el llevat, la vainilla i la farina.
S'ammassa fins que queda una pasta llisa i s'aplana, al taulell de cuina, amb el corró. Es tallen els blaiets amb el motlle. S'escriu el motiu amb un escuradents, a no ser que tingueu el motlle del sant ( no és el meu cas), aleshores us surt la galeta amb el Sant estampat. Es pinten amb l'altre ou batut i es posen en una llauna de forn, damunt de paper vegetal. Es couen al forn un quart, es treuen i es deixen refredar.
S'ammassa fins que queda una pasta llisa i s'aplana, al taulell de cuina, amb el corró. Es tallen els blaiets amb el motlle. S'escriu el motiu amb un escuradents, a no ser que tingueu el motlle del sant ( no és el meu cas), aleshores us surt la galeta amb el Sant estampat. Es pinten amb l'altre ou batut i es posen en una llauna de forn, damunt de paper vegetal. Es couen al forn un quart, es treuen i es deixen refredar.
M'encanten les tradicions! I aquesta no l'havia sentit mai! Però queda anotada! T'han quedat genials aquestes galetetes! :) Visca St Blai! ;)
ResponEliminaHola, quines galetes més maques, jo sóc de Mallorca i no me sona aquesta tradició per aqui, però pot ser estigui equivocada... tenen una "pinta" increible.
ResponEliminaUna abraçada
Que bones!!
ResponEliminaJo les he menjat moltes vegades, però no les he fet mai!!
I sent tradició, intentaré fer-les!
Un petonet guapa!
Visca les nostres tradicions ganxeta!!! saps? pensava,alguna ganxeta posarà Blaiets? jo me´n vaig fer un tip de fer-ne quan era a cal Padreny,però enguany no he tingut temps,a cal Mata crec que ténen el motlle per posar-los-hi el Sant,de totes maneres t´han quedat maquíssims.
ResponEliminaQuan s´acaba Gener sempre penso en una dita que em deia el pare: Mare de Deu de Candeler ,segon día de febrer,Sant Blai al tres,endevina quin mès és.
A Porrera al meu poble anavem a beneïr i jo al meu cistellet,portava a més de les peces de fruita , un llengüet,rosegons de pa per les bèsties de casa,els conills,les gallines...un grapat de figues seques pel ruc o pel matxo , una taça de menjarblanc i el "rotllo" un coc foradat molt típic del poble que s´obre i s´emplena amb el menjablanc, oh! quina delícia i quins records més macos.
Una abraçada ganxeta.
Hola Dolça, ja sabem una cosa més en quan a tradicions. Es una llàstima que es vagin perden, ara, afortunadament encare hi ha gent com tú que les manté vives. Felicitats per el teu esforç...
ResponEliminaRecords.
Ei, ja veig que les que sabem que són els Blaiets tenim algun relació amb Reus.
ResponEliminaLa recepta és d la Mariona Quadrada i és boníssima.
Mai, ja sé que a la llauneria Mata en venen el motlle però me'n van demanar tants calés que vaig pensar que per una vegada a l'any no em valia la pena fer la despesa i ja em veus, amb un escuradents...
Aquesta dita també la recordo de la meva àvia... AY! que ja tenim una edat i semblem iaies jejeje.
PTNTS
Dolça
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQuina gràcia això dels "blaiets". Al País Valencià hi ha molts pobles que festegen sant Blai. El costum sol ser dur dolços diversos a beneir: rotllets, rosquilletes, bescuitets... Com que és protector de les malalties de la gola, sempre procure menjar-ne un trosset de rotllet beneït. Per ací diem "Sant Blai gloriós, que se m'emporte la sogra i em cure la tos". Eps! Que conste que jo m'estime molt la meua sogra, eh?
ResponEliminaA prop de Beneixama tenim Bocairent, on li fan festes de moros i cristians. També a Sax... Bé, prou rotllos de tradicions. Salutacions
Hola!
ResponEliminaM'han agradat molt els blaiets, no els coneixia.
Qan puguis passat pel meu bloc, t'he deixat una coseta.
pt!
Ma Petite Boulangerie
Me copio esta receta con tu permiso, pues tienen que estar buenisimas.
ResponEliminaUn besito wapa
Amb el teu permis t'he recomanat al meu blog, especialment perquè les receptes que fas m'agraden i perquè recordo que el dia de Sant Blai avanç de menjar-te les coquetes beneides es resava un pare nostre..."Sant Blai ditxos ens guarde de la tos "
ResponEliminaDolceta, desconeixiem aquesta diada i per tant, també desconeixíem el seu dolç!
ResponEliminagràcies per la classe didàctica.
petonets.
Han de ser boníssims els Blaiets!
ResponEliminaNo en coneixia la tradició, i m'encanta explicar-les als nens o sigui que ja tindrem un taller de blaiets pels nens!
Per cert! Molt ben documentat amb les fotos, s'agraeix molt!!
Petons!
Jo tampoc coneixia gens aquesta tradició... ja veig que és tiípica de Reus :) Aquests Blaiets deuen ser boníssimes, semblants a les típiques galetes de mantega amb aroma de vainilla, oi?
ResponEliminaM'encanten les tradicions dolces lligades a festes populars... se'n podria escriure llibres sencers!
En la festivitat de St. Blai es beneïen uns panets (dolentíssims) que tenien la virtut de guarir el mal de coll: si algú aconseguia engolir-ne set de seguits restava guardat del mal per tot l'any.
ResponEliminaJo crec que a St. Blai li semblaria bé que menjant 7 d'aquestes galetes tan bones dedicades a ell, també estaríem protegits contra tots els mals de gola!!!
Hola Dolça. También por Granada, había una tradición parecida, en lugar de galletas eran rosquillas. Recuerdo que en este día nos las daban porque San Blas es el protector de las enfermedades de la garganta.
ResponEliminaEstas galletas tienen que estar deliciosas.
Saludos
Unas blaiets, sin dudarlo exquisitas, unas pastitas que apetecen mucho tomar en cualquier ocación. Besos.
ResponEliminaNo coneixia aquesta tradició,quin reportatge tan maco de la elaboració dels blaiets. Felicitats
ResponEliminaQue tradicion mas bonita,me gusta que se sigan y no se pierdan,las blaiets te an quedado geniales.
ResponEliminaUn beso.
M´encanten les receptes típiques i aquesta no la coneixia, aquí no es fa i deuen ser molt bones
ResponEliminaUna de las cosas que más me gustan de Catalunya es como cada festividad se asocia con algo para comer. Intento estar al día y no perderme ninguna tradición, pero los "blaiets" no los conocía. Gracias por el post.
ResponEliminaUn beso
Franacesc, és el mateix pertò en lloc de beneir rosquilletes o biscuitets a Reus beneim Blaiets!
ResponEliminaEva, me n'alegro que t'hagin agradat i grààààcies, ara passaré pel teu blog.
Rosa, permiso concedido, ya me contarás como te han salido.
Cullereta, gracies per recomanar-me. Veig que voslatres també beneiu... coquetes.
Parella vermella, per no saber jo no sabia que només feiem els Baliets a Reus, així que sempre anem aprenent coses noves.
cuinetes, jo alguna vegada també he fet, anb els alumnes, Taller de cuina i hem fet Blaiets, surten molt bé i els agraden molt!!!!
Gemma, no són semblant a les galetes de mantega amb aroma de vainilla, ho són!
Margarida, els nostres Blaiets són bons, si ens curen o no del mal de gola...amb això ja no m'hi poso, però són molt bons!
Juan, en Granada tambien bendecís por Sant Blai! Es que en todas partes hacemos cosas parecidas!!!
Ana, la misma massa te sirve para hacer pastas secas, con mermelada, cubiertas de chocolate, con naranja confitada....
Angels,MJosé Mesilda, gràcies
Sol, es que en esta vida todo lo c elebramos comiendo.
PTNTS
Dolça
No havia sentit mai parlar dels blaiets, i m'agraden les tradicions.
ResponEliminaAl meu poble també encara és va a l'esglesia amb la cistella amb panets, pomes, ...
bones les galetes i bona l'explicació que ens has fet.
un petó.
Hola Dolça. Aunque ya te he dejado un comentario paso a decirte que si puedes y quieres pases por mi blog a recoger una cosa.
ResponEliminaSaludos
Hola Dolça,
ResponEliminaM'agraden tan les galetes fetes a casa, segur que en faré d'aquestes!
Avec toute mon amitié
Henriette
Hola Dolça,
ResponEliminaMolt bones aquestes galetes...
Esta tarde para merendar pintan muy bien...
Saludos,
Jorge
http://pocohecho.wordpress.com/
Que ben explicat amb aquestes fotos.. Fan paxoca aquestes galetes.. siguin per festes o no..
ResponEliminaHola, Dolça!
ResponEliminaSi et passes pel meu bloc tindràs una petita sorpresa!
Dolça, quina currada. Quin slide més narratiu. M'han convidat a menjar blaiets d'una de les millors pastisseries de Reus, i que vols que et digui, no m'han agradat res. Més durs que el cartró, i negres com el carbó. L'any passat una companya de feina en va fer, com els teus!!!! encara que ella tenia el motlle amb el sant. Si que vaig disfrutar. Haig de reconèixer que com lo que es fa casa, res. Ni pastisseries ni punyetes. Visca la rebosteria de casa. I aquests teus un 10. Salut!!!!!
ResponEliminaDolors, diuen que St Blai ens protegeix del mal de gola i per això hi ha la tradició d'anar a beneir. Encara avui es veuen iaies amb els nets amb un cistellet amb peces de fruita i uns quants blaiets, amb un tapetet al damunt tapant-ho... Tradicions i supersticions a l'hora però que agrada que no es perdin!
ResponEliminaJuan, muchísimas gracias por el premio!!!
Henriette, són molt faciletes i surten molt bones, es poden fer per qualsevol ocasió, sense escriure el motiu al damunt.
Jorge, para merendar, con el café...
Maria, me n'alegro que t'hagi agradat la presentació, però sobretot que et facin patxoca els BLAIETS.
Olles, ganxeta, ja trobava a faltar el teu comentari. Un dels meus germans que en va comprar a una pastisseria ( de la part "baixa") em va comentar el mateix. Aquesta recepta surt bonísima, és de la nostra cuinera reusenca, la Mariona Quadrada, i no és gens complicada de fer.
PTNTS
Dolça
Quina tradició tan maca aquesta que teniu a Reus, una manera ben bonica pq els nens disfrutin d' aquesta festa popular i de les galetes ;)
ResponEliminaFan una pinta boníssima!
Una menció especial a les àvies i a la seva tasca tan important, visca les iaies, i els avis també, per suposat!
Beth
Amb el teu permís, et copio la recepta pel Blog de la meva Parròquia.
ResponEliminaEvidentment, citaré que l'he tret d'aquí, que el mèrit és tot teu :-)
El posaria demà dilluns. El Blog és aquest:
http://cristreireus.blogspot.com/
Mil gràcies!!
Acabo de fer el post. Moltes gràcies!! :-))
ResponEliminaGràcies per donar-me la benvinguda. Ens seguirem llegint. I sí, després vaig pensar en Cal Mata no gaire lluny de la impremta. Ja he escampat la flaire del blaiet per Twitter (jo sóc @milipicu) i fins i tot el Tw de @MercatsBCN va fer un RT amb el link al teu blog… Vés a saber on ha arribat el St. Blai? Ja està més al núvol que mai. Salut, ganxeta!
ResponEliminaCaram Rosalia, jo no sóc de Twitter, amb el facebook, el bloc, la feina, la família, els tallers ... no arribo a tot, però m'agrada saber que l'oloreta de vainilla dels BLAIEts ganxets arriba fins aquests punts. Per cert vaig mirar si tenies bloc o algun lloc per "coneixer-te" i no he trobat res, pot ser?
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Acceptes comandes? No estaria malament poder aconseguir una capseta petita plena d'aquests blaiets......
ResponEliminaPetons, Dolça!
Olga
Aquets Blaiets, donc fe, son boníssim. Tan que aquesta recepte la copio i la faré., ja que m'agrada molt com base de galeta. Sera uns Blaiets trucats......
ResponEliminaPetons "gancheta" estimada
HOLA GLORIA, HACES ENVÍOS AL EXTERIOR? TAMBIÉN IMPORTARIAMOS UNA CAJITA LLENA...PERO DE MOMENTO, HEMOS SEGUIDO TU RECETA EN HONOR A L'ÓSCAR. HAN SORTIT MOLT BONS. UN PETÓ DES DE L'ARGENTINA!!
ResponEliminaA Nina's Cakes de Reus en tenen SENSE GLUTEN
ResponEliminaNice post thank you Maria
ResponElimina