Salsa d'avellana (sense llet)

L'altra dia volia fer un llom amb salsa d'avellanes. Buscant pels blogs i per llibres de cuina totes les que vaig trobar eren amb crema de llet o nata i jo la volia fer sense llet ni derivats. Trobo que les salses amb llet acaben tenint totes la mateixa textura i amaguen el gust de l'ingredient principal, i jo volia que es notés l'avellana.
Per tant a inventar toca! i el resultat bo, força bo!
Vaig agafar mitja dotzena d'allets tendres, els vaig tallar ben petitets i els vaig començar a sofregir a foc ben suau amb un bon raig d'oli d'oliva fins que van estar transparents. Mentrestant vaig agafar una vintena de "vellanes" de Reus i les vaig picar a la Turbo-Chef (a la picadora també va bé) però no massa perquè volia trobar els trossets. Quan els allets estaven a punt hi vaig tirar una tasseta de caldo de pollastre i les avellanes i, a foc ben suau, vaig fer que s'anés reduïnt. Com que veia que em quedava molt líquid hi vaig afegir una cullerada de mostassa (que sigui suau perquè no domini), ho vaig remenar bé per a lligar-ho i així vaig aconseguir la textura adequada per a la salsa.
A part vaig agafar el llomillo i el vaig tallar a trossos d'uns dos dits de gruix, els vaig salar i empebrar una mica i els vaig marcar en una paella ben calenta sense gens d'oli. Els vaig posar en una safata de forn, coberts de la salsa i a 200º uns 20 minuts. Va sortir un llomillo en salsa d'avellana molt bo.

I amb la salsa que va sobrar vaig fer pasta un parell de dies després. vaig bullir una pasta d'aquesta de sípia, tomàquets i ous que tenia al rebost. Vaig sofregir uns taquets de pernil de manera que quedessin ben torradets i cruixents i hi vaig tirar per sobre la salsa d'avellana calenta. Va sortir un excel·lent plat de pasta amb salsa d'avellana.

Si em feu triar entre el llom o la pasta no sabria quin plat agafar, però a casa m'han dit que la pasta puc repetir-la tantes vegades com vulgui...

Comentaris

 1. "Vellanes" de Reus....m'has fet recordar del meu avi..teniem un pot d'avellanes torrades, ell posava la mà a dins i sempre treia les més grosses!!!...
  Jo em quedo amb la pasta...(no sóc massa carnívora!)

  ResponElimina
 2. dolça, aquesta salsa sense llet ni crema em sembla una gran idea tant per a la carn com per a la pasta.
  he estat uns dies molt enfeinat sense poder visitar els blocs amics i m'havia perdut el pica-pica de carnaval 8gràcies per esmentar-me) i la cassoleta de poma i botifarra negra, que m'apunto per versionar també ben aviat.
  un petó

  ResponElimina
 3. Uuuuummmmm una salsita divina para mojar mucho pan!! Me encanta!!

  Un besazo Dulce...

  ResponElimina
 4. Salsa multifuncions!!!
  Per la carn, per la pasta... bona idea aquesta salsa sense llet o crema de llet.
  Petons

  ResponElimina
 5. Felicitats per la teva creació. Em quedo amb els dos suggeriments, el llomillo i la pasta, i amb productes de la terra!.

  Fins aviat

  ResponElimina
 6. Hola Dolça, tu experimento merece un diez. Por el aspecto que tiene en la foto debe estar deliciosa. Tomo nota, porque me ha llamado la atención.
  Saludos

  ResponElimina
 7. Hola Dolça,

  Jo també sóc 100% partidari de no fer servir crema de llet en salses i altres plats.
  Les vellanes son un fruit moltes vegades oblidat que jo també faig servir molt per picades i romescos.
  o dubtis que aqueta salsa la provaré.
  Salut
  Pepin

  ResponElimina
 8. Ohhh, Dolça, quina crema més deliciosa!!
  Sí, ja sé que és una salsa però t'ha quedat una texturacom si fos una crema suau i deliciosa!!

  Petons,:x!

  ResponElimina
 9. T´envejo, soc incapaç d´inventar res i aquesta salsa deu ser deliciosa, no l´he provada mai però crec que no tardaré a fer-la...petonets

  ResponElimina
 10. Dolça, coincideixo amb tu. Les salses amb llet o nata líquida desvirtuen l'ingredient principal. I tal com la proposes, ha de quedar deliciosa! Sobretot amb les vellanes de Reus! ;)
  Petons!

  ResponElimina
 11. hola Dolça és la primera vegada que escric i ho faig amb una bona idea i suggeriment teu.

  Tens raó, quan hi tires crema de llet, totes les salses s'assemblen. Serà questió de probar-la com tu l'has fet

  ResponElimina
 12. La salsa d'avellanes ha d'estar absolutament deliciosa!
  pt!

  ResponElimina
 13. Me ha encantado tu salsa de avellanas de Reus, me parece muy saludable y deliciosa combinada con el lomo. Muchas veces asocio las avellanas a recetas dulces, me has dado dos buenas ideas saladas... ¡Saludos!

  ResponElimina
 14. Marta, en diem "vellanes" o no? a Reus i comarca.

  Manel, és una mica com la teva salsa de xampinyons, que tampoc volies amagar el gust amb llet i derivats. T'esmento al pica-pica de carnaval perquè em vas inspirar una de les cassoletes i crec que és l'ètic dir d'on surten les coses. Si fas la cassoleta de poma i butifarra t'agradarà, ja ho veuràs!

  Mandragora, en lugar de mojar mucho pan la que sobra sirve para hacer la pasta un par de dias después... Es por aquello de que se acerca el verano, el bikini, los kilitos...jejej

  Dolorss, jo moltes vegades els salses de les carns les aprofito per fer altres plats en dies posteriors, i a casa ja em diuen allò de -"Què, avui aprofitament?"

  Glòria, sempre que puc, productes de la terra i a més fent-ne propaganda!!!!

  Juan, un experimento, porque no sabia si la mostaza iba a ir bien con la avellana,, pero la verdad es que si!

  Pepin, si una que és de Reus, zona de DO d'origen de les avellanes no en fa us i propaganda, ja podem plegar, no et sembla!!! jo també crec que les tenim oblidades davant les ametlles i hem de fer perquè deixi de ser així.

  Vanesuky,ganxeta,efectivament, és una salsa, com a crema no crec que serveixi, s'hauria de fer alguna modificació.

  M.José, estic segura que tu enlloc d'inventar improvises, a la cuina, i al cap i a la fi és el mateix!

  Mercè, Manresa, efectivament aquesta salseta té gust de "vellanes" no de crema de llet!

  Eva, quan la provis ja m'ho diràs!

  Sol, las avellanas las uso para muchas recetas saladas, sobretodo para hacer romescos. Y estan riquísimos. Pero para dulces también!!!

  PTNTS a tots i totes
  Dolça

  ResponElimina
 15. Moltes vegades faig llom o lligat de vedella a la sal, i no sé mai quina salsa posar-hi.
  Aquesta crec que m' hi anirà molt be.
  ptns

  ResponElimina
 16. dolça no me deixa entrar me diu que no existe este blog

  ResponElimina
 17. Una salsa buenisimaaaa....y muy aprovechada,a mi me gusta mucho mojar pan,pero con la pasta tambien es tentadora,tendre que brobar...
  Besos.

  ResponElimina
 18. Anna, em sembla que si que t'hi pot anar bé, però la salsa d'avellana et taparà el gust del tall fet a la sal. Potse milllor una mouse d'escalivada o una compota de poma i aquesta salsa la fas servir en una carn que pugui fer una mica de xup-xup.

  elena, torna-ho a provar. El blog si que existeix, a més tu hi has deixat el comentari!

  mesilda, si eres muy "panarra" cualquier salsita sirve de excusa, eh!!!

  ResponElimina
 19. Quina pinta tant el llom com la pasta!! Em quedo amb les dues idees!!

  ResponElimina
 20. no,, però mira me surt una entrada que diu,en busca de la madalena perfecta,en superdulces o una cosa semblant però es el teu blog que el tinc a favorits i quant entro me diu que no existe,,però est tu,així que vaig i entro a trves del teu perfil,,una cosa rara a veure demà con va ja et diré algo.

  ResponElimina
 21. mira aqui es con un cruze quan entro a vegades me sert altre cosa

  mira ara aixo

  http://es.petitchef.com/feed/no-tot-son-postres-a-la-cuina-uid-4777

  ResponElimina
 22. Yo me quedo con el llom

  ResponElimina
 23. Dolça te copio la receta pues a mi marido no le van las salsas de nata ni leche, asi que esta me viene al pelo.
  Un besazo preciosa y ya te contaré que tal en cuanto la haga.

  ResponElimina
 24. holaaa avui entra directe,,que be,un petonas guapa i perdona el toston.

  ResponElimina
 25. Aquesta salsa és un vici al 100% m'encanta i és tan versàtil. Mmm, genial.

  ResponElimina
 26. Bonjour Dolça,
  He descobert la cuina catalana fa pocs anys i m'agrada molt. La trobo rica, inventiva i saborosa. La cosa que m'ha entusiasmat més són les picades i l'estilització dels fruits secs com les avellanes o les ametlles que no són tan conegudes en la cuina del meu país.
  Aquesta salsa m'encanta!
  Avec toute mon amitié,
  Henriette

  ResponElimina
 27. Hola Dolça
  Felicidades por la receta.
  Una excelente salsa.
  La foto está preciosa x

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides