29.5.14

Pa d'espelta amb massa mare

Una vegada al mes faig pa, o dues, o tres... ja sabeu, m'agrada fer pa i si és amb massa mare encara més. Després en gaudim tres o quatre dies  i quan s'acaba ja enyorem tornar-ne a fer...

Aquesta vegada he fet un pa de pagès mig i mig amb farina de blat i farina d'espelta... Dijous  vaig començar a despertar la massa mare amb farina d'espelta, divendres la vaig alimentar  i dissabte de bon matí ja vaig anar per feina.


Per aconseguir aquest pa necessitem:
1/2 quilo de farina de força
1/2 quilo de farina d'espelta
650ml d'aigua
220ml de massa mare
20g de sal
5g de llevat fresc

Agafem tots els ingredients, els posem en un  bol i els amassem fins aconseguir una massa homogènia, fina i elàstica.

La deixem reposar dues hores i mitja.
Als 30 minuts del repòs pleguem la massa perquè agafi força i la tornem a deixar fins a les dues hores i mitja.

Una vegada ha passat aquest temps dividim la massa en dos o tres, segons la mida dels pans que volguem fer, i amb les mans donem forma de bola a cada peça.
Posem cadascuna de les boles en un drap de cotó enfarinat  que les emboliqui ( però que no les apreti) i les deixem reposar una hora i mitja o fins que vegem que han doblat el volum.

Posem el forn a preescalfar al màxim de temperatura que puguem i preparem un bol amb aigua, que posarem dins el forn al moment que hi posem el pa.

Amb el forn ben calent posarem les boles de massa dins, amb la part irregular a la part de dalt, ja que serà per on el pa grenyarà. Podem ajudar a que ho faci tallant una mica la superfície amb un ganivet ben esmolat.
Una vegada el pa dins el forn, podem baixar la temperatura a 220º i deixar-lo coure uns 40-50 minuts, fins que vegem que està daurat.
Sabrem si el pa està ben cuit si quan el traiem del forn li donem uns copets i sona buit, de no ser així es torna a posar a coure una mica més.
El deixem refredar damunt una reixeta, perquè l'aire circuli bé per tot arreu i la crosta sigui ben cruixent.

La recepta és a la pàgina 142   del llibre "Pan en casa"  d'Anna Bellsolà.

L'he hagut de racionar una mica que sinó... :-D

7 comentaris:

  1. Genial, fantàstic, espectacular pa!!! Com tu.... i tot el que fas!!!
    M'hauràs de fer una classe particular de massa mare, jo trobo que no progresso adequadament.
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  2. Què bé queden aquests pans amb massa mare, tenen una molla increïble. Tens molt bones mans pel pa, Glòria. Bona nit, guapa.

    ResponElimina
  3. Glòria, t'estàs convertint en una panarra de categoria!! Ha ha ha. Que bo que ha de ser, aquest pa! La massa mare, amb aquella aroma que incorpora al pa,... ja me l'imagino!

    ResponElimina
  4. Coincideixo amb la Chus, tens unes mans d'or pel pa! Ara fa molt de temps que no en preparo i em fa venir unes ganes de possar-me a preparar pa quan veig aquestes fotos!
    Un petó maca.

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  5. reconec que el pa és la meva asignatura per superar...
    i aquest té una pinta insuperable!!!
    petons

    ResponElimina
  6. je je je... això de fer pa a casa enganxa!
    I amb massa mare i farina d'espelta, ha de quedar un pa molt més gustós.

    ResponElimina
  7. Hola Glòria, he llegit el teu comentari en el meu blog, gràcies. A mi també m'agrada fer pa, però per falta de temps en faig poques vegades i amb masa mare mai n'he fet. La farina d'espelta on la compres? doncs als supers que és on compro jo no n'he vist mai i m'agradaria provar de fer aquest pa, té molt bona pinta.

    *Pilar*

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.