Calamarsos farcits, recepta de pescadors


Quan pensem en aquest plat sempre ens ve al cap un mar i muntanya... avui us porto una versió que no ho és. 
És una recepta de pescadors, la que fèien les mares i les àvies dels restauradors actuals de Cambrils quan arribaven les barques. 
L'àvia Dolores d'aquesta família quan li portaven els calamarsos  acabats d'arribar els cuinava d'aquesta manera i els seus nets m'han passat la recepta.



Per a 4 racions necessitem:

  • Si considerem una ració 2 calamars, 8 calamars mitjans sencers.
  • 4 ous durs
  • 2 cebes no massa grosses ratllades, una pel farcit i una pel suc
  • Potes i aletes dels calamars
  • Farina
  • Caldo de peix suau
  • Mitja copeta de brandy
  • Oli
  • Sal
Picada:
  • Pa fregit
  • Pebre negre
  • Una miqueta de pebre vermell dolç
  • Un grapat de fruita seca (avellanes-ametlles -pinyons)


  Podem avançar una mica si tenim fetes  aquestes preparacions prèvies:
  1. - Netegem els calamarsos, deixem només el tub.
  2. - Fem talls petits amb aletes i potes.
  3. - Bullim els ous durs, els refredem i esmicolem
  4. - Fregim un parell de llesques de pa i un parell de grans d'all.
  5. - Bullim 20 minuts potes, aletes i tenim algun tros de calamars que se'ns hagi trencat en girar-lo ( l'aigua de bullir pot ser el brou que demana la recepta)
  6. - Fer la picada.



Ratllem una  ceba i la posem a sofregir amb un  bon raig d'oli i quan estigui transparent hi afegim els trossets de  calamars bullits, els ous durs esmicolats i una cullerada (o més) de farina, remenant-ho fins que quedi lligat.
Farcim els cossos dels calamarsos i els tanquem amb un escuradents.

En una cassola sofregim l'altra ceba tallada ben petita o ratllaba, hi tirem el brandy i ho flambegem.
Hi afegim la picada, un parell o tres de cullerots de caldo, quan arrenqui el bull hi posem els calamarsos farcits  i ho fem coure a foc suau uns 45 minuts.

Cal vigilar el suc, i si veiem que en falta es poden  anar afegint miquetes de brou.
La picada l'he fet amb pinyons, però cal tenir en compte que la recepta original portava la fruita seca que es tenia a casa... i a la nostra zona estem parlant d'ametlles i avellanes.

Un consell... cuinem-ho avui i ens ho mengem demà, el repòs li va molt bé a aquest plat.



Font de la recepta: Una xerrada amb els nets de l'àvia Dolores, la Dolors, el Joan i l'Elisa.

Temps:

Per a fer les preparacions prèvies :  45 minuts
Fer la farça i farcir els calamarsos:  60 minuts
Coure: 45 minuts

Comentaris

Entrades més llegides