Lussebullar, brioix de safrà típic per Sta Llúcia
Quan pensem en Suècia i els altres països nòrdics ràpidament ens venen al cap els kanelbullar, els rotllets de canyella que són tan coneguts i que en trobareu mil i una receptes per les xarxes.
Però no només amb els kanelbullar s'endolceixen els suecs ... el dia de Sta Llúcia, dia que es celebra una bonica tradició plena de màgia, misticisme i llum es fan els Lussebullar o saffronsbuns, uns panets abrioixats , aromatitzats amb safrà amb forma de 8 o de S que si us animeu a fer-los de ben segur us enamoraran tant com ho han fet amb mi.
Necessitem:
Per a fer el preferment:
- 25 g de llevat fresc
- 1'5 dl de llet a temperatura ambient
- 50 g de sucre glas
- 175 g de farina de blat
Disolem el llevat amb la llet, hi afegim el sucre i la farina i, amb l'amassadora, ho treballem uns 5 minuts fins que tinguem una massa elàstica. Ho tapem i ho deixem reposar fins que hagi doblat el volum, una mitja hora més o menys.
Mentrestant desfem dues cullerades de mantega i hi afegim el safrà. Ho deixem refredar.
Posem tota la resta d'ingredients al bol i ho amassem, quan la pasta comença a lligar-se hi afegim el preferment i seguim fins tenir una massa llisa i homogènia. Ara no més cal afegir la mantega on hi hem desfet el safrà, treballar-ho fins que la massa sigui ben elàstica i tingui tota ella, un bonic color groc.
La deixem reposar, tapada, una mitja hora més.
Damunt una superfície enfarinada dividim la massa en porcions +/- de 70g, fem uns rotllets d'uns 20 cm i els donem forma de S.
Els posem damunt la safata que hagi d'anar al forn i els tapem amb un drap de cotó uns 15-20 minuts perquè doblin el seu volum.
Posem una pansa al mig de cada "forat" de la S, ho pintem amb ou, i ho posem al forn, que tindrem calent, a 200º, uns 13-15 minuts.
Els deixem refredar damunt una reixeta i ja els tenim a punt.
Font de la recepta: visitsweden.com
Temps:
Preferment: 35 minuts
Massa: 40 minuts
Donar forma i repòs: 40 minuts
Forn: 15 minuts
Total: 130 minuts
Se ve todo buenísimo. Gracias por tu visita. También te deseo una feliz Navidad con salud y amor.
ResponEliminaYa veo que eres una experta en la cocina, te han quedado de diez en cuanto a la presentación y ya me estoy imaginando lo riquísimos que tienen que estar.
ResponEliminaHe mirado algunos de los platos que has hecho con anterioridad y si uno es bueno, el otro aún lo es más. Felicitaciones por tu blog.
Quiero también agradecer tu visita en mi espacio y responder a lo que me dices.
Por lo que habrás leído en mi última entrada, el otoño para mí es una estación un tanto triste, pero he de reconocer que sus colores me encantan, son únicos.
Pero estoy de acuerdo contigo en que este año la estación otoñal ha sido un tanto atípica, aquí ha llovido, cosa que hacía mucha falta, pero el calor ha hecho brotar a algunos de mis árboles, seguro que creyeron que se acercaba una nueva primavera.
Agradezco tu visita y tus letras, vuelve cuando quieras, yo siempre correspondo.
Ha sido un placer conocerte.
Te deseo una FELIZ NAVIDAD CON FAMILIARES Y AMIGOS.
Cariños.
Kasioles
Estimada amiga, m'ha sorprès gratament que a Catalunya tinguéssim una dolç semblan al suec per a Sta Llucia. Es veu molt fàcil de fer i te un aspecte meravellós.
ResponEliminaEt desitjo que passis un bon Nadal amb els teus. 🎄🥂✨
Noooooo, són els dolços suecs!!!!!
EliminaEls he fet amb la meva filla, que viu allà i m'ha aconseguit la recepta.
PTNTS
Glòria
Hola Gloria. Espero y deseo que hayas disfrutado de las pasadas fiestas y que el año que acaba de comenzar te sea favorable en todos los sentidos.
ResponEliminaY creo que habrá sido así porque has tenido la compañía de tu hija y con ella has preparado esta delicia. No dudo que en todos sitios tienen verdaderas maravillas entre las que se encuentran estos dulces.
Estoy convencido de que con tu maestría y junto a tu hija los que has hecho no deben envidiar a los originales jj.
Ya me hubiera gustado poder saborearlos, al menos uno jj.
Un abrazo.