El menjar de Suècia


fotografia agafada de http://es.wikipedia.org/wiki/Köttbullar

Köttbüllar, o dit d'una altra manera mandonguilles sueques. A tot arreu i a tot hora les trobes, les fan amb suc o amb una mena de salsa blanca acompanyada de fruites del bosc. A mi no m'acaben de convèncer, però no es pot anar a Suècia sense provar les köttbüllar.
No vam menjar malament, us poso una mostra d'uns quants plats que vam tastar, dels que són típics us poso l'enllaç amb la recepta, per si algú s'anima a fer-ne algun. N'hi ha que de suecs no en tenen res, però de tant en tant venia de gust algun sabor una mica més conegut i sortir del lax.


Mengen molt de peix: seitó, peix blanc i salmó (lax); però també mengen carn: vedella, ren i pollastre, a més de les famoses mandonguilles.

Fan servir les patates per tot, fins i tot les ratllen i les barregen amb la carn per fer-ne les köttbüllar.
Mengen força amanides, i fan servir vinagreta d'oli i vinagre. L'espàrrec verd és típic i el fan servir molt. També mengen pernil curat i formatges, però es decanten pels italians. L'oli que fan servir també és italià, però en algun lloc hem vist algun setrill amb oli andalús.
També tenen bolets que els salten a les amanides i amb les carns. Hem vist i tastat rissotto de bolets suecs.
Acompanyen moltes carns amb salses fetes amb fruites del bosc.
Les postres tenen moltes espècies, amb abundància de la vainilla i la canyella. Les fruites vermelles i del bosc estan en abundància a les postres.
Ens ha sorprès la presència del vi negre a les taules, i no qualsevol vi (Rioja i Borgonya).

Aquí teniu els enllaços a algunes receptes:
Silltallrik, seitó fumat.


Toast Skagen, combinacio de gambes i altres ingredients típicament suecs damunt d'una torrada.

Gravad- lax, salmó marinat en anet.

Laxpudding, pudding de salmó.

Kanelbullar, unes postres que a primera vista semblen ensaïmades.

Comentaris

  1. Hola, Dolça! Parece que has acabado un poco hasta el gorro de las albóndigas suecas! jejeje. Tengo la receta, algún día las probaré. Un besito.

    ResponElimina
  2. Sóc partidària quan vaig a algun lloc de menjar les coses típiques de la terra, però les mandonguilles no me les menjo ni a casa meva!
    La resta del menjar m'ha semblat molt bé, fins i tot menjaria salmó (que aquí ni el tasto). M'ha agradat veure que fan servir oli i vinagre per amanir: són llestos i hauran vist que com els productes mediterranis, res de res!
    Perfecte aquest repàs gastronòmic que ens has fet! Si mai hi anem, ja estarem ben documentats!

    ResponElimina
  3. Em penso que jo ho passaria una mica malament a Suècia (alhora de menjar, clar), és que no m'agrada gens el lax!!! tot i així, les mandonguilles tenen bona pinta! Quina xulada de viatge. Un petó enorme.

    ResponElimina
  4. Entren ganes de marxar uns dies cap allà,es nota que has disfrutat de les teves vacances. Una abraçada

    ResponElimina
  5. Ostres Dolça, quina bona pinta té tot. Clar que no vau menjar malament, molta gamba, molt de salmó, molt de verd. Això no pot fallar. Salut!!!!

    ResponElimina
  6. Donçs fa bona pinta el menjar suec... Jo quan torno de viatge, sempre m' agrada provar de fer els plats que he menjat o vist.
    No he estat a Suècia... però em fas enveja, donçs sembla un país preciós.
    ptns.

    ResponElimina
  7. hola! me ha gustado ti reportaje sobre suecia y me ha recordado a los dias que pase alli, me ecanto la comida, y la variedad...hasta reno ahumado! Me gusta mucho la combinacion de dulce salado que usan, tu receta de las albondigas ya me la he apuntado,

    besos desde londres,

    pity

    ResponElimina
  8. Dolça, caram quin reportatge gastronòmic tan interessant, jo no soc gaire de mandonguilles, però en canvi el lax em fascina!

    Un petó! Beth

    ResponElimina
  9. Benvinguda de nou! Ja veig que has ben aprofitat el viatge a Suècia, el monogràfic gastronòmic és digne d'un programa de Karakia, je je je...
    Ara toca tornar a agafar el ritme, a toc de timbre i de classes, oi?
    Ànims per tot el curs que comença!
    Hi haurà esmorzars pedagògics aquest any? ;)

    ResponElimina
  10. Apa, quines vacances!!! ;) M'ha agradat molt la ruta turística per la gastronomia sueca! :)
    El lax què és? No n'he tastat mai! :p
    Petons!

    ResponElimina
  11. unes vacances ben aprofitades, celebro que ho passessiu bé i coneguessiu aquest país que ara s'ha posat tant de moda pels seus autors de novela policíaca.

    ResponElimina
  12. Angie, es que a mi las albóndigas... que no me las como ni en casa así que cuando voy por estos mundos de Dios aun menos!

    Margarida, tu ets de les meves, de mandonguilles res de res,però és que a Suècia les trobes a tot arreu i a tothora. El salmó no té res a veure amb el que es menja aquí. I l'oli i el vinagre va ser tot un detall, la veritat!

    Vermells, hi ha lax, però hi ha gambes, hi ha molts tipus de peix blanc, moltes verdures, carn vermella i pollastre... i segur que moltes més coses que em deixo. Per tant el menjar no és excusa per no anar-hi!

    Elvira, la veritat és que ha anat molt bé i em gaudit molt.

    Olles, ganxeta, vàrem menjar força bé, diferent però bé. Fins i tot la xiqueta que està en aquella edat d'això no i això tampoc no ha tingut problemes amb el menjar.

    Annafs, tinc la recepta d'un dolç, aquell que sembla una ensaïmada amb canyella que el vull fer, però esperaré que baixi una mica el termòmetre, ja que aquí la calor és insuportable.

    Pity, tienes razón en lo de la combinación dulce-salado. Es que utilizan muchas frutas del bosque para hacer salsas y esto da este sabor dulce tan especial. También utilizan mucho el mango, como si fuera chutney para acompañar.

    Beth, jo tampoc soc gaire de mandonguilles, i el lax suec és espèctacular, no té res a veure amb el que mengem per aquí!

    Gemma, és que quan vas a algun lloc que t'agrada i ho passes bé tens ganes de compartir la teva experiència amb els demés!
    Ara tornar a la normalitat, però aquest any no hi haurà esmorzars pedagògics, almenys de moments, ja que la meva situació laboral canvia i no sé com serà l'ambient del lloc on em toca anar.

    mercè, n'estic segura que si que n'has tastat de lax, és salmó!!!

    Manel, tens raó ara Suècia està de moda pels autors de novel·la policiaca, per l'IKEA i per l'Ibrahinovic!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  13. Fa bona pinta i també bon gust tot plegat, un bon viatge amb molt de peix -salmó- i mandonguilles i amanides, molt ben aprofitat tot plegat Dolça¡¡.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides