18.1.16

Crema de xirivia i ceps

Amb el  fred que ja arriba, comença a venir de gust començar les menjades amb un brou o amb una crema ben calenta...a casa som molt de sopa, però sempre caldo no pot ser i per això anem "investigant", fent i tastant sopes i cremes diferents.
De la crema de xirivia n'havia sentit parlar... però a casa la xirivia només servia per posar-la a l'olla de caldo. I l'altra dia passejant pel mercat vaig veure'n unes de molt maques i em vaig animar...4 xirivies i un porro al cistell, per fer-ne una crema... i cap a casa a buscar on inspirar-me. Remenant per les xarxes  vaig veure que el seu gust és dolç i suau per tant vaig pensar que havia de posar-hi alguna cosa per arrodonir-la, i què millor que uns ceps!!! 

Per a tres racions necessitem:
  • 4 xirivies mitjanes
  • La part blanca d'un porro
  • Una patata mitjana (opcional)
  • 50g de ceps secs
  • Oove
  • Sal i pebre
Posem els bolets a hidratar en una mica d'aigua un parell d'hores abans de començar a fer la recepta.
Tallem el porro a juliana i el posem en una cassola amb una miqueta d'oli fins que es faci transparent. Hi afegim les xirivies ben netes i tallades a rodanxes primes (si hi voleu posar patata ara és el moment de fer-ho, tallada a rodanxes primes també).  Hi posem sal i pebre al gust i ho deixem coure i quan comenci a agafar color ho cobrim amb aigua. Ho deixem bullir a foc mitjà entre 20 minuts i mitja hora.
Passat aquest temps hi afegim els bolets i l'aigua d'hidratar-los i ho deixem coure uns 10 minuts més.
Ho posem en un bol amb una mica de líquid i ho batem fins aconseguir una crema el més fina possible, si cal anem afegint, a poc a poc, líquid de la cocció fins aconseguir que tingui l'espessor que a nosaltres ens agrada. Si teniu TMX poseu mig minut i aneu pujant la velocitat de 5 a 10 i us quedarà perfecta.
Per arrodonir el plat he saltejat uns quants trossos de cep amb una mica d'all i julivert i els he posat a sobre al moment de portar-ho a taula. 
Ho he acompanyat també amb unes galetes de ceps  de Casabella Natura, d'Olvan, unes galetes boníssimes, sorprenents que han acabat de fer d'aquesta crema un plat de diumenge.

21 comentaris:

  1. Jo també la feia servir només pel caldo fins que vaig fer-ne una compota per acompanyar una carn i va ser boníssima. La faré!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ei... m'interessa això de la compota!!!! Com la fas Mercè?

      Elimina
  2. uY Glòria no tinc costum d'utilitzar-la, l'hauré de tastar!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc la feia servir, només la posava al caldo...segur que a partir d'ara miraré de fer-li més cas!
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  3. Jo la faig amb poma, de quan estava a Londres!!!és bona, bona!!

    ResponElimina
  4. Prenc bona nota d'aquesta crema! Ens agrada molt provar noves receptes de cremes d'hivern! Ha de ser molt bona, Dolça!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tasteu-la Olga, estic segura que us agradarà.
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  5. M'encanta la suavitat de la xirivia, fer-la en crema és molt bona idea.
    I amb el toc dels ceps (de la Cerdanya? ;) ) converteixes un plat de cada dia en un plat de festa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt suau Gemma...i els ceps, cerdans és clar ;-) li donen un puntet especial.
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  6. la xirivia la he tastat dins el caldo sempre, però aixi sola mai, i ha d'estar deliciosa amb el gustet del ceps i ben calentona oi?! qui pogués agafar-ne una tassa...petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es tan senzilleta de fer que no hi ha excusa Roser!
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  7. Una crema deliciosa y los ceps le da el punto de divino a la crema.
    Peto

    ResponElimina
  8. Abans també tant sols la posava al caldo però ara que l'hem tastat en crema... quina cosa més bona i quina textura mes suau. Amb ceps no se m'havia acudit... Saps que li queda molt bé també: una mica de llet d'ametla o de crema dametlla...
    petons
    palmira

    ResponElimina
  9. .Amb aquest temps, vénen molt de gust aquestes cremes, la tastarè.

    ResponElimina
  10. Rodona del tot aquesta crema...i els ceps i les galetes de ceps, un toc genial!!! Amb aquest fred...es presenta com una menja providencial!!! Petonarros!

    ResponElimina
  11. Hola Gloria. Pues ya iba siendo hora de que viniera el frío porque al paso que íbamos nos metíamos en la primavera y sería cuando llegara, pero todo puede suceder jj. ahora es cuando tiene que hacer frío y no en el verano digo yo no?.
    Y como parece que las temperaturas van a bajar o ya lo han hecho nada mejor que una crema calentita para entonar el cuerpo. Y la que has hecho además de entonar el cuerpo entona el espíritu porque debe saber a gloria, valga la redundancia con tu nombre jj.
    No he probado la chirivía así que no sé cual es su sabor aunque por lo que dices es un tanto dulce así que me hago una idea.
    No me cabe duda de que con esas setas que le has puesto el sabor ha ganado y has conseguido una crema exquisita.
    Un abrazo

    ResponElimina
  12. Sas que la xirivia només la poso quan faig caldo? ja provaré fer aquesta crema que ha d'estar molt bona! petons

    ResponElimina
  13. A mi em passa el mateix, la xirivia pel caldo. Glòria, m'acabes d'obrir els ulls a altres possibilitats, així doncs queda anotada i ben anotada
    Una abraçada.

    ResponElimina
  14. La xirivia m'encanta, de seguida que pugui provaré aquesta recepta!!

    ResponElimina

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.