Romesco de peix
El romesco de peix és una recepta pròpia dels pescadors de la costa de Tarragona, es fa amb el peix que no es podia vendre, el de més baixa qualitat, l'anomenat "pelut". Els pescadors el feien durant la jornada de pesca i se'l menjaven a la barca o tan bon punt l'ancoraven a port.
Nosaltres el romesco l'acostumem a fer amb rap i l'hem convertit en un plat de festa... i com que aquests dies estem de celebracions... doncs aquí teniu el romesco de rap tal i com el fem a casa.
Per a quatre persones necessitem:
- 8 talls de rap
- 2 calamars tallats
- 16 musclos
- 8 gambes
- Un bon grapat de cloïsses
- Una ceba blanca mitjana.
- Dos tomàquets madurs.
- Oli d’oliva verge extra.
- Fumet de peix.
- Salsa romesco.
- Sal i pebre.
- Quatre cullerades de fesols del ganxet cuits
Fem un fumet blanc amb el cap del rap, un porro, un nap, una xirivia, una ceba, una fulla de llorer i una branqueta de farigola. Ho fem bullir mitja hora. El colem i el reservem.
Posem les cloïsses en un bol amb aigua freda salada perquè llencin tota l'arena que puguin tenir.
Traiem el "fregall" dels musclos.
Preparem la salsa de romesco:
- 1 cabeça d'alls
- 3 pebrots de romesco
- 4 llesques de pa sec
- 150 gr. ametlles i avellanes torrades
- Oli, vi blanc i sal
- Fregim els alls sense pelar en oli, separant 3 alls que posarem en cru.
- Fregim els pebrots nets de llavors, amb molt de compte que no es cremin.
- Fregim les llesques de pa.
- Ho posem en un pot amb els alls en cru, un got petit d'un bon vi blanc, un polsim de sal i ho triturem tot.
Salpebrem el peix, l'enfarinem lleugerament i en una cassola amb una mica d'oli el fregim lleugerament. El posem en un plat fins que l'haguem de tornar a posar al romesco. fem el mateix amb les gambes.
Al mateix oli posem a sofregir la ceba, picada molt petita i quan comenci a agafar color hi posem els tomàquets ratllats, els calamars tallats i fem que es sofregeixi bé, a foc ben lent.
Agafem tres cullerots de fumet i hi disolem tres cullerades de la salsa de romesco que tenim feta. Ho posem a la cassola on hi ha el sofregit. Quan arrenqui a bullir, baixem el foc, hi posem les cloïsses i els musclos i ho tapem fins que s'obrin. Hi afegim els talls de rap i les gambes i anem sacsejant la cassola perquè la salsa arribi a tots els racons. Apaguem el foc, hi posem els fesols ho tornem a sacsar i ho tapem. Ho deixem reposar un mínim de dues hores.
S'ha d'escalfar a foc ben suau i servir.
I si sou previsors i poseu una mica més de tot tindreu un arròs melós de romesco que és tan o més bo que el plat que avui us he explicat.
La versió base o la de l'arròs.... costa triar, un luxe de plat per celebracions o no!!
ResponEliminaUna abraçada,
Palmira
Hola Gloria. ¡Madre del Amor Hermoso! Con lo que me gusta el rape te aseguro que no tardaré mucho en prepararlo de esta manera porque estoy seguro de que tiene que estar exquisito. Con esa salsa y el acompañamiento, este plato es una tentación irresistible. Me guardo tu receta.
ResponEliminaUn abrazo.
Madre mía Gloria, aun no he desayunado y me has hecho salivar con tu receta, el rape es mi pescado favorito así que ya te puedes imaginar que lo voy a hacer. Qué bueno en arroz, saldrá espectacular!.
ResponEliminaUn abrazo.
wow¡¡¡¡ això és una temptació¡¡¡¡ oh¡ t'ha quedat molt bo. Té un color diví. I amb arròs ha d'estar encara millor. felicitats¡¡
ResponEliminaQuin plat més espectacular, Glòria!!! Deliciós!!! Prenc molt bona nota de la recepta. No tardaré en dur-la a la pràctica!
ResponEliminaGràcies per la recepta.
Una abraçada,
Olga
En versió romesco de peix ja em semblava bé, però amb arròs em sembla colosal... Vaya platazo. Un petonàs.
ResponEliminaHola Gloria , gracias por pasar por mi blog , me encanta el tuyo.
ResponEliminaUna receta estupenda , tiene que estar super bueno con el arroz, un beso.
Hola Gloria. Entro de nuevo porque me extraña que no publiques ni que comentes. Espero que te encuentres perfectamente y que tu ausencia sea debida a que hayas tomado unos días de asueto 😂😂.
ResponEliminaUn abrazo.
Y tan de fiesta! Vaya platazo! Nunca lo he probado, ni recuerdo haberlo visto, desde luego el romesco tiene que darle un gusto buenísimo al resto de ingredientes
ResponEliminaPetons!