24.3.14

Pa de pagès

Dijous migdia "desperto" la massa mare que tinc dormint a la nevera afegint-hi 100g de farina i 100 d'aigua mineral. Divendres l'alimento amb el mateix i dissabte em disposo a fer una altra vegada pa. Torno a agafar el llibre de l'Anna Bellsolà  Pan en casa i em decideixo pel pa de pagès de la pàgina 150.

Necessitem:
  • 1quilo de farina de blat (al llibre no hi posa res de que hagi de ser de força però per assegurar-me la jugada la hi he posat)
  • 700ml d'aigua mineral
  • 20g de sal
  • 200g de massa mare
  • 10g de llevat fresc

 Barregem en un bol els 700ml d'aigua amb el quilo de farina i ho deixem reposar una hora.
Passat aquest temps hi afegim la sal, la MM i el llevat fresc i ho anem amassant fins aconseguir una massa fina, llisa i elàstica. Quan ho aconseguim la deixem reposar dues hores i quinze minuts tapada amb un drap dins del mateix bol.  Durant aquest temps de repòs es va plegant la massa (agafant-la de la part de fora i plegant-la cap al centre) tres o quatre vegades i així aconseguim donar més força a la massa.
Acabat el temps de repòs  aboquem la massa al taulell que haurem enfarinat lleugerament i la tallem en dues peces d'uns 900g cadascuna.
Donem la forma de bola amb les mans i les posem de cap per avall en un bol embolicades  d'un drap lleugerament enfarinat. Deixem que reposin una hora i mitja més.
Preescalfem el forn al màxim de temperatura.
Girem els pans amb cura ( si volem podem fer-hi uns talls per ajudar a que s'obri, jo no n'he fet i el pa ha grenyat com ha volgut).
Posem una safata amb aigua sota de tot del forn per generar vapor i introduïm els pans al forn. Necessiten uns 40-45 minuts per coure's. Per saber si el pa és cuit li donem uns copets i si sona a buit ja el tenim a punt.
El traiem del forn i el deixem refredar damunt una reixeta, així aconseguirem que la crosta sigui cruixent. 

Difícil no ho és gens, només és llarg , fer aquest pa ha suposat estar-ne pendent durant més de cinc hores... però el resultat ha valgut la pena us ho puc assegurar, hem tingut un pa amb gust de pa que ens ha durat gairebé cinc dies

21.3.14

Llimona confitada

L'any passat a l'època de les llimones en vaig fer melmelada, però encara en tinc,  i ara que torno a tenir llimones he decidit conservar-ne unes quantes però de manera diferent, les he confitades.

Necessitem:
  • 500g de sucre
  • 6 llimones
  • Aigua
Tallem les llimones a rodanxes i les posem en una cassola plana. Hi posem el sucre i ho cobrim d'aigua.
Les tenim foc baixet fins que el líquid agafi la consistència de gelea i les llimones canviïn de color i agafin un color d'ambre molt bonic.
Posem set o vuit rodanxes dins d'un pot de vidre i  ho omplim de líquid... i així fins a quatre pots que són els que he pogut fer jo.
Servirà per a aromatitzar i donar gust a cocs, magdalenes, galetes, gelats a l'estiu...

17.3.14

Arròs amb carabassa, verdures del temps i gambes

Avui us porto un plat de cada dia... pot ser tupper o pot ser d'aquell que deixes preparat i només cal donar dos tombs a la paella abans d'entaular-te... Dinar de gust ;-)!!!
Necessitem, per a quatre persones:

  • Una mesura d'arròs integral per persona
  • una ceba
  • una pastanaga
  • 100g de carabassa tallada a làmines finetes
  • Verdura del temps, la que vulgueu ( en el meu cas han estat pèsols, carabassons blancs, tirabecs i all tendre)
  • Cues de gambes pelades, congelades
  • Una gamba sencera per persona
  • Oli i sal
    
Bullim l'arròs, l'esbandim i el deixem refredar.
Tallem totes les verdures en juliana.
En una paella fonda o WOK posem la ceba a sofregir, amb una mica d'oli, a foc ben baixet fins que estigui de color daurat.Hi posem la carabassa i la fem coure uns 10 minuts (hi he afegit una miqueta d'aigua per evitar que la ceba es cremi) Hi afegim el carabassó, els tirabecs  i els pèsols ,  ho deixem coure uns cinc minuts remenant de tant. Hi posem la carabassa i anem remenant fins que es comenci a desfer una mica.
Ara ja és moment de posar-hi l'arròs, amb un rajolí d'oli, apujar lleugerament la potència del foc i sense deixar de remenar anirem aconseguint que ens agafi un color ataronjat a mesura que la carabassa es desfà. Hi posem les cues de gambes, descongelades, i en uns cinc minuts ja ho tenim a punt d'emplatar.
Agafem la gamba sencera, pelem la cua ,  un moment  volta i volta a la paella, la posem damunt de l'arròs i cap a taula.
Si el plat el deixem preparat  el dia abans  l'hem de tenir fet fins abans de posar-hi les gambes i acabar-lo  quan ens l'haguem de menjar.

I aquí teniu la meva proposta pel MEMÒRIES D'UNA CUINERA  d'aquest mes, espero que us vingui de gust.

15.3.14

Coca de poma, paté i formatges

Arrodonir la coca que he fet per sopar ha estat el primer ús  de la melmelada d'albergínia... amb els formatges hi queda d'allò més bé.



Ràpida de fer i molt exitosa, aquí teniu un sopar dels que ve de gust degustar amb  una copeta d'un  bon vi negre, nosaltres hi hem posat un Montsant.

Necessitem:

  • Una placa de pasta de full fresca (del Lidl)
  • Poma
  • Una llauna de paté, que sigui bo però no cal que sigui foie.
  • Formatge de dos o tres tipus, al vostre gust, tallat a làmines ben fines. Jo hi he posat serrat d'ovella dels Pirineus i Bleu Pirinees
  • Melmelada d'albergínia



De la placa de pasta de full en surten tres coques, així doncs tallem la placa en tres parts iguals i les posem en una safata  que pugui anar al forn.
Posem una capa abundant de poma tallada ben fina, damunt una capa de paté a llesques primetes i ho cobrim de força formatge tallat el més primet que es pugui (si ho feu amb un tallador de formatge queda perfecte)
Ho posem al forn fins que vegeu que la pasta de full és cuita. Les emplatem ,  hi posem uns filets de melmelada pel damunt i cap a taula que són bones menjades ben calentes.

10.3.14

Melmelada d'albergínia escalivada

Si tenim albergínies ("aubergínies" a casa nostra) les podem escalivar, fer-ne  samfaina, posar-la a coques de verdures i si som més agosarats fer-ne melmelada però ja sabeu que jo sóc poc llançada a inventar-me o fer coses diferents.  Doncs aquesta vegada m'he atrevit i ha sortit una melmelada magnífica, a veure quins usos en farem ;-)

Necessitem:
  • La carn de dues albergínies escalivades ( mig quilo)
  • una copeta de vi ranci
  • el suc de mitja llimona
  • 100g de sucre

 Triturem una mica les albergínies. Hi afegim el sucre, el suc de llimona i el vi ranci, ho remenem bé i ho posem a foc baixet, fent xup-xup, uns 20-25 minuts o fins que vegeu que ja té el punt que us agrada.
La poseu en pots de vidre, els  tapeu i  els poseu al bany maria. Una vegada freds s'etiqueten posant-hi el nom de la melmelada i la data i al rebost.

I aquí teniu una proposta per al RECETARIO MAÑOSO que aquest mes n'és l'amfirió el blog Cocina por afición  i vol que fem preparacions amb albergínies... els agradarà? 

8.3.14

Applestrudel - Apfelstrudel -

He tornat a agafar un dels llibres de cuina que van venir aquest estiu d'Àustria per fer una recepta original. Temps enrere vaig ensenyar-vos la Sachertorte i  avui ha estat el torn de l'Applestrudel.

Comencem fent la massa o Strudel dough
Necessitem:
  • 250g de farina
  • 2cullerades d'oli
  • un polsim de sal
  • 125ml d'aigua mineral tèbia
                          
Posem  dins d'un bol la farina, fem un forat al mig i hi posem la resta dels ingredients. Ho amassem ( a ma o amb un batedor de baretes, amb la TMX o amb el robot que tingueu) fins aconseguir una massa ben lligada i lleugerament elàstica. En fem una bola, la pintem amb oli, la tapem i la deixem reposar una mitja hora.

Mentre l'Strudel Dough reposa preparem el farcit.
Necessitem:
  • 500g de pomes reinetes o similars tallades a daus
  • 30g de molla de pa
  • 30g de mantega
  • 30g de panses
  • 40g de sucre
  • una culleradeta de canyella en pols
Barregem bé tots els ingredients en un bol i els reservem

Per muntar l'Apfelstrudel necessitem:
  • l'Strudel  Dough
  • el farciment
  • mantega desfeta per pintar la massa
  • sucre glaç 
Agafem la massa i la estirem tant com puguem, amb l'ajuda del corró, cal que sigui el més prima possible. La pintem una mica de mantega desfeta.
Posem el farciment repartit al llarg de la massa i ho emboliquem com si fos un caneló gegant, per anar bé la massa hauria de donar dos o tres tombs. La tornem a pintar pel damunt amb mantega desfeta.
Posem la peça en una safata de forn i la posem a coure uns 25 minuts a 200º. La tornem a pintar de mantega desfeta.

La posem a la safata que portarem a taula, l'empolvorem de sucre glaç i  a poder ser  el servim  tebi.