23.9.15

Croquetes de pa d'ahir

Què en faig d'aquest munt de pa que em va quedant a la coixinera? Ja en tinc un pot ple de pa ratllat i un altre de llesquetes torrades...no vull fer ni puddings ni res dolç... i passejant per internet arribo aquí i sense massa fe en el resultat final em poso a fer aquestes croquetes amb un resultat, per a mi i pels de casa , de "sorprenent i molt bo"
Necessitem:
  • 250g de pa sec
  • 3 ous
  • 300ml de llet
  • Un paquet de 100g de formatge ratllat (jo he fet servir CADÍ  especial gratinar que era el que hi havia a la nevera.
  • 100g de pernil salat tallat a taquets ( bacó, tonyina, xampinyons...poseu-hi el que us vingui més de gust)
  • Oli d'oliva, per a fregir
Tallem el pa a llesques o trossos i el posem en un bol amb la llet fins que s'estovi. Hi afegim els ous batuts i ho anem aplanant amb una forquilla fins que el pa es desfaci. Hi afegim el formatge i el pernil i ho barregem bé.
Deixem la massa un parell d'hores a la nevera i després en fem les croquetes.
Les deixem assecar una bona estona perquè perdin l'humitat i no s'obrin en fregir-les i passada una hora llarga ho fem, submergint-les totalment en oli calent, però no fumejant, durant un parell de minuts.
Les hem portat a taula, acompanyant una amanida, i han estat un sopar perfecte, però en un vermut de diumenge o en un entrant de pica-pica també hi quedaran molt bé.
Què us semblen???  Venen de gust?

20.9.15

Rotllets de conill

Després del parèntesi de les vacances torna el repte DEL BLOG AL PLAT , aquest setembre tots FEM UN MOS . No és la primera vegada que remeno i trio per casa la Sion i el Miquel, és un blog que acostumo a mirar quan he de fer carns rostides, amb suc...la Sion és una artista en aquest camp i sempre que he agafat una de les seves receptes ha estat un èxit... aquesta vegada, la que he triat també ho ha estat.
Aquí teniu, els rotllets de conill de la Sion fets a la meva manera, a veure què us semblen!

Necessitem
- Dos lloms de conill desossats (demaneu que us ho facin a la pollastreria)
- Pebrot vermell
- Albergínia
- Carabassó
- Una ceba
- Una copeta de vermut, de Reus és clar!
- Un parell de grans d'all
- Oli
- Sal / pebre
- Arròs (per acompanyar)


Agafem el pebrot, l'albergínia i el carabassó  i en tallem 4 tires llargues de cada, de la mateixa llargària que els lloms de conill a poder ser.
La resta la tallem a quadrets, que junt amb la ceba ens serviran per fer una samfaina.
Agafem les tires de pebrot, albergínia i carabassó i les passem una mica per la paella. Després les posem damunt els lloms oberts que haurem salpebrat , els enrotllem i els lliguem .
En una paella, amb oli. daurem els rotllets i després els traiem. Hi posem els alls tallats ben petits i quan comencin a agafar color hi tornem a posar el conill, la copeta de vermut ,  abaixem el foc i ho deixem fins que vegem que està cuit i daurat per rots els costats, si cal ho anem girant de tant en tant)
Agafem la samfaina que hem fet amb la resta de verdures i la triturem ben fina amb un túrmix, la TMX... el robot què tingueu.
Bullim arròs blanc, que en forma de flamet servirà per completar el plat.

Per emplatar podem, una vegada deslligats els rotllets, tallar-los a rodanxes gruixudes, o tallar-los pel mig i posar-los al plat, amb una cullerada del puré de samfaina i un flamet d'arròs i regar-ho generosament amb l'oli i la reducció de vermut que ens ha quedat a la paella després de fer els rotllets.
Sembla complicat però no ho és gens, només cal tenir el conill desossat i mans a la feina, la recepta val el temps que s'esmerça en fer-la!                                       

14.9.15

Llonganissa amb ceba confitada damunt llit de patata

I un altre plat que em porta als  sopars a la fresca de les vacances, senzill de fer  i que fa molta patxoca.

Necessitem:

  • Un tall de llonganissa per cap
  • Una patata mitjana per cap
  • Una ceba per cap
  • Dues cullerades de melmelada de poma
  • All i julivert picat
  • Oove i sal

 Bullim les patates amb pell i les deixem refredar.
Tallem les cebes en juliana i les sofregim amb una miqueta d'oli fins que estiguin lleugerament daurades. Hi afegim les dues cullerades de melmelada de poma i ho remenem bé.
Tallem la pell de la llonganissa per un costat i la obrim una mica, la coem lleugerament a la paella pels dos costats i la retirem.
Tallem les patates a rodanxes i a la mateixa paella  les daurem una mica.
En un plat allargat o safata de mida petita posem una capa de patata, la llonganissa i damunt una capa de ceba. Ho posem al forn a 180º uns 10 - 15 minuts o fins que la llonganissa s'acabi de coure. Quan ho traiem hi afegim un filet d'oli amb all i julivert per sobre i ho portem a taula amb molta cura, ja que el plat o safata està calenta del forn.
Ve de gust?

6.9.15

Compota de poma àcida (de la vall de la Ridolaina) i llimona


Seguim amb receptes amb gust de vacances.
Passejant per la Vall de la Ridolaina ens vam trobar un munt de pomeres carregades d'unes pometes petitetes però molt sanes. Les vam tastar,  eren àcides però en vam carregar una motxilla i cap a casa a veure què en fem!
Després de donar-hi tombs vaig optar per una compota, que posada amb el iogurt, el mató o damunt una torrada té un gust àcid/ cítric/ refrescant molt bo.

Necessitem:

  • Un quilo de pomes àcides, pelades i tallades a quadrets ( en el meu cas han estat les pomes de la Ridolaina)
  • Una llimona, pelada, mirant de treure tota la part blanca, també a quadrets
  • 500g de sucre





Agafem la poma i la llimona, tallades a quadrets i les barregem bé amb el sucre. 
Ho posem a foc ben baixet, remenant contínuament perquè no s'enganxi. En una mitja hora quan  veureu que la poma i la llimona ja estan mig desfetes ho podem donar per llest.
Ara és el moment de posar-ho en pots esterilitzats i fer-ho bullir uns 20 minuts al bany maria, es deixen refredar dins l'olla i una vegada freds, etiquetats i al rebost.
A més de posar-ne una culleradeta al iogurt ja estic pensant com més fer-la servir aquesta compota, us asseguro que és molt bona!

2.9.15

Coc d'albercocs (86)

Tornem a engegar... 
Hem passat unes bones vacances, hem estat a La Cerdanya i vam voltar per Àustria. Relax i descans no massa. Excursions i caminades, anar a buscar bolets, trobades amb amics, bon menjar, bon beure, xerrar i riure... són les nostres vacances cerdanes. Pujar a muntanyes, baixar a mines, museus, castells, pujar a cascades, glaceres, passejar per ciutats... i intentar endinsar-nos en la vida de Salzburg, cosa que hem  aconseguit una mica gràcies a que ens hem allotjat en una casa dins de la ciutat mateixa...i hi vam estar tant bé i ens hi vam sentir tant com a casa que en marxar vam voler obsequiar-los, i què millor que deixar-los una ampolla de cava català i un coc.
Doncs aquí teniu el coc que els vaig fer, inspirant-me en una recepta  del blog Dit i Fet, adaptant-la als ingredients i als estris que tenia a l'abast.

Necessitem:
(vaig agafar com a mesura un gotet de vi)
  • 3 ous
  • 3 mesures de sucre
  • 3 mesures de farina
  • 1/2 mesura d'oli
  • 1/2 mesura d'anís
  • un sobre de llevat
  • albercocs
  • sucre  i canyella per empolsimar per damunt
Posem el forn a escalfar a 180º
Batem els ous amb el sucre fins que quedin ben escumosos. sense deixar de batre afegir-hi els dos líquida i la farina, tamisada, barrejada amb el llevat.
Folrem el motlle amb paper de forn i el greixem lleugerament amb oli. Hi aboquem la massa.
Per damunt repartim els albercocs que, una vegada rentats, haurem partit pel mig i espinyolat, de manera que la part tallada quedi dins la massa.  Empolvorem damunt de cada albercoc amb sucre i canyella i ho posem al forn uns 30 minuts.
Comprovem que està cuit punxant-lo amb un escuradents, el traiem del forn i quan ja estigui fred l'empolsimem amb sucre glaç. 

Nosaltres no el vam tastar... però va agradar! 
I ara que sóc a casa, amb els meus estris i el meu forn hauré de tornar-lo a fer...però haurà de ser amb préssec de vinya perquè d'albercocs ja no se'n troben de sucosos i bons.