25.12.13

mini-torrons "salats"

No vull que s'acabi el dia d'avui, dia de trobades i àpats  familiars sense passar a desitjar un BON NADAL a la meva família virtual. I ho faig amb aquests torronets salats, que han estat la meva felicitació gastronadalenca d'aquest any.  Sorprenen... però són increiblement bons!


Necessitem:
  •  400g de xocolata al 70% de cacau
  • 100g de mantega
  • 50g d'un bon oli d'oliva verge, un DOSiurana.
  • 150g de blat de moro fregit i salat.
Trinxem el blat de moro amb la picadora, TMX o qualsevol altre robot que tinguem, no massa petit, i a poder ser que ens quedin trossos de diferents mides.  El reservem.
Desfem la xocolata en una cassola plana, de cul gruixut, a foc molt lent ( número 1 de la placa lenta). Hi afegim la  mantega i l'oli i quan estigui tot ben emulsionat  hi barregem el blat de moro picat i ho remenem bé.
Ho posem en motlles de silicona i ho deixem refredar, ara que fa  fresqueta, a temperatura ambient, fins que es prengui bé. Ho desemmotllem i ja ho tenim a punt.

I amb aquesta proposta a més d'un BON NADAL per a tots  participo al Memòries d'una cuinera d'aquest mes de desembre, que com no pot ser de cap més manera ens ha posat de deures fer torrons.

22.12.13

crema de carabassa amb brandada de bacallà

Aquesta crema és fruit d'una improvització d'aquelles que fem tots de tant en tant... podria haver sortit molt malament però no... el resultat ha estat sorprenentment bo. Vaig estar fent brandada de bacallà amb la TMX i tenia preparada la crema de carabassa per dinar.  Quan ja havia retirat la brandada perquè es refredés me'n quedava una mica  per la zona de les ganivetes de la màquina, i enlloc de  entretenir-me a  treure-la vaig agafar una tassa de crema i la vaig tirar a la màquina ... ben triturada... un primer plat boníssim ... i a més no vaig llençar gens ni mica de brandada :-)
Us explico com ho vaig fer!

Necessitem:

  • Carabassa tallada a trossos
  • Patata ( una quarta part que de la quantitat de carabassa) tallada a trossos també.
  • Aigua
  • Oli
  • Una cullerada sopera de brandada per plat de crema.
Posem un bon raig d'oli en una cassola fonda i hi posem els talls de carabassa. Els daurem una mica.
Hi afegim la patata a daus i fem el mateix.
Ho cobrim d'aigua i ho fem coure a foc mitjà fins que vegem quela patata està ben cuita.
Ho deixem refredar una mica i ho passem per ka batedora, TMX, turmix... fins aconseguir que la crema sigui ben fina. Afegim la brandada de bacallà, ho triturem una miqueta més perquè quedi tot ben lligat .
Servida en tasses de consomé... un magnífic entrant!

15.12.13

Holiday Shortbread Cookies

Porto un munt de dies despenjada del blog... tot passa davant. Tinc unes quantes receptes pendents de compartir, però per fer-ho cal temps i estar una mica pel que toca... a veure si passat l'allau de feina de les dues darreres setmanes em poso al dia!!!
Vinga, som-hi!!!!
Les galetes angleses ens entusiasmen, no n'hem trobat cap que no ens agradi, segons quines  les trobem una mica  mantegoses, però això té solució... enlloc de quatre te'n menges dues  (heheh) i així duren més. Així que aquí teniu aquestes cookies que, de veritat, són boníssimes.
Necessitem:
Farem les mesures amb una tassa de tallat.

  • una tassa de mantega en pomada
  • 3/4 de tassa de sucre glas
  • una culleradeta de sal
  • dues tasses i tres quarts de farina
  • 1 ou
  • 2 cullerades de cafè de flocs de civada
  • un quart de cullerada de cafè de llevat químic
Barregem amb el batedor de varetes o qualsevol robot de cuina que tinguem  la mantega amb el sucre fins que quedi com una crema.
Hi afegim l'ou i ho treballem fins que quedi totalment incorporat a la crema.
Mesclem la sal, la farina, els flocs de civada i el llevat i ho anem afegint a poc a poc fins aconseguir una massa totalment lligada, que s'enganxa una mica a les varetes del robot.
En fem una bola i la posem a la nevera un parell d'hores.
Passat aquest temps  donem a les galetes  la forma que vulguem i les enfornem a 180º, amb el forn preescalfat, uns 15 minuts.

4.12.13

Guatlles a la vinagreta

 Sempre havia escabetxat peix, pricipalment seitons i tonyina, i sempre havia fet servir pebre vermell, però ara tenia unes guatlles al davant i les receptes de l'escabetx de peix no m'acabaven de fer el pes. 
He buscat pel llistat de receptes de la recepta del 15 del setembre del 2011 i n'he trobat un munt de possibilitats, també he mirat per altres blocs... però al final he anat a les fonts de sempre i al llibre SABORES Cocina del Hogar, un llibre que sempre ha estat a casa la meva mare, un llibre que jo sempre he fullejat per fer receptes de cada dia i, a la pàgina 305, he trobat unes guatlles a la vinagreta que són les que al final he fet (adaptant-la una mica a la meva manera de fer), ens hem menjat i ens han agradat.
Necessitem:
- 3 guatlles.
-1 ceba
-6 grans d'all
-1 fulla de llorer
-una branqueta de romaní
-una tassa (mida tallat) d'un bon oli  DOSiurana, per exemple
-mitja tassa d'un bon vinagre


Tallem les guatlles en dos i les enrossim amb una miqueta d'oli. Les separem.
A la mateixa paella posem la ceba tallada i els alls i fem que agafi una miqueta de color.
Hi posem les guatlles, la tassa d'oli, la mitja tassa de vinagre, salpebrem al nostre gust, hi posem el llorer i el romaní i ho deixem a foc ben baixet, fent-xup-xup fins que les guatlles siguin cuites.
Ho retirem del foc i ho posem en un recipient de vidre o de terrissa tapat... i fins l'endemà!
Escalfat és un magnífic segon plat. 
Fred, si agafem els pits de les guatlles i els tallem són un acompanyament perfecte d'una amanida amb formatge.


el llibre " de sempre"
Amb aquesta recepta participo al  Recetario Mañoso d'aquest mes de desembre que ens convida a cuinar guatlles .

2.12.13

Cassoleta de costella, llangonissa i bolets

Amb el fred que està fent aquests dies què ve més de gust que una cassoleta, contundent on hi puguem sucar pa... això si, abans un bon caldet ;-)
Necessitem
  • quatre costelles de porc
  • quatre talls de llangonissa  
  • bolets secs
  • 2 cebes
  • un  gotet de vi ranci
  • l'aigua de  rehidratar els bolets
  • Picada : un gra d'all, 6-8 avellanes DOReus, un carquinyoli, una branqueta de julivert
Rehidratem els bolets amb una mica d'aigua
En una cassola posem a enrossir els talls de costella i els reservem.

Piquem la ceba ben petita i la posem en una cassola a enrossir, a foc ben baixet. Quan  ja la tinguem a punt  hi afegim la llangonissa a talls i la costella. Hi posem el vi ranci, una miqueta de l'aigua de rehidratar els bolets i ho posem a foc ben baixet. Quan comenci a fer`xup-xup hi afegim els bolets i ho deixem fins que vegem que el suc ha reduït i la costella està tendra.
Fem la picada al morter, la barregem amb una miqueta de l'aigua dels bolets i la afegim... ho tastem de sal i pebre i ho deixem fins que la salsa es lligui una mica.
Ho deixem reposar i al cap d'unes hores i l'endemà tindreu una cassoleta... confitada i boníssima!!

Si voleu que la cassoleta  encara sigui més "important" podeu afegir-hi botifarra blanca i/o negra, que les afegirem abans de posar els bolets.

Bon profit i bons freds ;-)