28.9.11

Amanida amb paquetets de formatge


Una simple amanida pot esdevenir un plaer quan hi poses algun "detallet". A casa, que som grans formatgers, ens agrada molt amb paquetets de... formatge, es clar!, i de qualsevol formatge, del que hi hagi a la nevera.

Necessitem:
- Amanida al gust
- Hòsties (Obleas) la Cocinera
- Formatges
- Oli per fregir
A dins de cada hòstia hi poseu el trosset de formatge que voleu. Un moment abans de posar els plats a taula fregiu els paquetets( jo en faig 4 per plat d'amanida) i els coloqueu damunt l'enciam.

Moltes vegades amb allò més senzill aconseguim agradar  a tothom, no us sembla?

26.9.11

crema freda de tomàquet i remolatxa


Estem de festa major, això vol dir xerinola i dinars de colla. Un entrant bo, senzill i rapidet de fer és aquesta crema  de tomàquet i remolatxa que podem tenir a la nevera en un gerro i servir-la fresqueta per començar el dinar. En gotets petits pot ser un element més d'uns aperitius.

Una remolatxa, ja cuita, quatre tomàquets de pera ben madurs (que pelarem abans de fer-los servir) i una dent d'all confitada és tot el que necessitem per a fer-ne quatre copes. Anem sumant segons la quantitat de persones que hagin de seure a taula.

Ben triturat, una mica de sal i un raget d'oli per sobre al moment de servir-ho.

Poca feina, no us sembla?

23.9.11

Una altra alegria gràcies a la cuina!

Força dies enrere em va caure a les mans una de les  revistes gratuïtes e la meva comarca, l'IMPACTE, i allí vaig trobar la convocatòria al concurs de receptes "EL XEF ETS TU" que organitza per segona vegada la revista OLIVI.
OLIVI és una revista jove feta per un equip jove i compromès que vol treure un producte de qualitat ,  una revista que agrupa els exponents de les nostres terres com són l'oli, el vi, la gastronomia i el turisme. A més és reusenca, per tant.... 
Em  va agradar la revista . Em vaig animar i vaig enviar la recepta del conill amb allioli negat que havia publicat el març del 2009. 


Oblidat totalment aquest moment, ja que han passat més de tres mesos, ahir vaig rebre un correu electrònic on em deia que la meva recepta havia resultat mereixedora del tercer lloc i que ho havia decidit com a jurat la reconeguda cuinera Mariona Quadrada.


Sorpresa, contenta i amb dues garrafes de cinc litres d'oli DOSiurana ANTARA comparteixo amb vosaltres aquest moment, i de pas us recordo una recepta que estava oblidada 
i que ara que sembla començarà la fresqueta us pot venir molt de gust.



15.9.11

ESCABETX, seitons

Aquesta vegada, Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta no han triat  un ingredient  ens han reptat amb una tècnica culinària de cocció, l'escabetx.

 

Aquesta és una manera de cuinar i de conservar que m'agrada força, sóc molt amant de vinagres, i com a tal el escabetx entra dins els meus gustos preferits. I la manera que m' agrada més és amb sardines, verats, seitons, tonyina....fins i tot amb emperador.

He trobat uns seitons, no massa petits i els he preparat de la següent manera:

  • - Seitons
  • -3 grans d'all
  • -una ceba tendra petita
  • -1cullerada de Pimentón de la Vera
  • -Sal
  • -una mica de pebre negre
  • - Oli Siurana
  • -Vinagre que sigui bo
He tret les espines dels seitons i els he fregit.
En el mateix oli he posat la ceba tallada a juliana i els alls i ho he deixat coure fins que han començat a estar "transparents".
Moment d'afegir-hi el Pimentón de la Vera, el pebre, la sal i el vinagre i ho he deixat a foc ben lent.
Al final hi he posat els seitons i  ho he deixat coure uns 5 minuts.
Ho he tret del foc i ho tinc reposant, ens ho menjarem demà perquè trobo que l'escabetx guanya si no és acabat de fer.

11.9.11

Magdalenes de mató (20)


Com ja deveu haver  notat estic dropa, molt dropa amb el bloc... això no vol dir que no cuini ni faci fotos, no, això només vol dir que quan és l'hora de posar-me a escriure em dedico a llegir, prendre el sol, a sortir a fer una orxata a la fresca o a fer mil coses abans de posar-me a l'ordinador.  Ja veieu, encara tinc els ànims de vacances encara que ja sóc a la crua realitat del món laboral des del dia 1; m'imagino que quan demà vegi els alumnes arribant al centre i asseguts a l'aula em despertaré de cop i tot començarà a posar-se al seu lloc.

 Però no sóc única amb aquesta malaltia de la droperia ;-) En tinc uns quants que m'envolten... potser s'encomana. N'hi ha un que fa tres mesos va fer el pensament d'"aprendre" a fer magdalenes", corre, passa-li receptes, explica-li com... ja tinc els motlles de paper, semblava que la cosa estava a punt, però no! I ara li dedico aquesta recepta per veure si s'anima d'una vegada.

Jordi, per a fer-les necessites:
- uns 25 motlles de paper de magdalena.
-2 ous
-200g de sucre
-250 de farina
-1 sobre de llevat químic
-250g de mató
-100g d'oli d'oliva


Posem el forn a preescalfar a 200º.
Barreja els ous amb el sucre fins a obtenir una crema escumosa. Afegir-hi el mató i l'oli i seguir barrejant fins emulsionar-ho al màxim. Barrejar la farina i el mató i incorporar-ho suaument.
Posar la massa una mitja hora a la nevera i omplir els paperets fins una miqueta més de la meitat.
Coure'les un 20 minuts, o fins que vegem que estiguin daurades, al forn a 200º.

I aprofito per desitjar-vos a tots una bona diada!


3.9.11

Crema freda d'ametlla i poma

Avui havia de fer el diluvi, baixar les temperatures i fer-nos més lleugeres les darreres calors... però res de res, almenys per aquí.  Com que hem volgut anar a la platja (vivim al costat i no l'havíem trepitjat des del mes de juny) per desintoxicar-nos de la clorofila que portavem acumulada de tot l'estiu i davant l'amenaça de pluges fortes hem sortit aviadet, així que ahir vaig preparar aquesta crema, facileta i que quan hem arribat ens ha vingut molt de gust ja que avui a la platja ha fet sol i s'hi estava d'allò més bé ja que hi havia poqueta gent... per fi la platja torna a ser per als autòctons!
Necessitem:
- 2 pomes golden ben grosses o 3 de més petites
-150g d'ametlla marcona crua
-150g de molla de pa del dia abans
-1 dent d'all
-50g d'oli d'oliva
-sal
-Aigua

Per guarnir jo hi he posat retalls de pernil assecats al forn.

Pelem les pomes, les trossegem i les bullim en aigua.
Piquem  les ametlles, també ho podem fer amb farina d'ametlla així ens estalviem aquest pas.
Una vegada tenim les pomes cuites i fredes les posem en un bol, hi afegim les ametlles, la molla de pa, l'all, l'oli i una miqueta de sal. Hi posem l'aigua de bullir les pomes (un litre) i ho triturem fins que sigui tan fi com poguem.

Jo ho he fet a la TMX, posant-t'ho tot junt al bol i a velocitat màxima uns 3 minuts.
Ho posem a refredar a la nevera i quan ho servim hi podem posar uns retalls de pernil al damunt.

1.9.11

Coc de préssec (51)

 Dies enrera, encara de vacances, després d'una llarga caminada per muntanyes cerdanes ens va venir una mica de dolç, i que millor per a mi que fer un coc! I com que és època de préssecs i en tenia uns quants a la panera de la fruita... doncs aquí teniu  un coc de préssec!
Necessitem:

  •   6ous
  • 200g de sucre
  • 1 iogurt natural
  • 250g de farina
  • un sobret de llevat químic
  • 100ml d'oli d'oliva
  • dos préssecs per fer puré i dos més per tallar a làmines fines.
Posem el forn a preescalfar a 200º.
Treiem els pinyols als préssecs i en fem pure dos, els altres dos els tallem a làmines fines.
Barregem els ous i el sucre i els batem a punt de cinta.
Vigilant que no ens baixi la barreja hi afegim el iogurt, el puré de préssec i l'oli i al final la farina barrejada amb el llevat.

 Posem una capa de làmines de préssec en un motlle i hi espolvorem una mica de sucre. Aboquem amb cura la barreja i ho posem a coure al forn, una mitja hora, a 200º.
Abans de desemmotllar el deixem refredar una mica, el treiem del motlle i deixem les làmines de préssec, que s'hauran caramel·litzat,  a la part del damunt.


I té més mèrit que els altres, aquest coc, ja que a la muntanya no tinc ni TMX, ni varetes elèctriques ni cap estri dels que t'ajuda a muntar els ous, una forquilla , un bol de vidre i molt de joc de canell van ser els que em van ajudar a fer la recepta!  Va quedar prou bé, veritat?

Hauria estat una bona recepta del 15 pel mes d'agost, però com sempre vaig tard...