30.5.16

crema de carabassa, pastanaga i taronja

Volia donar color a  la taula, però ho volia fer al començament... a les postres és més fàcil, sobretot ara que tenim un reguitzell de fruites ben acolorides ( maduixes, cireres, albercocs, préssecs...). Buscava una crema que fos fresca i sobretot ben vistosa... vaig veure  una crema de pastanaga i em vaig enamorar del color , així que amb imaginació i poca feina vaig una crema d'un vistós color taronja o carabassa que ens va agradar molt.


Necessitem:
  • Quatre pastanagues
  • 250g de carabassa torrada
  • El suc d'una taronja
  • Aigua
  • Oove
  • Sal
  • Unes fulles de menta fresca
Netegem bé les pastanagues, les tallem a rodanxes i les posem a bullir en aigua i sal.  
Una vegada cuites les posem en un pot, junt amb la carabassa torrada i uns 150ml de l'aigua de bullir-les. Ho triturem amb la batedora o amb la TMX fins que quedi una crema molt fina. Hi afegim un raget d'oli i ho seguim batent fins que s'emulsioni bé.
Ho tastem de sal i ho rectifiquem. Deixem que es refredi i abans de posar-ho en plats, bols o copes per portar-ho a taula hi posem el suc de la taronja acabada d'esprémer. Unes fulletes de menta acabaran de donar-li frescor a la crema que ens menjarem a temperatura ambient.


26.5.16

Pak Choi a la planxa amb romesco i gambes

L'altra dia a la verduleria vaig comprar mitja dotzena de pak choi, sense pensar què eren, com els faria... sense tenir ni idea del gust que tindrien... i una vegada  a casa se'm va girar feina... El pak choi, col xinesa, a mig camí de la col i la endívia  es menja en amanides, saltejada ,a la planxa o a la brasa... i agafant el suggeriment d'aquest parell de cuiners mediàtics... els vaig fer al vapor, després passats per la graella i amb una miqueta de romesco. Fàcil de preparar, vistós al plat, gust diferent ...a veure què us sembla! 

Necessitem
  • Un pak choi per persona
  • Dues gambes per cada pak choi
  • Salsa romesco
Per fer la salsa:

  • Un carquinyoli
  • Un grapadet d'avellanes DOReus
  • Una culleradeta de carn de pebrot de fer romesco
  • Una tomaca de sucar escalivada
  • Un gra d'all escalivat
  • Mig all tendre
  • Oli
  • Sal
Comencem fent el romesco:
Agafem tots els ingredients, menys l'oli , i els posem en un pot. Amb la batedora ho anem emulsionant, afegint l'oli a poc a poc fins que tingui la textura que ens agrada ( si ens agrada picant hi podem afegir una punta de bitxo).


Agafem els pak choi, els tallem pel mig, de dalt a baix,  i els netegem bé. 
Els coem, al vapor uns 3 o 4 minuts. Els deixem escórrer damunt un colador.
Coem les gambes, les deixem refredar, les pelem i les tallem, de dalt baix, ben primes,
Posem la graella a escalfar, hi posem una mica d'oli i hi posem els pak choi ben escorreguts, a foc baix, fins que vegem que comencen a agafar color ( un parell de minuts), els girem i esperem el mateix.
Els emplatem,  hi repartim els filets de gambes per sobre,  una bona cullerada de romesco, i cap a taula. 
Tasteu-los i us sorprendran!

20.5.16

Lemon Curd

TGaletes és el nom que hi ha darrera l'Esther, d'Esplugues de Llobregat, afincada a Reus, fa uns dolços que enamoren, si necessiteu pastissos o galetes només cal que us poseu en contacte amb ella i us assortirà. 
A l'Esther la vam conèixer  el dia 18 de novembre passat en un taller de pa al Forn Sistaré i des d'aleshores la he anat seguint per les xarxes socials i ens hem anat veient de tant en tant. El passat 30 de març va publicar unes fotos de LemonCurd i la recepta i jo tenia llimones acabades de collir,  com jo la Marta: Com que , darrerament estem animades i engrescades, vam decidir fer un mini repte. I l'Olga, encara que no coneix a la TGaletes, que també té llimones a l'hort de Benifallet s'hi va apuntar tan aviat com li vam proposar... i aquí ens teniu a les tres blogueres del sud penjant una recepta de LemonCurd a la vegada... a veure que us semblen... 

Comencem pel LemonCurd

Necessitem:
  • El suc de dues llimones ben grans
  • 115g de sucre
  • 1ou sencer i un rovell
  • 50g de mantega en pomada
En un bol  que pugui anar al microones barregem sucre, ous i mantega fins que els tinguem ben lligats. Hi afegim el suc de les llimones i seguim barrejant una mica més ( sembla que se'ns talli una mica, però no patiu després queda ben lligat)
Posem el bol al microones 8 minuts, i en intervals de dos minuts el traiem i el remenem per aconseguir que ens qualli de tot arreu igual.
Passats els 8 minuts deixem que es refredi una mica i omplim els pots o gotets on vulguem posar-ho. I a la nevera...

Primer suggeriment:
Mató amb LemonCurd

Un gotet amb mató i un parell de cullerades de LemonCurd... senzill i d'allò més bo!

Segon suggeriment:
Cassoletes de maduixes

Agafem unes cassoletes de pasta brisa ( en el meu cas han estat comprades), hi posem una culleradeta de LemonCurd uns tallets de maduixa ben madura al damunt i ho posem a la nevera fins el moment de menjar-nos-ho

I podem fer pastissos i farcir-los, braços de gitano... això al vostre gust ;-)

11.5.16

Ànec a la taronja

Abans de començar a llegir aquesta recepta entreu aquí i mireu-vos l'original, un pollastre a les dues mostasses  amb taronges sanguines que només veure'l vaig pensar en fer-lo, i com que la Manu és molt de fiar em vaig aventurar a tunejar-lo, un dia que teniem celebració a casa, i a fer-lo amb ànec enlloc de amb pollastre... el resultat aquí el teniu.

Ah! les receptes us deixo que les compareu...ara bé cap comparació sobre les fotografies eeeehhhh!!!!! Aquest és un punt en el  que em veig incapaç de competir amb ella, i no ho penso fer! gaudiu de les seves fotografies i després amb el meu ànec a la taronja :-)


Necessitem:
  • Un ànec tallat, tres talls a cada quart
  • Pebre negre
  • Un got de brou de verdures
  • Una cullerada de farina
  • OOVE
  • Una taronja tallada a rodanxes

Per l'adob:
  • 1 dent d'all, aplastat
  • 1 cullerada de mostassa de Dijon
  • 1 cullerada de mostassa a l'antiga
  • 3 cullerades de salsa de soja
  • Una tassa de suc de taronges
  • Mig gotet de vermut vermell Miró
  • Una culleradeta d'herbes de Provença
Barregem bé tots els ingredients de l'adob i untem bé els talls d'ànec- Els posem en una platera, ho tapem amb paper film i ho deixem tota la nit a la nevera.
L'endemà agafem l'ànec i el posem en una cassola , li posem pebre per damunt, sal no cal ja queamb la que porten  la mostassa i la soja ja n'hi ha prou.
Ho posem a foc molt baix,  (en el meu cas ha estat a la placa lenta al núm1) durant una hora i mitja. Posem intercalades amb els talls d'ànec les rodanxes de taronja i ho deixem fent xup-xup una hora més.
Traiem els talls d'ànec de las safata.
Barregem el brou de verdures amb la cullerada de farina. i ho afegim a la salsa que tenim a la cassola. Ho fem tornem a posar al foc i quan torni a bullir hi posem el tall...una mitja hora més i ja ho podeu servir. 
Sobretot unes llesques d'un bon pa ja que la salsa és boníssima... i l'ànec...feu-lo i m'ho dieu!
 

8.5.16

Coca de forner al vermut de Reus

Com ja us vaig dir en una entrada passada dies enrere vam gaudir d'un magnífic dissabte per terres gironines. Entre totes les activitats que ens va preparar la Mònica vam tenir el plaer de retrobar-nos amb  la Farina de Girona de mans del  Gremi de flequers artesans de les comarques gironines i ens van explicar el projecte "És Farina de Girona" que té com a objectiu aconseguir un producte excel·lent  utilitzant farina quilòmetre0, i el vam tastar... és el pa de Tramuntana, un pa boníssim etiquetat d'una manera ben original, amb una etiqueta de pa d'àngel...si aneu per Girona no dubteu en tastar-lo, realment és molt bo.
I ens van obsequiar amb un paquetet de mig quilo d'aquesta farina, un paquetet que ha fet cap a una coca de forner al vermut de Reus, una coca que ha servit per a fer un aperitiu molt típic del Bergadà, tal i com he après de   la meva bona amiga Anna...us explico... un dia fa un  parell d'anys vam anar al Berguedà perquè volíem conèixer "in situ"els camagrocs, ja que només els coneixia en caixes al mercat o secs; i l'Anna i els seu home van ser els nostres amfitrions. A mig matí ens vam aturar a fer una mica d'esmorzar i ens van obsequiar amb una menja molt típica d'aquella terra i que nosaltres no havíem vist ni tastat mai: la coca dolça amb secallona (em sembla que la meva cara encara la deu recordar l'Anna heheh). La coca d'avui serveix per agermanar Girona, per la farina, el Berguedà, per com la vaig presentar i Reus, per la cuinera i pel vermut ;-)
A veure què us sembla.


Necessitem:
  • 100g de llet
  • -100g d'aigua
  • -50g d'OOVE
  • -1 polsim generós de sal
  • -2 cullerades de sucre
  • -25g de llevat premsat
  • -400/450g de farina de Girona
  • - Sucre i oli per posar a sobre al moment d'enfornar-la
  • -Una ampolleta de VERMUT MIRO, vermell, per ruixar-la al moment de treure-la del forn

Escalfem lleugerament l'aigua, hi desfem el llevat, i la barregem amb la llet i l'oli.
Hi posem la sali  el sucre.
Hi afegim la farina i ho anem amassant fins aconseguir una massa lligada que no s'enganxi a les mans.
La deixem reposar una mitja horeta a temperatura ambient .
Una vegada la massa ha reposat mitja hora li donem la forma de coca, hi posem força sucre pel damunt, hi tirem un raget d'un bon oli d'oliva i la posem al forn fins que vegem que està cuita, a 200º., uns 20-25 minuts.
Just treure-la de forn la ruixem amb vermut i deixem que es refredi.



La presentem tallada a talls generosos, acompanyada d'una bona secallona o llonganissa seca, en el meu cas ha estat de Cal Font de Puigcerdà.

Per cert...al llistat  que els Gremi de flequers artesans de les comarques gironines posa al seva web dels llocs on es pot trobar la Farina de Girona no hi he sabut veure el Forn Sistaré de Reus, forn que la té, en fa pa ( per cert boníssim) i en fa promoció de la seva qualitat a través de tallers i cursos.

5.5.16

Amanida de sardina i cigrons @CookingTheChef

Quan vaig veure que aquest mes  el cuiner que ens proposa @Cooking the Chef és  l'argentí Chakall vaig tenir una petita alegria. Tinc un germà que hi viu i de seguida li vaig demanar que em busques revistes o llibres i em fes arribar algunes receptes... però sorpresa! a l'Argentina no és gens conegut i han tingut problemes en trobar res diferent del que jo puc trobar des d'aquí, per això he decidit buscar per la xarxa fins trobar alguna recepta que em vingués de gust... i com que ja comença a fer calor i hem obert la temporada ens hem decidit a fer aquesta amanida de cigrons amb sardines... a veure que us sembla!

Necessitem per a dues racions:
  • Dues cullerades de cigrons cuits
  • Una llauna de sardines en oli d'oliva
  • Enciam i escarola
  • 1 ceba tendra
  • Un grapadet d'ametlles crues
  • Llavors de sèsam
  • Comí
  • OOVE
  • Sal 
  • Pebre
  • Suc de llimona

En un got hi posem una culleradeta de comí, una de llavors de sèsam, el suc de mitja llimona i un bon raig d'oli i ho deixem .
Netegem bé els enciams i els tallem ben petits.
Fem el mateix amb la ceba tendra
En una paella amb una miqueta d'oli fregim lleugerament les  ametlles i les retirem. A la mateixa paella fregim lleugerament els cigrons i els retirem.
Podem muntar l'amanida en un bol de la següent manera, sota hi posem els cigrons, damunt la barreja d'enciam, escarola i ceba, les ametlles fregides i hi posem una o dues sardines al mig.
Ho salpebrem al gust i ho amanim amb la barreja d'oli, comí, sèsam i llimona que hem fet al començament.

He vist que té moltes propostes per a aperitius i entrants fetes amb producte senzill, d'aquell que tenim tots a la nevera. Seguiré passejant-me per les reves receptes i segur que aquesta no serà l'única que faci. I si voleu veure la  resta de propostes del CookingTheChef aquí les teniu