29.11.15

Pa suau de Voll Damm ... by Forn Sistaré

Sortir d'un taller de pa vol dir sortir amb ganes de fer-ne a casa... però tenint molt dubtes de si en seré o no capaç. Ja n'he fet altres vegades i gairebé sempre me n'he sortit més o menys bé, d'algunes de les meves incursions al món panarra n'estic fins i tot  una mica orgullosa ( xapates, pa de motlle, baguetes,  pa d'espelta, pa de xocolata ...) però ara fa temps que no en faig i n'he perdut la pràctica.
Em vaig engrescar de seguida quan el Xavi i el Tomàs ens van dir que ens proporcionarien les farines i el levain, així que quan m'ho van dir em va faltar temps per anar al forn i arribar a casa amb 800g de farina de gran força 550W, 200g de farina de Girona 220W i 300g de levain.
I aprofitant un dia d'aquells de fred i molt de vent la cuina de casa es va convertir en un obrador.

Necessitem:
  • 800 g de farina de gran força 550W
  • 200g de farina 200W
  • 330g de cervesa VollDamm
  • 200g d'ous
  • 150g de sucre
  • 160g de mantega en pomada
  • 25g de sal
  • 100g de llevat
  • 300g de levain







Es barregen els ous, la cervesa i el sucre. S'hi afegeixen les farines, la mantega, el llevat, la sal i el levain i es va  amassant fins aconseguir una massa fina i elàstica... xiquets això d'amassar a ma costa, m'hi he estat gairebé tres quarts per aconseguir que no se m'enganxés als dits  :-)
Una vegada  tenim la massa la dividim en peces d'uns 80 g i les funyim (és a dir en donem forma). N'he fet unes quantes boletes per fer panets i la resta la he posada en dos motlles de plum cake. 
Ho tapem amb un drap i ho deixem fermentar uns 60 minuts.
Es pinten amb ou batut , i en el meu cas ho empolsimem de sucre glaç, i cap al forn, que ja tindrem calent a 240º, amb vapor, sis minuts diu la recepta... 13 minuts els panets i els motlles entre 16 i 17.
Desats en una bossa de plàstic dins d'una capsa metàl·lica ha durat 7 dies... hem esmorzat una setmana sencera pa suau... ara hauré d'alimentar la mica de levain que m'ha sobrat i la setmana vinent tornar-hi perquè ens ha agradat molt!

Em sembla que he de millorar el funyit ja que no m'han quedat prou uniformes de damunt, segur que si els haguessin vist a Cal Sistaré algun però hi haguessin trobat, però per ser el primer intent Déu n'hi do del bé que han sortit i amb la pràctica segur que milloren. I de gust aquest pa suau és boníssim!

24.11.15

Taller de pa... Forn Sistaré ... a Reus

Que sóc de Reus ja és ben conegut, que fa dies que m'arrossego per aquest món dels blogs de cuina també, que sóc més coneguda a fora de Reus que a Reus (gastrobloguerament parlant ) també... i és que Reus costa... costa molt... i si no ets de l'ambient que remena les cireres a la ciutat ja es preocupen aquests de que et costi força aixecar el cap... aquesta és una de les coses que no m'agraden de la meva ciutat... i malgrat tot jo segueixo fent del meu reusenquisme la meva bandera...
Per això quan fa un mes llarg em va arribar un mail convidant-me al Taller de Pa... a Reus !!!! em va fer molta il·lusió... i aquesta setmana passada, dimecres i dijous tarda vam gaudir del Taller, per a mi va ser com el regal d'aniversari de l'endemà... i quin regal!!!
Arribades les 5 de la tarda del 18N ens trobem al Forn Sistaré la Marta, la Mercè, l'Esther, la Nani i jo amb els amfitrions, el Xavi, el Tomàs i l'Arnau.
El Xavi i el Tomàs són Sistaré per part de mare, han nascut entre pans i farines i com diuen ells mateixos i presumeixen per tot arreu  "som aPAssionats de la nostra feina" i es nota... ens ensenyen com treballen, ens ensenyen com fan el pa, ens expliquen els seus "secrets"... i tot ho fan com si fóssim vells coneguts, amics de tota la vida, com si fóssim a casa... ens transmeten l'amor a la seva feina i que fer pa és la seva manera de viure.
A qui primer ens van presentar és al LEVAIN, aquella massa mare líquida, històrica, que porten "arrossegant" des de l'any 1942 (jo en vaig prendre cap a casa per fer... ja us ho explicaré més endavant això...) 
levain = bacteri, es va alimentant amb aigua i farina

Després vam entrar a parlar de les farines...  és tot un món... res a veure amb el prestatge del supermercat on n'hi ha dues o tres classes i ves a saber què hi ha realment dins de cada paquet ! Treballen amb farina de blat, de sègol, d'espelta, de kamut, de fajol... amb les maltes (els torrats), farines de força W550, W80,W300, els francesos ho mesuren segons les cendres  (T), els americans segons la caiguda, els italians amb els zeros...
I amb tot això vam passar a l'acció, més aviat ells i les màquines i vam fer  Pa de Pagès Català amb IGP  (finalista al millor Pa de Pagès de Catalunya 2015), pa d'espelta integral 100% ecològica, baguette tradició francesa (feta amb farina T-65 francesa), pa de vidre i pa suau amb Voll-Damm. 


Amb la massa del pa de vidre vam fer un pa de rosca, dues focaccies i  coques de vidre amb anís. Amb el pa d'espelta integral també vam fer la coca dolça amb vermut de Reus i dues coques salades, una de formatges i l'altra de ceba i olives de Kalamata.

I per acabar-ho d'arrodonir, vam tastar que no pas fer, els pannettones, acabats de fer, abans de portar-los a vendre a les botigues.
Van cuidar fins el darrer detall i ens van mimar durant les dues tardes... tant que fins i tot vam sortir guardonades, i amb una bossa per anar a buscar el pa, que ja l'estic fent servir !



I el més important de les dues tardes al Forn Sistaré és l'equip humà que ho va fer possible, el Xavi ( xerrador, obert, entusiasta... ), el Tomàs    (callat,  treballador incansable...), l'Arnau (el comunity manager)... senyors ha estat un plaer!


Moments ...
El Tomàs, se'l veu feliç fent pa...
L'Arnau "caçat"... en plena feina...

L'Esther fent un pa de rosca
Bateria de motlles
Dos germans... ben avinguts, amb un projecte en comú:
el FORN SISTARÉ

20.11.15

Magdalenes de moniato ( 30 )

Dia 20... torna a ser dia de DEL BLOG AL PLAT, aquesta vegada ha estat una cerca  pel blog DOLCÍSSIM.  No el coneixia i he estat buscant i remenant  per fer acabar fent aquestes magdalenes de moniato, realment molt bones.  
Això si, com sempre, fetes a la meva manera.

Necessitem:
3 ous
150g de sucre morè
200g de moniato, cuit al forn
200g de llet
20ml d'OOVE
200 g de farina
1 sobre doble de gasificant
1 sobre de llevat químic

Separem els rovells de les clares , aquestes les muntem a punt de neu fort ( si cal ens ajudem amb un polsim de sal) i les reservem.
Barregem bé, amb la batedora, el moniato amb el sucre, A poc a poc, sense deixar de batre hi incorporem els rovells d'ou, l'oli, la llet i la farina barrejada amb el gasificant i el llevat.
Al final de tot incorporem les clares a punt de neu, amb molta cura, amb una espàtula de silicona.
Posem la massa resultant a la nevera, un mínim d'un parell d'hores ( en el meu cas va ser tota la nit, ja que ho vaig fer d'avui per demà)
Posem el forn a preescalfar.
Omplim els motlles de paper de la massa, una mica més de la meitat, i els posem dins d'un motlle de magdalena de silicona, així no s'obren i pugen amb més força.
Ho posem al forn, a 200º, uns quinze minuts. Quan les vegeu pujadetes i cuites les traieu del forn, les traieu dels motlles de silicona i les poseu a refredar damunt una reixeta.

Queden humides, esponjoses, molt suaus i amb un color que enamora...feu-les per acompanyar una tassa de xocolata i ja m'explicareu!

8.11.15

Crema de patata violeta amb trompetes i encenalls de pernil

Les vaig veure al mercat i en vaig comprar unes quantes, sense saber què en faria. Només les havia tastat en xips !
Uns dies després van caure a les meves mans unes quantes trompetes de la mort i , immediatament, se'm va encendre la llumeta... i aquí teniu el resultat, espectacular a taula i molt bo al paladar. I , la veritat, senzillíssim de fer!
Necessitem:

  • Un quilo de patates violeta
  • Una ceba petita
  • Unes quantes trompetes de la mort
  • Encenalls de pernil
  • All i julivert picats
  • Oove

Fem, amb les patates violeta, un puré de la manera com acostumem a fer-lo. En el meu cas he bullit les patates amb pell i les he deixat refredar abans de pelar-les.
Mentrestant he picat la ceba molt fina i la he sofregit en una mica d'oove fins que ha quedat transparent.
En un bol he posat les patates i la ceba i una mica de l'aigua de bullir les patates i ho he triturat bé, fins aconseguir un puré de  la textura i espessor que ens agrada.
A part , en una paella hi he posat els encenalls de pernil i quan han començat a estar cuits hi he afegit les trompetes. ho he estat saltejant un parell de minuts, hi he afegit una culleradeta d'all i julivert picats ben fins i ho he tret del foc, sense deixar de remenar en un momentet ho he tingut a punt.
He agafat una copa grossa, la he omplert fins la meitat amb la crema i al mig hi he posat una cullerada de trompetes i pernil, ho he regat amb una culleradeta de l'oli que ha quedat a la paella... i cap a taula, on teniu un ooooohhhh assegurat, algú que ho tasta amb posat incrèdul i al final unes copes buides i ben netes que marxaran cap a la cuina, amb la satisfacció d'haver sorprès a tothom!








4.11.15

Ganxetes Tour La Conca Edition

Ens hem tornat a animar i el GANXETES TOUR torna a ser aquí el proper dissabte 28 de novembre. Però aquesta vegada serà una mica diferent "viatjarem" a La Conca de Barberà on visitarem la Pastisseria Ferrer de l'Espluga de Francolí on veurem com es fan torrons i carquinyolis; després anirem a Pira per conèixer el Celler Carles Andreu, visitar la zona d'elaboració i fer un tast dels vins i caves. Finalment, una primícia: el Bernat Andreu ens presentarà un producte nou que coneixereu en exclusiva només els que vingueu. Com ja és habitual, la trobada  la rematarem dinant al Restaurant El Molí del Mallol.a Montblanc.

Si us fa goig venir podeu inscriure-us al meu facebook,  enviant-me un missatge pel messenger. Si us plau, feu-hi constar el nom sencer, el blog i el número de persones que vindreu.

Espero que us vingui de gust compartir amb mi aquesta edició del Ganxetes Tour... ja ho sabeu doncs... fins al 28N !!!!! 


I 4 dies després d'haver fet pública la convocatòria la he de tancar ja que hem superat la trentena!!!!  Moltes gràcies a tots, espero no decebre-us!

1.11.15

Coc de poma i crema (88)

Si el típic pastís de poma porta una capa de crema i és boníssim perquè no ha de passar el mateix si enlloc de pasta brisa el fem amb un coc?

I aquí el teniu... un coc de dia de festa!

Necessitem:

  • 4 ous
  • 300g de farina
  • 100g de maizena
  • 250g d'oove
  • la ratlladura d'una llimona
  • un pessic de sal
  • un sobret de llevat químic
  • Pomes reineta

I per fer la crema:

  • Mig litre de llet
  • 75g de sucre
  • 3 rovells d'ou
  • 40g de sucre
  • la pell d'una llimona
Començarem fent la crema, jo la he fet en la TMX. He posat tots els ingredients al bol, menys la pell de la llimona, els he barrejat quatre segons  velocitat 5 a 10. He afegit la pell de la llimona i a 100º, velocitat cullera  15 minuts, fins que s'ha fet espessa. La he posat en un bol de vidre i he deixat que es refredés.

Podem fer el mateix, sense TMX, posant tots els ingredients en un bol, sense la pell de la llimona, i amb una batedora ho batem bé. Ho posem en una cassola, afegint-hi la pell de la llimona, i la tenim a foc ben baixet i sense deixar de remenar fins que s'espesseixi.
I ara, el coc.
Posem el forn a preescalfar a 180º

Batem els ous amb el sucre fins que ens quedi una crema escumosa.  Afegir-hi l'oli sense deixar de batre.
Tamisem les dues farines i les barregem amb el llevat, i les afegim a  la barreja que ja tenim, amb cura. Ho podem fer ajudant-nos d'una espàtula o una llengua de silicona.
Prepararem un motlle amb oli i farina, per evitar que s'enganxi, i hi abocarem la massa. 
Tallarem les pomes a làmines no massa gruixudes i cobrirem la superfície del coc. Al damunt hi posarem la crema, a cullerades, cobrint tota la poma.
Ho enfornarem uns 45 minuts.
Què us sembla?  A nosaltres ens ha semblat perfecte i per repetir!