28.3.13

Mona o pastís de Sara

Es torna a acostar dilluns de Pasqua, tots els fillols esperen que padrins i padrines els fem arribar la mona. 
A mi ja sabeu que m'agraden els dolços tradicionals, no massa dolços, a poder ser sense massa guarniments ni farcits, per això m'agrada la mona tradicional... la dels ous durs, i aquesta és la que faré per casa. Però per la fillola, un pastís de Sara amb una bona figura de xocolata, que això és el que vol!!

Comencem fent un pa de pessic , us recordo com fer-lo:
  • -6ous sencers de gallina
  • -150g de sucre
  • -200g de farina

Preescalfar el forn a 200º
Batre els ous sencers amb el sucre a punt de cinta ben fort ( encara que no ho posi a la recepta original afegiu-hi un polsim de sal que us ajudarà). Jo avui he muntat primer les clares a punt de neu fort i després els rovells amb el sucre a punt de cinta 
Després posar-hi la farina a poc a poc i amb molta cura mirant que no ens baixi gens la massa.

Preparar un motlle amb oli i farina perquè no s'enganxi.
Abocar-hi la massa i posar-lo al forn uns 20 minuts.

El deixem refredar i amb un ganivet llarg l'obrim pel mig i el farcim de melmelada de préssec.
Al forn torrem una mica les ametlles laminades i les deixem refredar.
Fem la crema de mantega per cobrir el pastís:
  • · 200g de sucre
  • · 50g d’aigua
  • · 4 rovells d’ou
  • · 250g de mantega pomada

Bullim l’aigua amb el sucre durant 3 o 4 minuts fins que tinguem un almívar espès. L¨'aboquem a poc a poc sobre els rovells sense deixar de batre  fins que es refredi l’almívar.Hi afegim la mantega en pomada i anem batent fins aconseguir una crema homogènia que deixarem refeedar.
Untarem, amb una espàtula ampla, la superficie i els costats del pa de pessic amb aquesta crema i ho cobrirem amb les ametlles laminades torrades.
Hi posarem una mica de sucre glaç pel damunt i ho decorarem amb plomes, pollets...


La manera de fer la crema de mantega la he agafada de la Gemma, així m'he
 assegurat la jugada :-)

Una safata amb una blonda, ben embolicada amb un bon llaç i la figura de xocolata... a punt de fer les delícies de qui la rebrà!!

22.3.13

melmelada d'aranja, carabassa i canyella

Em va arribar un carregament d'aranges... i si ha una fruita que m'agradi poc és aquesta, però no era cosa de deixar-les fer malbé, per tant.... una melmelada amb alguna coss que ajudi a disimular l'acidessa... pastanaga, carabassa... 
Al final em decanto cap a la carabassa  i surt una melmelada  ben bona.
 Necessitem: 
  • - Aranges
  • - Carabassa (la meitat de quantitat que d'aranja)
  • - Sucre, la mateixa quantitat que d'aranja
  • - Branques de canyella.
Tallem les aranges i la carabassa a trossos, ho posem en un bol cobert amb el sucre i ho deixem reposar unes hores.
Després ho posem al microones, 10 minuts al màxim ho treiem i ho remenem, 10 minuts més ho treiem i ho remenem, 10 minuts més... i així fins que sigui espessa com us agradi a vosaltres ( jo ho he fet quatre vegades). Es deixa refredar una mica i es passa per la batedora fins que agafi la textura que volguem. Ho posem en pots de vidre, ho tapem i ho esterilitzem al bany maria uns 20 minuts i cap al rebost.
Jo aquesta vegada he vestit els pots de gala, he posat  "tapetet" i etiqueta, regalats per un amic meu que és un emprenedor amb idees i per internet ens proporciona aquest tipus de material que ens ajuda a guarnir les nostres preparacions.

15.3.13

Rosquilles d'oli

Les vaig veure aquí, al blog del Juan i em van recordar aquelles rosquilles que veia al forn quan de petita acompanyava la mare o l'àvia a buscar el pa. Poques vegades en compràvem, però quan ho fèiem tenien un gust especial... una pasta seca, però de cor una mica tendre, no gaire dolça... amb gust a pasta de forn no de pastisseria, i ja sabeu que aquestes són les que a mi m'agraden ;-)  Per tant, aquí les teniu:
Necessitem:
  • -3ous
  • -200g de sucre
  • -180g d'oli d'oliva, en el meu cas DOSiurana
  • - entre 600 i 700g de farina
  • -Una culleradeta de cafè de llevat químic
  • - Per a les enriquides: taronja confitada tallada a trossets i fideus de xocolata.

Posem els ous en un bol i els barregem amb el sucre fins que quedin a punt de cinta, és a dir una massa escumosa . Hi afegim l'oli a poc a poc i ho  seguim batent fins que quedi totalment incorporat. Barregem el llevat amb la farina i l'anem tirant a poc a poc, a mesura que anem amassant, fins que ens quedi una massa que no se'ns enganxi a les mans.
Una part de la massa l'enriquirem barrejant-la amb un parell de cullerades de fideus de xocolata i un parell de cullerades de dauets de  taronja confitada.
Posem la massa a la nevera i la deixem refredar.
Anem fent boles, no massa grans, les aplanem una miqueta i amb un dit fem un forat al mig donant la forma a la rosquilla.
Les anem posant a la safata , damunt paper de forn perquè no s'enganxin,  una miqueta separades ja que creixen una mica.

Amb el forn preescalfat a 200º les courem uns 20 minuts o fins que vegem que estan fetes per damunt i per sota.

I aquí teniu... unes rosquilles de les de sempre... perquè m'agradaran tant les coses tradicionals???

12.3.13

POTA BLAVA i CARXOFA PRAT IV jornades gastronòmiques

Dissabte 2 de març... retrobament amb  El Prat... des de l'any 86 que no hi havia tornat a posar els peus... el meu primer destí va ser l'escola Ventura Gassol, ubicada ens uns barracons a tocar del barri de Sant Cosme,  gairebé a tocar d'on avui hi ha el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa... que canviat ho he trobat tot, quants anys han passat? 28!! Com no ho havia de trobar canviat!!!  :-) Una sola cosa no ha canviat gens... aquells "ocellots" gegants que passen continuament ben baixos fent un soroll ensordidor que em feia parar la classe més de deu o quinze vegades cada dia...i dissabte malgrat molestaven ,  ens amoinaven i feien que no poguèssim escoltar l'explicació  tots aixecavem el cap i intentàvem fer-los fotos...  com ens encisen els avions... a petits i a grans!
     fotografia de la Mon/Abril
I passat aquest moment nostàlgic faré un petit exercici de memòria, a veure si no em deixo res, de l'intens i profitòs dissabte. 
Sortir de Reus direcció a Tarragona... La Cuina Violeta m'espera, directes cap al Prat... per la Pau Casals... xiquets quin fart d'aturar-nos a pagar peatges! Arribem a l'hora que havíem quedat per anar al mercat de verdura... a la plaça Pau Casals, abans un cafè amb l'Abril...  i de compres al mercat... remolatxa, espigallets, pèsols i carxofes, "gènero" fresc que marxarà cap a casa de les tres. Es fa tard, vinga cap al Centre Cívic... sense saber-ho aparquem al costat mateix i en entrar... una colla de cares conegudes i d'altres que des d'aquell moment ja ho són.



Una estona xerrant, retrobant-nos, presentant-nos, explicant... i cap dins el show-cooking ens espera. La  Susana Aragón d' Ona Nuit i el  Joan Figueres del Sinfonía van ser els encarregats de conduir-lo i d'obsequiar-nos amb el tast de Polleta al curry amb melmelada de fruites vermelles, Confit de pota blava, Tempura de carxofes, Carxofes estofades amb favetes, pèsols i...,  pintxo de pollastre Pota blava en reducció de Montilla i raïm confitat. Mentrestant s'elaboraven els plats en Joan Ribas, president de la Cooperativa Agrícola del Prat, va arribar amb una capsa de carxofes acabades de collir i ens va explicar les meravelles de les carxofes del Prat.

Una vegada tot tastat i satisfetes totes les nostres curiositats canviem d'escenari... directes a dinar a l'Ona Nuit...  un dinar on els protagonistes van ser els productes de les jornades... tot maridat amb INEDIT DAMM ben fresqueta, I encara que jo no en sóc massa de  cervesa em va passar d'allò més bé.
 

Ens van obsequiar amb :  "Mollete" amb lacon, amanida xatonada de carxofes, croquetes de rostit de pollastre Pota Blava,  carxofes del Prat amb llonganissa del Berguedà, Rissoto de carxofes Prat amb Idiazabal, calçots del parc agrari amb romesco, i de postres cremós de iogurt amb melmelada de meló del Prat.
I ràpid cap al Delta, passant pel costat de camps de carxoferes i altres conreus vam fer cap a la Granja Avícola TORRES on ens van explicar les característiques de les aus i tot el procés de cria... des que s'incuben els ous fecundats a la zona del Baix Camp, tornen al Prat a crèixer i fer-se macos, i acaben els seus dies a l'escorxador del Baix Camp... (per alguna cosa sóm zona avícola de referència!)


 Agraïments que no poden faltar després de l'excel·lent dissabte que vam passar:


Gastrobloc@ires, per organitzar la trobada , l'Starbase per gestionar el concurs, gràcies als que ens van acollir i obrir les portes de casa seva, i gràcies a tots els assistents per fer  que l'estona fos tan agradable :


http://cuinetes.bloks.cat
http://delicies.blogspot.com
http://lacuinavioleta.blogspot.com.es
http://tapatdetapes.blogspot.com.es
http://cuinagenerosa.blogspot.com.es
http://esquanmenjo.blogspot.com.es
http://recetasdemon.blogspot.com.es
http://cuinescuina.blogspot.com.es
http://rhubarbandsamphire.blogspot.com.es
http://tiritinyam.blogspot.com.es
http://elcocinillas.wordpress.com
http://aprilskitch.blogspot.com.es

3.3.13

Pollastre amb ceba confitada

Ahir uns quants de la meva familia van anar de calçotada, cosa molt normal en aquestes dates! I com sempre van sobrar viandes, calçots i carn i pollastre cuits. 
Amb els calcots una coca ha servit per reciclar-los i amb el pollastre he fet aquest segon plat... Recordant que la recepta del conill a les herbes de la Mussara de l'Unió de l'Aleixar cou a la brassa el conill abans de posar-lo a la cassola amb les herbes he pensat ... i per què no amb el pollastre?...
A partir d'aquí ha sortit aquest pollastre amb ceba, realment gustós, i ningú ha sabut que es trobava davant d'un plat d'aprofitament!

Necessitem:
- Pollastre tallat a trossos grossos i ben oberts cuits a la brassa ( si no "aprofitem" els podem fer a la brassa una estona abans de  fer el plat)
- Un parell de quilos de cebes
-Un got de brou de pollastre
- Vi ranci
- Oli, sal 

Tallem la ceba en juliana i la posem a confitar, en un wok, a foc ben baixet amb un bon raig d'oli, fins que agafi un color daurat, això s'aconsegueix una hora llarga i remenant de tant en tant.

Quan la ceba està llesta hi afegim el vi ranci i el got de brou, ho tastem de sal i en arrencar el bull hi posem els talls de pollastre. Abaixem el foc i ho deixem fent un xup-xup suau fins que s'hagi begut gairebé tot el suc.

Emplatar i bon profit!