28.2.12

Tartaleta de calçots

Aprofitant que es temps de calçotades i que per aquí les fem "tal i com Deu mana", és a dir foguera i cuits a foc viu, morter de salsa i després carn de bé i llonganissa a la brassa...i tornem a casa cansats, bruts, amb cara de salut i fent "pudor de fum" però satisfets d'haver gaudit d'un dia a l'aire lliure, amb un grup nombrós d'amics i familiars a l'entorn d'un àpat típic de casa nostra.
Res de pitets i menjar-nos els calçots sense embrutar-nos... això ho deixem per al pix...., bé per als de l'àrea metropolitana ;-)
Quan tornem a casa sempre arribem amb "gènero" per reciclar, i si el que ha quedat són calçots podem fer receptes una mica sofisticades com aquesta  o una senzilla i humil tartaleta que farà les delícies de petits i grans... però no la feu el mateix dia de la calçotada,espereu per fer-la un parell de dies!

Necessitem:
Un manat de calçots cuits
Un parell de cullerades de salsa de romesco
Una làmina de pasta de full


Estirem la pasta de full, la pinzellem amb la salsa de romesco, hi posem els calçots cuits, nets i tallats per la meitat.
Ho posem al forn, ja preescalfat a 200º, fins que vegeu que agafa color. Ja teniu a punt un sopar, un primer plat , o talladeta a trossos una mica de pica-pica.
Facileta, i d'aprofitament!

21.2.12

Arròs d'aprofitament

Darrerament estic buscant alternatives a les croquetes ja que durant el fred les olles de caldo van que volen a casa i se m'acumula la carn. Croquetes i canelons són la sortida més normal, alguna vegada faig crestes, farceixo pebrots del piquillo  o fins i tot tartaletes per a algun pica-pica. Però aquesta vegada m'he atrevit a fer-ne un arròs. La culpable, la meva mare que em va dir que havia vist que ho explicaven en un programa de la tele, però no recordo quin.

He agafat la carn del caldo i la he trossejat, a la vedella i al tocino els he tret els ossos.
He tallat ben petit un porro, una ceba tendra i un parell d'alls tendres i els he sofregit amb una mica d'oli fins que  gairebé han estat caramelitzats. Hi he posat els talls de carn a enrossir i després els he tret.
Una vegada fet això i podem afegir verdures tallades en juliana, jo hi he posat bajoques fines i espàrrecs, que era el que tenia a la nevera. Ho fem coure, afegint una mica de caldo si calgués.
Ara és el moment de posar-hi l'arròs i sofregir-lo bé amb les verdures. Quan ja el tinguem ben ros hi posem el caldo bullint i ho deixem coure. Quan està  més o menys a meitat de cocció hi posem els talls de carn, ho tastem de sal i si cal ho rectifiquem. Ho deixem acabar de coure i un parell de minuts abans hi tirem per sobre una picada d'all , julivert i un pols de pimentón de la Vera barrejada amb una miqueta de caldo

Ja tenim l'arròs a punt.
No per ser d'aprofitament ha de ser dolent, amb un bon sofregit i unes quantes verdures aconseguim un arròs  que no  sembla "de segona ma" ;-).

Bon profit!

16.2.12

Pa de parmesà, tomàquets secs i olives d'Aragó.

A partir d'aquesta recepta però fent un munt de canvis m'ha sortit aquest pa, crosta gruixuda, molla densa, ideal per a menjar amb formatges. A vegades fas invents i els resultats són sorprenentment bons... i aleshores ens encanta compartir-los. A vegades fas invents i surten autèntiques pífies... però d'aquestes no cal parlar-ne, veritat? Avui us poso un invent en positiu!

Necessitem:
- 300 g d'aigua
- 80 g d'oli d'oliva
- 50 g de llevat premsat fresc
- 700 g de farina de força
- 100  g de formatge parmesà
- 6 tomàquets secs
- dues cullerades de pasta d'olives negres.

Desfem el llevat en l'oli i l'aigua , hi afegim la farina  i amassem fins a tenir una massa ben lligada.
Piquem ben petits els tomàquets secs i els barregem amb el formatge parmesà ratllat i la pasta d'olives negres.
Afegim aquesta barreja a la massa i ho amassem fins que quedi tot ben lligat.
Ho  posem en un bol tapat amb un drap de cotó i ho deixem reposar una hora llarga.
La massa doblarà gairebé el seu volum, aleshores la treiem del bol, i donem la forma  que volem al pa.
El posem a la safata que després servirà per fornejar-lo i el tornem a tapar i a deixar en un lloc sense corrents d'aire una hora més.
Preescalfem el forn a 200º i el posarem a coure uns 40-45 minuts.

Només cal tenir uns bons formatges i ... bon profit!

13.2.12

Croquetes d'aprofitament

A casa fregim poc, millor dit només fregim una cosa croquetes i cada vegada menys. Quan la xiqueta era petita li agradaven molt i un parell de vegades a la setmana en feiem, i en preparàvem amb diferents tipus de farciment.  Avui només en fem de tant en tant, i les fem per aprofitar la carn del caldo quan ja en tinc una carmanyola plena al congelador i cal donar-li sortida.

Aprofitant que la recepta del 15 d'aquest mes, a proposta de Xocolata desfeta i de Els fogons de la bordeta, són les croquetes us faig arribar la meva recepta de croquetes d'aprofitament. 

Per a la pasta de carn:
  • carn del caldo ( jo he fet servir la carn de tres olles de caldo que la tenia congelada)
  • mitja dotzena de fetges de pollastre.
  • un parell de cebes
  • un parell d'alls
  • Vi ranci
  • Sal, pebre
  • Una mica d'oli
Per a la panada de farina:
  • 1i1/2l de llet
  • 50g de mantega
  • 300g de farina
  • sal
  • canyella (o nou moscada)
Per l'arrebossat:
  • 6ous
  • 1kg de pa ratllat
Oli per fregir.

Comenceu tallant les cebes i els alls i sofregint-los. Quan ja estiguin una mica rossets hi afegiu  elsl fetges i els enrossim, hi posem la carn del caldo, un bon raget de vi ranci i en feu un bon rostit.
Quan estigui tebi trinxeu la carn amb la picadora o el robot que tingueu i la reserveu.

A banda feu la panada de farina:
Es posa la llet al foc amb la sal, la canyella i la mantega; quan arrenca el bull s'aparta del foc i es tira la farina i amb la batedora es barreja bé. Es torna a posar al foc remenant-ho constantment. Quan vegeu que es una massa espesa que s'enganxa a l'espàtula de fusta i s'aixeca de la cassola formant una bola ho treieu del foc i ho barregeu amb la carn.
Ho poseu en un bol perquè es refredi bé (jo ho deixo a la nevera d'un dia per l'altra)
Quan és ben fred es formen les croquetes:
Per un cantó es prepara un recipient amb l'ou batut i un altre amb el pa ratllat.
Les croquetes es fan amb les mans. Es posen dins el recipient de l'ou, s'hi suquen i després es passen pel pa ratllat.
Es deixen assecar una estona.
Es fregeixen en oli calent (no bullent), s'escorren bé posant-les una estona damunt un paper de cuina i se serveixen calentes i cruixents.

Amb les quantitats que us he posat us en surten moltes, tantes que en podeu congelar una bona quantitat (sense fregir) i us solventaran uns quants sopars.


9.2.12

Un coc amb gust de "sempre" (56)

Amb el fred que està fent ve tant de gust un  cafè amb llet o una  xocolata desfeta. I què millor que acompanyar-ho amb un bon coc. 
Ara fa temps que no en feia cap de nou, els anava repetint, especialment el de matafaluga , el de taronja i algun de xocolata  que ens agraden força  però avui m'ha caigut a les mans una llibreta d'aquelles que tenen les pàgines grogues i uns quants fulls  mig estripats , una llibreta on la meva sogra apuntava receptes, una llibreta que de tant en tant em miro  i de tant en tant recupero alguna de les seves receptes, com la del pa de pessic de la besàvia
Avui m'he animat amb la recepta que ella va anomenar "bescuit" de convent.
 
He necessitat:
-6ous
-300g de sucre
-250g de llet
-250g d'oli d'oliva
-400g de farina
-Un pols de vainilla (jo he posat una cullerada de sucre avainillat)
-2 cullerades de bicarbonat ( jo he posat un sobre de llevat químic)

Muntem les clares a punt de neu ben fort i les separem.
Muntem els rovells amb el sucre a punt de cinta, hi afegim l'oli i la llet i ho seguim remenant fins aconseguir una crema homogènia.
Barregem la farina amb el llevat i el sucre avainillat i ho afegim a la barreja anterior amb cura. Al final hi posem les clares a punt de neu, remenat molt a poc a poc perquè no ens baixin.
Ho aboquem en un motlle  preparat amb oli i farina  i  ho posem al forn, que ja tindrem preescalfat a 180º, una mitja hora (ja sabeu que la prova per saber si està ben cuit és punxar el coc amb un escuradents i quan aquest surt eixut vol dir que ja està a punt).
El treiem del motlle i el deixem refredar damunt una reixa, i l'empolvorem amb sucre glass.
Us asseguro que acompanyant una xocolata calenta els melindros no tenen res a envejar!

2.2.12

Un tast de pastes i de vins... a Tarragona


 Ahir, primer dia de febrer, aprofitant que encara no havia entrat el front de fred siberià que sembla ens mantindrà tancats a casa una setmaneta, vaig baixar a la Imperial Tárraco. La Nani de La Cuina Violeta em va convidar a un Show Cooking i a un Tast de Vins  que feien  l'empresa de pastes i gelats SANDRO DESII i ORTO Vins de la DOMontsant



                                          
Un magnífic menú degustació i una excel·lent manera d'explicar el perquè de la seva empresa i les diferents maneres de preparar i coure la pasta (fornejada o fregida) ens van fer passar una estona molt agradable:
Els Pinxos - Tapes de Sandro Desii,
Raviolis fregits de Sobrassada Ibèrica , de bacallà
Macarrons de "pimentón" de la Vera.
 Sorbet d'Api amb llima
Angules de blat amb bitxo i all

I després vam passar a les postres, van remarcar la importància que cal donar a les postres dins de l'àpat i ens van presentar aquests Raviolis de Xocolata Negra.
Tot el menú va estar maridat amb un ORTO NEGRE del 2009 DOMontsant i les postres amb un DOLÇ d'ORTO NEGRE, presentats per l'enòleg Joan Asens.  També hi va assistir  el representant de VINUMSELECCIÓ, l'empresa distribuidora dels vins.

 Quan vulguis, Nani, hi tornem!!!