28.9.09

Coc d'ametlla amb poma caramel·litzada (23)

Ara fa un any celebravem les noces d'or, "50 anys!" i estaven tan bé que ho vam celebrar amb una gran festa.
D'això ja fa un any per tant ara n'hem de celebrar 51, i segueixen estan tan bé que cal festejar-ho. No ha estat una festa igual que la de l'any passat però si que hem fet un bon dinar amb un pastís amb un 51 que han bufat... Ara ja anem cap als 52. Estic parlant dels meus pares.

Per fer el pastís vaig necessitar:
  • -4 pomes
  • -una culleradeta de mantega
  • -1 cullerada de sucre

Tallem la poma a dauets i a foc ben baixet i remenant de tant en tant la fem caramel·litzar amb la mantega i el sucre. Ho deixem refredar.
  • -4 ous
  • -200g de sucre
  • -50g de mantega
  • -50g de farina
  • -250g de farina d'ametlla
  • -50g de licor de poma
  • -1/2 sobret de llevat
Es posen els ous sencers en un bol i es munten a punt de cinta amb el batedor elèctric de varetes. Després s'hi barreja la mantega fosa al foc i tèbia. S'hi afegeixen la farina barrejada amb el llevat, l'ametlla i el licor i es segueix barrejant fins aconseguir una massa que queda bastant espesa i consistent..
Es prepara un motlle amb mantega i farina i s'hi aboca la massa. Pel damunt s'hi reparteix la poma caramel·litzada i es posa al forn, uns 35 minuts, al forn, ja calent a 180º.
Aquest coc està inspirat en el pastís d'ametlles de la Mariona Quadrada del llibre Dolços de Tardor.






22.9.09

CLOÏSSES PICANTONES

Divendres vaig anar a plaça i em vaig passejar per la parada del peix, com sempre, i al final vaig comprar crancs i galeres per fer fumet ja que tenia idea de fer fideus rossos i unes quantes cloïsses.
En arribar a casa vaig pensar com puc arribar a ser d'avorrida si faig sempre els menjars de la mateixa manera, d'acord que ja ens agraden i que als de casa no els agraden gaire les variacions però un dia és un dia, així que, amb una cabeça d'alls , una punta de bitxo, i un polsim de pebre vermell (de la Vera) vaig fer les cloïsses.
Ben picats els allets i sofregits a foc ben baixet, quan estan gairebé caramel·litzats hi afegim el bitxo i el pebre vermell, ho remenem ràpidament, hi posem una mica de sal i un gotet de vi blanc. Quan comença a bullir hi posarem les cloïsses, que haurem tingut una horeta en aigua perquè treguin la mica d'arena que puguin tenir, ho taparem i quan s'hagin obert ja les tindrem a punt per servir.
Van quedar picantones, no arribaven a ser picants de veritat, però tenien una miqueta més d'alegria i el vi, fresquet, va córrer més que en altres ocasions, però sense passar-nos!

18.9.09

COC amb FIGUES (22)

Ahir dijous em vaig retrobar amb els meus ex-companys de feina, aquells amb qui compartia els esmorzars pedagògics el curs passat i perquè no perdessin el bon gust de boca el vaig portar un coc de figues.
Figues acabades de collir i regalades...Un bon veí que cada vegada que va al mas em deleita amb alguna de les fruites que té i ara és època de figues, per tant coc de figues!
Per fer-lo necessitem:
-Figues, tantes com en volguem posar.
-4 ous
-200g de farina
-150g de sucre
-70cc d'oli d'oliva
- 1 sobre de llevat
La he fet amb la TCH
- Posem les pales.
- Posem els 4 ous amb el sucre al bol, a V2 durant dos minuts. Hi afegim l'oli i seguim a V2 1 minut més. Barregem la farina amb el llevat i a poc a poc ho anem posant pel forat de la tapa a la mateixa velocitat i ho deixem un parell de minuts més.
Mètode tradicional
En un bol posem els ous i el sucre i ho barregem amb la batedora de varetes. Hi afegim l'oli, i la farina barrejada amb el llevat fins que ens quedi una massa ben lligada.
Preparem un bol, untat amb oli i frina perquè no s'enganxi.
Hi posem una capa de massa del coc, damunt posem figues tallades en quatre talls i ho acabem de tapar amb la resta de la massa.
Tindrem el forn calent a 200º i hi posarem el motlle. El pastís estarà cuit uns 40 minuts més tard.

16.9.09

All-i-oli

Us poso la manera com faig l'all-i-oli quan el faig servir per a plats tipus l'nterior, és a dir quan no ens l'hem de menjar immediatament, o quan volem que sigui menys suau, és a dir que no domini tant l'all.
On hi ha la diferència?, l'all-i-oli original el faig amb mitja cabeça d'alls i ens l'hem de menjar ràpidament, ja que sino trobo que em baixa. A més el trobem massa potent. Només el fem en barbacoes a l'aire lliure amb carn a la brassa, butifarres, vi negre begut amb porró i tota una colla fent gresca .
Normalment hi poso SACRILEGI!!! un rovell d'ou, ja sé que no toca però trobo que el fa una mica més suau i la consistència de l'all-i-oli aguanta més temps. M'imagino que tot és qüestió de gustos.


Espero que els partidaris de l' all-i-oli en estat pur no us enfadeu amb mi, si voleu el dia que en faci un d'"autèntic" us l'ensenyaré!!!

12.9.09

Sípia amb all-i-oli

Ara és quan a les nostres platges de la Costa Daurada s'hi està bé, poca gent, temperatura suportable, l'aigua i l'arena neta... per tant cal aprofitar-ho. Ja sé que el turisme ens porta diners i que és una font de treball per a moltes persones, però el turisme massificat de la nostra zona fa que la gent d'aquí ens veiem, moltes vegades, obligades a deixar d'anar a la platja fins que l'allau desapareix i aleshores podem tornar a gaudir-ne sense aglomeracions.
Per això he buscat un menjar per deixar preparat i fresquet per quan arribessim al migdia.
Quan hem marxat el cel estava tapat i semblava que no faria gens de sol, però a primera línia de mar hem tingut un dia de platja magnífic i per dinar hem trobat una sípia amb all-i-oli que ens ha fet recuperar les forces acompanyada d'una amanida de bajoques de primer plat.
Necessitem:
  • - 1 sípia neta grossa
  • - 1 morter d'all-i-oli

Bullim la sípia mitja hora, la treiem de l'aigua calenta i la deixem refredar.
La tallem a dauets.
Fem un bon all-i-oli i ho barregem bé.
Senzill, no us sembla? Doncs, bon profit!

3.9.09

Coc d'avellanes amb codonyat (21)

Aquest curs que comença tinc al cap fer alguna cosa una mica diferent. He pensat fer un apartat al blog de receptes amb productes típics de la meva zona, però sense que siguin les receptes típiques, o almenys que no tot siguin receptes típiques. I he pensat que aquest any les receptes poden ser amb un producte amb DO Reus, és a dir les avellanes. La freqüència d'aquesta recepta pot ser mensual i si algú de vosaltres en té alguna que vulgui donar a conèixer només cal que me la faci arribar i sense cap inconvenient posaré el link .


La recepta d'aquest mes de setembre: COC D´AVELLANES AMB CODONYAT
Necessitem:


  • - 4 ous
  • -200cc d'oli
  • -200g de sucre
  • -1 sobret llevat ràpid
  • -200g de farina
  • -200g d'avellanes DO REUS torrades mòltes (farina d'avellana)
  • -1 culleradeta de canyella

Amb la TCH:

Posem els ous i l'oli, V-3, 10 segons.
Deixem la màquina a V-3 i anem tirant, pel forat de la tapa, el sucre, el llevat, la farina i la farina d'avellana. Al final de tot s'hi afegeix la canyella. Es puja la velocitat 5-7-9 uns 10 segons i ja ho tenim a punt.
Preparem un motlle amb oli i farina i hi aboquem la pasta. Hi podem posar unes avellanes al damunt per guarnir-lo una mica.
Al forn, que ja tindrem calent a 160º, uns 50 minuts.

Mètode tradicional:
Batem una mica els ous i l'oli. hi afegim el sucre, el llevat, la farina i la farina d'avellana. Ho barregem tot fins que quedi ben homogeni. Hi posem la culleradeta de canyella i ho tornem a barrejar bé.
Preparem un motlle amb oli i farina i hi aboquem la pasra. Hi podem posar unes avellanes al damunt per guarnir-lo una mica.
Al forn, que ja tindrem a 160º, uns 50 minuts.

Ens el menjarem acompanyat d'una mica de codonyat.

Un secret: aquest codonyat és de la tardor passada i s'ha conservat en perfecte estat ja que el vaig congelar!