24.1.16

Melmelada de llimona

No és la primera vegada que faig melmelada de llimona i normalment poso les llimones en aigua i sal i després les escaldo perquè no sigui tan forta, tal i com us explico en aquesta recepta, però aquesta vegada les llimones van arribar sense avisar i no tenia 5 dies per estar entretinguda amb la melmelada així que vaig tirar pel camí del mig i vaig fer la melmelada com la faig normalment, ara si, sense estalviar gens de sucre.

Necessitem:

  • Un quilo de llimones, pelades.
  • Un quilo de sucre
Agafem les llimones i les pelem,  mirant que no ens quedi gens de part blanca.  En fem quatre o sis talls de cadascuna i hi posem el sucre. Ho barregem bé i  ho deixem reposar un parell d'hores. Ho triturem amb la batedora una mica.
Ho posem en un bol que pugui anar al microones i , a màxima temperatura  (en el meu cas 800), ho posem 10 minuts. Ho traiem i ho remenem, Ho tornem a posar 10 minuts més, ho traiem i remenem... i així fins a sis vegades.
Posem la melmelada en pots esterilitzats, els tapem bé i els posem al bany maria una mitja hora. Els deixem refredar de cap per avall i una vegada freds etiquetats i cap al rebost.

Bona, si! Forta, també! però ja estic buscant maneres de fer-la servir... segur que en cocs , magdalenes i galetes quedarà perfecta  però alguna utilitat més hi trobaré, ja en podeu estar segurs!

18.1.16

Crema de xirivia i ceps

Amb el  fred que ja arriba, comença a venir de gust començar les menjades amb un brou o amb una crema ben calenta...a casa som molt de sopa, però sempre caldo no pot ser i per això anem "investigant", fent i tastant sopes i cremes diferents.
De la crema de xirivia n'havia sentit parlar... però a casa la xirivia només servia per posar-la a l'olla de caldo. I l'altra dia passejant pel mercat vaig veure'n unes de molt maques i em vaig animar...4 xirivies i un porro al cistell, per fer-ne una crema... i cap a casa a buscar on inspirar-me. Remenant per les xarxes  vaig veure que el seu gust és dolç i suau per tant vaig pensar que havia de posar-hi alguna cosa per arrodonir-la, i què millor que uns ceps!!! 

Per a tres racions necessitem:
  • 4 xirivies mitjanes
  • La part blanca d'un porro
  • Una patata mitjana (opcional)
  • 50g de ceps secs
  • Oove
  • Sal i pebre
Posem els bolets a hidratar en una mica d'aigua un parell d'hores abans de començar a fer la recepta.
Tallem el porro a juliana i el posem en una cassola amb una miqueta d'oli fins que es faci transparent. Hi afegim les xirivies ben netes i tallades a rodanxes primes (si hi voleu posar patata ara és el moment de fer-ho, tallada a rodanxes primes també).  Hi posem sal i pebre al gust i ho deixem coure i quan comenci a agafar color ho cobrim amb aigua. Ho deixem bullir a foc mitjà entre 20 minuts i mitja hora.
Passat aquest temps hi afegim els bolets i l'aigua d'hidratar-los i ho deixem coure uns 10 minuts més.
Ho posem en un bol amb una mica de líquid i ho batem fins aconseguir una crema el més fina possible, si cal anem afegint, a poc a poc, líquid de la cocció fins aconseguir que tingui l'espessor que a nosaltres ens agrada. Si teniu TMX poseu mig minut i aneu pujant la velocitat de 5 a 10 i us quedarà perfecta.
Per arrodonir el plat he saltejat uns quants trossos de cep amb una mica d'all i julivert i els he posat a sobre al moment de portar-ho a taula. 
Ho he acompanyat també amb unes galetes de ceps  de Casabella Natura, d'Olvan, unes galetes boníssimes, sorprenents que han acabat de fer d'aquesta crema un plat de diumenge.

14.1.16

Rotllets de col farcits de carn

Porto gairebé 20 dies vivint com si no tingués  blog, i la veritat és que no l'he enyorat gens fins fa un parell de dies que he començat a tenir remordiments pensant en l'abandonat que el tenia, i de retruc l'abandonats que us tenia a tots vosaltres. Per acabar-ho d'arreglar em vaig deixar la càmera de fotografiar, plena de fotografies de plats, a més de totes les excursions de les vacances, a més de 250 quilòmetres de casa. Així que no he pogut agafar receptes fetes i no publicades.
Així que comparteixo amb vosaltres una recepta acabada de fer i tastar, feta versionant el SARMALE que vaig llegir en el  PÀNXING (revista quinzenal gratuïta de LaCerdanya) del mes de novembre .


Necessitem (per a fer vuit rotllets)

  • -100g de pit de pollastre picat
  • -100g de carn de porc picada
  • - 50 g d'arròs
  • - vuit  de fulles de col ben grosses i blanques
  • - mig quilo de tomaca triturada
  • - una ceba
  • - OOVE
  • - un raig de vinagre de vi blanc
  • -una culleradeta de pebre vermell de la Vera (jo li he posat fumat)
  • - sal 
  • - pebre
Agafem les fulles de col i les posem a coure uns 5 minuts en una olla amb aigua bullint i un raig de vinagre de vi blanc. Les traiem, amb cura que no se'ns xafin, i les deixem refredar damunt un eixugamans.
Fem el farcit barrejant les dues carns picades, salpebrades al nostre gust, amb l'arròs cru, el pebre vermell i la ceba picada ben petita.
Per fer els rotllets agafen una fulla de col, hi posem farciment i l'emboliquem amb la resta de la fulla, com si féssim un paquetet.
En una olla posem una fulla  de col cuita i la posem al fons, al  damunt hi posem els rotllets, ho tapem amb l'altra fulla de col i ho cobrim amb aigua. Posem al damunt la tapa d'una cassola una mica més petita perquè faci pes i així evitarem que els rotllets surin i es desfacin. Ho posem a coure, a foc ràpid, i al moment que arrenqui el bull ho baixem al mínim i deixem que es cogui una hora llarga a foc lent.
Fem una salsa de tomaca, en una paella a part, també ben lentament, fins confitar-la.
Una vegada cuits els rotllets els traiem amb cura i els posem dins la salsa de tomaca, els deixem coure uns 5 minuts i ho deixem fins l'endemà, ja que el plat guanya si reposa unes hores.
Què us semblen? És entretingut fer-los però, almenys a casa meva han agradat força i els hem  trobat "diferents.