24.6.15

Brownie de xocolata blanca amb taronja confitada (85)


L'any 1915 va ser fundada la Cooperativa Cadí i aquest 2015, amb motiu del centenari el govern de la Generalitat els ha distingit amb la Creu de St Jordi. 
Cal destacar que l'empresa urgellenca és "una de les cooperatives ramaderes més prestigioses del país i la més antiga de l’Estat espanyol del sector lleter". I també que "la seva contribució destacada a l’economia pirinenca, singularment a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ha contribuït amb eficàcia al reequilibri territorial del país".
Amb aquest guardó no es fa més que reconèixer el treball de generacions de ramaders, socis, treballadors i consumidors.

Amb motiu de la trobada #LaCerdanyaTour2015 , Cooperativa Cadí ens va fer un esplèndid obsequi amb un lot dels seus productes i ens va convidar a fer un pastís, amb la seva mantega, per a celebrar els seus 100 anys i participar en un concurs que estan fent des de la seva pàgina de facebook.


Aquí teniu la meva proposta, un pastís que es pot presentar sencer, amb unes espelmes per bufar, o que es pot presentar individualment.  

És un pastís molt suau que es menja sense adonar-te'n.

                                    
Necessitem:
  • - 5rovells d'ou 
  • - 5clares d'ou
  • 250g cobertura de xocolata blanca
  • - 250g  mantega en pomada CADï 
  • - 100g de farina
  • - 50g de maizena
  • - 12 talls de taronja confitada




- Engeguem el forn per tenir-lo preescalfat a 180º


- Fonem la cobertura de xocolata blanca a temperatura molt baixa i la barregem amb els rovells d'ou

- Muntem la mantega CADÍ amb la meitat del  sucre, fins que quedi escumosa i l'afegim delicadament a la barreja d'abans.

- Muntem les clares a punt de neu fort, amb la resta del sucre i les incorporem amb suavitat a la barreja anterior

- Incorporar la farina i la Maizena, tamisades.

-Ratllem, tallem a trossets ben petits, triturem les taronges confitades

-Barregem la meitat de les taronges  amb la massa.

- Preparem un motlle, untant-lo amb una mica de mantega Cadí i empolsimant-lo amb farina

- Aboquem la massa del brownie al motlle

- Coem el brownie, al forn a 180º, només per sota uns 20 minuts



El traiem del motlle amb molta cura i el deixem refredar damunt una reixeta, l'espolseu per damunt amb sucre glas i amb la resta de la taronja confitada que teniu ratllada.


O podeu fer com jo, talleu-lo en porcions individuals, hi poseu un pessic de taronja confitada damunt de cada tall i l'espolseu amb una mica de sucre glas

19.6.15

Bunyols de patata

Dia 20, torna a ser dia de DEL BLOG AL PLAT, aquest juny tots estem DESTAPANT CASSOLES.
N'he trobat unes quantes de receptes per a fer i finalment m'he decidit per aquests bunyols de patata, això si amb algun que altre canvi... espero que a la Mercè no li sàpiga greu!

 Necessitem:
  • 2 patates mitjanes
  • 4 cullerades grosses de farina
  • 1 ou
  • Una culleradeta d'all tendre i julivert picat
  • Sal i oli
Bullim les patates amb pell. Les deixem refredar una mica, les pelem, tallem a trossos i sense deixar que es refredin les aixafem amb una forquilla, hi afegim les quatre cullerades de farina i l'ou mirant de remenar-ho bé que no ens quedi cap grumoll.
Ho salem i hi posem la culleradeta d'all i julivert picat i ho barregem bé.
Posem en una paella força oli i, calent però no fumejant ,  anem agafant culleradetes de massa i les anem fregint, sense donar cap forma regular als bunyols, són bonics ben desiguals i que de tant en tant tinguin alguna punxa. Quan estiguin ben daurats per tots els costats iguals els posem en un plat amb una mica de paper de cuina perquè llencin l'excedent d'oli i ja els podem servir.
Com a aperitiu els vaig posar dins d'una paperina, però en una safata i que cadascú vagi agafant els que vulgui... Que me'n dieu!!!!





A diferència dels que el dia 2 de novembre del 2010 ens va presentar la Mercè aquests que he fet jo no porten ceba ratllada i he canviat l'orenga per all i julivert. Més al nostre gust... i us asseguro, que de tant en tant aniran sortint a la nostra taula.

I ara, a esperar el  DEL BLOG AL PLAT del  juliol!!!

14.6.15

Melmelada de maduixa amb crema d'avet Làgrimus

L'endemà de la trobada gastrobloguera La Cerdanya Tour 2015 vam anar al mercat de Puigcerdà i vam veure unes capses de maduixes del Maresme que em van donar ben aviat l'idea de quina seria la recepta que faria per al Michel Baylocq.

A veure què us sembla aquesta melmelada per acompanyar formatges com els que vam tastar de la ma d'embotits Turet amb panets tan exquisits  com els del Forn d'en Jordi...

Necessitem:

Netegem les maduixes, les tallem en dos o tres trossos cada una i les barregem bé amb el sucre. Les deixem macerar dins la nevera tota la nit.
L'endemà al matí les posem al bol de la TMX i les triturem, a V5  3 segons. Després les posem  30 minuts a 90º a velocitat 3.
Omplim els pots que tindrem esterilitzats , hi posarem tres  cullerades de crema d'avet balsàmic  i els taparem (mireu la mida dels meus pots a la fotografia, són petits, si envaseu la melmelada en pots més grans augmenteu la quantitat de crema d'avet balsàmic, d'altra manera no es notaria gens)
Al bany maria uns 20 minuts i ja la tindrem a punt per desar al rebost i treure-la sempre que tinguem uns bons formatges per acompanyar..

7.6.15

#LaCerdanyaTour2015... un 30 de maig

Enamorada de La Cerdanya ja sabeu que n'estic per això quan la Montse de La Cuina de Mussola va insinuar que potser podria organitzar una trobada cerdana la vaig animar sense dubtar ni un segon, i ella  ens va organitzar un dia perfecte: gastronomia, història, coneixement de la comarca, bon menjar i bon veure i fins i tot una miqueta d'esport.
Després d'estar escoltant la ràdio quan pujàvem divendres cap a La Cerdanya i escoltar que ens amenaçava pluja , després de aixecar-me del llit a Puigcerdà i veureu-ho  tot tapat per la boira o núvol baix... però us he de dir que la trobada va ser tan rodona que fins i tot el temps la va respectar!

Ens vam trobar tots a Martinet de Cerdanya, al bar Rosaleda, al peu de carretera, just al davant del pont que travessa el riu Segre, érem una bona colla i amb la gresca que acompanya aquestes trobades, petons, abraçades, qui ets?, de quin blog?...ens vam asseure a taula i vam començar el dia amb un bon esmorzar de coca dolça i coca amb xocolata del Forn d'en Jordi. Aquí vam conèixer el que seria el nostre guia durant tot el dia, el Carles Pujol  de Cuina Pirinenca de La Cerdanya

Vam travessar la carretera, creuar el riu i vam arribar a Làgrimus Baridà, una petita empresa  portada per en Michel Baylocq qui ens va explicar amb una gran senzillesa, però també amb passió  el projecte de Làgrimus,  " un projecte de respecte a la natura i a l'entorn que vol, recuperar, desenvolupar i divulgar les propietats medicinals, alimentàries, culinàries i terapèutiques de l'avet".


Vam tastar diferents productes elaborats a partir del suc de pinyes d'avet del Baridà deixades en maceració en sucre un any o més. I vam prendre cap a casa un vinagre balsàmic i una cervesa i l'encàrrec de fer una recepta amb el vinagre.

Tornem a travessar el riu i anem a la Pastisseria Vilarrubla , on fan dolços i productes de qualitat i són referència a la zona des de fa tres generacions. Vam tastar la seva xocolata amb fruita seca i vam prendre una bosseta de pastes seques que van amenitzar els cafès de l'endemà a la majoria de nosaltres.

I d'allí cap a la botiga d'embotits Turet, quin més bo! Em quedo amb el pa de fetge :-)


Un autobús, proporcionat pel Consell Comarcal de LaCerdanya ens esperava i ens va fer de transport durant la resta de la jornada.

Encara que siguem gastrobloguers també vam tenir un moment per a la memòria històrica i vam anar al Parc dels Búnquers de  Montellà i Martinet, uns documentals i la visita i passejada pel Búnquer "El Cabiscol" ens van ajudar a conèixer com es vivia a la zona just acabada la guerra dels 3 anys i el perquè i com es va projectar i fer la línia P. L'Asun i el Sergi ens van fer de guies i un casc i una llanterna ens van acompanyar durant la visita.
Autobús i cap a Cal Calsot, d' Ecopyrene, explotació ecològica on fan tot el procés de la carn de vedella, de la cria a la venda. Vam conèixer la Roser Bombardó que ens ho va explicar i ensenyar i després vam fer un tast de productes de la zona.

Aquí el Carles va xalar d'allò més, explicant-nos l'exquisides que són les hamburgueses fetes amb carn ecològica de Cal Calsot, delectant-nos amb els embotits i formatges amb que ens van obsequiar des de Can Turet, amb els panets del Forn d'en Jordi i la cervesa artesana de Làgrimus, la Baridana.

I per pair, abans d'anar cap a Lles, una passeig amb bicicleta elèctrica, gentilesa de Berta Pirineus .


I cap a la Fonda Domingo de Lles, on el Joan Campmajó i el seu equip ens van preparar un dinar...  

Aquí teniu als responsables d'aquest dinar tant i tant bo! I al mig la culpable de que passéssim un dia tan magnífic!

Xerrar, riure, fer fotografies de tot i de tothom, veure ploure darrera els vidres... 

Ben carregats cap a casa gràcies als anomenats abans , a CADÍ i a Vermuts Miró

A esperar la propera... potser serà a Sitges :-)