19.2.15

Mil fulls de patata i baldana gratinat

Dia 20 de febrer, toca publicar l'entrada del repte del Blog al Plat dedicada a Pa amb tomàquet. Si us passegeu pel blog de la Marylou hi trobareu plats de tota la vida, presentats de manera clara i entenedora , plats de xup-xup, plats tradicionals  i plats innovadors. 
He estat dubtant entre dos o tres, sobretot m'ha temptat molt el coc fet dins un pot de vidre que es tapa i es conserva, però al final m'he decidit per un plat únic, que té de base les patates amb el qual vam gaudir molt. I el coc ja caurà més endavant :-)
Aquesta recepta, que ella va publicar el 4 de maig de l'any passat,  feta amb baldana de Tortosa ha  estat un descobriment que de ben segur repetirem! Aquí teniu la meva versió:

Necessitem:

  • tres patates
  • tres baldanes
  • 1 ceba
  • 1all tendre
  • Oli i sal
  • Dos gots de llet
  • Una cullerada de mantega
  • Dues cullerades de farina
  • Nou moscada
  • Formatge ratllat


Bullim les patates amb pell, en abundant aigua i sal,  Les deixem refredar una pica, les pelem i les tallem a rodanxes.  En posem unes quantes al fons d'una safata .

Posem la ceba picadeta en una paella amb una mica d'oli  a foc ben baixet i quan comenci a agafar color i afegim l'all tallat ben petit i les baldanes esmicolades.
En una cassola a banda fem la beixamel amb la mantega, la llet, la farina i una mica de nou moscada.  Ho salem.
Ho barregem bé . 

Posem una capa d'aquesta barreja damunt les patates, un altre pis de patates i ho cobrim bé amb la resta de beixamel amb la baldana i el sofregit de ceba i all. 
Hi posem formatge ratllat per sobre i ho posem al forn a gratinar fins que estigui una mica daurat.


15.2.15

Croquetes de formatge blau i all negre

Vaig comprar alls negres sense saber què en faria d'ells i dissabte passat, llegint una revista d'aquelles que m' "il·lustren" quan vaig a la perruqueria em vaig entretenir a la part final, on hi ha les receptes... i d'allí va sortir la idea d'aquestes croquetes

Per fer la panada necessitem:
  • 400g de llet
  • 4 cullerades ben plenes de farina
Per a les croquetes:
  • 1 ceba
  • 3 dents d'all negre
  • 150 de formatge blau
  • Pa ratllat
  • Ou
  • Sal i oli
Sofregim la ceba tallada ben petita, quan ja tingui un color ben daurat hi afegim la farina i ho remenem bé durant un minut perquè ens agafi una miqueta de color Després hi anem afegint la llet, a poc a poc, sense deixar de remenar fins aconseguir que ens quedi una beixamel espesa i sense grumolls. 
Tallem els alls negres petits i esmicolem el formatge blau i ho afegim, sense deixar de remenar fins que el formatge es fongui. Tastar i salar, vigilant ja que el formatge és fort.
Deixem que aquesta massa es refredi bé.
Donem forma a les croquetes, les arrebossem amb ou i pa ratllat, les deixem eixugar una bona estona i passem a fregir-les, amb l'oli calent però no massa, tenint cura que ens quedin igual de daurades per tots els costats.

Sopem, aperitiu, segon plat de dinar, carmanyola per a la uni... trieu!

12.2.15

Conserva de formatge en oli picant


Ja sabeu que sempre que podem ens escapem a la muntanya... i que la muntanya cerdana és la que més ens agrada trepitjar.
I quan pugem a La Cerdanya ens ve de gust mercadejar.  El cap de setmana passat ho vam fer per Saillagoussse i hi vam  trobar força formatges. Vam  baixar blau  i serrat  d'ovella. 
Amb el serrat m'he animat a fer-ne conserva en oli. A veure què us sembla!

Necessitem:
  • Un bon tall d''un formatge semi curat
  • Oli OVE ( Premium d'OleumFlumen)
  • Una branca de farigola
  • Una branca de romaní
  • Uns quants grans d'all
  • Una punta de bitxo


 Preparem l'oli picant posant en una ampolla el bitxo i l'oli i  deixar-ho uns quants dies.
Tallar el formatge a tacs i el posem dins de pots de vidre. A cada pot hi posem  dos o tres grans d'all, una branqueta de farigola, una de romaní i ho cobrim amb l'oli picant. Ho tapem i  ho deixem al rebost.
Ho posarem a les amanides, als vermuts...però encara haurem d'esperar un parell de setmanes per obrir els pots :-)

I aquí teniu una recepta de la Pilar del "Les receptes que m'agraden", feta a la meva manera, que la hi dedico per celebrar el primer aniversari del seu blog. Un blog que val la pena descobrir!

1.2.15

Panna cotta de torró de crema cremada

 I amb aquesta recepta ja acabo el torró de crema cremada :-)
Vaig tenir una colla d'amics a sopar, tots ells bons menjadors, la qual cosa em va suposar una estona llarga fent aperitius i volia fer unes postres bones però que no m'entretinguessin massa, ja que anava una mica amb el temps just. I vet aquí que la recepta de l'Olga i aquella barra de torró de crema cremada em van solucionar les postres i us he de dir que molt satisfactòriament.

Necessitem:

  • 500g de nata (35%)
  • Torró de crema cremada,  hi vaig posar tot el que em quedava, uns 300g)
  • 3 fulles i mitja de gelatina
Posem la gelatina a hidratar en aigua freda
Barregem la nata amb el torró i ho posem en un cassó, remenant fins que es desfaci del tot mirant que no arribi a bullir. Ho retirem del foc
Hi posem les fulles de gelatina  ben escorregudes i ho seguin remenant fins que estiguin ben desfetes.
Ho aboquem als gots on ho volguem servir i ho deixem refredar a la nevera unes tres hores.
Una mica abans de dinar hi he tirat una mica de sucre per sobre i ho he cremat amb el bufador... així ha estat més intens el gust a crema cremada.

Veureu que no hi he posat sucre però em va semblar que amb la que porta el torró n'hi havia d'haver prou i ho vaig encertar de ple!
Si encara us queda torró... una bona opció per aprofitar-lo