31.3.09

ESCAPADETA

Ja debeu haver vist que porto uns quants dies una mica "desorganitzada" amb el blog, el motiu ha estat una escapadeta a Dublin, amb l'excusa de practicar anglès. Una escapadeta sense cap lligam amb la feina i sense ningú de la família, han estat uns dies (3) de desconexió total de tot que m'han anat molt bé per recarregar piles.
Del menjar del lloc no cal ni parlar-ne, tret d'algun carrot cake, algun brownie o algun altre pastís no he trobat res que calgui destacar.
Aquí en teniu un tast.




24.3.09

ESPONGES


L'Estela m'ha passat aquesta recepta que és tipica d 'Alforja, que la va fer de postres per a una calçotada el cap de setmana passat.

Són ESPONGES i es fan fregides amb un motlle especial.
Necessitem:

-1 ou
-100g sucre
-200g farina
-1/4 d'aigua bullida amb celiandria
-ratlladura d'una llimona
-oli per fregir

Es barregen els ingredients, es suca el motlle a la barreja i es fregeix amb oli molt calent
en surten unes 20 però les últimes ja són menys maques.

20.3.09

Madalenes de xocolata i taronja confitada (10)

Fa dies que no us dic res dels esmorzars pedagògics, ni me n'he oblidat ni els hem deixat de fer, senzillament és que he estat repetint fòrmules amb diferent presentació o receptes que ja coneixeu. Aquesta setmana però he improvisat unes madalenes diferents a a partir de la meva receta de MADALENES i la veritat és que han agradat força, però és que aquesta colla s'ho mengen tot!
Necessitem:
-2ous
-125 g de farina
-125g de sucre
- 75 d'oli d'oliva
- El suc d'una taronja no massa grossa
- Dues cullerades de farina d'ametlla
- Una cullerada de xocolata en pols (Valor, sense sucre)
- Mig sobret de llevadura
- Taronja confitada i sucre glass per guarnir.
Tot ben barrejat amb la batedora i omplir els paperets fins la meitat.
A la Turbo- Chef V3-5-7-5 un parell de minuts.
Al forn ben calent, reduint la temperatura a 200º al moment de posar-hi les madalenes. Quan vegeu que estan gairebé cuites obriu el forn i, ràpidament, poseu trossets de taronja confitada pel damunt i una mica de sucre glass en cadascuna. Ho deixeu un momentet més i ja les teniu a punt.

15.3.09

Arròs fregit amb calçot i altres verdures i tomàquets secs

Avui teniem planejat dinar a fora i no tenia res preparat, al final, després d'anar a fer piscines ens hem quedat a casa. No tenia res descongelat i com que no era cosa d'anar a buscar un pollastre a l'ast m'he posat davant la nevera buscant l'inspiració. Aquesta ha arribat en forma d'arròs, acompanyat d'una amanida de tomàquet, ceba i tonyina, un dinar força bó i fet amb poques coses.
He bullit arròs bomba.
Mentrestant he rescatat del rebost un parell de calçots i un parell d'allets tendres, i de la nevera mig carabassó i unes quantes bajoques.
També he agafat un parell de tomàquets secs, conservats en oli, de la nevera.
He tallat en juliana els calçots i els allets tendres i els he posat a sofregir, en oli d'oliva, a foc baixet, quan han estat blancs hi he afegit les bajoques tallades ben petites i al final el carabassó en juliana. He esperat fins que estessin cuites les verdures, però no daurades. Hi he posat l'arròs, ben escorregut, i he aixecat una mica l'intensitat del foc, i ho he fet fregir una mica sense deixar de remenar en tota l'estona. Quan l'arròs trenca el seu color blanc ja és a punt. Abans de treure-ho del foc hi he posat els tomàquets secs talladets en juliana i hi he espolsat una mica de julivert picat i ho he remenat bé.

10.3.09

Estofat de vedella en olla ràpida

Us ha passat mai que compres uns bistecs de vedella per fer a la planxa o fregits i a l'hora de la veritat són durs com a soles de sabata? Doncs a mi m'ha passat amb els últims que he comprat, i mira que eren bonics! Doncs a "reciclar-los" toca, i com es tracta de que quedin tovets es qüestió de fer servir l'olla ràpida.
Vaig agafar els bistecs i els vaig tallar en trossos allargats, els vaig enfarinar i els vaig fregir una mica en una miqueta d'oli d'oliva. En el mateix oli vaig sofregir una ceba i un parell d'alls tallats ben petitets. quan la ceba i els alls van estar a punt hi vaig afegir la carn, un raig de vi ranci i ho vaig posar 10 minuts a l'olla ràpida.
Mentrestant vaig tallar unes quantes verdures de les que tenia a la nevera en juliana (carbassó, pastanaga, pebrot verd i vermell) i uns quants xampinyons .
Una vegada desvaporitzada l'olla la vaig obrir, vaig afegir les verdures en juliana, vaig rectificar de sal i vaig posar dues cullerades de salsa de soja i ho vaig tornar a posar, uns 3 minuts. Quan es va desvaporitzar l'olla ho vaig emplatar acompanyant-ho amb una mica d'arròs blanc bullit.

El resultat força bó i a més ha servit de plat únic, ja que amb l'arròs i les verdures ha quedat molt complet.

8.3.09

Salsa d'avellana (sense llet)

L'altra dia volia fer un llom amb salsa d'avellanes. Buscant pels blogs i per llibres de cuina totes les que vaig trobar eren amb crema de llet o nata i jo la volia fer sense llet ni derivats. Trobo que les salses amb llet acaben tenint totes la mateixa textura i amaguen el gust de l'ingredient principal, i jo volia que es notés l'avellana.
Per tant a inventar toca! i el resultat bo, força bo!
Vaig agafar mitja dotzena d'allets tendres, els vaig tallar ben petitets i els vaig començar a sofregir a foc ben suau amb un bon raig d'oli d'oliva fins que van estar transparents. Mentrestant vaig agafar una vintena de "vellanes" de Reus i les vaig picar a la Turbo-Chef (a la picadora també va bé) però no massa perquè volia trobar els trossets. Quan els allets estaven a punt hi vaig tirar una tasseta de caldo de pollastre i les avellanes i, a foc ben suau, vaig fer que s'anés reduïnt. Com que veia que em quedava molt líquid hi vaig afegir una cullerada de mostassa (que sigui suau perquè no domini), ho vaig remenar bé per a lligar-ho i així vaig aconseguir la textura adequada per a la salsa.
A part vaig agafar el llomillo i el vaig tallar a trossos d'uns dos dits de gruix, els vaig salar i empebrar una mica i els vaig marcar en una paella ben calenta sense gens d'oli. Els vaig posar en una safata de forn, coberts de la salsa i a 200º uns 20 minuts. Va sortir un llomillo en salsa d'avellana molt bo.

I amb la salsa que va sobrar vaig fer pasta un parell de dies després. vaig bullir una pasta d'aquesta de sípia, tomàquets i ous que tenia al rebost. Vaig sofregir uns taquets de pernil de manera que quedessin ben torradets i cruixents i hi vaig tirar per sobre la salsa d'avellana calenta. Va sortir un excel·lent plat de pasta amb salsa d'avellana.

Si em feu triar entre el llom o la pasta no sabria quin plat agafar, però a casa m'han dit que la pasta puc repetir-la tantes vegades com vulgui...

5.3.09

Crestes de cabell d'àngel

Avui venen uns amics a fer cafè i la veritat és que no tinc massa temps ni massa ganes de posar-me a fer cap dolç, però com que una té la fama... si no els dono alguna cosa de producció casolana potser no marxaran massa contents.

Passejant-me per la nevera he trobat la inspiració i amb pocs ingredients. Faré uns "pastissets" de cabell d'àngel, però de cuina d'aprofitament:

  • - Mig potet de cabell d'àngel.
  • - Un paquet de "obleas" hòsties La Cocinera.
  • - Unes quantes ametlles laminades.
  • - Una cullerada d'oli d'oliva i sucre moré per arrebossar.

Farceixo les hòsties amb una bona cullerada de cabell d'àngel i hi poso mitja dotzena d'ametlles laminades. Les tanco bé. Les pinto amb una miqueta d'oli d'oliva i les arrebosso de sucre moré.

Un quart d'hora al forn a 200º o fins que vegeu que estan rossetes.

Ara només queda que vinguin a fer cafè i que els agradin. Espero que si.

1.3.09

Conill amb all-i-oli negat

Ara que es comencen a albirar les caloretes, que comencem a pensar, com diuen els de La cuina vermella, que alguna cosa extranya passa al nostre armari perquè la roba minva, podem tenir present el conill a la nostra taula.
Ara, el que convé a la dieta, és la carn de conill.
Avui, més que mai, molts de nosaltres volem cuidar la nostra alimentació. Volem menjar millor. Per això controlem les calories que ingerim, vigilem amb el colesterol, els greixos...
Sovint, on més es nota això, és en una reducció del consum de carn...
Però no totes les carns són iguals. La carn de conill, és un plat ideal per a tots aquells que volen dur una dieta baixa en calories, és una carn magre, dietètica i fàcil de digerir. A més, gairebé no té greixos saturats ni sodi, de manera que també és una carn perfecte per a persones amb problemes d’hipertensió.
I el millor, és que la carn de conill ens pot ajudar a controlar la nostra dieta durant tot l’any. A l’estiu amb amanides i arrossos, a l’hivern fet amb herbes aromàtiques... O aquest conill amb all-i-oli negat:

Per a quatre persones necessitem:
  • - Un conill
  • - Oli d'oliva
  • - Farigola i romaní
  • - Dos alls
  • - Sal
Es talla el conill a trossos de la mida que es vulgui. En una cassola es posa l'oli i s'hi fregeixen els talls salats. Quan són ben rossos s'hi posa una branqueta de romaní i una de farigola i aigua de manera que quedi gairebé cobert. És deixa fent xup-xup a foc suau fins que és tou i l'aigua s'ha reduït.
A part fem un all-i-oli, al morter, amb all, oli i sal, però negat (és a dir posant-li més oli del que pot engolir, però sense passar-se!)
S'agafa aquest all-i-oli i es tira a la cassola amb el conill i es remena bé perquè es reparteixi per tot arreu.
Se serveix de seguida.
Aquest plat no s'hauria de reescalfar ja que l'all-i-oli es pren i no queda ni tan bo ni tan bonic a la vista, per tant es pot tenir a punt fins el moment de posar-hi l'all-i-oli i aquest pas fer-lo a l'últim moment.