24.12.10

BON NADAL

12.12.10

Coc de kiwi (40)

La setmana passada van celebrar el sant les Conxites. I jo en tinc una al meu departament, a l'institut; així que demà, a la reunió de dilluns al matí celebrarem el sant encara que no sigui exactament el dia que toca, i així també encararem els temes dificils de la feina amb la panxa plena i de més bon humor!
Per fer-ho he preparat un coc de kiwi.

Necessitem:
  • 4kiwis ben madurs
  • 4ous
  • 200g de mantega en pomada
  • 200g de sucre
  • 200g de farina
  • 1 sobre de llevat químic
Comencem la preparació amb el "ritual" de muntar les clares a punt de neu ben fort i reservant-les.
A banda, triturarem els kiwis, pelats. I afegirem el sucre i ho anirem barrejant amb la batedora de varetes.
Hi anirem incorporant, a poc a poc,els rovells i la mantega, i al final de tot la farina barrejada amb el llevat. Ens quedarà una massa espesa que barrejarem amb molta cura amb les clares a punt de neu.
Ho posem en un motlle preparat amb mantega i farina , i al forn, ja preescalfat a 200º, uns 35/40 minuts.

És un coc saborós, humit i molt tendre, i el kiwi li dona un gustet "especial" sense dominar gens. Espero que a la Conxi li agradi, i a vosaltres també!

8.12.10

Les casquetes de Bot

Just acabem les "minivacances" del pont de la Constitució. 5 dies de festa! Això sempre va bé.
El vam començar ben aviat, divendres, cap a la muntanya, la nostra intenció gaudir dels nostres primers dies a la neu. En arribar el termòmetre estava a -5 i seguia baixant. La primera nit vam rondar els 10 sota zero, tot blanc, nevat, glaçat, molt bonic, si però molt de fred. Durant el primer dia bé, solet, i amb això i l'exercici perfecte per passar unes quants hores a la neu. Es presentava un cap de setmana llarg i perfecte!

L'endemà, rúfol, gris, mig plovent, mig nevant... res a passejar pels pobles de la zona veient fires d'artesania.

Ens llevem dilluns i les temperatures estaven pujant tant que la neu s'estava fonent ràpidament, a més d'unes boires espeses que feien difícil veure-hi més enllà del nas. Raquetes, dilluns raquetes, ja que havíem fet l'"escapada" l'havíem d'aprofitar, no us sembla? va estar bé, però la neu pastosa, desfeta i nosaltres vam arribar a tenir calor.


 Dimarts, les temperatures segueixen pujant i la neu desfent-se,  el darrer intent, amb uns esquís a fer  unes quantes baixades, però poca cosa, ja no quedava gairebé res de la tan volguda i desitjada neu.
I avui, com que no volíem passar-nos mig dia a la carretera, ben aviat cap al cotxe i carretera i manta, per sort no hem agafat embús i hem arribat bé.

Amb tot això no us cregueu que no hem estat bé i que no hem gaudit tot el que hem pogut, el que ha passat és que no ha estat tal i com havíem planejat inicialment  però ha estat bé,  molt bé, cinc dies lluny de casa, de la feina, dels mals de caps... cinc dies en que la nostra única preocupació ha estat: - avui què fem? Fins i tot hem tingut temps de trobar-nos amb gent de Reus per passejar i xerrar ben lluny de casa. Temps per torrar pa al foc a terra. Temps per fer una xocolata desfeta en una de les xocolateries del poble i com no podia ser d'altra manera, temps per estar una estona a casa fent un dolç que ens acompanyaria en una llarga sobretaula davant la llar de foc.
Vam fer unes casquetes de Bot , un dolç semblant als pastissets però amb  la massa una mica menys elaborada, almenys la recepta que tinc jo.

Necessitem:

  • -100g d'oli
  • -100d de vi dolç (jo hi vaig posar moscatell de la Terra Alta)
  • -100g de sucre
  • -350g de farina
  • -una cullerada de matafaluga
  • -1 ou
  • -1 pot de cabell d'àngel
Es pasta la farina amb l'oli, el moscatell, la matafaluga i el sucre.
Se'n fan boles i s'estenen en forma circular.
Es farceixen els discs  amb el cabell d'àngel i es tanquen.
Es pinten amb ou batut i es posen al forn una mitja hora, a 200º. Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció obrir el forn i empolvorar-los amb sucre.

Amb aquestes quantitats vam fer vint-i-dues casquetes i vam tenir una llarga i dolça sobretaula.

2.12.10

Magdalenes de poma, panses i avellanes (18)


Si us dic que porto uns quants dies intentant fer unes magdalenes diferents i que fins avui, després de tres intents que no es podien menjar no ho he aconseguit, us ho podreu creure? Doncs és veritat, però el resultat ha valgut la pena.
Aquí el teniu :

Per fer-les he necessitat:
-300g de farina  (150 d'integral i 150 de normal)
-200g de sucre
-1 sobre de llevat químic i una culleradeta de bicarbonat
-100g de panses
-50 g d'avellanes de Reus crues una mica picades
- 2 pomes golden
- 1 culleradeta de claus d'olor ben picats
- 1 culleradeta d'essència de vainilla
-125g d'oli
-200g de llet
-2 ous
Barregem tots els ingredients sòlids: farina, sucre, llevat i bicarbonat, panses i avellanes.
Batem la llet, l'oli, els ous, l'essència de vainilla i els claus d'olor.
Ho ajuntem i ho barregem amb cura. Hi afegim les pomes ratllades.
Posem aquesta massa, que és bastant espesa dins dels motlles de paper que haurem posat dins d'uns de silicona per tal que no s'obrin i ajudar a que pugin millor.
Les posarem al forn que ja estarà calent, a 200º uns  20 minuts.

Espero que us agradin!