Canana a la brasa amb parmentier de patata @PànxingCerdanya

El  Mas de Bordes és una explotació ramadera i agrícola que funciona des de 1904. Des de  1992 la persona que hi va al davant és en Xavier Casanovas.

Quan al Xavier se li pregunta el perquè de la seva empresa ens contesta:
 "Com tothom que té un negoci,  per guanyar-nos la vida, guanyar diners i lo més important fer-ho amb el que més m'agrada que és fer de ramader i agricultor. A partir d'aquí podríem anomenar  multitud d'arguments: tradició familiar, manteniment d'un patrimoni familiar, orgull de la feina ben feta, millores de la finca al llarg dels anys, mecanització, augments de producció, especialització..."

El Mas de Bordes té dues parts, una dedicada a l'explotació de bestiar boví de raça pura Aubrac i l'altra es destina a terra de conreu, especialment cereals (blat, ordi i sègol) i patates de diferents varietats (kennebec, bufet, amarin...)

La patata del bufet és una patata de muntanya.  Ës una patata de cicle llarg i de recol·lecció tardana. La seva productivitat és baixa,  
La seva textura és cremosa i molt aromàtica amb un cert to dolç. És una patata molt reconeguda  que s'adapta a tot tipus de plats, sent capaç de fer les delícies a la cuina des de la més senzilla a la més refinada. Bullida o cuita al vapor, amb pell o sense, dóna lloc a una llarguíssima llista de preparacions bàsiques. Feta en puré permet plats de tota la vida o d'altres més actuals com el que us porto avui,  Al forn, però sobretot a la cassola, és un ingredient bàsic pel seu sabor i cremositat, en plats de la cuina tradicional.



Aquí teniu unes potes de canana gegant a la brasa amb parmentier de patates del bufet de Mas de Bordes.

Necessitem per a dues persones


  • Dues potes de canana
  • Dues patates del bufet mitjanes
  • Un porro
  • Brou de verdures
  • Oove
  • Sal
  • Pebre
  • 100ml de nata líquida
  • Pebre vermell dolç i una miqueta de picant
Envasem les potes de canana al buit, amb un parell de grans d'all, una fulla de llorer i una mica de farigola.  Ho coem a baixa temperatura a 85 º durant una hora i mitja. Si no teniu l'aparell de baixa temperatura les feu bullir alegrement entre 3/4 i una hora.

Netegem el porro, tallem la part blanca ben petita i la posem a sofregir en una casola amb una mica d'oli. Quan comenci a estar transparent hi posem les patates pelades i tallades a trossos. I les deixem coure uns  minuts a foc baixet fins que estiguin  una mica  cuites. Les cobrim amb brou de verdures, i les tenim coent-se uns 20 minuts o  fins que vegem que estan toves.
Ho traiem del foc. Traiem les patates del brou (no el llencem) i les posem en un bol per triturar-les. salpebrem, hi afegim la nata i ho anem triturant fins aconseguir que no ens quedi cap grumoll (si veiem que ens queda molt espesa hi anem afegint cullerades del brou de bulli-les fins que tingui l'untuositat que ens vagi bé per la recepta), ens ha de quedar una mica espessa ja que hi hem de posar les rodanxes de canana al damunt al moment de muntar el plat.

Agafem les potes de canana, les traiem de la bossa i les tallem a rodanxes. Les passarem per la planxa ben calenta abans de posar-les damunt la parmentier.
Barregem una cullerada de pebre vermell dolç, una miqueta de picant amb un rajolí d'oli. Amanim les cananes i ja ho podem portar a taula.






Comentaris

  1. Un plat que no em faria res tastar-lo! M'encanten les cananes i el parmentier...no diguem!
    Petonets, Glòria!
    Olga

    ResponElimina
  2. De la canana gegant, al nord de la Costa Brava, se'n diu canana de fons. És la millor i encara que no ho pugui semblar, la més tendra. Sempre que en trobo n'agafo.
    M'agrada molt aquesta combinació amb el parmentier de patata, d'una bona patata, que d'alguna manera em fa pensar en el conegut polbo á feira.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Versionant a la meva manera el polbo a feira Manel.
      La canana gegant és supertendra i més fàcil de coure que el pop. Jo també n'agafo sempre que en veig i cuita a baixa temperatura ens agrada moltíssim. I si les patates que l'acompanyen són tan bones com aquestes l'èxit del plat està assegurat.
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  3. Tinc ganas de provar la coccio a baixa temperatura, el dilluns baig a la gadgets a fer un curs. T'ha quedat genial, 👍👍👍👍😗

    ResponElimina
  4. Te'l compro excepte pel pebre vermell! (al.lèrgies) jeeejeje
    Molt bon plat!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides