Galette de naps @PànxingCerdanya

A principis d'agost a les valls de La Cerdanya, just acabada la sega dels camps, es planten els naps. Aquestes terres de la solana, calcàries i  riques en manganès fan que aquest producte tingui un gust i un aroma intensos que el diferencien de qualsevol altre nap d'altres zones.
Aquest nap de La Cerdanya és conegut com nap de Talltendre, encara que no tots es conrein a Talltendre.
És un nap fosc d’arrels carnoses i profundes. Se’n consumeix l’arrel, la qual presenta una epidermis de color negra llisa i una polpa blanca. La forma és llarga i prima d'uns 20 cm de llarg. Destaca per la seva finor i perquè és molt més gustos i aromàtic  que les varietats de nap blanc.

Com cada any a la tardor, a Ger, es celebrarà La Mostra de cuina popular amb naps de Cerdanya, un dels esdeveniments gastronòmics més importants de la comarca. Aquesta mostra té com a protagonista el nap de Cerdanya i hi podrem tastar plats típics de la cuina cerdana on el nap es fa servir de condiment, acompanyant a les patates, carn, escudelles... El plat més conegut és el tiró amb naps .

El nap és una hortalissa poc calòrica, amb un 90% d’aigua a la seva composició.  És per això que cal tenir-lo present a la nostra cuina i, a més de les receptes típiques de La Cerdanya, el podem utilitzar en molts altres plats, com poden ser cremes o aquesta galette de naps que us proposo avui.


Necessitem per a dues galettes

Per fer la massa:

  • 50ml d'oli
  • 150ml d'aigua
  • 400g de farina
  • 1 culleradeta de sal


Per al farciment de les galettes:

  • 2 cebes grosses
  • 4 naps
  • 1 culleradeta de comí en pols
  • Un pols de pebre negre
  • 1culleradeta de sucre moré
  • 1culleradeta de miso
  • Sal
  • Oove

Tallem les cebes ben petites i les  confitem.

Fem  la massa:
Posem l'oli en una cassola a escalfar i en el moment que comenci a bullir el traiem i el posem al bol de l'amassadora, hi afegim la farina, l'aigua i una culleradeta de sal i ho fem amassar a velocitat mitjana fins que tinguem una massa oliosa i elàstica. 
La deixem a la nevera una mitja hora.

Mentrestant bullim els naps uns 10 minuts, els pelem i els tallem a rodanxes ben primes.

En un bol posem  el comí, el pebre, el sucre, el miso, la sal i un raig d'oli. Hi posem les rodanxes de nap i ho remenem bé perquè quedin ben impregnades de la barreja.

Amb la massa fem dues bases, rodones, mida plat pla. Les posem damunt un paper de forn i les farcim. 
Primer hi posem una bona capa de ceba confitada i al damunt hi anem distribuint les rodanxes de nap.
Cal que deixem un parell de dits a tot el voltant sense farcir ja que ho doblegarem al damunt per donar l'acabat rústic que caracteritza  la galette.
Pintem la massa amb una mica del líquid de marinar els naps i ho enfornem, a 200º, una mitja hora o fins que vegem que la massa està cuita i té un bonic color daurat.

Comentaris

  1. M'encanta la teva proposta! Una gran aportació!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. Una proposta fantàstica! Mai sé quina recepta original preparar amb naps quan en tinc molts a la cistella eco així que me guardo l'idea a pendents!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  3. Hola Gloria. Te diré que pocas veces he utilizado nabo en la preparación de platos. Creo que nunca, aunque por aquí existen muchos platos con ese ingrediente pero se usa principalmente en guisos.
    De la forma como lo has preparado estoy convencido de que tiene que estar delicioso. Con esa cama de cebolla confitada y con esa masa el bocado es una exquisitez.
    Buen fin de semana.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  4. Bona introducció del nap! i molt bona recepta, pots fer galettes de toooot!
    Ptns

    ResponElimina
  5. Que buena pinta tiene, nunca he preparado un plato con nabos, seguro que está deliciosa la tarta.
    Besoss

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides