26.3.17

Arròs cremós amb verdures i parmesà

Un cap de setmana sense un arrosset sembla que no pot ser, veritat?  Això és el que es pensen a casa meva i sempre que ens quedem a Reus en cau un. A poder ser un arròs amb sípia, gambes,,, o de tant en tant de llamàntol ... o sinó de conill... però a poder ser que sigui un arròs amb "substància" . Haurieu d'haver vist la cara que han fet avui quan ha arribat el plat a taula... eeeeiiiiii, que avui és diumenge!!!!! Això és arròs de malat !!!! Sort que una vegada tastat han hagut de callar ☺

Divendres passat vaig adonar-me'n que tenia quatre racons a la nevera i els hi havia de donar sortida. Podia ser el típic puré de verdures, però m'he decidit per aquest arròs, que fet amb la varietat Marisma del Molí del Rafelet ha quedat molt bo.


Per fer-lo per a quatre persones necessitem:

  • 4 tassetes de cafè d'arròs Marisma
  • Una xirivia 
  • Un carabassó
  • Un calçot
  • 2 allets tendres
  • Un grapat de bajoques perones
  • 25g de mantega
  • 50g de formatge parmesà
  • Un got de vi blanc
  • Aigua mineral (no de l'aixeta) dues tassetes i mitja d'aigua per tasseta d'arròs.
  • Tres cullerades de tomaca confitada.
  • Sal, pebre i OOVE
En una paella he posat un pot de tomaca dels que vaig fer a l'estiu amb una mica d'oli i l'he deixat confitar, a foc lent gairebé una hora, fins que ha perdut tot el suc i ha quedat d'un bonic color vermell brillant.
Mentrestant  tallem les verdures a dauets petits, a poder ser de la mateixa mida i comencem a fer el dinar.
Agafem una cassola , hi posem un raget d'OOVE i comencem a sofregir les verdures, han de quedar cuites però no daurades. Jo les he posat en aquest ordre: calçot, all tendre, bajoques. xirivia  i carabassó.
Ho salpebrem i hi afegim el gotet de vi blanc, ho remenem bé, deixem que redueixi i hi aboquem l'aigua bullint, ho deixem bullir, a foc mitjà 10 minuts, remenant de tant en tant. 
Incorporem a la cassola la mantega i abaixem el foc, un parell de minuts més, remenant perquè es desfaci bé.
Afegim el formatge ratllat i la tomaca confitada, remenem un parell de minuts més i ja el podem portar a taula.


Amb aquestes verdures ha quedat molt suau. Segur que n'admet d'altres i també una mica de "sustància" de la que agrada tant a casa meva...uns taquets d'una bona cansalada, per exemple.

No sé perquè però els plats d'aprofitament sempre són d'allò més bons, almenys a mi m'ho sembla😁

22.3.17

Fideus d'arròs amb calçots en dues textures i xips de carxofa @ColorYSabor de Temporada

 Ja sabeu...anar de calçotada i tornar amb algun calçot cuit sobrer i algun de cru també. Aquesta vegada  en vaig portar cap a casa més de crus que de cuits.  Amb els crus he fet sofregit que, posat en pots al bany maria, ha ampliat la col·lecció de conserves que tinc al rebost ... bé,  menys 6 que els vaig reservar per fer aquest plat...
Us explico, a veure que us sembla 😊


Necessitem per a tres /quatre persones:
  • 6 calçots cuits
  • 6 calçots crus
  • 4 carxofes
  • Fideus d'arròs
  • OOVE
  • Sal
  • Un polsim de pebrevermell de la Vera fumat
  • (opcional un ou per persona)
Agafem els calçots crus, tallem la part blanca a rodanxes fines i ho fregim amb una mica d'oli fins que quedin cruixents.
Netegem les carxofes i les tallem ben primetes i fem el mateix que amb els calçots, les fregim fins que quedin ben cruixents
Barregem calçots i carxofes fregides, ho salem i ho deixem damunt un paper de cuina perquè llencin l'oli que els sobra.
Mentrestant agafem una olla amb aigua i sal i la posem a bullir. Quan arrenqui el bull la traiem del foc, hi posem els fideus dins i els deixem hidratant-se, amb l'olla tapada 8 minuts.
Agafem els calçots cuits, els netegem bé perquè no els quedi gens de la "carbonilla" de la brasa, i només la part blanca, la tallem a rodanxes primetes i amb una miqueta, molt poquet, d'oli ho triturem.

Escorrem bé els fideus i els barregem amb els calçots triturats. Els posem al plat. Damunt hi posem els xips de carxofa i calçot fregit. Ho empolvorem lleugerament amb una mica de pebre vermell fumat. 
I ja tenim el plat a punt...però si sou gent amb gana, com és el cas d'alguns de casa meva podeu completar el plat amb un ou ferrat posat al damunt dels xips. Un plat complert, d'aprofitament i fet amb productes de temporada.

I com que aquest mes el repte @Color y Sabor de Temporada ens proposa  cuinar amb ceba tendra, i què són els calçots sinó un tipus de ceba tendra, aquesta és la recepta amb que hi participo. Espero que agradi a tothom!





18.3.17

Un altre romesco de sípia

M'agrada especialment el romesco i en faig sovint com salsa per amanir o guisat amb carn o peix...  Amb sípia i calamars és un clàssic a casa nostra. I també és un clàssic a casa nostra fer el romesco amb avellanes DOReus, ens agrada més que amb ametlla i ens hem acostumat així. La principal diferència és que el romesco fet amb avellana sol té un gust més intens que fet amb ametlla...però ja ho diuen que  per a gustos....
Avui però el què fa diferent el plat és la manera de cuinar-lo, al buit i a baixa temperatura.  La culpa d'aquesta mania que ara tinc és de la Marta, ella encara la té més, i com que te la Rocook em posa les dents llargues i aconsegueix que faci plats com el d'avui. Ella experimenta amb la carn i jo amb el peix 😊
M'hauríeu de veure (perquè jo no la tinc la Rocook) però tinc una placa que manté molt bé la temperatura i em permet coure a  50º, 75º i 85º i de moment amb això, una cassola  i un termòmetre estic fent les meves proves i, no em puc queixar, me'n surto prou bé 😉

Us explico l'experiment d'avui, fet amb una sípia bruta , dues patates i alguna coseta més.

Necessitem:

  • Una sípia bruta
  • Dues patates
  • Un pebrot de fer romesco
  • Un parell de tomacons de sucar
  • Una dotzena d'avellanes torrades DOReus
  • Un all
  • Sal
  • OOve
  • Un gotet de vi blanc
Netegem la sípia i la posem en salmorra deu minuts. Les potes les reservem per fer un arròs un altre dia.
Passats els deu minuts l'eixuguem bé i l'envasem al buit. La posem a coure a 50º durant 45 minuts ( al llibre del Joan Roca hi posa 30 minuts però com que la sípia era grossa i molt carnosa ho he allargat una mica i crec que ho  he fet bé) 
Mentrestant comencem a fer el romesco.
Posem el pebrot de fer romesco a escaldar en aigua calenta  i amb un ganivet  retirem tota la carn (en surt una  mesura com de culleradeta de cafè), la posem a la picadora, junt amb les avellanes i ho triturem bé.
En una cassola posem un all tallat ben petit amb una mica d'oli i el fem sofregir. Quan comenci a agafar color hi afegim els dos tomacons de sucar, que haurem escaldat per treure'ls la pell i tallat a trossos petits. Ho deixem coure a foc lent fins que vegem que es comença a confitar, llavors hi afegim el romesco, el got de vi blanc i ho barregem bé. Hi afegim les patates tallades i deixem que es comencin a coure.
Passats els 45 minuts agafem la bossa amb la sípia, l'obrim i posem els talls directament a la cassola amb el romesco i les patates i ho fem coure tot junt, una mitja hora, a foc lent.
I ja està, una bona llesca de pa i cap a taula... 


 Seguiré fent proves...la baixa temperatura m'està enganxant. Caurà la Rocook ? 

14.3.17

Pollastre lacat a la llimona

Pollastre lacat, és un plat que a la meva filla li agrada moltíssim. He mirat i remirat, hem provat i tastat i mai havíem  acabat de trobar una recepta que ens acabés d'agradar, fins avui que he vist aquest Pollo al limón estilo chino al blog Velocidad Cuchara.  Ens ha agradat molt, i a més fet amb la TMX, ràpid, què més podem demanar!

Necessitem 

1r pas: marinar

  • 500g de pit de pollastre tallat a tires
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • Sal i pebre al gust

2n pas: arrebossar

  • 2 ous
  • 60g de farina
  • 1culleradeta de llevat químic
  • Oli per fregir
3r pas: fer la salsa de llimona
  • 80g de sucre
  • 250g de caldo de pollastre
  • 20g de farina
  • 60g de suc de llimona
  • un polsim de sal
Posem a marinar les tires de pollastre amb la salsa de soja un mínim d'una hora.
Al got de la TMX posem tots els ingredients de l'arrebossat i ho posem a velocitat 5 durant 5 segons.
Ho aboquem  en un bol i hi barregem les tires de pollastre que fregirem en oli  calent fins que estiguin  ben daurades. Les posem damunt d'un plat amb paper absorvent perquè perdin l'excés d'oli.
Traiem l'oli de la paella i la deixem refredar.
Al got de la TMX, net,  hi aboquem els ingredients de la salsa, ho barregem 10 segons a velocitat 4 i ho programem 7 minuts ; Varoma, velocitat 2.
Posem les tires de pollastre fregides a la paella, sense oli, hi aboquem la salsa de llimona i ho posem al foc, un parell de minuts, remenant continuament perquè la salsa arribi bé a tots els talls.
Ho emplatem i, acompanyat amb una mica d'arròs, ja tenim el dinar a punt!

6.3.17

Coques d'oli

Vull fer unes postres típiques de Quaresma.  Ens encanten les orelletes però no em vull passar mig matí fregint perquè després durin menys que un parenostre...i el mateix passa amb els bunyols. A més el tema fregit cada vegada el fem servir menys a casa nostra. Per tant busco un dolç amb gustet a anís i matafaluga i  que no es fregeixi.
I remenant remenant he trobat moltes receptes de las Tortas de Aceite típiques d'Andalusia.  Les he versionat aconseguint unes coques una mica tendres del mig, cruixents per fora, amb un gustet d'anís que enamora.
No sé si és un dolç de Quaresma, el que si us puc dir és que són molt bones, de tenir-les a prop i no poder parar 😋



Necessitem:

  • 150ml d'oove
  • 50g d'anís dolç 
  • 200ml d'aigua tèbia
  • Un ou
  • 3 cullerades de sucre
  • Una culleradeta de matafaluga
  • Una culleradeta de canyella
  • Un polsim de sal
  • 25 g de llevat de forner
  • 500g de farina de força
Barregem bé els líquids i hi desfem el llevat.
Posem a la picadora el sucre, la matafaluga i la canyella i ho triturem fins que quedi pols i hi posem el polsim de sal.
Jo ho he fet amb la KA però ho podeu fer amb qualsevol amassadora o batedor amb el complement d'amassar.
Posem al bol la farina i al mig hi posem la barreja líquida i amb el ganxo a velocitat mitjana ho amassem uns 3 minuts.  Hi afegim la barreja de sucre, matafaluga, sal i canyella i ho seguim amassant 3 minuts més.  Hi incorporem l'ou i ho deixem 5 minuts fins que tinguem una massa estirosa i llisa.
Dins del mateix bol ho deixem reposar una hora llarga.
Preparem la safata del forn amb  paper sulfuritzat i fem unes coquetes d'uns 10 cm de diàmetre, primetes. Les tapem i les deixem reposar una hora més.
Encenem el forn a 200º, empolvorem la superfície de les coquetes amb sucre i hi posem un raget d'oove i quan el forn és calent les posem a coure uns 20 minuts.



Amb la massa d'un parell de coques  n'he fet una mida plat de postres. 


He tallat una poma reineta a rodanxes ben fines que he col·locat damunt la coca, empolvorant amb sucre i una mica d'oove abans d'enfornar... 
No sé quina de les dues ens ha agradat més!

3.3.17

Bagels @Cuinem a 6 mans



I avui fem bagels, uns panets rodons amb forat al mig, o unes rosquilles de pa que tenen una curiosa manera de preparar-se ja que es passen lleugerament per la paella i després s'han de bullir uns minuts abans de posar-los al forn.

I aquests bagels tornen a ser una recepta feta a sis mans, amb la Marta i l'Olga,  cadascuna a casa seva, ens proposem una recepta i la fem, buscant-nos la manera de fer que més ens agrada i adaptant-la al nostre gust.





 Els he fet seguint aquesta recepta i me n'han sortit 8.




Necessitem:


  • 1/4 de litre d'aigua tèbia
  • 2 cullerades d'OOVE
  • 375g de farina de força
  • Una cullerada de sucre
  • Mitja culleradeta de sal
  • Una culleradeta de llevat sec granulat (per a fer pa)
  • Una clara d'ou i llavors de sèsam per a l'acabat
  • Un litre i mig d'aigua i una cullerada de sucre per bullir-los.



Comencem preparant la massa.

Posem al bol de la màquina d'amassar que tinguem la farina, la sal, el sucre i el llevat granulat i amb el ganxo, a velocitat mitjana ho comencem a amassar. Hi afegim l'aigua lleugerament tèbia (40º) i l'oli i ho deixem amassar fins tenir una massa que es desenganxi de les parets del bol, fina i elàstica.
Tapem el mateix bol i la deixem reposar, tapada,  una hora llarga o fins que dobli el volum.
Preparem una safata posant-hi un paper de forn lleugerament engreixat amb oli.
Amb la massa fem 8 porcions de la mateixa mida. Amb cada una d'elles en fem una bola de superfícia llisa, estirant dels costats cap  al centre i fent-la rodar sobre el taulell. Hi fem un forat d'uns 5cm al mig i les posem damunt el paper de cuina. Ho tapem i ho deixem reposar entre 20 i 30 minuts.
Agafem una paella i l'escalfem i hi passem els bagels uns 3 - 4 minuts, per aconseguir una lleugera crosta sense que es daurin, donant-los la volta a la meitat de la cocció.
Mentrestant posem una cassola amb l'aigua i la cullerada de sucre i quan bull hi anem posant els bagels, de dos en dos, durant uns set minuts, girant-los a mitja cocció.
Fem que perdin una  mica l'humitat posant-los damunt un paper de cuina.
Els pimtem amb la clara d'ou i hi espolsem unes quantes llavors de sèsam per sobre.
Preescalfem el forn a 200º i els posem a coure uns 25 - 30 minuts.
Els deixem refredar  damunt una reixeta i ja els tenim a punt.

Per esmorzar amb melmelada, torrant-los lleugerament o  amb salat... una descoberta! Entretinguts de fer però val la pena.

Proveu-ho i ja ens direu!