22.2.17

Favetes amb calamars i gambes @Color y Sabor de Temporada

Torna a ser 22, torno a publicar recepta per al repte @Color y Sabor de Temporada. Aquesta vegada m'he engrescat a fer faves perquè he estat experimentant amb la cuina al buit i a baixa temperatura que és com he cuit les faves.
 Volia aconseguir que les favetes quedessin cuites i que conservessin tot el possible el color verd, que no es tornessin grisosses com passa normalment. Han estat tres intents, i a la tercera ho he aconseguit, més o menys.
Al llibre Cuina amb Joan Roca a baixa temperatura no parla de les faves, però si dels pèsols, hi posa que necessiten 15 minuts a 85ª i també hi diu pèsols congelats. 
I amb aquestes informacions jo  vaig anar per feina, desgranades i netes les favetes les vaig envasar al buit i les vaig posar en una olla amb aigua a 85º durant 15 minuts, però quan encara no en feia 5 vaig veure que la bossa s'estava omplint d'aigua (no vaig segellar-la bé ) amb la qual cosa passats els quinze minuts les faves eren grisses com si les hagués bullit normalment.
Segon intent, tornem a envasar favetes al buit i segellem dues vegades (així m'asseguro que no em torni passar), 15 minuts a 85º, queden d'un color verd lleugerament grisos, però no estan prou cuites. En vam fer una truita.
I a la tercera vaig allargar 10 minuts la cocció i vaig aconseguir que les faves no perdessin el color verd i que quedessin cuites... doncs endavant amb la recepta.

Necessitem per a dues persones
  • 300 g de favetes netes
  • Una ceba petita
  • Un parell d'alls tendres
  • Un calamar de potera
  • 6 gambes 
  • OOVE
  • Sal i pebre


Coem les favetes com he explicat abans. Si no les volem coure a baixa temperatura les bullim i les reservem
En una cassola posem a sofregir la ceba tallada ben petita, quan comenci a agafar color hi afegim els allets tallats petits també, i el calamar tallat a rodanxes (les potes i aletes del calamar les deixarem per fer un arrosset un altre dia) i a foc baixet l'anirem fent. Quan ja estigui cuit hi afegirem les gambes, que haurem pelat (el cap i les pells les podem afegir per enriquir una sopeta de peix i així aprofitar-les). Salpebrem.
Al darrer moment hi afegim les favetes, ho remenem tot bé i ho deixem un parell de minuts tot junt abans d'emplatar-ho.
I aquí tenim una manera sana i bona de menjar faves i amb un plat tenim un àpat ben complet. Us animeu?

15.2.17

Bundt Cake de llima, llimona i Earl Grey tea (97) @cuinem a 6 mans

Cuinem a sis mans la Marta, l'Olga i jo...darrerament ens hi estem aficionant i ens agrada fer-ho. Quan trobem un motiu, per petit que sigui ens reptem...aquesta vegada ha estat perquè la Marta ha estrenat KA i jo he estrenat motlle NordicWare...i l'Olga ja tenia les dues coses...per tant ja podem fer la mateixa recepta les tres!
              


 A veure si us agrada el BundtCake que hem triat, per fer-lo necessitem:


  • 5 ous
  • 70g de sucre
  • 40g d'oli
  • 100g de farina
  • Una culleradeta de llevat químic
  • 1/4 de culleradeta de cremor tàrtar
  • Un polsim de sal
  • 2 cullerades de fulles de Earl grey Tea
  • 90ml de llet
  • La ratlladura d'una llima
  • La ratlladura d'una llimona
  • El suc d'una llima i d'una llimona
Preescalfem el forn a 180º
Posem les fulles de te i el sucre a la picadora i ho triturem bé fins aconseguir sucre glas.
Separem els rovells de les clares. Muntem a punt de neu les clares ajudant-nos del cremor tàrtar, les reservem.
Batem els rovells amb el sucre i el polsim de sal a punt de  cinta fort. Hi afegim l'oli, la llet i el suc de la llima i la llimona. 
Amb una llengua de silicona, i amb molta cura, sempre remenant de baix cap dalt, barregem les dues masses.
Preparem el motlle amb esprai antiadherent, hi aboquem la massa i ho enfornem uns 30 minuts. El traiem del motlle i el deixem refredar damunt una reixeta.
Per presentar-lo hi podem espolsar una mica de sucre glas per damunt o... us dono una altra opció fer-hi una cobertura de mascarpone, Earl Grey Tea, llimona i festucs.
                      

Necessitem:
  • 100g de mascarpone
  • 30g de sucre
  • 1culleradeta de fulles d'Earl Grey Tea
  • 1culleradeta de suc de llimona
  • 1 culleradeta de ratlladura de llimona
  • 50g de festucs picats
Tornem a posar les fulles de te i el sucre a la picadora i ho triturem bé fins aconseguir sucre glas.
Barregem bé tots els ingredients, menys els festucs, fins aconseguir una pasta fina i untuosa que amb l'ajuda d'una cullera anirem posant damunt el Bundt Cake. Quan el tinguem tot cobert hi espolsarem els festucs picats, no massa petits i ja el tindrem a punt de tallar , portar-lo a taula i tastar-lo.
Pel meu gust, la cobertura una mica massa empalagosa, però a casa hi ha hagut a qui li ha agradat molt...hi ha d'haver gustos per a tot, no us sembla?

I ja pensant en quina serà la propera recepta a sis mans us enllaço els BundtCakes de la Marta i de l'Olga :-)


12.2.17

Crema de xirivia i poma amb xips de xirivia

Amb la crema de xirivia i ceps vaig començar a fer-la servir per alguna cosa més que per fer caldo. La Marta sempre em diu que a la Parsnip Soup li he de posar poma  i avui m'he decidit a fer-li cas. La meva recepta és una versió  de la seva...com sempre, però per això estem, no? Per tastar, provar, cuinar i versionar a veure què surt. I ha sortit aquesta crema que junt amb els xips que he fet seguint la recepta amb que l'Alf Mota va fer els xips de salsifins ha quedat... ja m'ho direu vosaltres!

Necessitem per a fer la crema per a quatre persones:

  • 3pomes mitjanes  cuites al forn (sense sucre)
  • La part blanca d'un porro
  • 3 xirivies mitjanes
  • Un litre de caldo de verdures, o com ha estat en el meu cas,  l'aigua de bullir les bajoques del migdia.
  • Oove
  • Sal
En una olla posem una miqueta d'oli i hi posem a sofregir el porro tallat petit. Quan comenci a agafar una mica de color hi afegim la xirivia tallada a trossos no massa grossos, ho remenem i ho deixem un parell de minuts a foc suau. Ho cobrim amb el caldo de verdures i ho deixem bullir fins que la xirivia sigui cuita, més o menys un quart d'hora.
Ho posem al bol de la batedora, hi afegim la carn de les tres pomes, i ho triturem fins que sigui ben fi. Ho tastem de sal i ja tenim la crema a punt.
Per fer els xips:
  • 1 xirivia 
  • 1culleradeta de sal
  • 1culleradeta de curcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre
  • Oove
Preparem  posant-hi un full de paper de forn  Preescalfem el forn a 180º

Pelem la xirivia i la  passem per sota el raig de l'aixeta, l'eixuguem i tallem amb ajuda d 'una mandolina a rodanxes el més primes possible,  Les posem en un bol i les amanim amb una culleradeta de sal, una de curcuma, una miqueta de pebre negre i un rajolí d'oove; ho barregem bé perquè l'amaniment arribi a tots els racons de la xirivia i les posem a la safata del forn.
Posem la safata al forn, ja calent, encés per damunt i per sota uns 20 minuts o fins que els xips estiguin daurats.
Posem la crema calenta en una tassa, i per presentar-ho podem posar  unes gotes d'oove,  una miqueta de pebre  i al moment de portar-ho a taula un parell o tres de xips al damunt.

5.2.17

Mousse de xocolata amb avellanes garrapinyades @CookingTheChef

Quan vaig veure que el cuiner del CookingThe Chef d'aquest mes era en Ferran Adrià em vaig engrescar, ja em veia provant noves tècniques,  treballant esferificacions, núvols, pols, fum... però de mica en mica he anat tocant de peus a terra; primer perquè els ingredients a Reus no són fàcils d'aconseguir...Yopol, Isomat, Crutomalt Sparkys, Lyofruites...; després perquè aquest gener l'he tingut complicat i com veia impossible tenir el temps per poder-m'hi dedicar  vaig agafar el llibre "La comida de la familia" de Ferran Adrià i l'equip d'el Bulli i vaig triar recepta de postres, i com que acasa tinc garrapinyades...doncs aquesta mousse de xocolata amb avellanes garrapinyades. 

Necessitem per a sis copes:

             


Desfem la xocolata i barregem-la amb la nata calenta. Deixem-ho atemperar. Afegim les clares d'ou i barregem fins aconseguir una mescla homogènia.  Ho colem i ho posem dins el sifó.
Tapem el sifó, hi posem una càrrega i ho deixem reposar a temperatura ambient.
Sacsegem el sifó i omplim les copes amb la mousse, damunt hi posem unes quantes avellanes garrapinyades i ja ho podem servir.