27.12.16

Madeleines de safrà de La Touraine

 Ja sabeu que, de tant en tant la Marta i jo  triem una recepta, la cuinem i la publiquem el mateix dia a la mateixa hora. Aquesta vegada ho hem fet a partir del safrà, les dues en teníem per diferents motius, a més jo tinc un llibre  de receptes de la vall de La Loire on el safrà és protagonista.

Hi ha una recepta que ens va cridar l'atenció...unes madeleines...com pot ser una recepta dolça amb safrà? 
Sorprenents, gustoses aromàtiques i amb un color que enamora...a veure què us semblen!

Necessitem:
  • 300g de farina (T-80)
  • 300g de sucre
  • 4 ous grossos
  • 250g de mantega salada en pomada
  • 1 dosi de safrà de la Touraine (0'10g)
Preescalfem el forn a 180º
Amb un batedor de varetes , KA , Tmx o robot de cuina que tinguem barregem la mantega amb els ous i després hi afegim la farina, el sucre i el safrà fins aconseguir una massa ben homogènia.

Agafem un motlle de madeleines i l'untem amb una mica de mantega. Amb una cullereta de cafè els anem omplim  i els posem al forn ja calent, uns 12 minuts.

Les traiem del motlle i les  deixem refredar damunt una reixeta.

I ara ve el més difícil, una vegada fredes les hem de deixar en una capsa ben tapada durant dos dies, així aconseguirem assaborir-les quan el safrà hagi desenvolupat al màxim el seu gust i el seu aroma.

No deixeu de  veure les madeleines au safran de la Marta!






22.12.16

bunyols d'escarola @Color y Sabor de Temporada



Dia 22 , dia del repte @ Color y  Sabor de Temporada, aquest mes he triat l'ingredient salat, l'escarola.
Ja sabeu el problema que hi ha per aprofitar les fulles verdes de l'escarola, una vegada les més blanquetes han servit per a fer escarola amb romesco ...en faig crema, però pensant i buscant altres sortides he trobat aquesta recepta que ens ha agradat molt.

Potser no és massa apropiada per aquestes dates, ja que no té aparença d'àpat nadalenc...però no us sembla que aquests bunyols posats en un aperitiu de festa també poden quedar bé?😋

Necessitem:

  • Fulles verdes d'escarola
  • 2 alls tendres
  • 1 ou
  • 1 cullerada de farina
  • 1 cullerada de farina de cigró
  • Mitja culleradeta (de cafè) de llevat químic
  • Sal
  • Oli per fregir


Tallem l'escarola ben petita i la rentem bé.
En una paella amb una mica d'oli posem els alls tendres tallats ben petits a sofregir. Quan comenci a agafar color hi afegim l'escarola i ho saltegem fins que vegem que es marceix una mica.


En un bol barregem les farines l'ou i el llevat vigilant que no ens quedin grumolls. Barregem aquesta pasta amb l'escarola.

En una paella posem oli a escalfar,  amb una cullera anem posant boletes d'aquesta massa a fregir. Mirem que ens quedin daurades per tots els costats, les posem damunt un paper de cuina perquè perdin l'excés d'oli i ja les podem servir   

                      
Aquests bunyols queden perfectes acompanyats de Chutney de tomaca, en el meu cas ha estat de La Fageda,  obsequi que ens van fer a la trobada Berguedà Nyam del passat 27  d'octubre passat.





19.12.16

Torró de festucs i xocolata blanca...salat ... dinar de Nadal a casa l'Olga

Ahir diumenge vam anar a Mora d'Ebre, a fer un dinar de blogueres del sud... ja ho sabeu, que més avall del peatge de Martorell hi ha vida 😏.
L'Olga volia fer una trobada per cuinar plegades i vam decidir fer-ho ahir...un cap de setmana intens, dissabte, convidades per la Revista CUINA cap a la Fira del Gall de Vilafranca ( fallida per culpa de la RENFE) que es va convertir en una passejada per Coolinari  Food Festival a Tarragona, a la nit inauguració de la Sala Puig, dimenge matí ( en tren una altra vegada) cap a Mora falta gent... aquesta vegada si...sense incidents 😅, dia de la Marató de TV3, Marató que afectava molt d'aprop a la Marta

Arribem, petons i abraçades, riures i complicitats, davantals i cap a la cuina a cuinar uns babà au rhum  i a acabar d'organitzar tot allò que havia portat cadascuna per que al final poguéssim gaudir d'un dinar excel·lent.

Una taula amb una presentació exquisida va acollir una crema d'espàrrecs amb escopinyes feta per la Gemma, les patates xips amb OOVE i pebre vermell de l'Olga i una crema de carxofes amb gambes.
De segon canelons de brandada de bacallà amb salsa de samfaina.

I un assortit de postres... cheesecake amb nabius, pastissets de Benifallet, els babà au rhum i uns torrons de xocolata negra i xocolata blanca fets per mi.

Avui volia penjar la recepta de la crema de carxofes, però a demanda de l'amfitiona he canviat l'ordre de les receptes a publicar i us poso el torró de xocolata blanca...un torró que el vaig fer sense pensar, a partir d'una fotografia que la Marta va compartir al facebook i que em va fer pensar que li faria gràcia... el resultat...aquí el teniu. 


Necessitem:

  • Una capsa de càpsules de cafè del Sr Clooney
  • Paper de forn
  • 250g de xocolata blanca de cobertura
  • 100g de festucs 
  • Escates de sal



Preparem la barqueta on deixarem refredar el torró, tallem la part de dalt de la capsa de càpsules, reforcem els costats amb cel·lo i la folrem amb paper de forn.
Traiem la closca als festucs 
En posem una capa dins la barqueta.
Mentrestant fonem la xocolata a menys de 35 º, la tirem damunt el taulell de cuina i amb una espàtula l'atemperem una mica. La posem dins una mànega pastissera i omplim la barqueta. Cobrim els festucs, posem una lleugera capa d'escates de sal i uns quans festucs més i així ho anem fent fins que ens quedi plena.
La deixem refredar fins l'endemà, posant-la en un lloc fresc, MAI A LA NEVERA. La traiem del motlle i la podem decorar com vulguem, en el meu cas ha estat dibuixant-hi unes ratlles de xocolata negra.


I aquí teniu uns moments del dinar:







Repetirem segur!


















15.12.16

Bundt de limoncello (96)

Estreno motlle... del Nordic Ware. i m'he decidit a fer-hi un bundt de limoncello, aprofitant que en tinc de fet per mi.


Necessitem:

  • 5 ous
  • 125g de sucre
  • 125g de nata
  • 5 cullerades de limoncello
  • 80g de mantega, en pomada
  • 175g de farina 
  • un sobre de llevat químic
  • la ratlladura d'una llimona
  • Sucre glas  o glassa de limoncello  (barregem 3 cullerades de limoncello amb tres de sucre glas) 



Preescalfem el forn a 200º
Muntem a punt de neu fort les clares, ajudant-nos amb un polsim de sal i les  reservem
Muntem la nata i la barregem amb les clares amb l'ajuda d'una llengua de silicona.
Amb el batedor de varetes barregem els ous amb el sucre fins que estiguin ben escumosos. Hi afegim la mantega, el limoncello i sense deixar de batre, la farina barrejada amb el llevat i la ratlladura de llimona.
Amb molta cura, intentant que no ens baixin les clares i la nata ho barregem tot i ho posem dins el motlle que tindrem engreixat.
Ho enfornem uns 40-45 minuts fins que vegem que està daurat i comprovem, que en punxar-lo, l'agulla ens surt eixuta i neta.
El traiem del motlle i el deixem refredar damunt una reixeta. 
Quan és ben fred procedim a posar-hi el sucre glas  o la glassa de limoncello... i ja el tenim a punt!

Quan el vaig tenir fet, glassejat i presentat en una safata per portar a taula em vaig oblidar de fer la fotografia del bundt sencer 😅, només vaig ser a temps de fotografiar-ne uns quants trossos...deu ser perquè va agradar, no us sembla?.

11.12.16

Timbal de patata amb fredolics


Aquesta recepta és senzilla, fàcil, econòmica i amb pocs ingredients, a més de saborosa i molt bona. Una recepta fruit d'una caminada amb premi per les muntanyes de Prades.

Necessitem:
  • Una patata mitjana per persona
  • Un grapadet de fredolics per persona
  • Un parell d'alls tendres
  • Julivert
  • OOVE
  • Sal
  • Pebre

Posem a bullir les patates amb pell, una vegada cuites les deixem refredar , les pelem, tallem a trossos petits i les aixafem una mica amb una forquilla.
Netegem bé els fredolics i els tallem en dos o quatre trossos, depenent de la mida que tinguin. Els saltegem, a foc viu, en una paella amb un raget d'oli, amb els alls i julivert picats
Hi afegim la patata, ho salpebrem, hi posem una mica més d'oli, i a foc baixet ho anem remenant perquè s'enrosseixi lleugerament.
Ho emplatem. Al damunt podem posar-hi uns quants fredolics saltejats.

També ho podem acompanyar amb un cruixent de pernil o un ou pochê o  fins i tot amb una rosta aleshores tenim un excel•lent i complet plat únic.

5.12.16

Truiteta de gambetes / tortillita de camarones @CookingTheChef


Cuiners del mes de  novembre al repte Cooking The Chef, els germansTorres
Us podeu creure que no he vist mai el seu programa de la tele...és clar, els horaris no m'ho permeten. Però desconeguts no m'ho són... per tant em poso a buscar amb intenció de trobar recepta senzilla que pugui ser un àpat d'un dia de cada dia... i en trobo no una...un munt de receptes bones, faciletes, assequibles... i de totes vaig fer aquesta truiteta de gambetes  que ells la presenten com una tapa, però   a casa es va convertir en un sopar!

Necessitem:
  • 150g de gambetes
  • 330ml d'aigua
  • 150g de farina de blat
  • 50g de farina de cigró
  • Un allet tendre
  • Cibulet
  • Ratlladura de taronja
  • Sal
  • OOVE
Barregem  les dues farines amb l'aigua i la sal, amb un batedor, vigilant que no ens quedi cap grumoll.
Afegir-hi els alls tendres tallats ben petits i les gambetes.

Posar en una paella una miqueta d'oli i quan estigui ben calent  posar-hi un parell o tres de cullerades de la barreja i fer-ne una truiteta. Posar-les en un paper de cuina perquè llencin l'excés d'oli i quan les posem al plat hi posem per sobre una mica de cibulet i  una mica de pell de taronja acabada de ratllar.

Amb una mica d'amanida o una llesca de pa amb tomaca un sopar perfecte!