27.10.16

coc de clares de vainilla ( 93 )

I després de fer els panellets m'han quedat sis clares... un coc. és clar! El volia fer amb farina de castanya però quan vaig anar-la a comprar se'ls havia acabat i no en tindrien fins dos dies més tard, i les clares no poden esperar, així que... aromatitzat amb vainilla. 


Necessitem:
  • 6 clares d'ou
  • un polsim de sal
  • 200g de sucre
  • 150g de farina
  • 50 g d'0li d'oliva
  • 50g de llet
  • mig sobre de llevat químic
  • una cullerada de pasta concentrada de vainilla (Home Chef)




Preescalfem el forn a 200º
Batem les clares a punt de neu ben fort, ens podem ajudar amb un polsim de sal.
Quan estan tan ben muntades que quan gires el bol no cauen hi anem afegint, a poc a poc, i sense deixar de batre, l'oli i la llet i al final la farina , tamisada un parell de vegades, barrejada amb el llevat.
Preparem un motlle amb una mica d'oli i farina perquè no s'enganxi, hi aboquem la massa i ho posem al forn uns 25-30 minuts.
El deixem refredar una mica dins el motlle, després el traiem i fem que s'acabi de refredar damunt una reixeta.
El podem empolvorar de sucre glas abans de portar-lo a taula.

Es un coc molt flonjo i esponjós, que es manté bé fins a quatre dies... si s'aguanta més no us ho puc dir, ja no en quedava!

Panets, hamburgueses...BerguedàNyam2016


A casa fa un parell de mesos que som dos i l'altra dia vaig aparèixer amb dues hamburgueses, una de vedella i l'altra de vaca madurada,  ja us explicaré d'on van sortir :-)
D'hamburgueses no en mengem mai, no en som gaire amants, per això que, quan les vaig tenir a la cuina vaig haver de pensar com fer-les per no veure cap nas massa arrufat. la solució...un panet, perquè si no sóm d'hamburgueses el que si som és moooooolt panarres.


Necessitem:
  • - Mig quilo de farina de força
  • -20g de llevat de forner
  • -10g de sal
  • -25g de sucre
  • -100ml d'aigua tèbia
  • -75ml de llet de soja
  • -1ou
  • -20g de mantega, en pomada

Jo ho he fet amb una amassadora però us ho explico de manera tradicional, aixi ho podem adaptar a qualsevol de les màquines que corren per les nostres cases.
Diluim el llevat en una mica d'aigua lleugerament tèbia. i ho reservem.
En un bol gran hi posem la farina, el sucre i la sal, fent una muntanya; al mig fem un clot on hi anirà l'ou, la llet de soja, l'aigua i l'aigua amb el llevat.  Ho remenem bé fins que ens lligui la massa amb una pala de fusta i després hi afegim la mantega per continuar a massant fins aconseguir una massa llisa i manejable (uns 20 minuts)
En fem una bola, ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem fer el primer llevat durant una hora i mitja o fins que veiem que ha doblat el seu volum.
Desgassifiquem la massa i fem els panets ( n'he fet 12). Els posem a la safata que hagi d'anar al forn i els tornem a deixar tapats una hora més.
Hem de tenir en compte que creixen força per la qual cosa no els podem posar massa junts. 
Una mica abans de posar-los al forn, el posem a preescalfar a 200º, pintem els panets amb llet i hi posem unes llavors de sèsam per damunt.
Els enfornem entre 18 i 20 minuts.
Els deixem refredar damunt una reixeta fins el moment d'obrir-los pel mig i posar-hi l'hamburguesa acabada de fer, amb unes quantes fulles de canonges i una bona cullerada de melmelada de ceba agredolça de La Fageda
I ningú va arrufar el nas hehehe!

I d'on van sortir les hamburgueses i les melmelades La Fageda?
De la trobada gastrobloguera, organitzada per l'Anna de M'agrada cuinar i la seva família, a Olvan i rodalies, al cor del Berguedà...us en faig cinc cèntims!
Vam haver de matinar molt, ja que de Reus a Olvan hi ha una tirada llarga, però la Marta i jo ens vam treure  la son de les orelles i ben aviat  vam engegar ja que a 2/4 de 10, ben puntuals, havíem de ser a l'Ateneu; on ens van rebre l'Anna, el Jordi, la Marta i la Mireia...tota la família, ens van donar les "credencials" (els detalls dels col·laboradors amb la trobada) i ens van obsequiar amb un esmorzar boníssim, tot de productes de la zona i a més vam poder tastar, alguns per primera vegada, d'altres ja teníem la sort d'haver-lo degustat abans,  l'escudella de blat de moro escairat, cuinada per la mare de l'Anna.

Carregats, anem per feina, cal conèixer les germanes Casabella, un parell de xiques que fan cremes de verdures, brous, galetes, envasen productes típics de la zona com el pèsol negre, i són una de les poques empreses que treballen amb nyàmeres ... tot sota l'etiqueta CASABELLA NATURA
mostra dels productes de CASABELLA NATURA

I cap a Cal Font falta gent, una explotació ramadera dedicada a la vaca bruna del Pirineu,  que també gestionen una casa rural i una agrobotiga La Cooperativa, on venen producte local de màxima qualitat.
Vam poder tastar la carn de dos entrecots, d'un quilo i mig cadascun, un cuit a la planxa, l'altre a la brasa.  



La carn d'aquests animals la tenen en maduració 45 dies abans de servirla , la qual cosa fa que sigui molt tendra , gustosa i que es desfaci a la boca en menjar-la...  
Mireu aquest parell com guaitaven mentre s'estaven preparant els entrecots!

I d'allí cap a Sagàs, a Cal Rovira, on vam visitar l'explotació, vam veure els seus productes i ens van explicar la seva filosofia "tancant cercles".

És a dir que ells controlen tot el procés, des de l'alimentació dels animals a la distribució del producte acabat, de l'hort al plat i també han posat en marxa un molí d'oli on elaboren el seu propi oli de colza.
La famosa sobrasada de Cal Rovira, boníssima!


I ja només ens quedava anar a Sant Maurici, on ens esperava un dinar magnífic de productes berguedans, entre rialles i gresca se'ns van fer més de les sis de la tarda, una bona hora per tornar cap a casa i deixar que l'Anna i família comencessin a descansar.

Vam ser tota aquesta colla... feiem goig veritat? 

fotografia agafada de l'entrada de la Cristina CrisMiniMon


Ara ja sabeu d'on van sortir les hamburgueses del començament de l'entrada veritat? 

22.10.16

Amanida tèbia amb pedrers d'ànec confitats i fruits de tardor

Dia 22,  toca publicar recepta pel repte  Color y Sabor de Temporada. Aquest mes he triat l'ingredient salat i he fet una amanida amb canonges, una amanida molt tardorenca, i una mica afrancesada .. a veure què us sembla.

Necessitem:

  • Una poma àcida
  • Dues figues
  • Uns quants gerds (jo en tenia de congelats de la darrera vegada que en vaig collir a la muntanya)
  • Una mica d'enciam de fulla molt blanca
  • Un grapat de canonges
  • Un gésier (pedrer) d'ànec confitat
  • Una cullerada de melmelada de figues
  • Una cullerada de vinagre de Xerès
  • OOVE
  • Sal
  • Vinagreta de poma Borges

 Tallem la poma a rodanxes ben fines i la posem en un bol amb aigua ben freda i el suc de mitja llimona.
Tallem les figues a talls ben fins, com si fos per fer carpaccio
Agafem les fulles d'enciam ben blanques i les tallem en  juliana, no massa petita.
Tallem el pedrer a talls ben fins i petits i l'escalfem lleugerament en una paella amb una mica del mateix oli de la llauna.
Fem una vinagreta amb la cullerada de vinagre, la de melmelada i un bon raig d'oli.

I ja podem muntar el plat:

A sota fem una base de rodanxes de poma.
Al damunt hi posem l'enciam blanc, els canonges, els gésiers i els gerds.
Pel voltant hi anem col·locant els talls de figa, com si féssim un mandala.
Ho amanim amb una mica de la vinagreta de figues, o, si volem que sigui una mica més fresqueta la podem amanir amb vinagreta de poma BORGES.

I aquí teniu...una amanida molt completa, amb aires francesos, aprofitant els gésiers confitats que vam portar aquest estiu de Tours.

20.10.16

El www.nototsonpostres.cat a la ràdio

Per primera vegada la ciutat de Reus es fa ressó d'algun esdeveniment de les ganxetes blogueres.
A veure si a partir d'ara  no ens costa tant ser de Reus a Reus.

Les gràcies, especialment a Joan Carles Naya, que condueix el programa  Tastos de Cuina a RC de Reus.
I les gràcies al premi de la revista CUINA a la recepta més original!

Dimarts vaig estar gravant i xerrant una bona estona amb ell i avui, després d'editar-la ... aquí teniu el resultat :





19.10.16

Lluç a la Donosti

Passar per quiròfan no ve mai de gust, els primers dies són fatals però després, durant la recuperació m'ho estic prenent bé i estic intentant fer tot allò que no puc fer normalment quan sóc a la feina. Una d'aquestes coses és anar al mercat al matí.  La veritat, m'hi trobo estranya, la gent que hi ha comprant no és la dels divendres a la tarda quan hi vaig jo, senyores grans, jubilats, noies amb criatures... i la gent va més tranquil·la, no hi ha tantes presses com els divendres i dissabtes... i una cosa que m'agrada...no cal fer cues!!!
I passejant pel mercat vaig veure un lluç maco, molt maco, i bé de preu, que em vaig fer netejar i va fer cap a casa per ser cuinat amb la ma esquerra.

Necessitem:

  • 2 talls de lluç, que siguin gruixuts.
  • 2 grans d'all
  • Una punta de bitxo
  • Una culleradeta de cafè de pebre vermell de la Vera dolç
  • OOVE
  • Sal
  • Un rajolí de vi blanc sec
  • Un rajolí de vinagre de poma

En una safata de forn col·loquem els talls de lluç, ja salats,  amb una mica d'oli i els posem a coure a baixa temperatura (entre 70 i 80º) fins que vegeu que estan cuits (gairebé els he tingut un parell d'hores al forn).
Quan ja estan gairebé a punt en una paella  amb un bon raig d'oove hi posem els alls laminats i el bitxo i ho coem, sense deixar que es cremin gens els alls, ja que aleshores foren amargants. Hi afegim la culleradeta de pebre vermell, el rajolí de vinagre de poma i fem que arrenqui el bull.
Llavors hi posem els dos talls de lluç, que ja haurem tret del forn, la miqueta de suc que ens ha deixat a la safata, i ho sacsegem tot junt per lligar una mica la salsa.
I ja ho tenim a punt per emplatar...amb un pebrotet del piquillo al costat o unes patates panadera...bon profit!!!!

Em sembla que als de casa els comença a agradar això de que no vagi a treballar, hehehe... però tot el bo s'acaba, més val que no s'hi acostumin :-)

12.10.16

Aperitiu de foie amb figues confitades

Facilíssim de fer i quan ho portem a taula fa festa grossa!

Necessitem;
  • Un tall de foie mi-cuit per persona
  • Una figa confitada per persona
  • Una llesca de pa d'espelta integral , tallada a la mateixa mida que el foie.
  • Sucre
  • Escates de sal grossa
Torrem lleugerament el pa d'espelta integral. Hi posem al damunt el tall de mi cuit i hi posem a sobre una figa confitada.
Una miqueta abans de portar-ho a taula posem una culleradeta de sucre damunt el foie i ho cremem amb el bufador, hi posem unes escates de sal grossa i  unes gotetes del suc de les figues per damunt i ja ho tenim a punt!

I si és tan senzill i tan bo, i hi ha qui em diu que fer el foie a casa també és molt facilet i em tempten amb les seves receptes, potser m'animaré i ho faré de tant en tant, per convertir qualsevol dia en una festa grossa, que sempre està bé obrir una ampolla d'un bon vi i celebrar que avui és avui, no us sembla?

Mireu aquestes receptes i ja em direu que no us agafen ganes de fer mi-cuit a casa 
Ara només em cal trobar un bon fetge d'ànec, perquè vull fer les dues !

5.10.16

Tomàquets amb cor @Cooking The Chef

Eneko Atxa, caram quin repte per començar temporada!
Les xiques del @CookingThe Chef s'han proposat fer-nos treballar...he llegit, remenat i mirat un munt...hi ha moltes receptes que m'agraden però que no em veig amb cor de fer-les...diem-ne mandra post vacances, diem que les veig complicades, diem que no estic en el meu millor moment... no sé! El que si sé és que he estat de tirar la tovallola fins que llegint el blog Gastrotendencias on es van anomenant un seguit de plats, sense  receptes , em va arribar l'inspiració.
També us he de dir que a casa tenia un bon grapat de gerds acabats de baixar de la muntanya que em van ajudar a decidir.
Segur que el que jo he fet i el que ens presenta el cuiner als aperitius del seu restaurant no té res a veure però us he de dir que ho hem trobat bo, fresquet i diferent.

Necessitem:

12 tomàquets xerry , no massa petits.
12 gerds o mores
OOVE (OleumFlumen Premium)
Vinagre (Paula Coll d'OleumFlumen)
Sal

Agafeu les fruites del bosc i les congeleu.
Posem una cassola amb aigua a bullir, hi escaldem 2 minuts els tomàquets per poder-los pelar amb facilitat. Una vegada sense pell, i amb molta cura  els buidem una mica i els deixem de cap per avall en un colador perquè deixin anar el màxim de suc possible.
Passada una mitja hora llarga podem "farcir" cada un dels tomàquets amb un gerd  o mora congelats. 

Ho posem en culleretes d'aperitiu o a la safata on ho volgueu servir.
Un raget d'oli, unes gotes de vinagre i unes escates de sal grossa donaran el toc definitiu a l'aperitiu.


2.10.16

Magdalenes màgnum de xocolata i ametlla

La setmana passada a la feina vam fer una juguesca, jo els deia que no, que de Manlleu tornaria amb les mans buides, que seguiria a la llista d'eternes finalistes...ells em deien que si, que aquesta vegada si...
Què ens hi juguem?
Qui guanyi portarà esmorzar divendres vinent!
I amb molt de gust ho he fet :-)


Necessitem:


  • 100g de chocolata negra
  • 100g de mantega 
  • 70g de sucre
  • 3 ous
  • 70g de farina d'ametlla
  • 70g de farina
  • 10g de llevat químic
  • 100g de perles de xocolata
  • uns quants palets d'ametlla

Desfem al bany maria la xocolata i després hi afegim la mantega. Una vegada tor desfet ho barregem bé i ho deixem atemperar.
Muntem els ous amb el sucre a punt de cinta ben fort, hi afegiu a poca poc perquè no us baixin les dues farines i el llevat, la xocolata amb la mantega i al final de tot les perles de xocolata ( reserveu-ne unes quantes per si len voleu posar al damunt.
Omplim motlles de magdalena grossos amb aquesta barreja, hi posem al damunt uns quants palets d'ametlla i unes perles de xocolata i hoposem un mínim d'una hora a la nevera.

Posem el forn a preescalfar a 180º i quan ja el tinguem calent, i només per sota hi posem les magdalenes, directe de la nevera, i en un quart d'hora més o menys les tindreu a punt. Per asegurar-vos que estan cuites les podeu punxar i veureu que el bastonet surt net quan ja estan a punt.

La recepta la he agafat del blog bocados dulces y salados, hi he fet unes lleugeres modificacions però ha sortit...mmm, i a vosaltres com us sembla que ha sortit???  :-)