27.3.16

"Platillo" de calamarsos, cloïsses i ceba en dues textures

Josep Pla parla sovint dels "platillos" o guisats on es barregen sempre diversos ingredients, tallats petits, normalment verdures i menuts, però també  verdures i peix... és la clàssica cuina d'aprofitament.   A Mallorca són coneguts com escaldum... Platillo o escaldum, em sembla que en aquest cas no n'hem de dir així, potser  dir-ne plat o platet o millor remenat, tal com en diuen a Ca l'Eulàlia, d'on jo he tret la "inspiració", però un remenat porta ou, veritat? Aix, no sé!  Només us puc dir que el remenat de sipionets, cloïsses, carxofes i ceba en diferents textures  s'ha convertit en el plat, platet, platillo, escaldum, remenat...(com vulgueu) que us poso a continuació.
Necessitem per a 4 persones:
4 calamars mitjans o 16 calamars petits
24 cloïsses de mida mitjana
Dues cebes grosses
Ceba cruixent fregida
Oli, sal, pebre
Picada d'all i julivert
Mig got ( de vi) de vermut de Reus

Posem les cloïsses en aigua perquè deixin anar tota l'arena que puguin portar.
Netegem els calamars.
Tallem la ceba en juliana i, en una paella amb una mica d'oli, a foc ben suau, la deixem coure fins que agafi color de caramel. Hi afegim els calamars (sencers si són petits i a trossos si són mitjans), salpebrem i els fem coure amb la ceba fins que comencen a estar cuits.Hi posem el vermut i ho fem coure uns cinc minuts més abans de posar-hi les cloïsses, tapem la paella i quan s'han obert hi afegim una bona cullerada d'all i julivert picat, ho remenem bé i ho emplatem. 
Al moment de portar-ho a taula posem pel damunt de cada plat una cullerada de ceba cruixent fregida i...bon profit!

22.3.16

Melmelada de kiwi i vainilla @ColorySabordeTemporada


A través del messenger del facebook vaig rebre el convit a participar al repte  " Color y Sabor de Temporada", primer vaig pensar que no calia embolicar-me més, que ja tinc prou feina... però llegint les bases vaig veure que no hi havia cap tipus de dificultat, només cal cuinar amb un dels dos ingredients que se'ns proposen... i aquí em teniu fent una melmelada de kiwi i vainilla... per continuar omplint la prestatgeria del rebost :-)
Necessitem:
  • Un quilo de kiwis madurs
  • Dues beines de vainilla
  • Mig quilo de sucre

Pelem els kiwis, els tallem a trossos no massa grossos i els posem en un bol de vidre. Hi posem el sucre, ho remenem bé, ho tapem amb paper film i ho deixem un parell d'hores.
Al microones, a velocitat màxima 10 minuts, ho traiem i remenem, 10 minuts més, ho tornem a treure i a remenar i així 5 vegades, o fins aconseguir el punt d'espès que us agradi. Als darrers 10 minuts hi afegiu la vainilla que haureu tret, amb l'ajuda d'un ganivet fi de les dues beines.
La poseu en pots de vidre esterilitzats i al bany maria 20 minuts. Una vegada freds només cal posar les etiquetes i al rebost... a seguir endolcint els esmorzars.

20.3.16

Coc flonjo de melmelada de taronja i ametlla (90)


Del Blog al Plat, torna a ser dia 20, aquesta vegada COM A CASA - RES, és a dir a casa la Teresa... ens anàvem seguint i deixant comentaris pel   face i pel blog i ens vam conèixer el passat  de novembre a La Conca de Barberà... una persona afable, propera... igual que el seu blog. 
I què podia triar jo? un munt de receptes  però vaig anar de cap a buscar un coc, ja que la Teresa n'ha compartit uns quants, i de tots em vaig quedar amb aquest que, fet a la meva manera, ha quedat boníssim, suau, flonjo, i amb un gustet a taronja que enamora... a veure què us sembla!

Necessitem:

  • 3 ous mitjans
  • 80g de sucre
  • 75g de iogurt natural
  • 70g de melmelada de taronja
  • 125g de farina d'ametlla
  • 50g de farina
  • 7.5g de llevat químic
  • 50 g de taronja confitada tallada a trossets petits

.

Posem el forn a preescalfar.
Separem els rovells de les  clares i muntem aquestes a punt de neu molt fort, amb l'ajuda d'un polsim de sal. Les reservem
Muntem els rovells amb el sucre, fins aconseguir un punt de cinta fort. Anem afegint, a poc a poc, sense deixar de remenar amb el batedor de varetes, mirant que no ens baixi la barreja el iogurt, la melmelada, les dues farines barrejades amb el llevat , els trossos de taronja confitada. Finalment, amb l'espàtula de silicona, hi afegim les clares a punt de neu.
Ho aboquem en un motlle preparat amb oli i farina i ho posem uns 30-35 minuts a 180º.
El traiem del forn i el deixem refredar una mica abans de desemmotllar-lo. 
L'empolsimem amb sucre glaç i... ja el tenim a punt!


13.3.16

Melmelada de bitxo verd

Porto uns dies fent proves amb fruites i verdures , volia trobar una melmelada diferent que es pugui servir amb aperitius, patés i formatges. La de tomaca , el chutney de pebrots, la de ceps, la de pebrot escalivat, la d'albergínia escalivada...  i a partir d'ara la de bitxo verd. Aquesta no us deixarà indiferent, és picant i amb formatges forts queda d'allò  més bona...
 Necessitem


  • Un pot de mig quilo de bitxos en vinagre
  • 300g de sucre.
  • Salmorra-   per cada litre d'aigua 100g de sal 
Traiem els bitxos del pot i els rentem bé. Durant tres dies els tenim en salmorra, i els anem canviant d'aigua amb sal, un mínim de dues vegades al dia.
Els netegem bé, traient la tija i obrint-los per traure les llavors de dins.  Els triturem i barregem amb el sucre. Ho posem en una cassola i , a foc baixet, remenant contínuament, uns 40 minuts fins aconseguir la consistència que ens agrada.
Si ho fem al microones, una vegada ho hem triturat i barrejat amb el sucre ho posem en un bol i al microones 10 minuts, ho traiem i remenem bé, 10 minuts més, ho tornem a treure i a remenar... i així fins a fer els 40 minuts que han donat a la melmelada el punt que veieu a la fotografia.
Fent una mica de vermut la hem tastat...bona però picantona picantona... us atreviu?


9.3.16

Melmelada de poma i gingebre

I després de fer el dinar xinès de l'entrada anterior em van quedar tres cullerades ben maques de gingebre fresc ratllat i alguna cosa n'havia de fer... Ja sabeu de la meva dèria pels cocs, però amb gingebre, no sé, segur que es pot fer i és bo, però he d'investigar més... l'altra sortida és la melmelada així que... buscant pel meu llibre de melmelades vaig trobar-ne una de poma  amb gingebre...i a la meva manera, aquí la teniu .

Necessitem:
  • tres cullerades de gingebre fresc ratllat
  • un quilo de pomes reineta
  • 600g de sucre
  • 150ml d'aigua
Pelem les pomes, en traiem els cors i les tallem a trossos. Les posem en un bol amb el sucre, el gingebre i l'aigua. Ho barregem bé, ho tapem i ho  deixem un parell d'hores.
Ho triturem una miqueta amb la batedora i ho posem al microones, tapat, a màxima potència 10 minuts. Ho traiem, remenem bé i ho tornem a posar 10 minuts més... i així fins que  agafi el punt que a nosaltres ens agradi. A mi, amb 4 vegades, és a dir amb 40 minuts, m'ha agafat el punt que veieu a la fotografia.
Posem la melmelada en pots esterilitzats, els tapem bé  i ho bullim mitja hora al bany maria. Els traiem de l'aigua quan s'hagin refredat una mica, els posem cap per avall fins que estiguin freds del tot, etiquetats i cap al rebost.
pàg 60 del llibre  "mermeladas naturales en casa"
del Dr Ramon Roselló.

Com us la menjaríeu? Nosaltres, de moment, la hem tastat a l'esmorzar, damunt unes torrades integrals acabades de fer...

5.3.16

Dinem amb la Ching-He Huang @CookingTheChef

M'estreno a @Cooking The Chef. Quan vaig rebre la proposta amb el nom de la xef, xinesa, de la qual havia de cuinar recepta vaig  pensar : - Glòria, i a tu qui t'ha manat posar-te en aquests embolics?
Després, remenant i buscant entre les seves receptes, m'ho he passat bé, he xalat i , sorpresa, he trobat una pila de receptes senzilles de fer i molt bones.

Vaig triar un segon plat i  vaig acompanyar-lo d'una amanida de tomaca... Només em va faltar temps per fer unes postres d'aquesta xef, però no em vaig acabar de decidir... 
Després de la tria ... a buscar els ingredients, a casa som poc de menjars exòtics i tret de la salsa de soja no tenia res de res. Vaig fer cap a un súper "xino" que hi ha al carrer Misericòrdia de Reus, seguint els consells de la Marta ... va ser com anar a la Xina comunista, quin súper!!!! , però vaig sortir amb tot el que necessitava... gingebre fresc, salsa d'ostres, salsa de soja, vinagre d'arròs, brots de bambú...

A veure que us semblen els dos plats que vaig fer:

Amanida agredolça de tomaca

  • -300g de diferents tipus de tomàquets d'amanir tallats a trossos
  • -2 cullerades de vinagre d'arròs
  • -1 cullerada de salsa de soja
  • -1 culleradeta de sucre moreno
  • - Cebollí
Barregem el vinagre d'arròs, la salsa de soja i el sucre moreno.
Tallem els tomàquets a trossos, més o menys de la mateixa mida, i ho posem en un bol.  Ho amanim amb la barreja anterior i ho espolsem generosament per damunt amb cebollí picat.

  • - 4 cullerades d'oli (a la recepta el posa de cacauet) d'oliva
  • - 2 ous
  • -1 dent d'all
  • -1 cullerada de gingebre fresc ratllat
  • - 200g de filet de pollastre tallat petit
  • - 1 cullerada de xerès sec
  • - 1pastanaga tallada a dauets
  • - 50 g de cogombrets picats
  • -50g de bolets secs ( en el meu cas van ser trompetes de la mort)
  • -120g de brots de bambú ( no els vaig trobar frescos, els vaig posar en conserva)
  • -1 culleradeta d'oli de sèsam torrat
  •  -un polsim de  pebre blanc molt
Hidratem els bolets secs.
Al wok, amb una mica d'oli, fem una truita amb els dos ous, la tallem a trossos petits i la reservem.
Hi posem una mica més d'oli i, al mateix wok saltegem l'all i el gingebre. Hi afegim el pollastre tallat a talls petits, quan vegem que està mig cuit hi afegim el xerès sec i ho removem bé.

I incorporem les pastanagues i els brots de bambú i ho seguim removent
Després els bolets rehidratats i els cogombrets picats ben petits i ho barregem ben barrejat.
A punt d'enllestir el plat hi afegim la truita talladeta, hi posem la salsa de soja, l'oli de sèsam, el pebre molt, ho barregem bé i ja ho podem emplatar!

Vaig servir el pollastre Mu Shu , amb un bol d'arròs integral bullit i l'amanida agredolça de tomàquet, i vam gaudir tant menjant-nos-ho com jo ho havia fet triant, buscant ingredients, i cuinant-ho.
Si voleu veure totes les propostes que hem fet a partir de les receptes d'aquesta xef aquí les teniu! Gaudiu mirant-les i encara més, cuinant-les!