20.12.15

barreta de torró de xocolata amb avellanes caramel·litzades.

Tornem a ser dia 20, tornem a publicar pel repte Del Blog al Plat. Aquest mes hem passejat, remenat, triat, badat... pel blog DULCES BOCADOS i la veritat ha estat un plaer i una feinada triar una, i només una, recepta... la veritat és que les faries totes.

Al final, i guiada per les dates que s'acosten m'he decidit per fer un torró de xocolata Dulcey amb avellanes caramel·litzades. A l'hora de la veritat no és de xocolata Dulcey i tampoc segueixo al peu de la lletra la recepta de la Carmen, si que he fet servir com a motlles les capsetes de cartró de les càpsules de cafè del Sr George Clooney,  si que he caramel·litzat les avellanes, però he canviat la xocolata Dulcey per xocolata negra i he substituït la llard per OOVE, a veure què us sembla?


Necessitem:
250g d'avellanes negretes torrades
3 cullerades d'OOVE
250 g de xocolata negra, 70%
100g de sucre

Traiem les pells de les avellanes. 
En una paella antiadherent posem el sucre a foc baix i quan comenci a agafar color daurat hi afegim les avellanes, ho remenem perquè el sucre les banyi bé i ho deixem refredar mirant que les avellanes quedin separades les unes de les altres.
Preparem els motlles folrant-los amb paper sulfuritzat i pintant-los lleugerament amb oli. 
Posem una capa d'avellanes caramel·litzades al fons dels motlles i els reservem

Ens preparem per desfer la xocolata, al bany maria. Quan la tinguem a 45º li barregem l' OOVE i l'atemperem fins fer-la baixar a uns 28-30º, això ho podem fer posant-la damunt el taulell de la cuina i movent-la amb una espàtula.
La posem dins una mànega pastissera i procedim a omplir els motlles que ja tindrem preparats.  Primer fem una capa generosa damunt les avellanes que ja tenim al motlle, hi tornem a posar avellanes i les tornem a cobrir.

Deixem refredar les barretes, a temperatura ambient, la xocolata mai ha d'anar a la nevera, unes quantes hores, les traiem del motlle i ja les tenim a punt, per embolicar-les en paper de cel·lofana, com he fet jo o per posar-les en una capsa fins el dia de Nadal o per clavar-hi queixalada directament... perquè són un vici.

El Dulcey! 
Dies enrere amb la Marta vaig anar a una  masterclass sobre xocolata que es va fer a la Cambra del Comerç de Reus de la ma de la Confiteria Poy i Valrhona. Allí, entre moltes altres coses vaig aprendre, veure i tastar el dulcey, us en poso una fotografia perquè, els com jo, no sabieu o sabeu el que és el pogueu conèixer :-)

18.12.15

Ganxetes Tour La Conca Edition- el making off -

Fèia dies que em rondava pel cap organitzar una trobada a l'Espluga del Francolí. 
Anys enrere, arran d'una entrada que vaig fer del menjablanc, una tal Milipicu em va deixar un comentari... d'allí va sortir una "amistat" on line. Ella es diu Rosalia Ferrer, és cosina de la Pastisseria Carquinyolis Ferrer de l'Espluga i a més de Reus... i de molt a propet de casa meva!  I per posar en marxa la gastrotrobada vaig començar per aquí... potser és tenir molta barra però vaig pensar que si no ho intentava segur que no ho aconseguiria... missatge pel messenger, Rosalia em passes un mail que et vull fer una proposta?  Ni cinc minuts va tardar en contestar-me. Una vegada va saber el pla em va posar en contacte amb el David Ferrer, l'ànima i les mans de la pastisseria i amb el seu vist-i-plau vaig posar-me mans a l'obra.
Ara tocava buscar com completar la jornada.
I , si a casa ens agrada el cava rosat del Celler Carles Andreu... perquè no intentar-ho?   Torno a fer el contacte pel messenger i el Bernat Andreu i jo acabem parlant per teléfon. Cap problema, tot van ser facilitats.
                                                             
Entre els gastrobloguers que han anat venint a les darreres convocatòries vaig sondejar per saber una possible data i al final vaig decidir que el dissabte 28 de novembre era una data perfecta per fer-ho.
Tant Pastisseria Carquinyolis Ferrer com el Celler Carles Andreu van estar d'acord amb la data.. només quedava buscar restaurant on acabar la trobada... em rondaven dos noms pel cap, un més econòmic i l'altra més gastronòmic, fets els dos contactes em vaig decidir pel segon, pica una mica més però sóm gastrobloguers, que carai! I així vam concretar un dinar per a gairebé 30 persones al Molí del Mallol de Montblanc

Tot lligat. Vaig fer una convocatòria al blog un mes abans de la data, pensant que tindria una feinada en omplir la llista fins a 30, però quina va ser la meva sorpresa que, 4 dies després ja passàvem d'aquesta xifra i vaig haver de tancar la convocatòria...   Les baixes previstes de darrera hora fan fer que el grup quedés en 28, un nombre prou important per a una Ganxetes Tour, no us sembla?

I després l'Ajuntament de l'Espluga del Francolí ens va donar informació turística impresa sobre la zona,  i uns petits obsequis d' Oleum Flumen, Ca Rosset, de Forn de pa Sistaré i de la Glòria del blog La Glòria de les Galetes  van acabar d'arrodonir la proposta.

Si voleu saber com va anar tot us remeto als blogs assistents, no cal que jo us ho torni a explicar...  Llegiu l' Olga,  la Marta, la Mònica, L'Anna, L'Anna i el Jordi, l'Òscar, la Gemma... i si us animeu i en feu alguna més m'ho dieu  :-)

Us he fet una mica el making off de la trobada, perquè veieu el grau de bona gent que es troba per tot arreu i quan senzill pot arribar a ser organitzar una moguda d'aquest tipus quan totes les coses venen de cara. I sobretot quan agraïts som  els bloguers que matinem en dia de festa, fem  quilòmetres, aguantem el "programa", ens mengem tot el que se'ns posa al davant i no perdem mai la rialla de la cara... Ho repetiré tantes vegades com calgui... el millor dels blogs sóm els bloguers!
 Gràcies a tots vosaltres la trobada va ser possible!

13.12.15

coca de xocolata i carabassa

Sembla que enlloc d'avançar el calendari cap a l'hivern anem cap al bon temps, potser és per això que encara no me n'he fet a l'idea que tenim el Nadal a tocar i segueixo fent receptes de tardor,  com si res.
Aquesta coca està feta amb un dels pots de carabassa torrada que encara tinc al rebost des de la temporada passada, se'ls ha de fer còrrer abans de fer-ne de nous!

Necessitem: 

  • 200g de carabassa torrada
  • 2 cullerades de xocolata en pols sense sucre 
  • 50g de llet
  • 50g d'aigua
  • 50g d'OOVE
  • 1 polsim de sal
  • 3 cullerades de sucre
  • 25g de llevat de forner
  • 450/500g de farina, no cal que sigui de força però si ho és us quedarà una mica millor)


Passem la carabassa per la batedora fins que ens quedi ben fina i sense cap fil, hi afegim les dues cullerades de xocolata, ho remenem bé i ho reservem
Barregem la llet i l'aigua i ho escalfem lleugerament, hi desfem el llevat,  hi afegim el sucre, la sal  i l'oli sense deixar de remenar, hi posem la barreja de la carabassa amb la xocolata i comencem a incorporar la farina, poc a poc, i amassem fins que ens quedi una massa  ben lligada i una mica elàstica que no se'ns enganxi a les mans. 
En fem una bola i la posem en un bol que haurem untat lleugerament amb oli,  ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem en un lloc temperat una hora.
Preescalfem el forn a 200º
Agafem la massa, i sense castigar-la  gaire, donem la forma a la coca i la posem damunt la safata que ha d'anar al forn, l'empolvorem generosament amb sucre, hi posem unes ametlles laminades, un bon raig d'OOVE i al forn uns 25 minuts.
Ningú ha endevinat que porta carabassa i, en ser una mica humida, es conserva més temps... bé això en cas que en sobri, aquí hem fet cau i net en un parell de dies ;-)