25.1.15

Coc de torró de crema cremada (81)

I seguim aprofitant, i encara me n'ha quedat ... de torró de crema cremada. I com segur que us imaginàveu he aprofitat i he fet un coc important, dens, amb molt de gust a torró ... 

Necessitem:
  • 200g de torró de crema cremada (una barra sencera)
  • 6 ous
  • 225g de farina
  • 100ml de nata
  • 75g de mantega
  • un pols de sal
  • 1 sobre de llevat químic


Posem el forn a preescalfar.
Separem els rovells de les clares , muntem aquestes últimes a punt de neu fort posant-hi una miqueta de sal i les reservem.
Batem els rovells amb la nata i la mantega en pomada i hi afegim el torró ben esmicolat. Ho barregem bé fins que no es trobi cap trosset de torró.
Barregem la farina amb el llevat i ho anem incorporant a la mescla anterior. Finalment hi anirem afegint les clares muntades, a poc a poc, perquè no ens baixin massa .
Abocarem la barreja en un motlle pintat amb mantega i ho posarem al forn, a 200º uns 40 minuts, o fins que vegeu que us ha pujat bé i està daurat pel damunt. Us aconsello punxar-lo per saber si està ben cuit per dins.
El traiem del forn, desemmotllem, el posem damunt una reixeta perquè es refredi i els podem empolsimar amb una mica de sucre glas. 
L'hem trobat boníssim sucant-lo en una tassa de xocolata calenta... aquests dies que està fent fred ve molt de gust!

18.1.15

Teules de formatge parmesà amb espàrrecs verds (del blog al plat)

DEL BLOG AL PLAT, convocatòria que des de fa   4 mesos fa la Mercè de Destapant Cassoles. La seva curta trajectòria ja ha passat pel La Cuina de Casa, Fam de Cuina , CRIJOARMAEL  i aquest gener és el torn de Les Receptes de St Hilari
Com ja sabeu he tingut la ma dreta fora de servei i m'ha costat, i encara em costa, posar-me a la cuina, però em vaig dir que del gener no passava i aquí estic, amb una recepta de l'Alfons molt senzilla i molt bona... que en uns aperitius queda d'allò més bé.
Necessitem:
  • - 200g de formatge parmesà
  • - 1 manat d'espàrrecs verds 
  • - 1 all tendre
  • - Oli d'oliva
  • - Llavors de sèsam

 
Ratllem el formatge parmesà.
Agafem una safata que pugui anar al forn i la folrem amb paper sulfuritzat. Fem muntanyetes d'un parell de cullerades de formatge cadascuna i les aixafem deixant-les planes i rodones.
Ho posem al forn, a uns 180º, uns 10 minuts o fins que vegem que el formatge està lleugerament daurat.
Immediatament els traiem dels forn i els anem col·locant damunt un corró de fusta perquè vagin agafant la forma de teula ( això s'ha de fer ràpid ja que si es refreden  no ens agafaran la forma).
En una paella amb una miqueta d'oli hi posem l'all tendre tallat ben petit i quan ja comença a estar transparent hi posem els espàrrecs tallats i els saltem un parell de minuts.
Posem els espàrrecs a les teules de formatge, tirem unes llavors de sèsam per sobre, una mica de sal grossa i unes gotes d'oli.
Ve de gust?

17.1.15

Crema d'escarola

Cada vegada que faig escarola amb romesco em trobo amb el mateix, què fer amb les fulles verdes de l'escarola i fins ara les acabava llençant. Però l'altra dia em van dir que era tan bona la crema d'enciam... i per què no la d'escarola???? 
Doncs vinga, som-hi!
Necessitem:

  • Les fulles verdes d'una escarola, com que ara són grans i maques n'hi ha força quantitat.
  • Dues patates mitjanes
  • La mateixa quantitat de carabassa
  • Una ceba tendra
  • Oli  (Premium d'Oleum Flumen)
  • Sal
  • Unes làmines ben finetes de tòfona (opcional)


Netegem bé l'escarola. i la tallem
Posem en un got mig dit d'oli ,  hi posem les làmines de tòfona i ho deixem.
En una cassola fonda, amb una miqueta d'oli sofregim la ceba, tallada fineta, fins que estigui blanca, hi afegim les patates tallades a taquets, després la carabassa i al final les fulles d'escarola. Ho sofregim un parell de minuts tot junt, a foc viu, remenant i hi afegim aigua fins cobrir  les verdures. Ho deixem coure una mitja hora llarga.
Deixem que es refredi una mica, traiem una mica de líquid i ho triturem, en el meu cas ho he fet amb la TMX. Si veiem que ens queda massa espès hi afegim líquid fins que sigui tan espès com a nosaltres ens agradi. Si ens sembla que cal ho passem pel colador xinès.
Al moment d'emplatar-ho posem unes làmines de tòfona al mig  i tirem unes gotes de l'oli tofonat per damunt.
M'ha sorprès pel suau i saborosa que la he trobat, això que quan vaig començar a fer-la no les tenia totes. 
Una altra recepta d'aprofitament, ve de gust?

11.1.15

Galetes de torró de crema cremada

Aquí teniu la primera recepta de l'any.  Una recepta d'aprofitament que, si us ha sobrat torró de crema cremada, val la pena que la proveu !

Necessitem:
  • Una barra de 200g de torró de crema cremada
  • 100g de mantega en pomada
  • 1ou
  • 250g de farina
  • mitja culleradeta de llevat químic
Esmicolem el torró amb els dits o amb l'ajuda d'una forquilla.
Batem l'ou i el barregem amb la mantega, hi afegim el torró, la farina i el llevat fins aconseguir que tots els ingredients estiguin ben integrats a la massa.
La posem a la nevera una hora com a mínim i després fem les galetes, fent servir el motlle que tinguem i les posem a coure a 180º ( amb el forn preescalfat) uns 15 minuts.
Les deixem refredar damunt una reixeta i. si volem, les empolsimem amb una mica de sucre glaç.