28.9.14

Rovellons botó confitats

Les darreres setmanes dona gust passejar-se pel bosc, sempre surts amb alguna cosa al cistell. Hi ha gent que en sap més que els altres, nosaltres en sabem poc, però n'hi deu haver molts perquè estem fent bones collites de rovelló, ceps i rossinyols.
El darrer dia que vam pujar a La Cerdanya vam trobar molts rovellons i a diferència de les vegades passades gairebé tots sans. Molts eren petits, mida botó i vaig aprofitar per confitar-ne uns quants en oli i vinagre.

Necessitem:
  • 1/2 quilo de rovellons mida petita
  • 6 dents d'all
  • Oli OVE
  • Un parell de cullerades d'un bon vinagre, en el meu cas vaig fer servir Acetum Flumen

Netegem bé els rovellons de terra i pinassa i ens quedem només amb el barret.
En una paella laminem els grans d'all i amb una  miqueta d'oli el sofregim fins que comenci a enrossir. Hi afegim un raig d'oli , abaixem el foc i hi posem els rovellons. Els tindrem a foc ben baixet fins que deixin anar tota l'aigua que tenen. Aleshores hi afegim les dues cullerades de vinagre, aixequem una mica el foc, els remenem amb una espàtula de fusta un parell de minuts i ho traiem.  Els deixem refredar una mica i els posem en pots de vidre coberts amb el líquid ( no queden totalment coberts) que  deixarem a la nevera fins que vulguem menjar-nos-els.
Posats a l'amanida, per picar en un vermut o sols, perquè ens venen de gust... boníssims!

21.9.14

Coc amb crema d'orujo (77)

Avui us porto un coc, ja fa dies que no ho feia, us porto un coc aromatitzat amb crema d'orujo portada directament de Galícia, feta pel consogre d'una amiga que ha tingut el gust de portar-nos en una ampolla perquè la tastem.
El coc, aquí el teniu. esplèndid, boníssim, suau de gust... per repetir-lo de tant en tant, mentre tinguem crema d'orujo ;-) 
Necessitem:

  • 4 ous
  • 250g de sucre
  • Ratlladura d'una llimona
  • 125g d'oli OVE
  • 250g de llet
  • 200g de crema d'orujo
  • 300g de farina
  • 100g de maizena
  • 1sobret de llevat químic

Separem les clares dels rovells i les batem a punt de neu fort (podem posar-hi un pessic de sal per ajudar-nos) Les reservem.
Batem els rovells amb el sucre, a punt de cinta. Hi afegim a poc a poc els tres líquids. Després les farines barrejades amb el llevat i la ratlladura de llimona i al final les clares a punt de neu. Ho hem d'anar incorporant tot amb cura perquè no ens baixi massa el punt de cinta dels rovells ni el punt de neu de les clares.
Ho aboquem em un motlle que haurem preparat amb oli i farina i ho posarem al forn, que ja tindrem calent a 200º.
Uns 35 - 40 minuts i ja el tindreu llest, de totes maneres com que cada forn és un món us recomano punxar-lo per veure si ja és cuit de dins.
Si teniu crema d'orujo... ja sabeu, coc de crema d'orujo!!!!  Bon profit!!!!

14.9.14

Un aperitiu... reinventem el pa amb tomaca.

Fa calor i continuem fem aperitius i vermutets, encara que ja anem a treballar.  Venen de gust coses fresques i lleugeres, el pa amb tomaca és típic i sempre acaba sortint i triomfant,  aquesta vegada l'hem fet una mica diferent i també ha triomfat. Visca el pa amb tomaca!!!


Necessitem:

  • Pa d'espelta
  • Mousse de tomaca
  • Pernil cuit La Selva tallat molt prim
  • Oli d'oliva Verge ( en el meu cas he fet servir Oleum Flumen)


Per la mousse de tomaca:

  • mig quilo de tomaca madura
  • una ceba mitjana
  • Oli
  • sal
  • 2 clares d'ou
  • 4 fulls de gelatina neutra
Comencem fent la mousse.
Piquem ben fina la ceba i la posem en una cassola o paella a foc baixet amb una miqueta d'oli fins que estigui transparent. Ratllem el mig quilo de tomaca i l'afegim a la ceba,  posem el foc una mica més fort i ho deixem coure tot junt un quart d'hora. Ho retirem i deixem que es refredi.
Mentrestant hem posat a hidratar les fulles de gelatina que afegim a la tomaca quan està  tèbia i ho remenem bé.
Muntem les clares a punt de neu fort, ho barregem amb la tomaca i ho aboquem en un motlle que posarem un parell d'hores a la nevera, o més, fins que estigui pres.

Passades aquestes dues o més hores tallem el pa d'espelta donant-li forma allargada. El torrem una mica. Hi posem al damunt un bon tall de la mousse de tomaca i  a sobre de tot un tall de pernil cuit, tallat ben finet. Un rajolí d'Oleum Flumen i aquí teniu un aperitiu molt bo, fresquet i diferent.
Us animeu???

I aquesta és la meva proposta al concurs de blocaires del TERCER DIA CUINA que es farà el dia 27 a Manlleu, que torna a tenir com a protagonista el pernil cuit La Selva.

5.9.14

Melmelada de figues i poma aromatitzada amb brandy

Hem anat a la figuera, ens hem engrescat i  sense adonar-nos-en n'hem agafat moltíssimes, La meva intenció era fer uns quants pots de melmelada però ha calgut fer alguna cosa més. Hem fet coc de figues per a nosaltres i per a repartir;  un parell de carpaccios de figues amb foie i amb formatge; vam sopar pa de vidre sucat amb pernil;  n'he congelat i he fet melmelada de dos tipus:  de figues  i  de figues i poma aromatitzada amb brandy.

La de figues ja sabeu tots com es fa:  un quilo de figues, 500 de sucre, el suc d'una llimona, remenant i remenant...

                      
Us explico com he fet la de figues i poma aromatitzada amb brandy que ha sortit sorprenentment bona.

Necessitem:
  • Dos quilos de figues
  • Un quilo de pomes golden
  • 800g de sucre moré
  • El suc d'una llimona
  • Una copa de brandy
Agafem les figues i les pomes, les netegem , les tallem a trossos, les posem en un bol ben gros, hi afegim el sucre i el suc de la llimona, ho remenem bé i ho deixem reposar una hora.
Com que n'he fet molta quantitat i el bol no em cabia al microones ho he repartit en dos de més petits per poder-ho coure.
Dins el microones 10 minuts, ho traiem, ho remenem bé i ho tornem a entrar, així fins que tingui la consistència que ens agrada. En el meu cas ho he cuit 30 minuts, és a dir tres tandes de 10 minuts cada una.
Ho traiem del microones, deixem temperar la melmelada una mica i hi donem un "cop" de batedora. Hi afegim la copeta de brandy i ho remenem bé,
Cap els pots (que tindrem esterilitzats), ben tapats, al bany maria un mínim de 20 minuts, etiquetats i a punt de desar al rebost. 
La lleixa de les melmelades ja comença a fer goig!!!!