29.5.14

Pa d'espelta amb massa mare

Una vegada al mes faig pa, o dues, o tres... ja sabeu, m'agrada fer pa i si és amb massa mare encara més. Després en gaudim tres o quatre dies  i quan s'acaba ja enyorem tornar-ne a fer...

Aquesta vegada he fet un pa de pagès mig i mig amb farina de blat i farina d'espelta... Dijous  vaig començar a despertar la massa mare amb farina d'espelta, divendres la vaig alimentar  i dissabte de bon matí ja vaig anar per feina.


Per aconseguir aquest pa necessitem:
1/2 quilo de farina de força
1/2 quilo de farina d'espelta
650ml d'aigua
220ml de massa mare
20g de sal
5g de llevat fresc

Agafem tots els ingredients, els posem en un  bol i els amassem fins aconseguir una massa homogènia, fina i elàstica.

La deixem reposar dues hores i mitja.
Als 30 minuts del repòs pleguem la massa perquè agafi força i la tornem a deixar fins a les dues hores i mitja.

Una vegada ha passat aquest temps dividim la massa en dos o tres, segons la mida dels pans que volguem fer, i amb les mans donem forma de bola a cada peça.
Posem cadascuna de les boles en un drap de cotó enfarinat  que les emboliqui ( però que no les apreti) i les deixem reposar una hora i mitja o fins que vegem que han doblat el volum.

Posem el forn a preescalfar al màxim de temperatura que puguem i preparem un bol amb aigua, que posarem dins el forn al moment que hi posem el pa.

Amb el forn ben calent posarem les boles de massa dins, amb la part irregular a la part de dalt, ja que serà per on el pa grenyarà. Podem ajudar a que ho faci tallant una mica la superfície amb un ganivet ben esmolat.
Una vegada el pa dins el forn, podem baixar la temperatura a 220º i deixar-lo coure uns 40-50 minuts, fins que vegem que està daurat.
Sabrem si el pa està ben cuit si quan el traiem del forn li donem uns copets i sona buit, de no ser així es torna a posar a coure una mica més.
El deixem refredar damunt una reixeta, perquè l'aire circuli bé per tot arreu i la crosta sigui ben cruixent.

La recepta és a la pàgina 142   del llibre "Pan en casa"  d'Anna Bellsolà.

L'he hagut de racionar una mica que sinó... :-D

25.5.14

Coques amb recapte a Kom a casa

Ja sabeu que m'agrada fer tallers de cuina ... ara he canviat d'escenari. 
S'acaba d'obrir un taller de manualitats al C/ Sta Teresa 22 1r de Reus  i  col·laboro fent-hi, de tant en tant un monogràfic de cuina. 
La Sílvia i la Marta són les dues valentes que han posat en marxa el KOM A CASA, dues valentes  que cusen, restauren mobles, fan ganxet, fan polseres, fan ninos, roba i complements per la canalla, bosses texanes... és a dir saben fer de tot. 
Hem començat els monogràfics amb un  de coques amb recapte. En vam fer tres que les van prendre, precuinades,  cap a casa i que van servir pels sopars del dimecres; dues més  amb les que vam fer el tast i uns panadons d'espinacs.

Anem per feina  i us ho explico!

Dimecres 21, un dimecres qualsevol... entro a la feina a les 8, surto a 2/4 de tres, mitja hora per arribar a casa, dinar a corre-cuita i cap al taller, és el primer dia que "treballo" amb elles i no sé que em trobaré... SORPRESA!!!! Tot preparat i apunt per començar, no hi falta detall.  La taula de treball ben parada i presentada i les verdures i demés ingredients com un preciós bouquet que gairebé feia pena de desmuntar.

 A les cinc en punt anem per feina, la massa ha de reposar i créixer, per tant no tenim temps a perdre...
Ambient distès, xerraires tota l'estona, però les mans no paraven d'amassar, tallar verdura, sofregir... 
Una d'albergínia  i carabassó,  una de samfaina i una de recapte, precuites i cap a casa... quin sopar més bo!
 

Els panadons d'espinacs i dues coques inventades amb diferents ingredients  van servir per fer una cloenda  de taller entaulades  i fent allò que ens agrada tant... menjar, beure, xerrar i riure.

 I així de carregades i contentes van marxar cap a casa.



17.5.14

Brownie de xocolata negra amb oreos (75)

La recepta és de Jordi Roca, avui el millor pastisser del món, i amb la seva recepta vam aconseguir unes postres d'aquelles que desperten passions. I amb guarniments de xocolata ... unes postres de luxe i molt llamineres ;-) Postres per a una festa grossa i postres que porten un 75 al costat!

La recepta original porta nous garrapinyades  però com que   a casa no en teníem  vaig fer servir Oreos  amb un resultat magnífic. Us prometo que la propera vegada la faré al peu de la lletra ja que ha de ser  ser una delícia.

Necessitem:

  • 200g de mantega
  • 100g de xocolata al 70% de cacau
  • 65g de rovell d'ou ( en el meu cas han estat dos rovells d'ous ben grossos)
  • 80g de clara d'ou ( dues clares)
  • 200g de sucre
  • 90g de farina
  • mig paquet de galetes Oreo
  • làmines de xocolata per decorar
Preescalfem el forn a 200º
Desfem la mantega i la xocolata negra en una cassola a la mínima temperatura.
Tamisem la farina
Muntem amb la batedora de varetes la clara, el rovell i el sucre. Hi anem incorporant, amb molta cura , la mantega i la xocolata i després la farina tamisada. Hem d'aconseguir una massa esponjosa i homogènia.
Agafem un motlle i el folrem de paper de cocció i hi aboquem la massa al mig, ella sola s'anirà repartint.
Trenquem els Oreos en sis trossos cadascun i els posem al damunt, una miqueta clavats ( una vegada al forn aniran baixant i quedant repartits per l'interior del pastís)
Posem el pastís al forn , ja calent, i el deixem uns 15-20 minuts.

Quan traiem el brownie del motlle el tallem a rectangles i els decorem amb làmines de xocolata i l'espolsem amb sucre glas i cacau en pols

La recepta original la trobem a la pàg 56 i 58 de la revista CUINA 153 .

12.5.14

Orelletes d'speculaas

Darrerament hem decidit que ho volem celebrar tot... sants, aniversaris, dates especials, i tot allò que es pugui celebrar...i les coses bones amb una miqueta de dolç encara són més bones!

Aquests dies una bona amiga ha tingut bones notícies que ha volgut compartir amb nosaltres i per donar-li l'enhorabona li he fet unes senzilles, però gustosíssimes, orelletes amb gust d'especulaas.

Necessitem:
  • Una planxa de pasta de full
  • Sucre moré
  • Una cullerada d'espècies speculaas.
Si no teniu la barreja feta la podeu fer de la següent manera: 
  • Una culleradeta de canyella.
  • Mitja culleradeta de gingebre.
  • Mitja culleradeta d'anís estrellat.
  • Un clau.
Tot mòlt ben fi.

Preescalfem el forn a 200º.
Barregem dues cullerades de sucre moré amb una cullerada de la barreja d'espècies.
Estirem la placa de pasta de full i hi aboquem la barreja per damunt ben repartida.
Caragolem la placa pels dos costats i després tallem, amb un ganivet ben  esmolat les orelletes. Les posem en una safata de forn i les courem, uns 15 minuts, a 200º.

4.5.14

Galetes d'ametlla i llimona

No han estat un esmorzar pedagògic. Han estat per acomiadar una bona companya, la mestra itinerant de l'ONCE que ha canviat de destí... una manera dolceta de dir-li que hem estat molt bé amb ella, que l'enyorarem i que esperem tingui molta sort allà on vagi. 

                                       
Necessitem:
200g de llard (en pomada)
200g de sucre
2 ous
100g de farina d'ametlla
3 rodanxes de llimona confitada
1 sobre de llevat químic
450g de farina

Triturem o talem ben petites les rodanxes de llimona confitada.
Amb el batedor de varetes barregem el sucre amb els ous, hi afegim el llard en pomada i ho treballem fins que quedi ben lligat.
Barregem la farina d'ametlla, la farina, el llevat i la llimona i ho anem incorporant a poc a poc a mesura que anem lligant la massa fins aconseguir que no se'ns enganxi a les mans.
La deixem reposar un parell d'hores a la nevera i ja podem donar-li la forma que vulguem i enfornar-les a 180º durant un quart d'hora aproximadament. 
Al damunt hi he posat una mica de llimona confitada i una punteta de sucre perquè quedessin més ben acabades.

El resultat han estat aquestes galetes, amb un gustet important a llimona per endolcir un comiat... fins molt aviat Montse :-D