29.4.14

Panets de Viena amb massa mare

Ja sabeu que estic en plena febre de fer pa i a poder ser amb massa mare. No en faig tant sovint com m'agradaria ja que necessita temps llarg de llevat i moltes vegades no el tinc o em fa mandra posar-m'hi i tenir hipotecat  el temps lliure d'un parell de dies... però de tant en tant... i aquesta setmana passada vaig tornar a despertar la massa mare dijous i la vaig estar alimentant fins dissabte que em vaig animar a fer aquests panets de viena.

Necessitem:

  • 200g de massa mare (MM)
  • 10g de llevat de forner
  • 200g de llet
  • 20g d'oli d'oliva verge extra
  • 25g de sucre
  • 5g de sal
  • 400g de farina de força
En un bol ben gros desfem el llevat de forner amb la llet lleugerament tèbia i l'oli. 
Barregem la farina amb el sucre i la sal i ho incorporem a la barreja líquida anterior. Amassem fins tenir una massa ben lligada.  Fem una bola i un forat al mig on hi posem la MM i anem  amassant fins  que s'hagi incorporat totalment a la massa. 
La deixem dins del bol tapada amb un drap i lluny de corrents d'aire durant unes tres hores.  Cada mitja hora podem plegar-la ( dels costats cap al centre) i tornar-la a tapar.
Passades  les tres hores agafem la massa i la partim en porcions d'uns 50g i en fem  boletes que posarem damunt la safata que després posarem al forn i les deixarem reposar una hora més.
Preescalfem el forn al màxim i un  moment  abans de posar-hi els panets hi posem un bol amb aigua perquè generi vapor.
Hi posem els panets  i al cap d'un parell de minuts reduïm la temperatura a 180º. Els deixem acabar de coure, entre 8 - 10 minuts.
Quan els traiem del forn els posem a refredar damunt d'una reixeta, així aconseguirem que la crosta sigui una mica més cruixent.

Què me'n dieu? Veritat que, de tant en tant, val la pena entretenir-si?... però només de tant en tant... ;-)

26.4.14

Salmó amb alls tendres i patata

Un dinar sense complicacions, sa i bo. Un plat que fa festa i és de cada dia. Un plat que agrada molt...

Necessitem:

  • Un bon llom de salmó per cap, procurar que estigui ben net d'espines
  • Una patata mitjana per cap
  • Uns quants alls tendres
  • Oli i sal

En una cassola posem una mica d'oli verge d'oliva i hi confitem els alls tallats a juliana, mirant que no s'enrosseixin massa. Hi afegim les patates tallades a rodanxes primetes, hi posem mig got d'aigua, ho tapem i ho deixem a foc baix fent xup-xup fins que estiguin cuites. En aquest moment afegim els lloms de salmó, ja salats, ho tornem a tapar i en cinc minuts tenim el peix cuit i el plat a punt per portar a taula.
Podem posar-hi unes fulles de julivert  per donar una mica de color al plat i... bon profit!

21.4.14

Coc de carabassa i torró d'Alacant (74)

Darrerament m'estic acostumant a deixar penjat el blog cada dos per tres, però és que el ritme que portem a casa així ho demana. 
Aquesta Setmana Santa hem fet mones, però amb la recepta de sempre, hem cuinat poc i sobretot hem fet vacances, desconnectat de les xarxes socials  i descansat. 
Avui de tornada a casa, mirant el poc que tenia a la nevera m'he trobat amb una carmanyola amb carabassa congelada... vinga doncs a fer el coc dels esmorzars de la setmana que comença demà!

Si la carabassa va venir de Músser què menys que fer el coc de carabassa de la Montse ... això si, amb alguns canvis, com sempre.



Per començar he hagut de pensar  amb què substituir el coco ja que a casa no ens agrada massa i com que tinc farina de torró d'Alacant ... ja tinc substitut ;-)

Per fer aquest coc necessitem:
  • 300g de carabassa  cuita 
  • 100g de mantega en pomada
  • 150g de sucre
  • 150g de farina
  • 50g de farina de torró d'Alacant ( torró d'Alacant que va sobrar dels Nadals passats posat a la TMX i fet farina)
  • 3 ous
  • un sobre de llevat
  • un polsim de sal

Preescalfem el forn a 180-200º
Muntem els ous a punt de cinta amb el polsim de sal i el sucre. A partir d'ara treballarem amb el batedor de varetes amb cura perquè la mescla no ens baixi, primer hi posarem la mantega i després les farines barrejades amb el llevat.
Al final hi posarem la carabassa feta puré.
Ho abocarem en un motlle preparat amb mantega i farina i ho enfornarem durant uns 40 minuts o fins que punxant-lo us surti l'agulla neta.                      

           
És un  coc humit, suau... ideal per a esmorzar. Ve de gust???

9.4.14

Rotllet de pera caramel·litzada i paté.

Calia fer un sopar una mica diferent, que fes una mica de festa malgrat ser un dia de cada dia i que no tinguéssim gairebé temps de res.  Calia fer-ho  ja que 19 anys la petita de casa no els fa cada dia i queda trist que, per ser un dia de cada dia, es faci com si res... no us sembla?  I pensant  en ella vaig fer aquests rotllets... li van agradar força.

Necessitem:


Poseu el paté al congelador per poder-lo laminar ben fi. i ho feu, en abundància.
Agafeu dues peres de carn dura, tipus Puigcerdà o Conference i les talleu a làmines
Feu el mateix amb el formatge
Trenqueu les nous  de manera que els trossos  quedin una mica petits

Agafem dues o tres fulles de pasta fil·lo per cada rotllet que vulgueu fer.
Poseu una fulla de pasta fil·lo  plana damunt el taulell, la pinteu amb oli, en poseu una altra , la pinteu amb oli... i això ho feu amb les tres.
Al mig  hi poseu, fent filera, les peres, el paté, el formatge blau i les nous i pel damunt un filet de melmelada d'albergínia.
Ho enrotllem mirant que quedi ben tancat i ho enfornem a 180º fins que tingui un bonic color daurat. 
Sopar de celebració per a un dia de cada dia... la festa grossa ja la farem dissabte ;-)

6.4.14

Coc de xocolata i cervesa negra (73)

Dies enrera el JosepB va fer un pastís de xocolata i cervesa negra amb cobertura de formatge que em va cridar l'atenció pel molt esponjós que es veu.
He fet el coc, amb algun canvi, com posar oli enlloc de mantega i una mica diferent el procediment, i  el resultat ha estat un coc suau, molt flonjo i no massa dolç.


Necessitem:
  • 200 g de sucre
  • 150ml de cervesa negra
  • 150g de farina
  • 125 g d'oli
  • 1 iogurt
  • 40g de xocolata de cobertura
  • un ou
  • una culleradeta i mitja de bicarbonat o llevat químic
  • una culleradeta d'essència de vainilla
Agafem l'oli, la cervesa i la xocolata i ho posem a escalfar, sense que bulli (a uns 60/70 graus) fins que es desfaci la xocolata. Ho deixem refredar.
Amb un batedor de varetes barregem l'ou, el iogurt i el sucre. Després hi afegim la farina amb el bicarbonat. Al final incorporem la barreja que hem deixat refredar i l'essència de vainilla.

Preparem un motlle amb oli i farina i hi aboquem la massa. Ho posem al forn a 180 graus uns 20/25 minuts.
El traiem del forn, el deixem 10 minuts dins el motlle i ja el podem posar a la safata, amb molta cura que no se'ns trenqui ja que queda molt lleuger i molt flonjo.