27.2.14

Open Bloggers Food&Wine Tarragona 2014

Open Bloggers Food&Wine Tarragona 2014... darrera aquest nom s'amaga la trobada gastrobloguera que es va dur a terme a Tarragona gràcies a La Cuina Violeta
Vam començar... pel MERCAT.


Una magnífica visita a la IMPERIAL TARRACO i  per altres racons de la Tarragona no romana guiats per en Julio... els que vau venir a la trobada que vam fer amb motiu de la I jornada gastronòmica del Peix Blau el recordareu... igual que ell ens recordava a nosaltres.


I vam descansar, xerrar, riure, enraonar, posar-nos al dia, conèixer-nos i menjar com a reis i reines... o potser caldria dir com emperadors i emperadrius de la Imperial Tarraco...  al Restaurant EL BARQUET
Col·laboradors de la trobada van ser :
 Xocolates CREOCulinarium, Etim,  Descobrir Catalunya (núm 168), Comer japonés que ens va obsequiar amb un producte Lekué i ens va proposar un repte amb ell, Els Fruits Saborosos, Olearum,  Cossetània edicions ens va obsequiar amb un llibre de receptes i Tarragona Turisme.
I aquests som els que vam inundar la xarxa de fotografies i moments de la trobada amb els següents hastags  #barquettgn2014,  #trobadabloggersTGN2014,  #tgn, #tgncultura, #FandeTGN: 

I amb un molt bon regust que encara em dura des de dissabte passat us deixo amb dos moments... i fins la propera que espero no es faci esperar massa!

21.2.14

Xapates d' oli d'oliva i sègol

Un entrepà com aquest... amb oli del raig i secallona de Cal Font de Puigcerdà... un esmorzar de luxe que quan l'he desembolicat a la feina m'han dit : alaaaa com et cuides!  
I quan han sabut que el pa estava fet a casa... us imagineu la cara que han fet ;-D

Dies enrera vaig anar a un taller de pa i em van fer perdre la por a la massa mare, al llevat i als temps de repòs. Dies enrera també, em va tocar en un sorteig al blog Cau de Cuina el llibre de l'Anna Bellsolà  "Pan en casa", llibre que em vaig mirar i vaig aparcar pensant que mai el faria servir... però vet aquí... aquestes xapates són la recepta de la pàgina 164. Fetes al peu de la lletra, respectant "religiosament" els temps de llevat de la massa queden boníssimes, duren tres dies en perfectes condicions ( si no s'acaben abans , és clar) i no són difícils de fer.

Necessitem:
- 900g de farina de blat
-100g de farina de sègol
-700ml d'aigua mineral
-100ml d'oli d'oliva
-20g de sal
-15 de llevat fresc

Posar tots els ingredients en un bol i amassar-los fins aconseguir una massa consistent i homogènia, reservant la meitat de l'oli per al final de tot.
Ho aboquem damunt la superfície de treball per seguir-ho treballant.
Quan la massa estigui ben lligada i comenci a tenir força hi afegim la resta de l'oli  per acabar d'amassar-ho tot junt.
En fem una bola, la posem dins d'un bol gran amb una mica d'oli per damunt  i la posem a la nevera, tapada amb paper film transparent, on ha d'estar-s'hi un mínim de 12 hores reposant.

Una vegada passat aquest temps veurem que la massa ha crescut força. La aboquem a la superfície de treball una mica enfarinada i la estirem una mica, sense apretar-la massa no se'ns desinfli. Tallem els trossos i donem la forma a les xapates que deixarem en una safata, tapades amb un drap, 30 minuts més.
Preescalfem el forn al màxim, posant-hi dins la safata sobre la que hem de coure el pa.
Passats els 30 minuts posem les peces a coure damunt la safata calenta, posem una safata amb aigua a sota perquè faci vapor i ho deixem coure uns 35-40 minuts fins que les peces estiguin daurades i la crosta sigui consistent.
Es posen les xapates a refredar damunt una reixeta perquè respirin i acabin de treure el vapor d'aigua que els queda dins. 

Amb aquestes xapates contribueixo al Memòries d'una Cuinera que aquest mes ens han posat de deures fer pa!

I com que fer pa "enganxa" segur que aquesta no serà la darrera recepta que faré. Les aniré compartint.

18.2.14

Red Velvet Cake (72)

He de fer un pastís per l'aniversari d'un bon amic... i he de fer el pastís per un aniversari virtual que em demana una recepta vermella.
He triat un típic pastís americà, preciós a la vista i espectacular de gust, i encara que sembli el contrari gens complicada de fer. I a més del pastís he fet unes magdalenes... precioses de color, que han sorprès i fet les delícies a més d'un i una.

Necessitem:


  • - 3 ous
  • -250g de farina de blat
  • -250g de sucre
  • -250g de buttermilk
  • -250g d'oli d'oliva
  • -1 culleradeta de llevat químic
  • -1 culleradeta de bicarbonat
  • -1 culleradeta de sal
  • -30g de cacau en pols
  • -un sobret de cafè soluble
  • -una cullerada de vinagre de malta
  • -60ml de colorant alimentari vermell
Comencem preparant el buttermilk ( posem la llet en una tassa i hi posem dues cullerades de suc de llimona i ho deixem deu minuts)

Engeguem el forn a 180º.

Barregem els ous amb el sucre fins que sigui com una crema esponjosa. Hi afegim la sal, el cafè, el cacau i l'oli sense deixar de remenar. Hi posem el buttermilk, el vinagre, el colorant alimentari i al final la farina barrejada amb el bicarbonat i el llevat.
Preparem un motlle amb una mica d'oli i farina perquè no s'enganxi, hi aboquem la massa i ho enfornem uns 40 minuts a 180º.
I aquest pastís va dedicat al 4t aniversari del Destapant Cassoles i a l'aniversari del Sendo. Espero que agradi !

15.2.14

magdalenes de carabassa (29)

I segueixo amb la carabassa... no s'acaba mai, sort que el resultat sempre és bo i ens agrada ;-D

Aprofitant la carabassa cuita  vam esmorzar magdalenes uns quants dies... a veure què us semblen!

Necessitem:
  • -3ous
  • -80g d'oli 
  • -200g de farina
  • -180g de sucre
  • -1/2 sobret de llevat químic
  • -4 cullerades de carabassa torrada
  • -una copeta de moscatell MIRÓ
Barregem els ous amb el sucre a punt de cinta  fort. Hi afegim l'oli , el moscatell i el puré de carabassa. Barregem la farina amb el llevat i ho anem incorporant a la barreja amb cura perquè no baixi la massa.
Posem la barreja a la nevera un parell d'hores.
Posem el forn a preescalfar a 200º.  Omplim els motlles fins una miqueta més de la meitat i  els enfornem més o menys un quart d'hora o fins que vegem que estan daurades i cuites.

Amb una xocolata desfeta... insuperables!

12.2.14

pastissets de carabassa

Encara tenim carabassa... 
Què millor que uns pastissets? Ens agraden molt els de cabell d'àngel, però avui els farem amb carabassa ... ben mirat el cabell d'àngel també és carabassa ,veritat?


Necessitem:

  • 400g de carabassa cuita
  • 200g d'oli de girasol
  • 60g de moscatell MIRÓ
  • 40g anís
  • 60g de sucre
  • un polsim de sal
  • 400g de farina
  • 60g de sucre per arrebossar
Barregem l'oli amb el moscatell i l'anís. Hi afegim el sucre i la sal remenant fins que es desfaci. Anem afegint la farina i amassant fins aconseguir una massa lligada i una mica enganxosa. La posem a la nevera i quan sigui freda l'estirem amb el corró i la tallem en rodones d'uns 15 cm de diàmetre.
Al mig hi posem una bona cullerada de carabassa cuita i  dobleguem la massa, segellant els costat donant la forma als pastissets.
Els enfornem a 180º uns 20 minuts i quan els traiem del forn els arrebossem amb el sucre que haurem posat en un plat. 
Els deixem refredar i ja els tenim a punt.
A nosaltres ens han agradat força però els nostres preferits encara són els de cabell d'àngel... 

Aquesta recepta me la va fer arribar l'Olga de la revista de gener de la TMX, però jo la he adaptat  segons m'ha convingut... com faig sempre.


7.2.14

Coc de pera (71)

És temps de peres d'hivern i cuites són molt bones. Estem acostumats a fer servir la poma per a acompanyaments i per a pastissos però una vegada ho tastes amb pera sempre repeteixes!

Necessitem:

  • 2peres d'hivern, tipus pera de Puigcerdà, madures.
  • 2 ou
  • 100g de sucre
  • 50g d'oli
  • 100g de nata o un iogurt grec
  • 150g de farina ( pot ser 100 de farina i 50 de maizena)
  • Mig sobret de llevat químic.

Preescalfem el forn a 200º.
Agafem un motlle de silicona de 25cm de diàmetre i el preparem amb una mica d'oli i farina.
Muntem els ous amb el sucre a punt de cinta ben fort i després, a poc a poc, intentant que no ens baixi la barreja hi anem afegint la nata/iogurt, l'oli , la farina i el llevat.
Aboquem aquesta crema al motlle. Hi posem les peres tallades a rodanxes fines al damunt i ho empolvorem amb una mica de sucre. Ho enfornem a 200º una mitja hora.
Podeu punxar-lo amb una agulla per assegurar-vos que ja  està cuit.

I si enlloc de dues peres tallades al damunt n'hi posem mitja dotzena  ens quedarà un coc humit, farcit de pera, que acompanyat amb una bola de gelat de iogurt són unes postres boníssimes.


4.2.14

Crema d'espàrrecs amb formatge blau d'ovella

Serà un primer plat de cullera... però no de cullera fonda i contundent ( encara que massa lleugera no ho és aquesta crema)
 Posada en gotets pot sortir en uns aperitius,  però heu de tenir en compte de servir-la tèbia o calenta. 
A veure què us sembla?
                                  
Necessitem:


Tallem els porro en juliana ben fina i els espàrrecs a trossets petits i els posem en una cassola amb una mica d'oli, remenem fins que el porro comenci a agafar una miqueta de color i aleshores ho cobrim d'aigua i ho deixem fent xup-xup uns 20 minuts.
Ho passem per la batedora fins que ens quedi una crema ben fina ( si cal es passa pel colador xinès)
Ratllem una mica de formatge blau i l'incorporem a la crema, que tornarem a posar al foc, fins que el formatge estigui ben fos. Ho rectifiquem de sal.
He fet uns petits cruixents de formatge que he  posat damunt la crema al moment de servir-la i ho he acabat amb unes gotes d'oli de tòfona. 

I com que és conegut que el  formatge blau  costa us suggereixo un serrat de cabra del Pirineu o un parmesà com a alternativa.
Ve de gust?

I amb  aquesta recepta col·laboro amb el RECETARIO MAÑOSO d'aquest mes de febrer,  que té d'ingredient els espàrrecs.

2.2.14

Taronges sanguines

Aquest cap de setmana Reus fa olor de BLAIET i , com no podia ser de cap més manera casa meva també. 
És per això, que avui hem estat entretinguts i també perquè ens han vingut de gust unes postres fresquetes, d'aquelles de sempre, que avui  de postres hem fet unes senzilles taronges sanguines amb sucre. Senzilles, fàcils però una delícia!
                              
Necessitem:

  • Un parell de taronges sanguines per persona
  • Sucre
  • Pinyons


Torrem una mica els pinyons a la paella , sense gens d'oli, i els reservem.
Tallem les taronges a rodanxes i les col·loquem en un plat. Les empolvorem amb sucre i , si volem, podem cremar-les amb un cop de bufador.
Posem uns quants pinyons per damunt i postres llestes.

Veieu com no tot són cocs a casa nostra?