26.1.14

Pa de motlle

Tenir blog a vegades vol dir ser agosarat a l'hora de llençar-te a provar coses noves. A vegades surten bé, d'altres no tant i també n'hi ha que surten d'allò més malament... però aquestes no les acostumem a publicar.
El pa és una d'aquelles menges que agrada a tothom i que agrada fer-ne.  Durant el temps que fa que ens coneixeu a la Dolça i a mi ens heu vist  fer panets i coques dolces i salades de tot tipus, però tenia una colla d'interrogants per resoldre... una colla d'interrogants que només els podia aclarir anant a un lloc on hi hagués algú que en sabés molt de pa i que ho volgués compartir.  I vet aquí que van apareixer els PANARRES TGNA,  parella de bons amics, el Jordi  i l' Eloy,  molt aficionats al pa que durant el seu temps lliure fan tallers perquè gent més profana en puguem aprendre i perfeccionar-nos, a més són de Tarragona i amb un cop de cotxe m'hi puc acostar.
Així que fa tres diumenges, a les quatre de la tarda, vaig anar cap a la Imperial Tarraco a fer pa. Jo i els meus dubtes sobre la massa mare, el poolish o preferment, amassat a ma o a màquina, els tipus de farina, el % d'hidratació...  
 Per fer aquesta meravella de pa de motlle necessitem:
  • 200g de massa mare hidratada al 100%
  • 360g de Tang Zhong  (= 60g de farina de forç + 300g d'aigua, remenar-ho fins arribar als 65º)
  • 540g de farina de força
  • 108g de llet
  • 48g de mantega ( o oli)
  • 24g de sucre
  • 11g de sal 
  • 15 g de llevat fresc
Primer farem l'autòlisi, és a dir barrejarem la farina, el Tang Zhong i la llet i ho deixarem reposar 30 minuts.
Afegirem la resta dels ingredients, menys la mantega, i amassar-ho fins tenir una massa homogènia.
Tallem la mantega a trossets i mintjançant la tècnica de l'amassat francès la anem incorporant a la massa. Amassem fins que la superfície ens quedi llissa.
En fem una bola i la posem en un bol, tapada amb un drap de cotó, a temperatura ambient, 150 minuts.
La traiem del bol, la desgasem, donem la forma que volem i la posem al motlle que haurem preparat amb una mica de mantega i farina.
La hi deixem 90 minuts  més, la pinzellem per damunt amb llet o ou batut i ja la podem enfornar.

Hem de tenir el forn molt calent quan hi entrem el pa i una vegada aquest sigui dins l'abaixem a 210º. Quan faci 20 minuts que s'està fent el tapem amb paoper d'alumini per evitar que se'ns torri massa i el deixem acabar de coure 20 minuts més. Es treu del motlle i es deixa refredar damunt una reixeta.
                                       
Vaig sortir d'allà, amb un pa de motlle per enfornar i els meus dubtes bastant aclarits. I la sensació que davant de qualsevol problema o necessitat d'aclariment un correu electrònic o una visita a El panaderocasero.com m'ajudaran a solucionar-ho.

Estic contentíssima d'haver passat una tarda a Tarragona, aprenent a fer pa. Em sembla que em llençaré al món de la massa mare. Gràcies nois!!!

20.1.14

Coc de nata "muntada" (70)

Pensant en els  esmorzars per a la setmana i mirant a veure que podia preparar m'he trobat amb un brick de nata per muntar a la nevera i cap previsió de fer-la servir, així que he decidit fer-la servir... on? doncs on ha de ser!  en un coc...  Així que aquesta setmana per esmorzar tindrem coc de nata, però el faré una mica diferent, a veure què us sembla :-)

Necessitarem:
  • Un brick d'un quart de litre de nata per muntar, ben fred.
  • 4 ous
  • 200g de sucre
  • 250g de farina
  • un sobre de llevat químic
  • un polsim de sal.
Encenem el forn a 200º
Muntem les clares a punt de neu ben fort ajudant-nos del polsim de sal i les reservem.
Muntem la nata, que ha d'estar ben freda, el més forta que puguem.
Barregem les clares i la nata i les reservem a la nevera.
Batem els rovells amb el sucre fins que quedin ben escumosos i hi afegim a poc a poc la farina barrejada amb el llevat.
Hi afegim la barreja de la nata i les clares a punt de neu i amb una espàtula o llengua de silicona ho anem remenant amb molta cura perquè no ens baixi la mescla.
Una vegada ho tinguem fet ho aboquem en un motlle untat amb una mica d'oli i espolsat amb un polsim de farina i ho enfornem uns 35-40 minuts o fins que vegeu que punxant-lo amb un escuradents ja és cuit.

I aquí teniu un altre coc. suau, esponjós i amb un gustet de nata que el fa  "diferent". Esmorzar de gust !!!!!

13.1.14

Galetes de carabassa amb dues xocolates

Portem una setmana que a casa tot té color de carabassa, aquesta és la darrera de les receptes que hem cuinat. La resta ha fet cap al congelador i ja anirà sortint a poc a  poc.
Unes galetes  que no són seques,  lleugerament flonges del mig  i  tenen un color preciós que encara les fa més apetitoses. A més són sanes ja que no tenen gens de greix... ideals, no us sembla?
 Necessitem:
  • 125g de puré espès de carabassa
  • 100g de farina
  • 50g de sucre
  • 25g de mel
  • 1 culleradeta de cafè de llevat químic
  • 1 ou
  • Xocolata blanca de cobertura
  • Xocolata negra de cobertura
Amb un batedor de varetes barregem el puré amb la mel i el sucre. Hi afegim l'ou i la farina barrejada amb el llevat.
Ens quedarà una barreja com unes farinetes espeses.

Agafem una safata de forn i hi posem un paper de forn o una làmina de silicona que untarem lleugerament amb oli. Agafarem una cullera de cafè i agafarem massa, fent muntets a la safata prou separats entre ells  ja que en coure's  les galetes es faran més grosses i es poden enganxar.
Uns 10-12 minuts al forn a 200º, fins que vegeu que estan cuites i les retireu amb molta cura ja que quan estan calentes són molt toves.
Una vegada fredes hi fem per damunt uns fils de xocolata blanca i uns de xocolata negra i les deixem fins que hagin pres.

                              

10.1.14

Sípia amb patates amb all i julivert

Ara cal desengreixar una mica però també cal buscar plats que  es puguin deixar preparats la nit abans  i que en arribar a casa, quan la gana apreta, en un tres i no res , ens puguem asseure a taula a dinar.
Fer sípia per deixar-la  preparada vol dir cassoleta estofada  però no hi ha carxofes... per tant canviem la manera de fer-la .  
Pot ser una tapa si es posa en plat petit acompanyant-la d'un vermut o una cervesa i pot anar al tupper si al lloc on dineu teniu per escalfar. A veure què us sembla !


Necessitem:


  • Dues sípies grosses
  • Dues patates
  • Alls tendres
  • Julivert
  • Oli
  • Sal 
A l'olla exprés ràpida bullim les sípies cinc minuts i les deixem dins fins que baixin les anelles de la tapa, l'obrim, traiem les sípies i deixem que es refredin. El caldo el podem guardar per fer-lo servir en algun altre plat, per tant el posem en un pot i a la nevera. 
Tallem les patates a daus mitjans i les bullim cinc minuts. Les colem i reservem.
Una vegada fredes les sípies les tallem a trossos més o  menys de la mateixa mida que hem fet  els daus de patata.
En una paella grossa o al WOK hi posem un rajolí d'oli i els alls tallats a trossos ben petits i  quan vegem que comencen a enrossir-se hi afegim els daus de patata i de sípia i ho salem lleugerament. Ara només cal anar remenant de tant en tant fins que tot el plat agafi un lleuger color daurat i les patates siguin cuites.
Si ens el volem menjar l'endemà el deixem aquí... 
Tallem una bona quantitat de julivert ben petit, l'afegim  i anem remenant fins que el plat estigui  llest.

A dinar!!!!!

8.1.14

pipes de carabassa salades

Mama... et veig molt malament... què estàs fent!?  Pipes!!!!!
Això és el que em vaig haver de sentir quan per casa van veure que netejava i salava les pipes de la carabassa abans de posar-les al forn.
La veritat, mai m'hagués passat pel cap posar-me a fer pipes salades, però quan vaig obrir la carabassa tenia tantes, tantíssimes  llavors que em va venir al cap l'idea d'aprofitar-les... per tant s'havien de fer pipes salades o dolces, i la veritat a mi m'agraden més les salades. 

Necessitem:
  • Llavors de carabassa
  • Sal
  • Una cullerada d'oli d'oliva
Rentem ben netes les llavors per eliminar al màxim la mica de polpa de carabassa que hi pugui haver quedat enganxada.
Les eixuguem bé i les deixem damunt un paper de cuina perquè perdin la humitat. 
Les posem en un bol i hi tirem la cullerada d'oli. Ho remenem bé i hi afegim un bon grapat de sal.
Les posem en una safata de forn, ben estirades, i ho posem a 200º, amb el forn fred,  uns 20 - 25 minuts, remenant-les de tant en tant perquè es torrin per totes bandes per igual.
Han de quedar lleugerament torrades, no massa ja que si no es tornen amargants.

Ja teniu entreteniment per  mirar Homeland o qualsevol altra sèrie americana a la que esteu enganxats !

6.1.14

Carabassa torrada

De Músser va baixar una carabassa de mida important. No acostumo a fer-la servir gaire la carabassa... alguna cremeta però poca cosa més. Cal  demanar ajuda a amics i coneguts perquè em donin alguna idea, i de l'Instagram em va arribar la notícia  que  hi ha unes postres anomenades carabassa torrada, postres típiques valencianes. Una trucada de telèfon  a l'Empar, ganxeta d'adopció però amb origens a  la Vall d'Albaida  em va aclarir com fer-la.
 Fàcil, fàcil, fàcil... tasteu-la i ja em direu!

Necessitem:

  • Una carabassa
  • Sucre
  • Una safata grossa

Tallem la carabassa per la meitat i la netegem bé de llavors.
Agafem una de les meitats i la posem en una safata que càpiga bé al forn. hi posem un got d'aigua i per damunt la carabassa hi posem una miqueta de sucre (com em va dir l'Empar, de sucre no gaire, com si saléssim)
Forn a 180º i un parell d'hores ben bones, fins que vegem que ens agafa aquell bonic color de carabassa cuita i que punxant-la està toveta per totes bandes de la mateixa manera.
La traiem del forn i la deixem refredar.
Amb una cullera agafem una mica de carn de  la carabassa cuita, la posem en un plat de postres i la reguem amb mel... Unes postres d'allò més senzill i que ens han sorprès!

3.1.14

Arròs i bledes

Després de menjades importants cal tornar a tenir seny i recuperar els bons hàbits. Tornem a omplir el cistell de verdura i busquem mil maneres de fer-la i tornarem a menjar saludable ( encara que  aquest any no ens hem passat gaire i hem fet vida sana per compensar aquells petits excesos que mai es poden evitar)

Aquí teniu un arròs integral amb bledes o unes bledes amb arròs integral. He dubtat de penjar aquest plat per la seva senzillesa... però què carai, aquí el teniu ;-) 

Necessitem:
  • Bledes
  • Arròs integral
  • Oli i sal
  • Un  allets tendres


Bullim l'arròs integral ,l'escorrem bé i el  refreden una mica passant-hi aigua freda. El reservem.
En una paella posem els alls tendres tallats ben petit amb una mica d'oli. Quan comencin a rossejar hi afegim les bledes, netes i tallades petites i ho anem remenant fins que vegem que comencen a estar toves. Hi  posem l'arròs i a foc baixet ho acabem de coure sense deixar de remenar durant cinc minuts.
Una manera diferent de menjar bledes, una manera sana de disfressar la verdura, un plat força sa...ve de gust?