Xapates d' oli d'oliva i sègol

Un entrepà com aquest... amb oli del raig i secallona de Cal Font de Puigcerdà... un esmorzar de luxe que quan l'he desembolicat a la feina m'han dit : alaaaa com et cuides!  
I quan han sabut que el pa estava fet a casa... us imagineu la cara que han fet ;-D

Dies enrera vaig anar a un taller de pa i em van fer perdre la por a la massa mare, al llevat i als temps de repòs. Dies enrera també, em va tocar en un sorteig al blog Cau de Cuina el llibre de l'Anna Bellsolà  "Pan en casa", llibre que em vaig mirar i vaig aparcar pensant que mai el faria servir... però vet aquí... aquestes xapates són la recepta de la pàgina 164. Fetes al peu de la lletra, respectant "religiosament" els temps de llevat de la massa queden boníssimes, duren tres dies en perfectes condicions ( si no s'acaben abans , és clar) i no són difícils de fer.

Necessitem:
- 900g de farina de blat
-100g de farina de sègol
-700ml d'aigua mineral
-100ml d'oli d'oliva
-20g de sal
-15 de llevat fresc

Posar tots els ingredients en un bol i amassar-los fins aconseguir una massa consistent i homogènia, reservant la meitat de l'oli per al final de tot.
Ho aboquem damunt la superfície de treball per seguir-ho treballant.
Quan la massa estigui ben lligada i comenci a tenir força hi afegim la resta de l'oli  per acabar d'amassar-ho tot junt.
En fem una bola, la posem dins d'un bol gran amb una mica d'oli per damunt  i la posem a la nevera, tapada amb paper film transparent, on ha d'estar-s'hi un mínim de 12 hores reposant.

Una vegada passat aquest temps veurem que la massa ha crescut força. La aboquem a la superfície de treball una mica enfarinada i la estirem una mica, sense apretar-la massa no se'ns desinfli. Tallem els trossos i donem la forma a les xapates que deixarem en una safata, tapades amb un drap, 30 minuts més.
Preescalfem el forn al màxim, posant-hi dins la safata sobre la que hem de coure el pa.
Passats els 30 minuts posem les peces a coure damunt la safata calenta, posem una safata amb aigua a sota perquè faci vapor i ho deixem coure uns 35-40 minuts fins que les peces estiguin daurades i la crosta sigui consistent.
Es posen les xapates a refredar damunt una reixeta perquè respirin i acabin de treure el vapor d'aigua que els queda dins. 

Amb aquestes xapates contribueixo al Memòries d'una Cuinera que aquest mes ens han posat de deures fer pa!

I com que fer pa "enganxa" segur que aquesta no serà la darrera recepta que faré. Les aniré compartint.

Comentaris

  1. Quines xapates mes hermoses, esperarem amb candeletes més receptes!

    ResponElimina
  2. quines xapates mes maques i quin entrapá mes bó

    ResponElimina
  3. quina bona pinta mes rustica que tenen!! m'agraden amb la crosta que t'ha quedat! petons

    ResponElimina
  4. Ja veig que després d'aquest taller has perdut la por de fer pa i t'has llençat de ple al món apassionant del pa casolà ;)
    Les xapates tenen una pinta sensacional!

    ResponElimina
  5. Vigila, que així com portes pastissos a la feina acabaràs portant els entrepans de tots els mestres! Que l'enveja és molt dolenta! :P jajajaja Fa una pinta boníssima
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. Això de poder dur el panet fet de casa és tot un luxe, i aquestes xapates t'han quedat genials. Una recepta que m'apunto i que provaré segur. Petons i encantada d'haver-te conegut.

    ResponElimina
  7. Quina pinta aquestes xapates!! amb uns entrepans així es comença el dia amb alegria, eh?? Una molt bona aportació al repte! va ser un plaer coneixer-te ahir a Tarragona, fins la propera!

    ResponElimina
  8. Aquesta te la copio tota sencera!!! Tota sencera!!!!
    Gràcies per ser una miqueta la culpable d'estar enganxada a fer pa!!!
    Petons i....bona setmana!!!!
    Olga

    ResponElimina
  9. Hola Glòria! Un plaer coneixer-te l'altre dia, quin dia més maco varem viure,oi?
    molts petons i ens veiem a la propera!

    ResponElimina
  10. Si senyora ¡ Això si que és un entrepà ¡ Que bo ¡

    Una abraçada.

    ResponElimina
  11. Oooh!! això si que és un senyor entrepà!

    ResponElimina
  12. Apaaaaaa! com et cuides!!! ;)
    Jo encara no li he perdut la por a la massa mare...
    Tot un plaer coneixer-te dissabte!!
    petonets i fins la propera

    ResponElimina
  13. Menudo pan rico rico.
    Esa miga es una pasada de rica, tengo que probarlo.
    Besazos.

    ResponElimina
  14. Ostres, podias haver guardat una per a mi, per l' altre dia !!!!!. Amb lo panarra que soc!!!. Ja trobo a faltar la teva alegria, que aqui a casa sols estan per feina i estresats. Grrrrr!!!!

    ResponElimina
  15. Si el pa dura tant és molt bon senyal!
    Enhorabona pel sorteig i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  16. Estic a punt de mossegar la pantalla de la gana que m'han fet vindre aquest entrepà! Mirar que aparcar el llibre.... jajaja. t'entenc perfectament, a mi el tema de les massa també em fa respecte.
    Petons!

    ResponElimina
  17. quina panera més maca Dolça!!!! ja podríes fer-nos arribar al Bolet una d'igual!!! moltíssimes gràcies bonica. petonets

    ResponElimina
  18. Aisss quina gana!!! a questa hora matinera... Es veu tan apetitos!!!
    Petonets :))))

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Si sou per aquí i em voleu dir alguna cosa, l'acceptaré de bon grat i sempre serà tinguda en compte.

Entrades més llegides