28.11.13

Sachertorte (69)

Em venia molt de gust menjar-ne, però em feia mandra posar-m'hi... no és complicada de fer, és entretinguda, però diferents coses m'han fet decidir.  La primera és que necessitava un pastís per a un dinar amb amics i què millor que una sachertorte per tenir l'èxit assegurat. La segona van ser les ganes provar la xocolata CREO, ja que després de l'entrada de LaCuinaVioleta la que vaig anar a comprar es va quedar dormint al rebost de casa i cada vegada que passava per davant aquell paquetet vermell em feia l'ullet. I la tercera és que des d'aquest estiu tinc un llibret de postres austriacs on m'explica pas a pas com fer les boníssimes postres d'aquell país.
Doncs  aquí la teniu... espectacularment bona!
                       
Necessitem:
  • 180g de mantega a temperatura ambient
  • 80g de sucre en pols
  • 1 culleradeta de sucre avainillat
  • 8 rovells d'ou
  • 180g de xocolata de cobertura , en aquest cas xocolata CREO.
  • 150g de sucre
  • 180g de farina 
  • melmelada d'albercoc pel farciment


I per la glaça de xocolata:
  • 200g de sucre ( a la recepta original hi posa 400 però ho vaig trobar excessiu, i em sembla que amb 150 n'hi hauria prou)
  • 330g de xocolata CREO
  • 250g d'aigua mineral
Greixem un motlle de silicona d'uns 20-22 cm amb mantega i l'empolvorem lleugerament de farina.
Posem el forn a preescalfar a  180º.
Posem en una cassola plana, a la placa lenta al número 1, la xocolata a desfer-se. La deixem atemperar.
Muntem les clares a punt de neu molt fort amb els 150g de sucre i les reservem.
Barregem el sucre glaç amb la mantega i el sucre avainillat i ho barregem bé, amb el batedor de varetes fins aconseguir una pasta una miqueta escumosa. Hi anem afegint els rovells d'un en un, sense deixar de remenar. Després hi posem la farina i finalment ña xocolata desfeta. 
Al final hi incorporarem les clares a punt de neu i ho posarem al motlle que ja podrem enfornar al voltant d'uns 50-60 minuts.

Mentre el tenim al forn podem anar preparant la glaça de xocolata:
Desfem la xocolata a foc ben baix, hi barregem el sucre i l'aigua i ho deixem coure a foc baix uns 10 minuts remenant continuament. Deixeu-la refredar.

Cuit i fred el coc el tallem pel mig i el farcim amb una bona capa de melmelada d'albercoc.
El posem damunt una reixeta que posarem damunt una safata i abocarem la glaça pel damunt, sense ajudar-nos amb cap espàtula, mirant de repartir-la bé perquè quedi ben coberta. Si ens queden els laterals malament ara si que podem agafar una espàtula i acabar-los de cobrir amb la xocolata que ha quedat a la safata

Hi espolsem xocolata ratllada per damunt i ja la tenim a punt per presentar.
                         
La Sachertorte ens ha deixat un agradable gust de boca,  la xocolata CREO ens ha encantat... ara només ens queda fer una excursioneta a Tortosa per coneixer la fàbrica... tard o d'hora ho haurem de fer, no us sembla?   ;-)

25.11.13

Magdalenes de xocolata blanca (28)

Em sembla que aquesta vegada amb el títol de la recepta n'hi ha prou... suaus, flonges... un esmorzar  boníssim!



Necessitem;
  • 150g de xocolata blanca de cobertura
  • 3ous
  • 120g d'oli d'oliva
  • 150g de sucre
  • 250g de llet
  • 200g de farina 
  • 100g de maizena
  • un sobret de llevat químic
Posem la xocolata a desfer en un a cassola plana a la placa lenta al número1, també ho podeu fer al microones. Quan ja estigui desfeta la remeu bé i la deixeu atemperar dins la mateixa cassola.
Mentrestant batem a punt de cinta fort els tres ous amb el sucre. Després hi anem incorporant a poc a poc i vigilant que la barreja no es baixi l'oli, la llet, la barreja de la farina, la maizena i el llevat i al final de tot la xocolata desfeta.
Ho posem a la nevera un parell d'hores com a mínim.
Preescalfem el forn a 200º.
Omplim els paperets de magdalena fins una mica més de la meitat,  espolsem  una miqueta de sucre per damunt de cadascun i els enfornem més o menys uns quinze minuts.
Si voleu ajudar a que les magdalenes us pugin més podeu posar-les abans d'anar al forn dins d'uns motlles de silicona.

Són o no són un magnífic esmorzar? Tasteu-les i ja m'ho direu!

21.11.13

Amanida de tomaca amb ventresca i sardinetes o què bo és l'OLI del Raig!

Aquest cap de setmana passat ha estat cap de setmana de Fires d'Oli... portar cap a casa una garrafa d'Oli del Raig és un plaer que ens agrada repetir any darrera any. 
Arribar a casa i obrir la garrafa per fer una llesca de pa regada amb una mica d'aquest oli... els aromes i els gustos d'aquest elixir verdós...no es pot explicar, cal tastar-lo!
I tenir aquest oli vol dir aprofitar per fer plats senzills on pugui ser protagonista, on puguem gaudir del seu sabor sense interferències. Què millor que amanides, senzilles amanides, verdures al vapor o un boníssim pa amb tomaca... sempre fent servir l'oli en cru.

I què us sembla aquesta amanida de tomaca?

Necessitem:
  • Uns bons tomàquets, en el meu cas ha estat tomaca del benac.
  • Ventresca de tonyina
  • Sardinetes en conserva
  • Oli del Raig
  • Sal
Tallem la tomaca a daus grossos i la salem lleugerament.
Amb un aro d'emplatar la posem al plat, damunt posem un parell o tres de talls de la ventresca, un parell o tres de sardinetes i just al moment de portar-ho a taula ho reguem amb una mica d'Oli del Raig.

Podem fer-ho més complert afegint una  mica de ceba i uns quants fesols bullits a la tomaca... però sempre amb l'amanit finat de l'Oli del Raig.

Un secret, si voleu que aquest oli us duri més enllà de Nadal podeu congelar-lo.

Animeu-vos a anar a qualsevol Fira de l'Oli que tingueu apropet de casa i fireu-vos... amb  Oli del Raig!!!!

14.11.13

Coca de ceba confitada, tomàquets secs, llonganissa i formatge d'ovella


Avui la inspiració arriba de Lles... de la Fonda Domingo, un lloc que em va recomanar amb molt d'encert la Montse de LaCuinadeMussola

El dissabte 2 de novembre vam pujar a Lles a caminar i després ens vam acostar a dinar al la Fonda, un menú tancat a 15 euros, dos plats i postres, aigua i vi... i un menjar de productes de la zona , bona qualitat, quantitat correcta  i excel·lent presentació... si hi ha d'haver un però aquest va per les postres... casolanes però una miqueta minses... però per 15 euros què més es pot demanar.

Un dels primers plats que vam demanar va ser aquesta coca... o similar  i com que ens va agradar molt avui m'he decidit a fer-la a casa .
               

Necessitem:

  • Massa de coca
  • Ceba confitada
  • Tomàquets secs
  • Llonganissa
  • Formatge d'ovella
  • Sal i oli
Primer farem la massa de coca:
100g d'aigua
100g de llet
50g d'oli
25g de llevat de forner
450/500g de farina pot ser de força o no)
Barregem l'aigua, la llet tèbies amb  l'oli i hi des-fem el llevat de forner. Anem afegint la farina a poc a poc i ho amassem fins que tinguem una massa que no s'enganxi a les mans.
La deixem reposar una hora llarga tapada amb un drap de cotó.

Confitem mitja dotzena de cebes tallades en juliana, a foc ben baixet, durant una hora llarga fins aconseguir que tinguin un  color daurat. La posem en un escorredor perquè llenci l'oli , però aquest el guardem en un pot per fer-ne  servir una mica  al final de tot.

Hidratem uns tomàquets secs amb oli tebi i els tallem  a trossets , no massa petits.

Tallem la llonganissa a rodanxes d'un dit i les partim pel mig

Tallem el formatge de cabra a trossos més o menys de la mateixa mida que la llonganissa

Agafem un tros de la massa  i l'aplanem per aconseguir la mida de coca que vulguem. Ho fem fins que se'ns acabi la massa ( a mi avui m'han sortit 8 coques)
Les enfornem, a 200º, durant 5 minuts i les traiem.
Posem una capa de ceba,  al damunt anem posant un muntet de tomàquet, llonganissa, formatge... i així fins omplir la coca de punta a punta.

Les tornem a posar al forn fins que vegem que la llonganissa estigui cuita. Quan les traiem del forn hi tirem una miqueta de l'oli de  fer la ceba i ja les tenim a punt per emplatar... amb unes fulles d'enciam... o soles... dinar de diumenge!

10.11.13

Clos Dominic... una passejada entre vinyes

Un diumenge de finals d'octubre... una passejada tranquil·la entre vinyes, a Porrera, molt ben acompanyats per la Dominique dels cellers ClosDominic.                                              



              


Arribats al poble de Porrera agafem el camí de les Garranxes i ens apropem  a les vinyes de la firma ClosDominic.  Un terreny considerat petit, unes 7Ha, on hi tenen unes 22.000 plantes de les que 12.000 són de vinya vella.  Aquesta bodega produeix unes 13.000 ampolles l'any. La vinya vella és carinyena i garnatxa i la nova Merlot i Cabernet. El terreny és molt pedregós i escarpat, i cada una de les parcel·les produeix uns resultats diferents. La verema és totalment manual ja que la inclinació del terreny, el tipus de sòl i els llocs fins on arriben els ceps fa que no es pugui realitzar d'altra manera.
Pare, mare i filla són els que fan totes les tasques a Clos Dominic... mentre la mare ens fa la visita el pare i la filla recullen els darrers raïms en el que  serà l'últim dia de la verema d'aquesta finca. 
                           
                                                
Tornem al poble i ens acostem a ClosDominic, a la planta baixa veiem la zona de treball i baixant les escales trobem la zona de criança, amb 90 barriques de roure francés .

Tres vins de qualitat alta són els que es produeixen a Clos Dominic.
Per ordre, el Clos Petó, el Vinyes Baixes (Merlot, Garnatxa i Carinyena) i el Vinyes Altes (75%Carinyena i 25%garnatxa)
Una cata dels tres vins envoltats de caixes de raïm acabat de veremar  de vi fermentant, d'ampolles buides i plenes... va acabar d'arrodonir la visita.



I aquest diumenge va sortir d'una juguesca pel facebook... si esteu atents els propers afortunats podeu ser vosaltres.

7.11.13

Pastissets de palosanto .... minicocs o magdalenes (27)

El mes de novembre és un mes farcit d'aniversaris, tant a la família com d'amics i companys de feina. Ja sabeu que, sempre que puc, algun detallet cau... i avui per una joveneta companya de departament he fet aquests pastissets de palosanto.
Mai m'havia atrevit a fer res amb aquesta fruita, tret de menjar-nos-la ben madura amb una cullereta... però aquí teniu aquests pastissets, amb un lleuger gustet a palosanto.
Potser també admet que se'n faci melmelada... algú ho sap? 

                           
Necessitem:

  • 2 palosantos ben madurs
  • 2ous
  • 100g de farina
  • 25g de maizena
  • 100g de sucre
  • 50g d'oli
  • 80g de llet
  • Mig sobret de llevat químic

Posem el forn a preescalfar a 200º.
Batem a punt de cinta ben fort els ous amb el sucre.  I hi anem afegint a poc a poc i amb cura perquè no ens baixi la barreja l'oli ,  la llet  i les farines barrejades amb el llevat. 
En un bol posem el palosanto sense pell i el batem perquè ens quedi com una papilla. Hi afegim dos o tres cullerades de la massa que tenim preparada i ho reservem.
Pintem uns motlles amb oli i hi els omplim  les tres quartes parts i al damunt hi posem una cullerada de la barreja de palosanto.
Ho enfornem uns 25 minuts i ja tenim els pastissets a punt.
A la feina els hem acompanyat del te o del cafè de mig matí... però a casa, com a postres amb una copeta de moscatell... boníssims!
I amb aquesta recepta m'agradarà participar en la celebració dels quatre anys del blog Pastissets, que volen que participem amb receptes que comencin per la paraula pastisset. Celebrem aquests quatre anys... i celebrarem tots els que vindran. Per molts anys !

4.11.13

Avui... BLEDES pels blogs contra la fam!

29 i 30 de novembre... EL GRAN RECAPTE  D'ALIMENTS  ... una iniciativa que es porta a terme ja que es calcula que el voltant d'un 20% de la població catalana viu en situació de pobresa.  Aquests dies als supermercats adherits es podran fer les donacions  que es vulguin (pasta, llegums secs, arròs, conserves, oli...)
Dins d'aquesta iniciativa els bloguers podem contribuir-hi donant-hi suport i penjant una recepta adient, una recepta econòmica que porti alguns dels ingredients dels que es recapten en aquesta iniciativa. A més de fer-ne difusió pel facebook, twitter i totes les xarxes socials que tinguem a l'abast.



Aquí teniu unes bledes que us enamoraran.
Necessitem:
  • Un bon manat de bledes
  • Una patata
  • Un all
  • Sal i oli          
                       
Netegem bé les bledes i les escaldem un parell de minuts. També les podem fer al vapor. Les escorrem bé.
Bullim la patata tallada a daus mitjanets i la reservem.
En una paella posem un raget d'oli i hi sofregim l'all talladet. Quan l'all agafi color el treiem.  Posem les bledes dins la paella i les remenem bé perquè s'impregnin bé de l'oli , després hi afegim les patates i fem el mateix.
I si voleu "enriquir-ho" una miqueta més podeu afegir a l'oli una dauets de pernil salat, una vegada trets els tallets d'all, o unes cuetes de gamba... això ho deixo al vostre gust.
Emplatat i bon profit!