19.7.13

coc d'albercocs (66)

Avui  és dia 19... i ves per on el 14 la Dolça i el no tot són postres...a la cuina van fer cinc anys i a mi em va passar per alt. Puc començar a pensar excuses, que si això, que si l'internet, que si allò, que si les vacances... res! que no hi vaig pensar fins que vaig veure un altre blog que feia anys i m'ho va fer recordar.
Doncs, un altre any, agrair que sigueu aquí, agrair les bones estones que passo amb vosaltres, agrair el molt que he après d'algunes coses, agrair les noves amistats que he fet i ... Bé, espero poder seguir agraint durant força temps... encara que m'oblidi de dates, que sembli que estigui desconnectada...   el blog és un complement i a vegades els complements passen a un segon terme, però mai deixen de ser-hi.
I aprofitant les dates, que tinc ganes de fer vacances, que a l'estiu estic mandrosa i que em ve de gust fer-ho així...  doncs us he preparat aquest coc, amb producte de temporada per desitjar-vos unes BONES VACANCES i tancar fins el setembre.
 
Per fer el número 66 necessitem:
  • 14 o 15 albercocs
  • 4 ous
  • 200g de sucre
  • 100g d'oli d'oliva
  • 100g de nata líquida
  • 250g de farina
  • 1 sobre de llevat químic
  • un polsim de sal
  • una cullerada de sucre i una de canyella en pols pel motlle
Agafem un motlle rodó i l'espolsem amb sucre i una culleradeta d'aigua. El posem al foc ( ho he posat a la placa lenta al número1) i quan vegem que s'ha començat a convertir en caramel ho tanquem i deixem que es refredi. Una vegada fred hi empolvorem la canyella i hi posem els albercocs, tallats pelmig i sense pinyol de manera que cobreixin tota la base del motlle.

Posem el forn a preescalfar a 200º

Muntem les clares a punt de neu ben fort, ens ajudem amb un polsim de sal, i les reservem.
Triturem ben fins quatre albercocs ben madurs i els reservem.
Muntem a punt de cinta els rovells d'ou amb el sucre, quan ja estigui ben esponjós hi anem afegint ben a poc a poc, mirant que no ens baixi massa la barreja, l'oli, la nata líquida, els albercocs triturats i la farina barrejada amb el llevat. Al final de tot hi incorporem les clares muntades i les barregem amb molta cura.
Aquesta crema resultant, que si la tastem té gust de farinetes de fruita de nadó ;-),  l' aboquem damunt dels albercocs que tenim al motlle i ho posem al forn, a 180º, durant una hora. Punxem i quan surti l'agulla eixuta ja el tenim a punt.
El deixem refredar una mica dins el motlle i després el girem i el posem damunt la safata on volguem servir-lo.

15.7.13

Costelles amb melmelada d'all

Aquesta setmana passada hem estat a muntanya i el temps ens ha "acompanyat", hem pogut fer caminades importants i a la tarda ens hem ben mullat amb xàfecs curts que han fet baixar força la temperatura als vespres. Això ha fet que un parell de dies no m'hagi fet gens de mandra encendre el forn. Un d'aquests dies vaig preparar el "dinar-berenar-sopar" de l'endemà, el que ens vam menjar després d'una bona excursió a l'Arieja per fer l'ascensió al pic del Tarbésou passant pels llacs de Rabassoles, Blau i Negre. Caminada llarga però suau i molt bonica... us la recomano!!

Bé, anem per feina! Què us estava dient? Ah, si... doncs que vaig encendre el forn per preparar unes costelles amb melmelada d'all... Melmelada d'all? I tant melmelada d'all de Els Fruits Saborosos. Com diuen la Bet i la Mireia, la melmelada més "potent" de totes... però a mi em té el cor robat i trobo que a la carn li dona un puntet immillorable.

Agafem la peça de costelles de porc i la salpebrem. Després la untem  generosament amb melmelada d'all per totes bandes, la ruixem amb un bon raig de vi ranci i la posem en  una safata per anar al forn que taparem amb un paper Albal o amb una altra safata i ho posarem a 150º un parell d'hores.
Ho deixem refredar i tallem les costelles.
Mentrestant , i per acompanyar-ho, he sofregit uns allets tendres  i  hi he saltejat uns bolets en conserva. 
Al moment de servir-ho només cal posar les costelles damunt els bolets a la paella i a foc baixet deixar que s'escalfin.

Acompanyat d'una copa d'un bon vi negre i unes cireres per postres aquestes costelles van ser un bon àpat que van arrodonir un dia perfecte!

3.7.13

Raviolis de bolets amb salsa de bolets

Es diu que els nens gaudeixen davant un plat de pasta, i els no tant nens? Potser ens cal preparar-la una mica diferent a la típica bolonyesa o carbonara,  no repetir-nos tant i no fer sempre els macarrons de la tieta o els espaguetti de l'àvia... Aquí teniu una proposta diferent, apta per a petits i grans, espero us agradi!

Necessitem:

  • Raviolis de bolets frescos

Per a la salsa:

  • 100g de bolets secs
  • 1 dent d'all
  • 1 ceba
  • un rajolí de vermut MIRÓ
  • 200ml de nata de cuinar
  • sal
  • oli
  • una miqueta de pebre
Posem els bolets a hidratar en  una mica d'aigua durant un parell d'hores.

Piquem ben petits la ceba i l'all i ho posem a coure en una paella a foc ben baixet. Quan comencin a ser transparents hi afegim els bolets, ben escorreguts,  i ho farem coure. Quan vegeu que els bolets comencen a petar hi poseu un rajolí de vermut, sal i pebre i ho deixem reduir un parell de minuts.
Ho posem en un got de batedora i ho triturem ben fi. Hi afegim la nata líquida i ho tornem a posar al foc, uns 5 minuts a foc baixet, si veiem que se'ns espesseix massa podem afegir-hi una mica de llet.

Una vegada tenim la salsa llesta bullim la pasta, posem en cada plat entre sis o vuit raviolis acabats de bullir i hi aboquem una bona quantitat de salsa al damunt. 
Si es vol s'hi pot afegir formatge ratllat per sobre.


 aviso, és més bo que bonic aquest plat ;-)

1.7.13

Melmelada de pruna i poma

Dies enrere vaig deixar un comentari al blog CAU de CUINA  pel seu cinquè aniversari,  ja ho faig a vegades que clico on hi posa sorteig i després me n'oblido del tot... a mi no em toca mai res, perquè m'havia de tocar aquesta vegada. I ves per on... aquesta vegada si :-) i m'ha arribat un paquet magnífic de part de la Pilar. Tot de detallets gastronòmics i un parell de llibres, un de pans i un de melmelades:  Pan en casa d' Anna Bellsolà i  Mermeladas naturales en casa del Dr. Ramon Rosselló, els dos de Edicions Oceano.
 He començat fent una recepta de melmelada, la de la pàgina 102...MELMELADA DE PRUNA I POMA
                                           
Necessitem:
  • 1kg de prunes negres
  • 1/2kg de pomes, pelades i sense cor
  • 800g de sucre
  • 1llimona
  • una branca de canyella o una beina de vainilla
Rentem les prunes i en traiem els pinyols i les tallem a trossos. 
Pelem les pomes, en traiem els cors i les tallem a trossos.
Posem les dues fruites dins una cassola i ho posem a coure a foc mitjà remenant de tant en tant. Afegir-hi el suc de la llimona i la pell ratllada.
Passats quinze minuts triturar-ho, hi afegim  el sucre i la vainilla/canyella i ho tornem a posar a  coure, a foc mitjà, uns 30 minuts, remenant per evitar que se'ns enganxi.
Esterilitzem pots de vidre i taps i els omplim fins dalt. Ben tapats els posem al bany maria una mitja horeta.
Els deixem refredar, etiquetem i hi posem la data... directes al rebost, una altra melmelada per endolcir esmorzars, postres...