25.2.13

Minestra amb verdures de proximitat.

Aquesta vegades la proposta del Memòries d'una Cuinera ha estat la minestra... nosaltres no en sóm masssa, les verdures bullidetes o al vapor amb una mica d'oli Siurana, però he estat mirant i remenant i he trobat una manera clàssica i gens complicada de fer-la. He canviat ingredients i he substituit la mantega per l'oli, la resta una recepta d'aquells papers i llibres groguencs que de tant en tant surten... I la presentació també la he modernitzat una mica...

Necessitem:
  • Mig quilo de bajoques
  • Mig quilo de pèsols ( una vegada desgranats)
  • 4 carxofes
  • 2 allets tendres
  • Caldo de verdures
  • 4 ous
  • 4 llenques d'un bon pernil salat
  • oli, sal
Netegem les bajoques i les tallem a trossos d'uns dos dits.
Desgranem els pèsols.
Netegem les carxofes i les tallem en quatre trossos cada una.

En un wok o cassola una mica fonda posem els allets tallats petits a sofregir, quan comencin a ser transparents hi afegim les bajoques, hi posem dos dits de caldo i ho deixem fent xup-xup suaument uns 10 minuts; hi posem les carxofes i 10 minuts més i al final els pèsols i ho deixem acabar de coure fins que vegem que estiguin cuits. En cas de que vegem que es beu el caldo en podem afegir una miqueta més, pensem que no convé que la minestra quedi massa seca.
Fem uns ous escaldats: fem una bosseta de paper film amb un ou sencer dins de cada una i els coem 20 minuts al vapor de manera que la clara quedi cuita però el rovell no.
Posem el pernil en una paella a foc molt baix de manera que quedi ben sec.
Per muntar el plat posarem les verdures a sota amb una mica del caldo i al damunt posarem l' ou i el pernil.

Us puc prometre que us trobeu davant d'un plat d'aquells de tota la vida.
 
 Institut de cultura i biblioteca popular de la dona
CLASSES DE CUINA POPULAR
Curs de 1924-1925
Professor: Don Josep Rondissoni
... m'imagino que ens ha arribat de l'àvia del meu home...

22.2.13

Colmado Giner i Ânec Collverd, una trobada interessant

Va ser divendres passat, 15 de febrer, al vespre quan  ens vam acostar al colmado Giner.
Ja ho tenien tot a punt per començar el TAST que ens van oferir junt amb Collverd i Edetària.
Allí ens vam trobar tots...  la primera estona va ser parada oblidada de molts dels nens que sortien de l'escola que aquell dia van fer un bon berenar, després ja ens vam quedar els "grans". i com que Reus és petit ens vam trobar força coneguts... l'amiga que m'acompanyava (que no té cap relació amb el món gastroblocaire), la Gisela,  havia estat professora de l'Abel, propietari del Colmado Giner i van fer memòria de vells temps;  cunyat d'un bon amic del meu germà gran... allí tastant ens vam trobar pares d'amics i companys de la meva filla, "nenes" que havien anat amb mi a escola, amics amb qui no havia quedat des de feia dies... va ser un bon punt de trobada. Ah! i també va venir la Marta, acompanyada del petit Pol i de l'Albert, que va ser rebuda amb moltes alegries pel Jordi i la Irene ja que l'havien conegut molt embarassada a la trobada gastroblocaire que es va fer fa unes setmanes a Vilamalla.

Primer ens van fer un Tast de foie gras fred per textures i coccions: celler, micuit, bloc, aquí és on van berenar bé la canalla!!
Ens van presentar les famoses "anxoves" de Hong Kong a l'Empordanesa i el Jordi ens va explicar com les havíem de preparar.

 ... facílissimes i boníssimes!
-Tallar l'agulla del magret com si fossin anxoves
-18 minuts en vinagre
-Ben escorregut
-Sal, pebre i oli
Després vam fer un tast de foie gras calent en dues coccions, paella+ forn.

... molt important com a molt 5 dies de vida!
Posar el fetge envasat al buit en una olla amb aigua a 50-60º
El fetge calent, tallat a la paella.
Salpebrar al plat
I vam acabar amb el magret a la paella: tall convencional + tall "gamberro".
Tot va anar acompanyat dels vins del celler Edetèria de la  Terra Alta.
I mentre estavem fent el Tast de foie calent el Jordi va plantejar una juguesca... qui sàpiga d'on és originari l'ànec a l'orange té una visita guiada a Vilamalla... DE VALÈNCIA!!!!  Ens espera una excursió cap a l'Empordà a la Gisela i a mi, en companyia de l'Alícia i el seu marit ja que hi va haver empat  ;-) Ja us explicaré.

18.2.13

Arròs de galeres

Un altre cap de setmana que deixem enrere, aquesta vegada no ens hem mogut de les nostres terres, hem fet una petita excursió per les muntanyes de Prades, una escapada a Cambrils per veure el mar i visitar les botigues de peix i un magnífic arròs de galeres, acompanyat d'un vi de la Terra Alta, que ha servit per donar el toc de "bona cuina" a un diumenge molt, massa tranquil, però de tant en tant calen caps de setmana com aquest.
Diu en Joan Perrucho al llibre Gastronomia i Cuina de l'editorial El Mèdol que : La gastronomia  és un art que ens dona plaer; però un plaer solitari és un plaer trist i avorrit, la qual cosa ens indica que l'hem de compartir. Us puc garantir que aquest arròs ho ha estat i hem gaudit del plaer de la bona taula.
 Necessitem:
  • Caldo fet amb crancs i galeres
  • Dos calamars mitjanets
  • 6 galeres
  • 2 cebes
  • 2 alls tendres
  • oli, sal i una mica de julivert picat.
  • 3 mesures d'arròs
Tallem les cebes i els alls ben petits i ho sofregim en una mica d'oli, ben a poc a poc.  A mitja cocció hi posem els calamars tallats a trossets petits  i ho fem coure fins que agafi un color daurat. Hi afegim les galeres i ho deixem una estona fins que estiguin cuites,  les treiem i reservem.
Hi posem l'arròs i el sofregim, sense deixar de remenar.
Quan l'arròs ja té color hi posem el caldo bullint, normalment dues mesures i mitja per cada mesura d'arròs ( jo començo posant-n'hi dos i si cal afegeixo l'altra mitja). Hi posem les galeres i quan quedin uns cinc minuts una picada de julivert.
  Un magnífic arròs, suau, gustòs, de casa nostra i ... molt important... bé de preu!!

15.2.13

Taronja confitada

... i continuem amb les taronges...
Talladetes en rodanxes, cobertes d'aigua, força sucre i a foc ben baixet fins que les taronges s'han begut tot l'almíbar.
Les posem damunt d'un drap de cotó que absorbirà l'excés d'aigua durant un parell de dies.
Ja les tenim a punt!  Les podem fer servir per pastissos, a trossets amb el iogurt o recuit, per cocs o magdalenes, soles... I encara més llépoles si les pintem amb xocolata negra... aleshores perfectes per acompanyar el cafè!

12.2.13

Galetes de taronja

I seguim amb les receptes amb taronges. 
Ja sabeu que per les meves terres  fa molt de vent i aquestes darreres setmanes sembla que s'hagin deixat de tancar la porta al Coll de la Teixeta i bufa fort dia si, dia també.  
I quan hi ha alguna partida de tarongers farcits de taronges uns quants dies de vent fan mal i llencen molta fruita per terra. A Riudoms ha passat això i del mas d'una bona amiga he arreplegat una bona quantitat  de taronges que m'han tingut ocupada uns quants dies fent melmelada, cocs, magdalenes i aquestes galetes que han sortit boníssimes.
Són unes galetes amb el cor esponjós i un potent gust cítric que les fa diferents i molt aptes a ser acompanyades amb una presa de xocolata o per banyar-les amb cobertura de xocolata!

Necessitem:
  • 250g de mantega en pomada
  • 100g d'oli d'oliva
  • 2 ous
  • 350g de sucre
  • 1 taronja sencera
  • 800g de farina
  • 100g de farina d'ametlla
  • un sobret de llevat quími 
Triturem la taronja, amb pell i tot, amb una batedora, el més fina possible.
Amb el batedor de varetes barregem la mantega amb el sucre fins que ens quedi una pasta groguenca i una mica escumosa. sense deixar de batre hi anem afegint els ous, l'oli i la taronja triturada. Ara hi incorporem a poc a poc les farines barrejades i el llevat i ho amassem fins que tinguem una massa ben lligada.
En fem una bola i la posem en un bol tapada amb un drap de cotó dins la nevera durant un parell d'hores com a mínim.
Fem les galetes, aquesta vegada les he fet amb un motlle rodó i una miqueta gruixudes i les posem damunt la safata del forn una mica separades ja que creixen quan es couen.
Amb el forn, ja calent a 180º, les courem uns 15 minuts.  
 
Gràcies Francina per les taronges... i espero que les galetes us hagin agradat! Igual que espero que us agradin a la resta. BON PROFIT!!!

6.2.13

Coc de taronja i xocolata (64)

Un coc.
Fa dies que volia fer un  altre coc, i avui com que tenia moltes taronges m'he decidit per aquest, una recepta de la TMX, sense complicacions que jo he adaptat a la meva manera aconseguint un important coc de taronja i xocolata. A la feina els ha encantat, hem fet un esmorzar... ens ha ajudat a espantar dimonis!!!
 coc de taronja de l'Imprescindible de la TMX amb alguns canvis!

Necessitem: 
  • 250g de sucre
  • Una taronja sencera
  • 3 ous
  • 100g de mantega en pomada
  • Un gotet petit de mató (200g)
  • 250g de farina
  • Un sobret de llevat químic
  • Un polsim de sal
  • Un bon grapat de gotes de xocolata
Muntem les clares a punt de neu ben fort ajudant-nos del polsim de sal i les reservem.
Triturem la taronja, amb pell i tot i hi barregem els rovells d'ou i el sucre fins aconseguir una massa el més escumosa possible.
Hi anem afegint, sense deixar de batre, la mantega en pomada i el mató, després la farina barrejada amb el llevat. Finalment hi incorporem les clares a punt de neu barrejan-t'ho amb cura amb una espàtula. I a l'últim moment hi posem les gotes de xocolata.
Ho aboquem en un motlle que haurem preparat amb mantega i farina i ho posem al forn, preescalfat a 200º una mitja hora.

Un coc de taronja, una mica diferent del de sempre... de tant en tant, encara que fer el que agrada és anar sobre segur... innovar una miqueta està bé :-)

3.2.13

BLAIETS 2013

Torna a ser Sant Blai, tornen a tocar Blaiets.
A casa no perdonen mai i porto una setmana sentint el meu pare, el meu home i la xiqueta... recorda que s'han de fer blaiets, recorda...
Doncs, som-hi!
-
Trobar la recepta dels darrers anys, però, recordant un consell que em va donar la Rosalia en un comentari, hi he afegit farina d'ametlla. 

Necessitem:
  • 250g de mantega
  • 250g de sucre
  • 4 ous
  • un sobre de llevat químic
  • 600g de farina
  • 200g de farina d'ametlla
  • Sucre avainillat
  • un ou per pintar-los
 Es bat la mantega amb el sucre fins aconseguir una massa fina i blanca. Hi incorporem els ous i seguim batent. Hi afegim la farina d'ametlla , el llevat i el sucre avainillat i ho remenem bé. Ara començarem a amassar incorporant la farina poc a poc fins que la agafi tota.
Deixem la massa a la nevera un parell d'hores i procedim a estirar-la amb el corró, d'uns 3 o 4 mm de gruix, donem la forma amb un talla galetes de forma ovalada i les posem a la safata del forn, una mica separades ja que creixen en coure. Les pintem amb l'ou batut i s'enfornen uns 15 minuts a 180 graus.
 
       La recepta original es de la Mariona Quadrada


1.2.13

Cargols de mar i allioli amb julivert

Un aperitiu?
Un segon plat tipus pica-pica acompanyant uns musclos i unes cloïsses?
En el nostre cas ha estat la segona opció!


 Escaldats dos minuts en aigua de mar  i refredats en gel.
Un allioli fet a morter amb una cullerada de julivert picat barrejat a l'últim moment.                                                                                    

Uns quants musclos i unes cloïsses... hem fet un dinar amb gust a mar...  i sense trencar cap guardiola!