30.11.12

Sopa de ceba. Blocs contra la fam.

 Avui és 30 de novembre, dia del gran recapte d'aliments.
Adherint-me a la convocatòria de BLOGS CONTRA LA FAM avui us poso una senzilleta sopa de ceba, a més molt ràpida de fer ja que la he feta amb ceba seca fregida.

Necessitem:
  • Una cullerada de ceba seca per persona
  • Pa del dia abans tallat en llesques ben primetes
  • Formatge parmesà ratllat
  • Oli, sal
  • Caldo de verdures o aigua
En una cassola amb una mica d'oli posem la ceba i de seguida hi afegim l'aigua i deixem que bulli fins que la ceba s'hidrati bé. Salem.
Posem les llesquetes al forn amb el parmesà al damunt i quan el pa estigui torrat i el formatge desfet ho emplatem.

27.11.12

Coc de carabassa cuita (63)

Fora bonic poder aconseguir que ningú se n'anés a dormir amb gana, avui això passa amb  gairebé 900 milions de persones. Fora bonic que els nens i les nenes poguessin pujar en una carabassa, que es convertís en carrossa i ells en princeps i princeses... i així no passarien gana mai més, Fora bonic, però és fantasia. I per ajudar a que les fantasies es facin realitat  Intemon Oxfam ens proposa participar en la seva campanya "Taula per a 7.000 milions".

Un coc per a 7000milions... doncs aquí teniu la meva proposta, un coc de carrossa cuita, ui no, de carabassa ;-) , sorprenent bo, sorprenent bonic de color i arrodonit amb el farciment de xocolata.

A partir de la recepta que em va fer arribar Lo Forner de Ponent, canviant la pastanaga per la carabassa i fent alguns canvis més he aconseguit una recepta que no s'assembla gens a l'original, però que està molt bona! 
Necessitem:
  • - 350 g de carabassa cuita al forn
  • -4 ous
  • -300g de sucre
  • -300g de farina
  • -200g d'oli
  • -1 sobre de llevat químic
  • -2cullerades de canyella
  • -un polsim de sal
  • - una terrina de 200g de mascarpone
  • - mitja rajola de xocolata postres.
Tallem entre 600 i 700g de carabassa crua a rodanxes ben fines (sense la pell), jo ho he fet amb la màquina de tallar embotits. Les posem en una plàtera que pugui anar al forn i espolsem uns 100g de sucre i la canyella pel damunt. Ho posem a coure a 150º durant una hora, sabreu que es cuita quan en punxar-la la trobeu  tova i quan el sucre s'hagi caramel·litzat una miqueta.
La traieu del forn i la deixeu refredar una mica.
Quan la carabassa sigui tèbia la passeu pel batedor fins fer-ne un puré i ja podeu començar a preparar la massa del coc.
Munteu els ous amb els 200g de sucre restants i el polsim de sal a punt de cinta.
Hi afegim l'oli, la carabassa i la farina barrejada amb el llevat.
Ho posem en un motlle preparat amb oli i farina i ho enfornem a 200º uns 45 minuts.
Es treu del forn i quan es tebi es desemmotlla.

Mentre s'acaba de refredar fem el farciment:
- Desfem la rajola de xocolata a foc molt baix i quan ja estigui desfeta hi afegim el mascarpone que tindrem a temperatura ambient remenant enèrgicament fins aconseguir una crema.

Tallem el coc pel mig i hi posem una abundant capa de la crema de xocolata i el tapem.
Per damunt hi podem posar de la mateixa crema o , com he fet jo, empolvorar la superfície amb sucre glaç barrejada de xocolata en pols. 
El tindrem en un lloc fresc fins el moment de menjar-nos-el. Moment, que, de veritat, ha estat un plaer!!

20.11.12

Individuals de cheese cake

Aquest cap de setmana passat he estat d'aniversari. I aquesta vegada vaig decidir que em deixaria obsequiar i que no faria res de res... i per no agafar un gran disgust vaig estar un parell de setmanes recordant-ho a tothom, més que res perquè tinguessin temps d'organitzar-se... i així jo vaig poder fer cara de sorpresa tot el dissabte ooohhh, quina sorpresa.... ooohhh no m'ho hauria imaginat mai  ;-)
Va ser un dinar familiar en un bon restaurant i una festa amb els amics, un dia rodó per una xifra rodona, molt rodona!

Però això de que jo no faria res de res no va poder ser, sempre tinc ganes de fer un detallet, i diumenge, després d'un dinar lleugeret per desengreixar -nos del dia anterior, no me'n vaig poder estar de obsequiar a la família amb aquests individuals de cheese cake banyats amb xocolata calenta.

Necessitem:

  • 1 tarrina de crema de formatge de 200g.
  • 125g de mató
  • 6 ous
  • 125g de sucre
  • 125g de farina
  • 100g de llet
  • Un sobret de llevat químic
  • Mitja rajola de xocolata a la tassa
  • 50g de llet
  • Una nou de mantega
Batem els ous amb el sucre fins tenir-los a punt de cinta. Hi afegim la crema de formatge i el mató i ho seguim batent amb cura. Incorporem la llet i finalment la farina barrejada amb el llevat.
Deixem la barreja a la nevera una hora o més.
Posem el forn a preescalfar a 200º i preparem els motlles de silicona amb mantega i una miqueta de farina.
Omplim els motlles i ho posem a coure fins que vegem que tenen un bonic color daurat i que en punxar-los l'agulla surt eixuta.
Ho deixem refredar una miqueta mentre fem la xocolata desfeta amb la xocolata a la tassa, una mica de llet i la nou de mantega.
Traiem els individuals dels motlles encara tebis, els posem als plats  i hi posem per sobre la xocolata calenta... 
Una manera perfecta d'acabar la celebració.

16.11.12

Magdalenes de mel (23)

Han estat tres setmanes que hem gaudit de la seva companyia, tres setmanes que hem compartit el seu saber fer, les seves ganes de treballar, el seu bon humor, la seva joventut... ara se'n va, esperem que tingui molta SORT al proper lloc on vagi a parar i que hi pugui passar una mica més que tres curtes setmanes.

I abans de marxar la hem fet plorar una miqueta, hem volgut que marxes emocionada i amb alguna cosa dolceta... i no en són molt, de dolcetes unes magdalenes de mel? 


Per fer-les he necessitat:
  • 6 ous
  • 325g de farina
  • 125g de sucre
  • 4 cullerades de mel
  • 125g d'oli
  • 100ml de llet
  • Un sobret de llevat químic
Barregem bé amb el batedor de varetes, fins aconseguir que quedin a punt de cinta, els ous amb el sucre. Després hi afegim, sense deixar de remenar i en el següent ordre: l'oli, la llet, la mel i al final la farina barrejada amb el llevat, ben a poc a poc i amb cura de que no ens baixi la massa.
Deixem el preparat un parell d'hores a la nevera.
Posem el forn a preescalfar a 200º.
Omplim els motlles de paper o de silicona i  enfornem les magdalenes uns 15 minuts.
                                               
  Especials per a tu, Eva!
Aquesta recepta també servirà per a la convocatòria de MEMÒRIES D'UNA CUINERA d'aquest mes de novembre, una  convocatòria per la qual hagués pogut presentar les magdalenes a l'antiga, que són les millors de totes les que faig... , però amb aquestes també es pot fer un bon esmorzar.

11.11.12

coca salada de ceba i dos formatges

A vegades vols fer feliç a algú i busques i busques... a vegades la cosa més senzilla omple de felicitat.
Un moment així ha tingut de protagonista aquesta coca... un per fi, mama! un avui si! m'ha fet recordar amb satisfacció que li agraden les coses senzilles, fetes amb carinyo i pensades per a ella... i que les sofisticacions i altres "pijades" les deixarem per a les grans ocasions ( o no...)
 Necessitem:
  • Una làmina de pasta de full fresca
  • Quatre cebes
  • Formatge de dos tipus (cabra i ovella en el meu cas) tallat a làmines ben fines
  • Sal. oli
  • Una culleradeta de melmelada de tomàquet
Tallarem les quatre cebes en juliana, les salem i les posarem en una paella grossa o en un wok, amb un raig d'un bon oli, a sofregir-se fins que comenci a agafar color. No us oblideu d'anar-la remenant ja que l'heu de tenir gairebé tres quarts d'hora fent-se. Quan comenci a estar rosseta la traiem del foc i la posem en un colador perquè llenci tot l'oli, i aquest oli el reservem.
Posem el forn a preescalfar a 200º.
Mentrestant laminem finet el formatge que vulguem fer servir. Jo he agafat formatge de cabra i formatge d'ovella semisec, d'aquella formatgeria que de tant en tant us anomeno de la Cerdanya francesa, però agafeu el formatge que us agradi més a vosaltres... això si, que sigui gustós.
Estirem la pasta de full i la posem en una plàtera que pugui anar al forn. Una capa ben generosa de ceba pel damunt i ho enfornem a 200º. Quan estigui a mitja cocció obrim el forn i ràpidament posem una generosa capa de formatges cobrint tota la ceba i  deixem que continui coent-se.
Mentrestant deixatem en una cullerada de l'oli de fer la ceba la melmelada de tomàquet i en el moment que vegem que la pasta de full està cuita i té un bonic color torradet la traiem del forn i hi escampem aquesta barreja d'oli dolç pel damunt.

Tèbia i cap a taula... què me'n dieu? Ella m'ha dit que quan vulgui podem repetir ;-)

9.11.12

Melmelada de cireres d'arboç

Tinc una bona amiga que té un cirerer d'arboç a l'entrada de casa seva i l'altra dia vam sortir d'allí amb una boseta amb 200 grams de cireretes ben madures i l'encàrrec de fer algun coc o alguna altra dolçaina. Com que de ganes de fer coc no en tenia masses,  n'he fet un potet de melmelada, un minipotet, ja que amb aquesta quantitat n'ha sortit molt poqueta.

Necessitem:
- 200g de cireres d'arboç ben madures.
- 150g de sucre
- El suc de mitja llimona. 

Agafem les cireres, les barregem amb el sucre i el suc de la llimona i les deixem reposar un parell d'hores per aconseguir que facin una miqueta de suc.
Les triturem una mica amb la batedora i ho fem coure, a foc moooolt baixet, una mitja hora remenant-ho perquè no s'enganxi.
Una vegada una mica tèbia la melmelada jo la he colada ja que m'agrada sense tant de granet.
Al pot i 20 minuts al bany maria... i ja la teniu a punt!

Veient com n'és de bona  farem una escapada pels boscos de tardor de Montblanc i l'Espluga a buscar-ne unes quantes més...




6.11.12

Consomé de bolets

Amb uns quants camagrocs, unes quantes carreretes, ceps i rovellons que tenia en conserva he volgut fer un consomé de bolets, no un puré ni tampoc una crema. 
Hem necessitat un pot dels bolets en conserva anomenats anteriorment, brou de pollastre o de verdures, allets tendres, sal i oli. I per presentar el plat un ou escaldat i encenalls de pernil salat una miqueta fregits.
Sofregim els allets tendres tallats ben petitets i hi afegim els bolets, ben escorreguts i nets de l'aigua de la conserva. Quan comencin a petar hi posem el brou i ho fem bulli una mitja hora a foc lent. Ho colem i ho pasem pel colador xinés. Ho rectifiquem de sal.
Posem l'ou escaldat al mig del plat i hi posem una cullerada d'encenalls de pernil per sobre, hi posem un parell de cullerots del consomé al voltant i BON PROFIT!!!!
I aquesta és la proposta d'un plat de cullera per a la recepta del 15 d'aquest novembre, una recepta de les antigues del bloc, recuperada  per a l'ocasió!