29.9.12

Macarrons de confit d'ànec

La proposta de Memòries d'una Cuinera d'aquest mes de setembre són els macarrons, i tothom en fa de macarrons... La pasta acostuma agradar a tothom,( bé sempre hi ha alguna excepció com podria ser el meu pare), i la pasta admet tot tipus de preparació. Aquí us en proposo una que en el meu cas ha d'estat d'aprofitament però amb un resultat boníssim.

Necessitem:
  • 100g de macarrons per persona
  •  1 cuixa de confit d'ànec ( a la llauna del confit n'hi havia 4 i ens en va sobrar una)
  • 1 ceba ben grossa
  • 3 cullerades del greix del confit
  • 3 cullerades d'oli d'oliva
  • Un bon grapat de pinyons
  • Julivert picat.
 
Picada la ceba ben petita la posem a sofregir, a foc ben baixet, amb el greix del confit i l'oli. Gairebé una hora més tard estàrà ben confitada i aleshores hi afegirem els pinyons i la carn de la cuixa d'ànec que haurem tallat a trossets. Ho rectificarem de sal i ho deixarem coure tot junt uns 10 minuts.
Mentrestant bullim els macarrons en abundant aigua i sal deixant-los al punt que ens agradin, a nosaltres ens agrada que quedin fortets, al dente!
Ben escorreguts d'aigua els barregem amb la ceba, l' ànec i els pinyons i hi barregem, un parell de cullerades ben maques, de julivert acabat de picar.
Ràpid cap al plat perquè no es refredin... un magnífic plat únic per a un dinar d'un dia plujós com avui!

Bon profit!



26.9.12

La Giberga, un restaurant de festa major.

El 25 de setembre, a Reus es celebra la festa major petita en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia.
A més, a casa meva estem de festa grossa ja que es celebra l'aniversari de casament dels meus pares, aquest any 54.

Dos fets com aquests s'han de celebrar amb un dinar a l'alçada. I que millor que estrenar La Giberga.
Un restaurant acollidor situat al carrer d'en Vilar 12-14, al vell mig de la ciutat ganxeta. Una amfitriona, la Mai, acollidora i professional que va procurar-nos tota mena de detalls perquè passéssim una vetllada magnífica.



Vam anar-hi tard, molt tard... n'hi ha que treballen fora de Reus i ahir no feien festa, i mentre esperàvem ens va obsequiar amb un aperitius i ens vam entretenir amb uns crespells de bacallà i un pa de vidre sucat amb tomàquet i pernil ibèric.  

Només dir-vos que els crespells van fer que la meva mare digués allò de... mmm són com els que feia l'àvia... i si tenim present que l'àvia tenia una botiga de pesca salada ... no cal dir res més!

Vam demanar només un plat, les racions més que generoses dels entreteniments i el consell de la Mai van fer que així ho féssim... i vam encertar!
Calamarsons fregits

Mil-fulls de peus de porc i fetge d'ànec amb crema de celerí

Cassola d'arròs del Delta amb ànec i naps

Bacallà confitat i gratinat amb alls tendres i fesols del ganxet

Llobarro rostit amb llit de patates i ceba caramel·litzada amb vinagre Forum
Un detall molt tendre que va tenir la Mai cap el meu pare, es va entretenir a treure-li les espines perquè s'ho pogués menjar tranquil·lament 

Timbal de patata i botifarra amb ou escaldat

Un DEMPEUS, del Priorat va regar tot el dinar que vam acabar, com no podia ser d'altra manera, gairebé per unanimitat amb  biscuit de "vellanes" del Baix Camp amb xocolata i la joveneta de la colla va demanar unes postres de tota la vida, pa amb oli, sal i xocolata.



Què voleu que us digui, les fotografies, encara que siguin de mòbil són prou suggerents. Els que coneixeu a la Mai sabeu com és ella, franca, directa i la seva cuina és com ella, sense compliments, ben feta i generosa.

D'altres que hi han passat i han opinat són la Marta i la Maragda. Jo us convido a que seguiu les nostres passes. Nosaltres segur que hi tornarem!

I només desitjar-li molta sort en aquesta aventura ja que la Mai ens ha demostrat ser valenta i emprenedora engegant aquest restaurant en uns moments com els actuals... però com diu ella... hi ha dies que no és per tirar coets, però anem fent... i només fa un mes i mig.

25.9.12

Ceba caramel·litzada amb melmelada de figues

Avui us poso un acompanyament facilet de fer que dona un toc diferent a aquells filets o bistecs de vedella a la graella, que a vegades no sabem amb què acompanyar i acabem obrint una bossa de patates xips.

Necessitem:

  • -Dues cebes grosses
  • -Tres o quatre figues coll de dama
  • -Una cullerada de melmelada de figues
  • -Oli i sal


Agafem dues cebes ben grosses i les tallem en juliana. Les posem en una paella grossa o al wok, amb un raig d'oli  i un polsim de sal i les deixem coure anant remenant, a foc ben baixet, durant una hora o fins que vegem que està daurada uniformement, però no torrada. Ara hi afegim tres figues tallades i estem remenant uns tres minuts fins que es comencin a desfer. Una cullerada de melmelada de figues, tres minutets més i  a taula acompanyant la peça de carn que més ens agradi. 
També és molt bo amb  foie o amb llomillet de porc.

Els agradarà aquesta recepta a la Bet i la Mireia de Fruits Saborosos? Espero que si!

17.9.12

Trufes de galeta

La recepta del 15 del mes de setembre ens ha fet cuinar amb xocolata, i la veritat és que et venen al cap moltes possibles receptes per fer, molts cocs, pastissos humits, magdalenes, coulants, coques... Però no sé perquè , sembla que després de l'estiu he arrancat molt lentament i avui ja som dia 17.
Doncs vinga, som-hi, que val més tard que mai... la meva proposta són unes trufes de xocolata fetes amb galetes. Podríem dir que també és una recepta d'aprofitament ja que podem canviar les galetes per melindros, magdalenes... que ens hagin quedat en un racó, si és que mai us en queden!

  
Necessitem:

200g de xocolata per fondre
14 galetes napolitana
150ml de crema de llet



Desfem la xocolata i la barregem amb la crema de llet. Hi afegim les galetes esmicolades grollerament.
Posem la massa resultant a la nevera i la deixem refredar, un mínim d'un parell d'hores.
Amb una cullereta anem agafant porcions que després amb les mans les convertirem en boletes.
Les podem arrebossar de fideus de xocolata o de xocolata en pols... ben fredes... un plaer!

15.9.12

Galtes en salsa de cervesa i préssec de vinya

Aquí teniu un segon plat que ens va agradar moltíssim, un segon plat de cuina tradicional  ... però amb un punt diferent. A veure que us sembla!

Necessitem, per a 4 persones:

  • -4 galtes filetejades sense os.
  • -Una ceba grossa
  • -Una cervesa (jo vaig agafar una AK Damm)
  • -Farina
  • -Sal
  • -Oli
  • -4 préssecs de vinya
Agafem els filets de galta els salem  i els enfarinem una miqueta. Els fregim lleugerament en una mica d'oli i els retirem.
Piquem la ceba petita i la posem a coure en la mateixa cassola amb el mateix oli fins que tingui un lleuger color daurat. Hi afegim les galtes i ho cobrim amb la cervesa, ho deixarem fent xup-xup a foc ben baixet durant una hora llarga, fins que quan punxeu les galtes les noteu cuites. Si voleu anar més ràpid fins aquí ho podeu fer en l'olla exprés, aleshores en uns 20 minuts les tindreu cuites.
Una vegada cuites les galtes hi afegim els préssecs pelats i tallats a trossos grossos i ho deixem acabar de coure uns 10 minuts que és el temps que necessita la fruita per estar al seu punt. Si ho heu fet en olla exprés aquesta cuita dels préssecs la feu sense tapar-la.

Només queda emplatar, un bon pa i BON PROFIT!!!



13.9.12

Magdalenes a l'antiga (22)


  
I ara què?
 
 
Doncs ara unes magdalenes la recepta de les quals ha sortit d'aquells papers vells i esgrogueïts que de tant en tant consulto. Aquells papers d'on ha sortit el pa de pessic de la besàvia, el coc amb gust de sempre...
 
 
Tenen de curiositat que les mesures estan posades en lliures.  Tenint en compte que una lliura són  453,59237 grams... ho he arrodonit a 450 i aquí  les teniu:






Necessitem:


  • - 8 ous
  • - 1lliura de farina (450g)
  • - 1 lliura de sucre (450g)
  • -375g d'un bon oli d'oliva
  • -una cullerada de bicarbonat (jo hi he posat un sobret de llevat químic)
  • ratlladura de la pell de llimona
Pugem les clares a punt de neu fort i després hi anem incorporant a poc a poc i tenint cura que no ens baixi la barreja la resta dels ingredients seguint aquest ordre: rovells, sucre, oli, farina barrejat amb llevat i la ratlladura de llimona.
La recepta original ja ho posa als motlles i ho enforna però jo he posat la pasta a la nevera un parell d'hores abans de fer-ho.
He preescalfat el forn a 200º i hi he posat les magdalenes que en uns 15 minuts han estat a punt. Si voleu que si faci "crosteta" dolça al damunt empolvoreu-les lleugerament de sucre abans d'enfornar-les.
 
  amb aquestes mesures me n'han sortit 35
 
Animeu-vos a fer-les, són magdalenes de les de sempre!  BON PROFIT:



-

































Tatin de pera

 No me n'havia adonat... en quatre anys que fa que tinc el bloc mai he penjat una tarta tatin, i no serà perquè no en faci, de poma, de pera,  de préssec, de  mango i ara tinc ganes de provar de fer-la de carabassa (algú em pot dir si queda bona?)
 Doncs avui esmenarem aquest fet amb aquesta tatin de pera... a veure que us sembla!

 Necessitem:
-8 peres llimoneres o conference
-100g de sucre
-50g de mantega

Per a la pasta brisa he fet la recepta de la TMX:
-300g de farina
-130g de mantega, freda de la nevera, a trossos petits
-70g d'aigua
-un polset de sal
-una culleradeta de sucre
-una culleradeta de llevat químic 


Comencem fent la pasta brisa:
Posem tots els ingredients al got de la TMX i programem a V6 , 15 segons.
Emboliquem la massa amb paper film i la deixem a la nevera fins que la necessitem.

En un motlle antiadherent posem la mantega i a molt baixa temperatura (1 a la placa lenta de la vitroceràmica) deixem que es desfaci, quan comenci a fer escuma hi afegim tres cullerades de sucre i ho deixem fins que es fongui.
Mentrestant pelem les peres, les tallem a trossos grossos i en treiem els cors.
Les posarem, ben apretades, al motlle on hi ha el sucre fos, i ho tornem a posar al foc, molt fluix, durant gairebé una hora, així aconseguirem que es caramel·litzi la fruita.
Ho treiem del foc, ho deixem refredar i ho cobrim amb una placa ben fina de pasta brisa.
Ho posem al forn, calent a 180º, uns 25 minuts.

 Tèbia i acompanyada d'una bola de gelat de iogurt... freda... com vulgueu!
Bon profit!

10.9.12

DIADA 2012



#11s2012    #ANCat  #marxaANC  #11s2012  #11sCAT9estat  

 #CatalunyaNouEstatdEuropa  #FREEDOMFORCATALONIA

   

....

 

DIADA NACIONAL de CATALUNYA 2012!

2.9.12

Bunyols de bacallà

Després d'un mes i mig d'estar mig, només mig, desconnectada de tots vosaltres em començo a despertar.  He vist que molts de vosaltres malgrat estar de vacances no deixeu de treballar i cuinar i  manteniu desperts els vostres blocs i això em fa pensar que a mi em domina la mandra i que quan  la paraula vacances entra al meu món em relaxo de tal manera i canvio tant d'activitats que he de fer vacances de tot. Aquest any, a més, s'hi ha sumat el desproposit de la connexió a internet; no he aconseguit estar connectada "dignament" fins a mitjan d'aquesta setmana, amb la qual cosa, encara que hagués volgut no hauria pogut mantenir el bloc en marxa. 

I com que una miqueta, només una miqueta, si que he cuinat us poso aquests bunyols de bacallà que van ser un dels entrants en un berenar-sopar a la terrassa.


 Per fer-los necessitem:
  • -400g de bacallà esqueixat
  • -1 gra d'all
  • -1ou
  • -Julivert
  • -oli per a fregir


Desalem i esmicolem bé el bacallà, vigilant que no hi quedi gens de pell ni cap espina. El posem en un bol i hi afegim l'all i el julivert picadets i el rovell d'ou i ho remenem bé. 
Muntem la clara a punt de neu i la barregem a la pasta del bacallà.
Ara podem fregir els bunyols en una paella amb oli calent, agafant la pasta a cullerades i anant-los girant dins l'oli fins que estiguin dauradets per tot arreu.
Es serveixen amb unes fulles d'enciam.
 Aquesta recepta és del llibre  "Cuinar és senzill" de Montserrat Seguí. Una recepta facilíssima de fer i que sempre surt bé... com la majoria de receptes que he fet d'aquest llibre.