30.3.12

Tortell de pasta de full farcit... en porcions individuals.

Ara que comença a fer bo venen més de gust les trobades amb amics, fer cafetons a les terrasses o jardins i allargar les tardes fins que es pon el sol o fins que comença a fresquejar una mica.
Per acompanyar aquestes tardes també venen de gust receptes faciletes, ràpides de fer i resultones. Aquesta que us presento avui entra dins d'aquesta categoria.
Necessitem:
Dues planxes de pasta de full rectangulars
Un pot de 250g de cabell d'àngel
Un parell de cullerades de cubets d'ametlla
Un ou
Sucre glass.

Agafem la planxa de pasta de full i la tallem pel mig, en horitzontal. Posem una bona quantitat de cabell d'àngel al mig i la pleguem, prement bé amb els dits perquè se'ns ajunti bé i en coure no ens surti el farcit per fora.
Tallem, amb unes tisores o un ganivet ben esmolat, en porcions (uns tres dits és la mesura que he tallat jo). Fem un parells de talls per que ens quedi un acabat bonic. Ho pintem amb ou batut i hi posem uns cubets d'ametlla per damunt.
Ho enfornem a 200º fins que estigui daurat i en treure-ho els empolvorem amb sucre glass.

I si en voleu fer de xocolata podeu canviar el cabell d'àngel per Nutella o per xocolata per a cobertura.

El que sorprèn és que una llepolia tan senzilleta com aquesta desperti l'incredulitat de la gent i et diguin :
- Avui això no ho has fet tu!!  :-D

Venen de gust??  Bons berenars a la fresca! Aquí les teniu, a punt de prendre cap a ...

26.3.12

pastissets d'ametlla i taronja (57)

Volia fer un altre coc, però al final vaig decidir posar-ho en barquetes de paper i així em vaig estalviar la feina de tallar-ho, va quedar  més ben presentat i més fàcil de transportar, perquè  ens ho vam menjar en una llarga i entretinguda sessió de tea-coffee-berenar. Boníssimes amb una copeta de vi dolç, encara que algú se les va menjar amb una coke ben fresqueta ( ja ho diuen que al món hi ha d'haver de tot ;-D!)


Per fer 18 pastissets vaig necessitar:
  • 18càpsules de paper.
  • 100g de mantega en pomada
  • 85g de sucre
  • 1 ou gros
  • 100g de farina
  • 25g de farina d'ametlla
  • 1 culleradeta de llevat químic
  • Una taronja petita
 Opcional per emborratxar-los una miqueta:
  • Una copeta de Cointreau 
  • El suc d'una taronja petita
Unes quantes ametlles laminades per posar-les al damunt

Preescalfem el forn a 200º, posem les càpsules de papers dins d'un motlle de magdalenes de silicona.

Barregem la mantega i el sucre fins que ens quedi una massa lleugera i esponjosa.  Hi afegim l'ou i anem remenant. Després les dues farines barrejades amb el llevat.
Triturem la taronja sencera amb pell i tot i la afegim a la barreja anterior.

Omplim les barquetes de paper fins la meitat, hi posem unes quantes ametlles laminades al damunt de cada una i un polsim de sucre. Les deixem coure durant uns 20 minuts o fins que vegeu que ja estan cuites i tenen un bonic color daurat.

Només treure-les del forn les ruixem amb un esprai on hi haurem posat el suc de la taronja i el Cointreau, una miqueta.només, com que ho fem en calent la mica d'alcohol marxarà per tant els nens també en poden menjar)

I aquí les teniu... a punt d'acompanyar una copeta de vi dolç, un cafetó... això ja va a càrrec vostre!

19.3.12

Coca d'ou

Tenia molt clar que per fer aquesta coca d'ou no la faria de brioix,  la massa havia de ser de coca de forner, qualsevol de les dues receptes que faig em servien.
El que no tenia clar era l'ou que havia de posar al damunt, rovells sols amb sucre, ous sencers amb sucre i canyella... L'altra dia el Manel d'irreductibles.cat sortia al Reus Digital amb la seva coca i jo li he agafat la manera de posar l'ou per sobre. Ha quedat perfecte, no massa dolça, tal i com ens agrada, amb la massa de forner; segur que amb brioix també ha d'estar bona, però nosaltres som de dolços no massa dolços.


Fem la massa de la coca que vulgueu ( coca de forner, coca de poble), la deixem reposar i l'estirem fent forma de barqueta, de manera que quan hi posarem l'ou no ens marxi.

Batem tres ous i  dues cullerades soperes de sucre i ho aboquem damunt la coca.
Posem la coca al forn a 200º durant uns 20 minuts. Quan faltin 5 minuts obrim el forn i ràpidament empolvorem per damunt la coca una cullerada de sucre, el tornem a tancar i deixem que agafi el color dauradet que tan ens agrada.

Una bona manera de berenar o esmorzar... encara que nosaltres ens la hem menjat avui per postres, un dia és un dia...

13.3.12

Bacallà amb romesco i calçots

 Cal fer alguna cosa diferent amb calçots i salsa de romesco, cal aprofitar l' "excedent" de la darrera calçotada i aquesta vegada m'he animat a fer  un segon plat.
Necessitem:
Un tros de llom de bacallà per persona
Un parell de calçots per cap
Salsa de romesco.
Un gotet de vi blanc
Farina, oli

Ben desalat el bacallà  el deixem damunt un escorredor perquè tregui tota l'aigua.
L'enfarinem una vegada , l'espolsem bé i l'eixuguem amb un drap. El tornem a enfarinar i el fregim lleugerament en una paella amb una miqueta d'oli.
El retirem i el posem damunt un paper de cuina perquè tregui tot l'oli.
A la mateixa paella hi posem la salsa de romesco amb una mica de vi blanc i quan comenci a reduir hi afegim els talls de bacallà i ho anem sacsant amb cura durant uns 10 minuts.  Quan vegem que la salsa es lliga una mica hi afegim els calçots, ben nets de tota la "carbonilla" d'haver-los fet al foc, i deixem que s'acabi de fer uns 5 minuts més, sacsant-ho de tant en tant.
Ja ho podem emplatar i ... bon profit!
Si ho volem per l'endemà  està molt bó, ja que els romescos amb el repòs milloren, i si hi afegim uns fesols bullits tenim una autèntica cassoleta de Quaresma.

8.3.12

Llomillet amb pinya





Avui 8 de març, per tot arreu ens bombardegen amb el "Dia de la dona treballadora", que si felicitats per aquí, felicitats per allà...
Treballadora si, i que arribo cansada a casa també, i que si he de celebrar alguna coseta potser algú em podria haver avançat una mica el dinar... però no! com sempre arribo la primera i el més calent és a l'aigüera i en mitja hora -tres quarts tothom arribarà amb gana i ningú recordarà que és el "Dia de la dona treballadora", l'únic que pensaran és que són més de les tres i que la gana apreta.

Per tant posem-nos a la feina:
Agafem un llomillet de porc i una llauna de 240g de pinya al natural. Una  miqueta de sal, un rajolí d'un bon oli i res més!
Tallem el llomillet a trossos més o menys iguals, el salem  i en una miqueta d'oli l'enrossim, jo ho he fet al wok.
Hi afegim la pinya tallada a trossets, el suc de la llauna, i ho deixem fent xup-xup fins que el suc redueixi i la carn estigui al seu punt, si cal podem  afegir-hi una miqueta de caldo o un gotet d'aigua, el que tinguem més a mà.

Ho he servit acompanyat d'un flamet d'arròs bullit.

I avui, no sé si per celebrar el dia o perquè ens venia de gust hem obert una ampolla de CINGLES BLAUS OCTUBRE 2009 que ens ha ajudat a arrodonir el dinar.

Ve de gust?

6.3.12

Magdalenes amb dues xocolates (21)

Havíem de fer un bon berenar, però un altre coc no! Volíem que fos amb xocolata i com que el destí era una taula on hi havia papers calia que fos alguna coseta fàcil de menjar. Què millor que alguna cosa en format magdalena., doncs som-hi!
Ja fa temps que ronda per casa un llibre de muffins, però la veritat és que no l'he fet servir gairebé gens ja que trobo les receptes molt carregades, molta mantega, moltes nates i a mi m'agraden les receptes més lleugeres. Però tot es pot arreglar per tant vaig triar una recepta i la vaig adaptar totalment, amb un resultat més que satisfactori:



Necessitem:
-2ous
-2oog de mató
-100g de sucre
-80g d'olli
-225g de farina
-Una cullerada de cola-cao (una xocolata)
-mig sobret de llevat químic
-100g de perles de xocolata negra (segona xocolata)
- i si hagués tingut perles de xocolata blanca n'hi hagués posat 100g hi haguéssin estat magdalenes amb tres xocolates ;-D

Barregem els ous, el sucre, el mató i l'oli fins que tinguem una crema ben homogènia. Hi anem afegint, sense deixar de remenar el cola-cao, i la farina barrejada amb el llevat.
Hi barregem les perles de xocolata i ho deixem a la nevera.
Mentrestant posem el forn a preescalfar a 200º.
Omplim els paperets de magdalena i els posem al forn, uns 20 minuts, o fins que vegeu que estiguin cuits, ja sabeu que això depèn de cada forn.
llibre i recepta d'on m'he inspirat
                                         

Van fer cap a la taula amb uns cafès amb llet i van animar els estòmacs d'algú  que estudiava de valent. Estem en plens examens de segona avaluació!

2.3.12

Mil fulls de vedella bruneta amb poma

 Sóm més de carn que de peix, això no es pot dubtar, però no som de grans talls de carn poc feta i sanguinolenta. És per això que quan mengem vedella ens agrada el filet i del porc el llomillet, que no li fem fàstics a l'ànec, però magret o confit, i del corder, millor costelletes!  Davant això i de que els sous baixen però els preus no ens hem hagut de posar les piles i fer servir l'enginy per fer acompanyaments a carns que abans ens  menjaven soles.
I aquí un filet de vedella presentat diferent.  En podem dir mil fulls o li podem dir pintxo, com us agradi més.

Necessitem:

Filet de vedella
Poma golden
Ceba
Oli , sal i pebre.
una brotxeta de fusta per persona.

Tallem el filet ben primet, però no tant com per a carpaccio ( jo he fet servir la màquina de tallar embotits així m'han sortit tots els talls igual de gruixuts)
Tallem la poma a rodantxes del mateix gruix que el filet.

Fem la salsa de poma:
En una miqueta d'oli confitem una ceba petita tallada ben petita i hi afegim un parell de pomes tallades petites, salpebrem i quan estiguin cuites les passem per la batedora i ja la tenim a punt.

Marquem els talls de vedella i la poma en una planxa calenta i muntem els pintxos, començant per vedella i acabant per vedella.
Els posem al forn preescalfat a 200º 10 minuts , regant-ho amb un bon raig d'oli verge.
Ho emplatem amb una cullerada de salsa de poma calenta.

Ve de gust?